Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szilvalekvár

2017.09.24. 07:00 Waka

Főztem én is. András írását látva először nem akartam ugyanazt a poént mégegyszer lelőni, de aztán meggyőztem magam: mi baj lehet?

Megérett a szilva a Hegyen, van valami korai kék - az ördög tudja milyen fajta -, meg fehér besztercei. A 82-es út mellett találtunk egy kisebb ligetet valamikor régen, abból szedtünk ki, és abból lett vagy tucatnyi fa. Hoz minden évben pár gyökérsarjat, amit kiszedegetek és elosztogatom az ismerősök közt. Elég vakon indultam neki a szilvaszedésnek, előtt két hétig nem voltam kinn, és nem tudhattam, nem potyogott-e le a cicába az egész. Szerencsém volt, épp a legjobb formájában találtam, édes volt, de még roppanós, és a bogarak sem kezdték ki, ahogy szokták minden évben. Szedtem két kosárral aztán felvonszoltam magam vele a megállóig. Durva nehéz volt, éppen meg tudtam állva vakarni a talpamat, mire odaértem.

img_1475.JPG

Idén nem főztem semmilyen lekvárt, ott van még a tavalyi eper és kajszi java, még a kétéves sárgabarackból is akad valamennyi. A szilvából azonban mindenképpen akartam pár üveggel, igen rég főztem már olyat. Sokat hallottam emlegetni a sütőben készült szilvalekvárt. Elhatároztam, hogy így készítem magam is. Utánaolvastam a dolognak, de nem lettem sokkal okosabb, sőt, nőtt a káosz. Van aki ecettel keni ki a tepsit, a sütési hőmérsékletben és időben is igen nagy eltérések vannak. Egyetlen dologban egyeznek meg: ha egyszer a tepsiben van a szilva, kevergetni nem szabad. Persze, engem a bizonytalanság a legcsekélyebb mértékben sem szokott zavarni, gondoltam belevágok, aztán majd csak lesz valahogy. Menet közben aztán kialakultak a dolgok és egészen jól sikerült a lekvár.

img_1530.JPG

Megmostam az első adagot, kimagoztam. Elég nehéz szülés volt, a kék szilva nem volt magvaváló, és a fehér is csak egy kicsit. A tepsit bespricceltem ecettel - egy kézi pumpa mindig meg van töltve, azzal takarítok.

img_1476.JPGimg_1480.JPG

Beleegyengettem a szilvát a tepsibe, aztán betettem a sütőbe. Egyes fokozatra állítottam a készüléket és a gombvédővel ki is támasztottam az ajtót. Egy óra múlva ránéztem, meg sem melegedett. Becsuktam az ajtót és olyan másfelesre állítottam a lángot.

img_1483.JPG

Öt óra múlva megint megnéztem, a gyümölcs összeesett, a teteje egészen szikkadt volt.

img_1486.JPG

Kapott még két órát, aztán kivettem. Az alja elég tocsogós volt, de a teteje majdnem aszalt szilva keménységű. Összekeverve éppen jó lett az állaga.

img_1491.JPG

Ezt a mókát még kétszer megismételtem - el is ment vele a hétvége -, aztán jött a fehér szilva. Nagyjából ugyanúgy jártam el, de még feljebb srófoltam a lángot.

img_1496.JPG

Hét óra alatt olyan lett a szilva, amilyet eredetileg szerettem volna. A nagy tepsi gyümölcsből egy kis kupacnyi sűrű lekvár lett.

img_1500.JPGimg_1504.JPG

A négy sütés eredményét összekevertem és üvegekbe töltöttem.

img_1505.JPGimg_1508.JPGimg_1513.JPG

A nagy lábos vízbe állított üvegeket addig melegítettem, míg a kupak is fel nem forrósodott, aztán takarók közé rejtettem őket két napra.

img_1515.JPG

Kicsit pikáns (cukrot ugye nem tettem bele), és nagyon jóízű lekvárom lett, egy üveggel izibe' be is fogtam reggelihez.

img_1528.JPG

Persze könnyen vagyok, tűzhelyátalányt fizetek, a lakás mérete miatt nem is keveset, így nem nyom túl sokat a latban, mennyi gázt füstölök el. Akinek gázórája van, esetleg ruházzon be egy napkollektoros gyümölcsaszalóra.

142 komment

Címkék: szilva lekvár szilvalekvár tepsiben

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912888646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 10:53:59

A gyümölcsaszaló nagyon jó szerkentyű, de szilvalekvárt nem lehet vele készíteni :)
Kiváncsi vagyok, mennyire érzik az ecet a lekváron, illetve segítette-e a tepsi kimosását? Egészen pontosan az érdekel, van-e értelme az ecetezésnek :)

A fickó 2017.09.24. 11:47:03

@Andrass9: Rozsdamentes acél tisztítására kiváló az ecet.:D Az aszalt szilva is szilvalekvár csak sűrűbb. :D A lekvárfőzés lényege, hogy vizet párologtatunk el a gyümölcsből, tehát elvben lehet vele lekvárt készíteni, de nem túl hatékony. Régebben csináltam olyan lekvárt, amibe félig aszalt gyümölcsöt is kevertem. Az nagyon jó volt. Most épp nincs aszalóm, de kéne egyet beszerezni. Ha félig aszalt gyümölcsből indulsz ki hamarabb kész a lekvár, de ízben megint más lesz. Sütőben félig aszalt (nem sült) paradicsomból is készítek mártást gyakran, így jobban megőrzi friss ízét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 12:23:00

@A fickó: Értem, hogy helikopter, de miért forog? :)
Az ecet itt a főzés elején került a tepsibe, ami feltételezésem szerint már tiszta volt.
Az aszalt szilva lekvár fogalma tetszik, de nem stimmel. Az aszalás alacsony hőmérsékleten történik, míg a lekvárfőzés a párologtatáson kívül rendes hőkezeléssel is jár, ami igencsak meghatározza az eredmény ízét és állagát, hiszen fellazítja a rostokat.
Nekem van egy újzélandi és egy noname aszalom is. Az utóbbival nem nagyon lehet aszalni, de a boltokban inkább azt árulják. Az előbbi egyáltalán nem volt olcsó, viszont tizensok éve tökéletesen teljesít a 10 tálcájával (bő 5 kiló fér bele egyszerre). EziDri a márkanév. Ha keresnéd: www.alza.hu/aszalogepek/18851191.htm nem rossz bolt, árulja a legjobbakat is.

2017.09.24. 12:35:01

Most jutott eszembe, pedig az előző posztnál már felmerült a kérdés, ha valakit zavar a szilva haja, tutti módszerem van a lehúzására.
Mosott, felezett, kimagozott szilvát mélyen lefagyasztom, majd lassan hagyom felengedni. Letakarva, hogy a levegő páratartalma ne adódjon hozzá. Ezután egy mozdulattal ki lehet fordítani a húst a hajából, gyakorlatilag veszteségmentesen. Saját leve lesz, azt hozzá lehet adni. Vagy pohárból meginni, mint a mustot. Így szoktam szilvaszószt készíteni, azt megérdemlő husika mellé. Alá. Fölé. Hozzá.
:)

2017.09.24. 12:46:45

@Andrass9: szerintem a magas hőmérséklet, illetve a hosszú főzés a gyümölcscukor karamellizálódása felé vezet, ez is hozzápakol rendesen az ízéhez, állagához. Nekem valahol ez jelenti a határvonalat a "gyümölcsíz" és a "gyümölcslekvár" között.

Benikuty 2017.09.24. 12:48:51

@pizzaszeletvágó: A szilvalekvárban a héj nélkülözhetetlen. Egyrészt magas pektin tartalma miatt, másrészt az összepödörödött héjra igen kellemes ráharapni.
Ott sem értettem, miért kéne lehúzni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 12:49:14

@pizzaszeletvágó: Helyett ... :) Engem nem zavar a héja, ahogy a lecsóhoz se hámozom meg a belevalókat (kivétel a hagyma), de ez jó ötlet!

she_wolf 2017.09.24. 13:16:46

@Andrass9:
Apósomnak volt hideglelése a lecsóban összepöndörödött paradicsomhéjtól, ő kikövetelte, hogy anyósom igenis hámozza meg a paradicsomot. Szegény mami pedig mindig meghámozta:(
Én meg megsúgtam neki, hogy sokkal egyszerűbb, ha az étel elkészülte után kikapkodja a cuccost, apósom úgyis csak akkor patáliázik, ha külön életet él a héj a gyümölcstől (nem elírás, nekem a paradicsom gyümölcs:D):P

A fickó 2017.09.24. 13:17:38

@Andrass9: Ezt úgy képzeld el, hogy egy félig aszalt gyümölcsnek neki mész a botmixerrel és megfelelő lekvár állagúra készíted, üvegekbe teszed. Utána viszont hőkezelni kell, mert csak úgy áll el, de ez már a zárt üvegekben jóval forrpont alatt történik, így nem vesznek el az aromák. Koncentráltabb gyümölcsösebb az íz, sűrítőanyag nem kell, cukor nem karamellizálódik, kevésbé oxidálódik. Természetesen minden eljárással más az íz.
Paradicsom szószt is lehet így elrakni.

A fickó 2017.09.24. 13:29:37

@Andrass9: "Értem, hogy helikopter, de miért forog? :)
Az ecet itt a főzés elején került a tepsibe, ami feltételezésem szerint már tiszta volt."
Poén akart lenni, mivel én sem értem mi szükség az ecetre ... :) Amúgy egyszerű rozsdamentes edénybe pont ezért sosem teszek savasat a fémíz miatt. Még régen egyszer benne hagytam a töltött paprikát egy ilyen edényben másnap nem bírtam megenni a fémíz miatt. A GN edényeim is polikarbonátok emiatt.:)
Egyedül a microplane reszelők orvosi acél anyaga bírja jól a savat.

A fickó 2017.09.24. 13:32:01

@she_wolf: Semmit sem ad hozzá a paradicsomhéj, ellenben igen kellemetlen érzés az összepöndörödött héj szájban - szerintem.

Benikuty 2017.09.24. 13:32:40

@she_wolf: lecsóban semmi keresnivalója a paradicsom héjának!

2017.09.24. 13:33:43

@Benikuty: @Andrass9: nem is elsősorban a lekvárra gondoltam, a haj lehúzásával. Én magam a hagyományos, magozatlan módon felkészített, majd átdörzsölt és még sokáig főzött lekvárt szeretem. Értelemszerűen hajával.
Viszont igen jó friss ízű szilva-akármi készíthető a hajlehúzós módszeremmel, rövid főzési idővel. Arra az esetre, ha a szép tálalásban, vagy textúrában a friss hajdarabok zavaróak lennének. Ezért osztottam meg veletek.

Benikuty 2017.09.24. 13:35:10

@A fickó: szerintem a helikopter is jobban forog az ecettől, vagyis kör bezárult!

2017.09.24. 13:38:11

@A fickó: @Benikuty: éppen ebből az okból, magam által főzött paradicsomszósz (lé) hozzáadásával főzöm a lecsót, nem frissből. Így a hajprobléma lecsó készítés előtt megoldódik. :)

Benikuty 2017.09.24. 13:42:34

@she_wolf: "(nem elírás, nekem a paradicsom gyümölcs:D):P "
Te nagyon kis különlegeske! Szerinted mi az olasz neve? :DD

2017.09.24. 13:43:31

@A fickó: ez így van, egyszer rendes, földeken kiszolgált boronatárcsán sütöttem mindenfélét, és én hülye fehérbort löttyintettem rá. Olyan fémes lett a kaja íze, hogy még másnap is azt hittem, én vagyok a terminátor. :)

@Benikuty: az ecet kimossa az olajat a tengelyekből, tehát rosszabbul fog forogni...

Benikuty 2017.09.24. 13:48:05

@pizzaszeletvágó: mivel a paradicsom erősen szezonális, annyira, hogy csak szabadföldi aranyalmából csinálom. A héj problémát forrázással oldom meg, és a paradicsom enyhén darabos marad.
Persze, ha szereted jó kis marokkói gumipaprikából, ahhoz passzol a lé. Akár januárban is.

Benikuty 2017.09.24. 13:50:38

@pizzaszeletvágó: a rotor viszont szebben fénylik. Ha érted...

she_wolf 2017.09.24. 14:15:57

@A fickó:
Szerintem is, éppen ezért nem zsenánt kitolni a tányér szélére az eszcájggal, vagy csak hanyagul a tányéron hagyni.
De apósom meglátván a pöndörödött héjat, felnőtt férfi létére nem átallott úgy hisztizni, mint egy elkényeztetett úrilány.
Műcirkuszolt. Pont.

Olaszul levegőt venni sem tudok, nemhogy beszélni (néhány latin eredetű szót megértek és használok, azon felül semmit).

"Még régen egyszer benne hagytam a töltött paprikát egy ilyen edényben másnap nem bírtam megenni a fémíz miatt. A GN edényeim is polikarbonátok emiatt.:)"

És még én vagyok a különlegeske?:)))

she_wolf 2017.09.24. 14:18:25

@pizzaszeletvágó:
Nem értek hozzá, de gondolom, azért nem mindegy a sav erőssége és a fém összetétele sem.

2017.09.24. 14:31:20

@Benikuty: kedves hozzászólásodra reagálva, nyáron(!!!) csinálom befőzött paradicsommal, meglepő módon. Ha kifogynék belőle, a teljes naptári év folyamán bármikor is, az nagy tragédia lenne. Télen viszont nem csinálok lecsót, sőt befőzött lecsót sem eszem, a gumipaprikákat messze kerülöm. Olyankor szatmári/szabolcsi káposztához megy a befőzött paradicsom, meg mindenbe, ahová kell.
Hülye megszokás, hogy télen esszük, amit nyáron befőztünk. Nem, nálam nem. A mostani, augusztusi befőzésből már 5x7 dl elfogyott. ;)

A fickó 2017.09.24. 14:55:32

@pizzaszeletvágó: "kedves hozzászólásodra reagálva, nyáron(!!!) csinálom befőzött paradicsommal, meglepő módon."

Hát ez tényleg meglepő, mert kétszer dolgozol vele olyankor, amikor ontják a földek a friss parit.:D

"Hülye megszokás, hogy télen esszük, amit nyáron befőztünk."

Igazából nem télen esszük a befőzött hanem akkor, amikor már nincs friss, illetve, ha van akkor drága vagy használhatatlan (íztelen) - vagy mindkettő.
Basszus, alig várom nyáron, ha már van parim, hogy abból készítsem a lecsót .. nálam még semmi nem fogyott a befőzésből, mert még a szárán is ott a sok paradicsom - igaz már nm sokáig. :)

A fickó 2017.09.24. 15:02:42

@she_wolf: Nincs ebben semmi különleges, csak kémia.:) Sav oldja a vasat (acélt), a saválló anyagok, meg nagyon eltérő minőségűek. Az ízét, szagát meg érzem, szerencsémre (vagy szerencsétlenségemre) átlag feletti illat és ízérzékeléssel rendelkezem. :)

2017.09.24. 15:16:32

@A fickó: "...mert kétszer dolgozol vele olyankor, amikor ontják a földek..."

Dehogy dolgozok kétszer. Némi matek érzékkel ezt te is beláthatod. ;) Ám a magam részéről hanyagolnám az állandóan kiújuló lecsóvitát egy szilvalekváros poszt alatt. Majd a legközelebbi lecsónál, akkor kard-ki-kard! :)

she_wolf 2017.09.24. 15:19:22

@A fickó:
Nem tudom mi számít átlagos szaglásnak, vagy ízérzékelésnek. Azt tudom, hogy dohányos létemre gyakrabban megérzem a nem teljes értékű dolgokat, mint sok nemdohányzó. Lehet, hogy ők átlag alattiak:)
A szagokra kifejezetten érzékeny vagyok.

Hanem amit a befőzésről írtál, abban részben osztozom. Télen nem ácsingózom pl. lecsó és eper után, abszolút szezonálisnak tartom magam. De előfordul, hogy import cuccot veszek télen,és a befőzött gyümölcsöket igencsak szeretem:)
Az ilyenkor szezonálisnak tekinthetőket pedig vagy nyersen, vagy kompótnak készítve. Igazság szerint én sajnálom a gyümölcsöket hőhatásnak kitenni és nem az energia fogyasztása miatt. Viszont néha rettenetesen megkívánom, és a szervezetnek is jót tud tenni:)
Ha gyümölcs, akkor inkább fagyasztás vagy aszalás, mint magas hő.

Benikuty 2017.09.24. 17:03:40

@pizzaszeletvágó: továbbra sem értem, hogy minek a befőzött, mikor van friss? Pár szóval magyarázd már el, mert úgy látszik emelnem kell a Vition adagomat, támad a demencia :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.24. 18:07:55

Túrót nektek, nem szilvalekvárt!

Rokon asszonyság olyan szilvalekváros papucsot sütött ma nekem, hogy a talpatokat is megnyalnátok utána.:D

Dikusz 2017.09.24. 18:44:36

@látjátok feleim szümtükkel: dehogy nyalnám meg a szomszédasszony szilvalekváros papucsát:)))

2017.09.24. 18:58:58

@Benikuty: pár szó
serpenyőben sütöm
gyorsétel
pirítom, tehát bármely fázisban rosszul jön a vizes pari
ha meg a végén jönne, nyers maradna
ha nem maradna nyers, a többi lenne szottyos

de hagyjuk, egyszer felvesszük videóra
szerintem csak akkor értik meg sokan

Benikuty 2017.09.24. 19:05:12

@pizzaszeletvágó: akkor ez egy "újragondolt" lecsó, értem!
Én nem gondolom, hogy újra kéne gondolnom, de virágozzék száz virág!

Benikuty 2017.09.24. 19:08:41

@látjátok feleim szümtükkel: A Szépvölgyi úton Daubnernél lehetett csodásat kapni, amíg Daubneré volt a Daubner :)
Tepertős sós tésztából csinálták.
Már nem járok oda, több okból...

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.24. 19:22:01

@Benikuty:

Én járok továbbra is a rokonhoz, mert a vendéglátóból ment nyugdíjba. A konyháról. Igaz, akkor még nem séfnek hívták őket, csak szakácsnak, meg konyhalánynak, akik tudtak főzni is. Ez a rokon cukrász is volt, azt is megtanulta.

2017.09.24. 19:31:39

@Benikuty: nem, nem újragondolt. De mit is várok tőled...

Benikuty 2017.09.24. 19:44:51

@látjátok feleim szümtükkel: ...és gondolom a szilvalekvárt is ő főzi...sütőben csinálja?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 19:55:33

@látjátok feleim szümtükkel: Miért sajnálod tőlünk a szilvalekvárt?
A rokony az kavarta, vagy sütőben sütte a szilvát??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 19:56:55

@Benikuty: Végre ehető lett az Oroszkrém tortájuk :) Valami előny is származott abból, hogy az öreg otthagyta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 19:59:06

@pizzaszeletvágó: Ezért használok én szezonban San Marzanot vagy ökörszivet - az nem áztatja el a lecsót. Bár én teljesen másképp csinálom, de azt majd egy ismételt lecsópárbajban fejtjük csak ki ...

Benikuty 2017.09.24. 20:05:29

@Andrass9: Mi a feketeerdőt hordtuk onnan, nyáron pedig a jégkrémtortát. Orosz krém mindig túl tömény volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 20:11:58

@Benikuty: Pont ezért örülök a váltásnak, mert most már könnyű! Van egy új is: madártej torta :) Az is jó lett!

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.24. 20:22:31

@Benikuty: @Andrass9:

Ez a rokony az én kertemben szedett szilvát főzte (a fa már gyerekkoromban is ott volt a telken, illeve az elődje, azt kivágtam, ez egy sarjhajtása ), ha jól emlékszem sütőbe, és eléggé aszalt kinézete volt, ami nem is csoda, mert a szilva már a fán kiszikkadt. De nagyon édes lekvár lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.24. 21:37:34

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos azért lett édes, mert volt ideje beérni a fán :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.09.24. 21:56:34

Köszönök szépen!
@Andrass9: Nem érezni az ecetet. Elmosni is a dörzsi szivacs segített, de olyan nagy munkája nem volt, mert különösebben nem égett rá a tepsire a lekvár, csak a karimáján sült oda picit.
@pizzaszeletvágó: Épp a fodrásznál voltam, miközben sült a szilva. Csacsogtunk, kérdezte a hölgy, meghámoztam-e? Hirtelen azt sem tudtam, mit mondjak.
@A fickó: Ha jól értem, nem főzöl paradicsomot rozsdamentes edényben, hiszen az is savas.
Nekem a paradicsomhéjjal a világon semmi bajom nincs, ettől függetlenül vagy lével főzöm, vagy előző nap megfőzöm a paradicsomot és szitán áttöröm a főzéshez.

Fenchurch68 2017.09.24. 23:39:50

@she_wolf: Nekem exférj szólt be egyszer, mikor éppen bográcsban főztünk vagy 30 embernek lecsót, hogy okvetlenül húzzam le a héját, hátha valaki nem szereti. Megmutattam neki, hogy hol a paradicsom, hol a fazék, hol a kés (a csapot megtalálta), nosza álljon neki, de siessen, mert nemsokára bele kell tenni a bográcsba.
Nem lett lehúzva a héja :)

she_wolf 2017.09.25. 00:01:34

@Fenchurch68:
Fogjuk meg, és vigyétek? Ilyenkor az én reakcióm is hasonló szokott lenni:)
Anyósomtól rengeteg régi fortélyt megtanultam, ő meg tőlem modernebbeket, amikkel időt spórolhat.
Tortát ő sem tudott csokival bevonni, anyám szintén, nem is volt kitől megtanulnom, úgyhogy nálam inkább "fantáziadús" egy torta bevonása, mint egyszerűen sima:)

she_wolf 2017.09.25. 00:19:12

@Benikuty:
Bár senki nem kért rá, én a következőt vizionáltam: van egy szép nagy konyhakertem, esetleg nagyobb területem, ahol veteményezek különböző zöldségeket. Jó is az, ha az ember megkíván egy akármit, kiszalad a kertjébe, és az arra alkalmas cuccosból annyit betakarít, amennyire szüksége van éppen akkor.
De ha többletem van ráadásul sokféléből, akkor jönnek a tartósítások, eltevések különböző módozatai.
Ahogy számomra körvonalazódik a kép, úgy sejtem, hogy @pizzaszeletvágó: nem balkonon termeszt 3 szál répát, 1 tő paprikát, paradicsomot:)
Hogy nyáron, szezonban befőzött cuccból csinálja? Mégis mit csináljon a befőzött akármivel, ha szezonon kívül nem fogy el mind? Vagy éppen idényben rossz volt a termés, Nem fogja a spejz polcán hagyni, és ez szerintem jól is van így:)
Mondom ezt dacára annak, hogy én kifejezetten nem szeretem a befőzött, vagy konzerv paradicsomot:D

A konzerv paradicsompüré, az más. Azt kopaszon, dobozszám tudnám kanalazni, és vessetek a mókusok elé, de én -akár szezon akár nem- a paradicsomlevest MINDIG konzerv paradicsompürével készítem, és imádom!:)
Babérlevél, némi cukor, pirospaprikás rántás, és nokedlit főzök mellé betétnek:P

she_wolf 2017.09.25. 00:22:43

@Benikuty:
"...másrészt az összepödörödött héjra igen kellemes ráharapni."
Pektin ide, pektin oda,neked lehet hogy az, én nem szeretem. De ezen nem veszünk össze, ízlések és pofonok ugyebár;)

A fickó 2017.09.25. 00:25:10

@Waka: "Ha jól értem, nem főzöl paradicsomot rozsdamentes edényben, hiszen az is savas."
Főzni főzök, de nem tárolok benn ételt, pláne nem savasat. A levest, a töltött kápit is abban főzöm, de amint kész megy a pk. gasztronormba. Ha sokáig áll benne az étel akkor jön elő, próbáld ki.
A paradicsomhéj meg nem való ételbe, nem ad hozzá semmit, cserébe kellemetlen, én jól akarom érezni magam étkezésközben. Én ezt igénytelenségnek tartom. Ha szükséges magozom is, rusztikus tésztaszósz máshogy nem is készíthető.

she_wolf 2017.09.25. 00:31:17

@Andrass9:
Madártej... én is csak azt látom meg, amit nem kéne:)

A fickó 2017.09.25. 00:36:12

@she_wolf: "...másrészt az összepödörödött héjra igen kellemes ráharapni."
Szilvalekvárnál ez működik, mert az előfőzött szilvát egy olyan rácson ütik át, amin a mag fent marad és egyben a héj egy része is, ami átmegy zúzott és kicsi, ez cucc a cibere. A ciberét öregítik aztán.
Én magozom és modern módon botmixerrel oldom meg a rácson átütést, majd 10-12 óra alatt elkészül, addigra megáll benne a kanál is. Szeretem látni, ahogy átalakul "szurokká" ... :DD

she_wolf 2017.09.25. 00:36:31

@A fickó:
"...de amint kész megy a pk. gasztronormba."
Tessék mondani, mijaza gasztronormizé?
Jobb, mint az üveg, vagy a mikroálló, nem színeződő műanyag a saját gyári tetővel?

she_wolf 2017.09.25. 00:45:03

@A fickó:
Szilvalekvárt ritkán eszem, jobban szeretem gyümölcsként akár ételben is (gyümölcsleves, szilvás gombós, szilvás rácsos linzer és tsai).
Lekvárnak nálam a sárgabarack, eper, meggy a triumvirátus, mögöttük az áfonya, ribiszke és hasonlók. Ez utóbbiak sütikbe, előbbiek vajas kenyérre, pirítósra:)
Látnád, ahogy én magozok! Igazi kisipari kézimunka:) Jó, két embernek 4-5 üvegnyi cucc nem éppen ipari mennyiség, éppen ezért soha nem volt indíttatásom ráadásul olyan lekvárt főzni, amit egyébként akár el s elejthetek, annyira ritka vendég nálunk:)

A fickó 2017.09.25. 00:59:04

@she_wolf: "Mégis mit csináljon a befőzött akármivel, ha szezonon kívül nem fogy el mind? Vagy éppen idényben rossz volt a termés, Nem fogja a spejz polcán hagyni, és ez szerintem jól is van így:)"
Ezek a befőttek, nem egy évre szólnak, ha egy adott év nem jön be (pl. paradicsomvész) akkor ugrik a termés stb. Nincs befőzés, akkor venni kell frisset idényben és azt enni, nem felenni spájzot, aztán meg télen venni a vacakot.

