Vagy magyarul: zselésített vaníliás tejszín gyümölcszselével. Azért az olasz neve rövidebb...
Tudjátok, édességet ritkán készítek, de most kiváncsi voltam, mennyire bonyolult ez a mostanában divatos desszert.
Az biztos, hogy nagyon dekoratív! Rengeteg formában lehet tálalni: csészében, pohárban, vagy akár kiborítva tányérra.
Akkor lássuk mi kell hozzá:
- 4 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 9 g zselatin
- 1 tk só
- 2 ek cukor
- 2 vaníliarúd
- 20 dkg eperdzsem
A tejszínt és a tejet egy jénaiban felforraltam a vaníliarudakkal, cukorral és sóval. Nem tudom, minek hozzá a tej - hacsak nem a zsírtartalmat csökkenteni kicsit ... A zselatint elkevertem fél deci langyos vízben, amit felforrósítottam, hogy elolvadjon benne.
A zselatinoldat harmadát hozzákevertem az epervelőhöz, amit mikróban felforrósítottam. Poharakba, csészékbe szétkanalaztam az epret, és bedugtam a hűtőbe. Mintegy 80 perc alatt lehült annyira, hogy nem folyt ki a pohárból.
A zselatinoldat maradékát (6g zselatin) a forró tejszínes keverékbe tettem, és próbaképpen behűtöttem egy kicsit abból is. A többi a konyhapulton szép lassan lehült, de nem dermedt meg még 20C-on sem. A hűtőből kivett tálka viszont remegősre merevedett.
A megdermedt eperzselére kanalaztam a zselatinos tejszínt, és betettem a hűtőbe. Most már elég volt 20 perc, és megkeményedett. Volt még egy kis maradék eperzselé, amivel dekoráltam a poharakat.
Készítettem egy kisérleti példányt is egy műanyag joghurtospohárban három rétegűre. Ezt a kihűlés után késsel körbekerítettem, majd tányérra borítottam.
Reszeltem rá egy kis csokoládét, mert miért ne ...
Elkészíteni egyszerű, de időigényes. Érdemes a zselatin mennyiségére odfigyelni, ne legyen gumírozott! A receptben megadott értékek nekem tökéletesen megfelelő állagot produkálnak.
Az utolsó 100 komment: