Bár a tavalyi aszályos nyár nem volt éppen kedvező a sütőtök termesztéshez, nem lehet okom a panaszra. A Karácsonyra kapott háromféle magból vetettem két-két bokorral. Szerencsére volt annyi víz a kútban, hogy néha megöntözhessem, és 7-10 naponta tápoldatot is kaptak. Ősszel mintegy 15 darab 3-10 kilós tököt szedtem le. Lassan elkoptak, sütöttem-főztem belőle, párat el is osztogattam. Az utolsónak a héten veselkedtem neki. A reggeli turmixomba a szárzeller mellé került némi sült tök is a kaukázusi kefirbe, hogy kicsit tartalmasabb legyen. Persze ebédre is kellett valami étel, főztem hát egy curryt a tökből.
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított sütőtök
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csili
- 1 ujjnyi gyömbér
- fél citrom leve
- 2 hüvelyujjnyi sárga currypaszta
- 0,5-1 dl paradicsomlé vagy sűrített paradicsom
- 1 evőkanál halszósz
- 1 teáskanál osztrigaszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 doboz kókusztej
- cukor ízlés szerint
- só
- étolaj
A sütőtököt kimagoztam, meghámoztam és felkockáztam.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteltem.
Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, a finomra vágott fokhagymát és csilit. Kicsit megfuttattam az olajban, vigyázva, meg ne égjen.
Beletettem a currypasztát és azt is lepirítottam, majd felengedtem egy kortynyi házi paradicsomlével.
Hozzáadtam a tököt és összeforgattam.
Beletettem a szószokat, a cukrot, rátekertem egy fél citrom levét. Ezzel is összekevertem, majd beleöntöttem a kókusztejet.
Fedő alatt kb. 20 percig pároltam. Ekkor még éppen jó volt az állaga, de a vastag aljú edényben még tovább puhult, így kissé szétfőtt.
Attól eltekintve, hogy kicsit pépesre sikerült, az íze remek volt. Már csak pár szeletke kenyér kellett mellé a biztonság kedvéért.