"Mondom ezt dacára annak, hogy én kifejezetten nem szeretem a befőzött, vagy konzerv paradicsomot:D"
Amit boltban veszel az szar is, azt én sem szeretem. Nem véletlen nevelgetek 80 tő paradicsomot ... Pillanatnyilag 4 féle színű lé, 5 féle módon elrakott parim van 90 üveg,de kevés lesz kettőnkre, már látom.
"A konzerv paradicsompüré, az más."
Az egy koncentrált cucc, az enyém gyönyörű fényes,ízes és édes a bolti egy vicc mellette.
"vessetek a mókusok elé, de én -akár szezon akár nem- a paradicsomlevest MINDIG konzerv paradicsompürével készítem, és imádom!:)"
OK. Mókusok elé veled. :D Rántás, cukor: Még több mókust, hehe - vérmókust.:D
Ha édesen szereted van olyan fajta aminek mézédes a leve, egyszer próbáld ki, hogy kevés minőségi olívaolajat emulgeálsz bele, ha elkészült. Ilyenkor kivilágosodik, testet kap és ha jó az olaj ki is emeli a paradicsom ízét.
Párom napi szintem tudná tolni forrón így télvíz, vagy őszvíz idején. Sajnos csak 40 üveggel raktam el. :(
Viszont van chilis kecsap is 10 üveg ... kísérletnek indult, de kurvajó lett.

A fickó 2017.09.25. 01:11:24

@she_wolf: Gasztronorm röviden GN edények, elsősorban a profi gasztronómiában használatos szabvány tároló (munka) edények, többféle anyagból (pl. törhetetlen átlátszó polikarbonát) és több szabványos méretben készülnek fedővel stb. és egymásba (mellé) pakolhatók. A világon mindenhol egyformák.

Én azért használom, főzésnél tárolásnál, befőzésnél, mert baromi praktikusak. A kereke tárolókat utálom, mert nem valami helytakarékosak. A hűtőben is ebbe vannak a cuccaim.

www.gasztronagyker.hu/gn-edenyek

she_wolf 2017.09.25. 01:34:18

@A fickó:
Némi(!) cukor, és -magától értetődően- vékony rántás.
Nem az cukrosság a lényeg, hanem a (némi!) cukor, ami kiemeli a többi összetevő ízét. Mint ahogy a csipet só is az édesekét.
Olívát rendszeresen használok, mint ahogy repcét és vörös szőlőmagolajat, meg egyéb, akár ízesítetteket is. Pedig még csak műkedvelő szakács sem vagyok, nemhogy zöldségtermesztő, vagy gasztroblogger, akinek egy zöldségből többféle nemesített változata is van:P
Mint korábban is mondtam: nem ezért élek, hogy egyek...
És: az ízlés nem lehet vita tárgya.

"Nincs befőzés, akkor venni kell frisset idényben és azt enni, nem felenni spájzot, aztán meg télen venni a vacakot."

Venni kell. Ja. Nem szeretném gazdaságpolitikai síkra terelni a dolgot, ez nem az a blog.
DE: rezsócsökkentés van ezerrel, de próbálj meg aránylag egészséges konyhát vinni egy családnak akár szupermarkeci árakon! Súgok: nem fog menni, és akkor örülsz, ha van egy kis kerted, amiben gazdálkodhatsz, amiből spejzolhatsz.
Nem konkrét személyről írok, hanem általánosságban.
Nota bene: Nem mindenki te vagy!

she_wolf 2017.09.25. 01:48:20

@A fickó:
Köszi:)
Igen, hűtőben, fagyasztóban én is szögletes cuccokban tartom az ételt pontosan a helykihasználás miatt.
És nem, nincs fagylaltkészítő gépem, nem is áll szándékomban erre beruházni, ellenben megveszem a bóti dobozos jégkrémet, és ha kifogy belőle a cucc, akkor gondosan elmosogatom, és abban tárolom amit te a te edényeidben.
Fagyasztóban is jól működik, post-itre írom és ráragasztom hogy mi van benne mikortól, oszt kalap.
Valamikor régebben néztem hasonló tároló edényeket, de azt mondtam magamnak, hogy
1: ennyi pénzt nem adok ki érte, ha másként is meg tudom oldani;
2: annyival is kevesebb jégkrémes doboz landol a kukában (környezetvédelem -ha nem is kimaxolva).

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 07:10:38

@she_wolf:

Pedig megpóbálhatnál eccer fickó lenni.;D

Dikusz 2017.09.25. 07:41:53

@she_wolf: Azt hittem a tsai valami olyan gyümölcs, amit nem ismerek:))
A bolti paradicsompürével ugyanígy vagyok -ráadásul a legolcsóbbal-, hogy kinyitom a papírdobozt, pohárba öntöm, úgy iszom. A paradicsomlevest édesen szeretem én is, jó sok tésztával. Vagy kölest főzök bele, az a kedvenc. Sosem tudtam, hogy annak idején amikor óvodás voltam, hogy mi az a finom a paradicsomlevesben, ami olyan mint a rizs, de mégsem az. A köles volt, megfőve:)

Dikusz 2017.09.25. 07:45:16

@látjátok feleim szümtükkel: inkább ne próbáljon, maradjon csak ilyen:)))

2017.09.25. 08:43:34

@A fickó: Nem tudom felfogni, hogy miért nem érted meg, hogy nálam MINDIG van paradicsom befőzve, 7 dl-es üvegekbe pakolva. Nincs olyan, hogy elfogy, vagy nem fogy el, vagy mi termett vagy mi nem termett, vagy melyik évben járunk Krisztus után.
Mindig van. Pont.
NEM ESZEM télen vett paradicsomot vagy paprikát. Ezt is leírtam többször.

