A gyerekek szerint tavaszi sárgarépás-borsós melegvíz. Hiába no, az izlést tanulni kell, nem örökölhető :)
A világ legegyszerűbb levesei közé tartozik, szinte percek alatt összeállítható (és tényleg répás-borsós víz lesz :). Viszont az íze mindenért kárpótol!
A kevés hozzávalót a kert és a hűtő biztosította:
- 20 dkg mirelit zöldborsó (még nem is virágzik a sajátom!)
- 1 szép sárgarépa
- 2 idei petrezselyemgyökér levelestül
- kiscsokor felmagzott petrezselyem a kertből
- 1 vékony szelet karaláb, mert miért ne?
- 1 szál friss zellerlevél
- 1 szál lestyán (nincs itthon a feleségem)
- 1/3 szentesi zöldpaprika - a csumás része
- 1 friss zöldborsóhajtás
- 1 duci újhagyma
- 1 marék szárított csipetke
- 1 ek vaj
- 1 ek cukor
- só, bors
A gyökérzöldeket felaprítottam karikára-kockára. Az újhagymát csak hosszában vágtam, mert az csak az ízéért kerül a levesbe. A cukrot a lábasba tettem a vajjal, hogy kicsit karamellizáljam (szerintem ennek csak a fele cukrot tegyétek bele, mint amit én használtam, mert én édesen szeretem). Amikor már jó forró volt, rászórtam a gyökérzöldeket dinsztelni-pirítani.
Felöntöttem másfél liter vízzel (kis adag készült), belesűlyesztettem a csipetkét (nagyon lassan fő meg a szárított, viszont nincs helyem a fagyasztóban, hogy ott tároljam), a paprikacsumát és az újhagymát. A zöldfűszereket összekötöztem kis csomóba (kivéve a petrezselyemlevelet). Főztem, míg mind megpuhul, akkor öntöttem csak bele a zöldborsót, mert az hamar megfő. Amíg az is megfőtt, felaprítottam a petrezselymet picire, és amikor elkészült a leves, beleszórtam.
Nem egy nagy durranás, de a lényeg, hogy tavaszi friss zöldségeket tudunk már használni, amitől sokkal ízesebb lesz a leves. A szárított csipetkével vigyázzunk, mert legalább 15 perc kell neki, hogy megfőjön!
Aki akarja, tegyen bele csirkealaplevet vagy neadjisten egy leveskockát. Én most nem tettem hozzá ilyesmit, viszont amikor ettem, akkor tekertem rá vagy ötöt a borsdarálóval :)
Ma is ezt ebédeltem, mert volt még egy tányérnyi. A fenti mennyiség két embernek két adagra elegendő ...