Nálunk is divatos a másnapos hajában sült krumpli reggelivé varázslása hagymával, tojással. Ennél viszont sokkal gyakoribb a svájciak hasonló étele, ami hasonlít a tócsni/lepcsánka/röszti/cicege stb. fogáshoz, de van néhány lényeges eltérés köztük.
A rösti lehűtött, főtt krumpliból készül, ellentétben a hazai változattól, ami nyers krumpli, liszt és egyebekből áll. Én nagyon szeretem a krumplit! Leginkább hajában sült vagy főtt változatában (lásd gyerekkori élményem) - ha tehetem, megeszem egy szem forró krumplit fél vajjal :). Így megreszelve és pirítva is szeretem, de felfedeztem, hogy Svájcban adnak hozzá fokhagymát, meg szerecsendiót is (a borsról nem beszélve).
Buli volt a hétvégén, és maradt egy rakat hajában sült krumpli, ezért nekiláttam, és összeszedtem a hozzávalókat egy svájci recept szerint (ők csak tudják...).
- 5 szem krumpli megsütve, hámozva, kihülve
- 1+1 tk kacsazsír
- 1+1 tk ghí (tisztított vaj)
- 2 tojás
- 2 dkg főtt füstölt császár (lehet kolozsvári szalonna is)
- 2 dkg Gorgonzola sajt (hogy valamitől svájci legyen)
- 16 tekerés feketebors
- 8 tekerés fűszeres só
- 1/8 szerecsendió
- 1 girizd fokhagyma
A legjobb reszelő erre a célra a galuskaszaggató fejreállítva. Krumplinként adagoltam pici szerecsendiót, fűszeres sót (Schuhbeck márka a szomszédtól) és feketeborsot.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pirinyó kockákra vágtam a főtt császárt. Szeretem megpirítva, mert különleges illata van! Egy 24 cm-es serpenyőben felhevítettem 1-1 teáskanálnyi kacsazsírt és ghít. Mindkettőnek remek aromája van! Ebben sütöttem a császárt ropogósra. Belemorzsoltam a reszelt krumpliba a Gorgonzola sajtot, valamint a végső borsadagot is rátettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Összezúztam a fokhagymát, apróra vagdaltam és hozzáadtam a szalonnához. Amikor már alaposan sercegett, ráborítottam az összerázott reszelt krumplit. Még azon frissiben összekevertem a pörccel, hogy mindenhova jusson belőle. Nagy lángon sütöttem, míg az alja ropogós lett.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy pontméretű tányért tettem a serpenyőre (pont letakarja ...), majd felfordítottam, hogy a krumpli átköltözzön reá. A serpenyőben felhevítettem a másik kanálka kacsazsírt és ghít. Végül belecsúsztattam a tányérról a félig megsült krumplit.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mivel valami fehérje is kellett, tettem egy pici ghít az új kisserpenyőbe. Ezen két tükörtojást sütöttem. Kicsi borsot is reszeltem rá, meg megsóztam. Ezalatt elkészült a krumpli is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Már csak teríteni kellett kettőnkre.
Én tojással ettem és mellé egy tál kompóttal.
Felségem nem kért rá tojást, ezért az ő adagját is én ettem meg :)
A magyar parasztreggeli csak annyiban hasonlít, hogy tegnapi krumpliból van. Nem reszeljük, csak feldaraboljuk. A szalonnán hagymát pirítunk, amire ráborítjuk a krumplit, hogy piruljon. A végére a tojást összehabarjuk, és rántottaként belekeverjük a pirult krumpliba.
Ez is egy remek étel - különösen táborozáskor esett jól!