Másrészt nem is értem, olyan szart főznek be egyesek, hogy alig várják, hogy friss pari legyen a lecsóba? Az én befőzményem igencsak friss illatú, állagú, ízű. Tömény paradicsom íz, amit csak kívánhat egy szakács. (aki a frisset magozza, hajazza, az nem dolgozik kevesebbet vele ugye)
Még a 3 évvel ezelőtti befőzés is. Idén ugyanis előfordult, ami még nem, június elején, messze még a befőzési szezontól, nagyon kezdett fogyni a befőzmény. Aztán rendezgetés közben egy elfelejtett sarokból, a mézes üvegek mögül előkerült 5 üveg 2014-es paradicsom. Először kételkedtem benne, hiszen nem használok semmiféle tartósítószert hozzá, semmilyen adalékot, csak a technológiára figyelek. És jó volt még, semmi baja nem volt, ezzel húztam ki július közepéig.

2017.09.25. 08:53:16

@A fickó: És ha valaki hajnélküli, magnélküli lecsót akar főzni (sütni) gyorsan, akkor az én módszerem a leggyorsabb, mindenféle kétszer dolgozás nélkül, MERT mindig ott a spájzban a befőtt. Aminek csak töredéke kerül lecsóba, tehát befőzésnél elenyésző pluszmunka a rávaló mennyiség. Csak segítek a matekban.

Már a hagyma, paprika összevágva, megyek is kezdem a lecsót. Gyorsan, mert utána sok munka van. Nem érek rá a kertből leszedni, hajazni, magozni. :)

Dikusz 2017.09.25. 09:39:13

@pizzaszeletvágó: kár magyarázni...

Barátaim még a lecsóba való paprikát is meghámozzák. Semmilyen egyéb oka nincs, csak a kényszer. Egyiküknek az epéjét ugyanis nagyon megkínozza a paprika héja, nem jódolgukba teszik hát. Éppen ezért, hacsak tehetik, vastagabb húsú paprikát vesznek.

Én úgy vagyok vele, hogy mindenki úgy készíti a lecsót, ahogy akarja, ha saját maga készített paradicsomléből, akkor úgy. Ami nem is rossz ötlet, meg is próbálom, már amennyiben a saját dolgos két kezemmel befőzött paradicsomlevem még jó. Nem tudom ugyanis mit ronthattam el, de valami nem stimmel, legalábbis az egyik üveget amikor megbontottam, picit "csípős" íze volt.

Dikusz 2017.09.25. 09:40:23

@pizzaszeletvágó: félreértések elkerülése végett nem neked...

A fickó 2017.09.25. 11:51:54

@she_wolf: "Nem az cukrosság a lényeg, hanem a (némi!) cukor, ami kiemeli a többi összetevő ízét. Mint ahogy a csipet só is az édesekét."
Ha a lé alapvetően nagyon édes (a koktélom szó szerint mézédes volt) , a plusz cukor itt már nem emel ki semmit, csak tompítja az (elmossa) ízeket. Ami viszont kiemeli a paradicsomosságot az az olíva. Nyitottabbnak kell lenni dolgokra és kipróbálni dolgokat ...

2017.09.25. 11:55:07

@Andrass9: Az aszalóhoz kapcsolódóan... piszkosul érdekelne, hogy mivel tud többet az 5ször többe kerülő EZIDRI, minden egyéb paraméterében azonos aszaló, mint a full noname sencor? (A 70000Ft-osról már nem is beszélve? (Mert a különféle szekrényes 'profi' cuccok még csa-csak, de azért egyik sem űrtechnológia...)A Guzzanti ár-érték arányban nem rossz a 9 tálcás gép 13000Ft-ért.

Az értékelések meg külön poénosak:

"Könnyen használható. Szárított gyümölcs egyenletesen minden képernyőn.

Elég zajos. Nem kell egy időzítő."

Amúgy én már kétszer főztem úgy szilvalekvárt, hogy először kíméletesen megaszaltam, hogy szépen lecsökkenjen a nedvességtartalma aztán durrbele, gyors végleges besűrítés, (karamellizálás, fűszerezés és ecet is ment alá. Parasztosan zománcos nagy lábosban főtt, nem égett le, viszont amikor elkezdtem keverni, onnantól már nem volt szabad sokáig magára hagyni. ddig valahogy védte az ecet, aminek amúgy tényleg nem lehet észrevenni az ízét.
Amikor kisebb tételben gyártok szilvából lekvárt/dzsemet és pár üvegenként más-más fűszerezéssel akkor azért mire felrottyan, addigra ki szoktam vadászni a nagy lebernyeg szilvahéjakat.

Még valami... bár szerintem épeszű ember ugyan nem ad ki 40-80000Ft-ot egy Tefal Actifry olajsütőért, de annak van egy lekvárfőző skillje (ahogyan minden kenyérsütő gépnek is) Mivel folyamatosan kevergeti a töltetet, a leragadás kizárt és full automatában lehet nyomatni a lekvárt, csak a kapacitása nem egetverő.

A fickó 2017.09.25. 11:59:59

@she_wolf: Nos, ami a GN edényeket illeti ezeket nem lehet kiváltani fagyis dobozokkal. Hőállóság, méret és még sorolhatnám. Nem dobok ki én sem patent kis dobozokat, de már ezek és a befőzőüvegeim mennyisége kimeríti a kényszeres gyűjtögetés fogalmát, így ezektől időnként meg kell szabadulnom.:D A hűtőbe meg legjobb a vákuum tasak, nem csak a helykihasználást illetően.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.25. 12:05:40

Na figyuzzatok!!! ma hallottam egy "ótentikus" receptet, Téglásról származik, a neve kolostoros...toros, értitek, a kolostorban:DD Azt nem tudom, Tégláson volt-e valaha kolostor..

