Roppant illetlen dolog olyan ételt posztolni, amit az ünnepelt nem szeret, de hát mit csináljak? Semmit sem szeret ...
Hamár annyi egyszerű gomba receptet posztoltam, jöjjön még egy, de ez közönséges barna csiperkéből. A cimke szerint BIO volt, de nem tudom, mitől NEM bio egy gomba. Igaz, a letermett gombaföldre - amit vettem a veteménybe trágyának - az volt írva, hogy Bio gombatrágya...
Viszont ez a gomba pár nap alatt a feledés homályába merült. Szerencsére véletlenül belebotlottam a hűtőben és azonnal meg is kell csinálni, kár lenne érte.
Keresgéltem, mit adjak hozzá, tojásos legyen-é vagy csak magában, amikor felfedeztem pár szál újhagymát: ez pont jó lesz a gombával!
A minimálprogram hozzávalói 1 személyre (merthogy az ünnepelt nem eszik gombát):
- 6 kis fej barna csiperke
- 3 szál újhagyma
- 2 bő fakanál ghi
- 1 tk friss kakukkfü
- 1 tk friss rozmaring
- 10 tekerés feketebors
- 3 tekerés köményes só (Schubeck márka, mert az köményes)
A képen szerepelt tojás is, de már sok volt a gombás tojás, így itt nem használtam. Az újhagymát szárastul felkarikáztam, a gombákat negyedeltem, hogy legyen mit harapni rajta. A fűszereket felaprítottam. A gombára tekertem a sok borsot, meg kis sót. A ghít a serpenyőbe tettem, amit kivittem a teraszra az indukciós rezsóra (idebenn már 27C volt). Beletettem a forró zsiradékba a hagymát, és elkezdtem pirítani.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amikor már üveges volt a hagyma, beleszórtam a gombát és felvettem a hőt a serpenyő alatt. Rászórtam a zöldfűszereket is, és olyan melegen sütöttem, hogy nem volt leve egyáltalán. Ez persze meglátszott a hagymán, így amikor az már barnulni kezdett, késznek itéltem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak egy szelet kenyér kellett, és nekiláttam. (Lásd nyitókép).
A villaképen jól látszik, hogy a hagyma igencsak megsült - legközelebb nem fogom ennyire átpirítani.
Ettől eltekintve a ragu(?) nagyon finom volt, pont elegendő egy vacsorára és nem szűkölködött zsiradékban sem...
Ja, és az ünnepelt nem háborodott fel a menün ...