Legutóbb megigértem, hogy posztolom a (szerintem) tökéletes teriyaki szósz receptjét.
Ezt a szószt a nagylyánynak készítettem, mivel nagyon izlett nekik az első változat is (főleg, mert nem olyan édes, mint a bolti).
Hozzávalók (pohár és evőkanál mértékegységekkel):
- 1 pohár szójaszósz (lehet egy kevésbé sós változatot is használni)
- 1/2 pohár almalé
- 1/4 pohár rizsbor (sake)
- 1/2 pohár barnacukor
- 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
- 7 girizd fokhagyma
- 1 közepes salotta (mogyoróhagyma)
- 2 ek méz
- 1/4 pohár szezámmag olaj
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 kis csokor petrezselyem felaprítva
- 2 mandarin leve
- 1 kis reszelt citromhéj
Egy magasabb falú serpenyőben feltettem a szezámolajat melegedni. Eközben lereszeltem a salottát, a fokhagymát és a gyömbért.
A forró olajba tettem a hagyma és gyömbér reszeléket, amit még egy kis citromhéj reszelékkel illatosítottam. Összekevertem, és figyelmesen pirítottam, hogy ne égjen le. A végefelé hozzáadtam a reszelt fokhagymát is.
Ekkor beleöntöttem a szójaszószt, az almalevet, a rizsbort és belefacsartam a mandarinokat.
Beleszórtam a barnacukrot, adtam pici juharcukrot hozzá, és a kanál mézet is belekevertem. Vagy 5 perc forralás után beleszórtam a felaprított petrezselymet és a vízzel elkevert keményítővel besürítettem.
Egyenletes forralással sűrű szósszá főztem.
Találtam a kamrában egy üres üveget, amibe belekanalaztam, és mikróban felforrósítottam. Így sokáig eláll.
A maradékkal készítettem marinált marhacsikokat, amiket azután vákuumtasakban elcsomagoltam. Az így marinált húst másnap lefagyasztottam nekik, hogy legyen a szűkösebb napokra egy gyors vacsora.