A következő:tárcsán sütünk sok apróra vágott sertéslapockát, a fűszere majoranna,bors, só. Mikor kész, a szaftjában megsütünk sok csíkokra vágott édeskáposztát, jó barnásra , ahogy illik. Közben megfőzünk rizst, , mikor a rizs majdnem kész, összeeresztjük a húst, a káposztát, és a rizst,és még addig kavargatjuk, míg a rizs rendesen el nem készül. És esszük...Állítólag vega szerzetesek így próbálták elérni a hurkaízt, és áááááállítólag finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 12:38:43

@Kumari aki Nilüfer: Nem azért a rozsdás fapezetáért, de a vega szerzetes eszik lapockát???

2017.09.25. 12:58:48

@A fickó: "Nos, ami a GN edényeket illeti ezeket nem lehet kiváltani fagyis dobozokkal. Hőállóság, "

Azé' a PC sem a fene nagy hőállóságáról híresült el... nagyjából ugyanazt tudja, mint a PP... csak drágább és ridegebb. (Meg esztétikusabb a víztisztasága okán.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.25. 12:59:17

@Andrass9: Nedm kéne az élő fába is belekötni:D(vicc!!)..ha ők így vegák..szerzetes ne nézze, mit eszik, örüljön, hogy jut neki:DD
Ezt én néztem be nagyon, biztos nem volt a desznyónak bele, csak lapockája,oszt nem tudtak hurkát tőteni. na...
Nem vegák voltak, hanem bélnélküliek...

Vagy valami hasonló. Így jól van??:DDDDDD

2017.09.25. 13:06:28

@Andrass9:
"Kohn bemegy a henteshez, rámutat egy sonkára:
- Kérek abból a halból 10 dekát!
- De uram, az nem hal, az sonka!
- Nem azt kérdeztem, hogy milyen fajtájú az a hal..."

2017.09.25. 13:56:03

@Kumari aki Nilüfer:

"Nem vegák voltak, hanem bélnélküliek..."

Hát persze, mert nem voltak bélapátfalvaiak. Nekik ott volt a Bél. A Bélkő. A többieknek meg az epekő jutott. :)

@Dorottya Veres RLDD: :DDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 14:06:19

@Kumari aki Nilüfer:

Nem állítólag. Én szoktam csirkehússal ilyet művelni, de nem tárcsán, hanem lábosban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 14:07:32

@Dorottya Veres RLDD:

Mai magyar sajtómunkatárs elmegy a gaszto rendezvényre és megkérdezi, hogy ez a töpörtő sertésből, vagy mangalicából van-é?

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 14:08:09

Basszus, gasztro akart lenni, de ha nem verem elég erősen a billentyűt, akkor néha egy-egy betű kimarad.

Fenchurch68 2017.09.25. 14:09:02

@Andrass9: Ez pont olyan, mint mikor a középkori kolostorokban böjtidőben hódot ettek, mert hát ha vízben úszik, akkor hal :D

2017.09.25. 14:22:48

@látjátok feleim szümtükkel: :) Hűűű... a jó kis mangalica töpörtyű (errefelé így mondják) jómúltkorában az ETO Park parkolójában bóklásztunk az ócskapiacon békebeli diódarálót vadászva, amikor finom tepertő illaton buktunk hasra. Kárpátaljai cigányok árultak böszme nagy kerek, vert házi kenyeret meg mangalica tepertőt paprikás/fűszeres/natúr kivitelben. Megkóstoltuk, brutál jó volt (ha 'sertés' ha mangalica volt... ) fellelkesülve megtümettünk egy jó méretes staneclit, meg vettünk hozzá egy emberes darab kenyeret... aztán lehidaltunk... a tepertő kilója 7500 Ft volt, nekünk sikerült belerakni a zacsiba 7200Ft ára adagot :)
Ennyiből kijön két szépséges tocsogós bélű steak (akár érlelt argentin marhából) zöldbors mártással meg némi körettel. Öt évente egyszer vásárolunk valamit a tesóktól, mindig ráfaragunk...

2017.09.25. 14:23:20

@Fenchurch68: Védd a fákat, egyél hódot!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 14:32:02

@Dorottya Veres RLDD: Javaslom, hogy vedd meg a bagóért kapható Sencort. Csak annyit kérnék, hogy nekem ne rinyálj itt, hogy nem jó, OK?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 14:36:28

@Dorottya Veres RLDD: Látom, belefutottál. Élvezd, míg tudod!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 14:40:08

@Dorottya Veres RLDD: És ha szabad még valamit hozzátennem: Ennek semmi köze a "tesó"-hoz. Ez a TE hibád! De hát idővel te is felnősz ...

2017.09.25. 14:41:22

@látjátok feleim szümtükkel: "gaszto rendezvényre"

Fidelj! Lesz itt még Castro rendezvény is. :)
Arra gondolsz, hogy a Bélkő hegy már nincs ott, mert időközben elhordták cementnek? Vagy nem értem.

@Fenchurch68: Legalább ezzel is védték az erdőt... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 14:41:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem több, mint egy betü kimarad - ne aggódj :)

Benikuty 2017.09.25. 14:53:58

@Dorottya Veres RLDD: ebből csak a "nagyjából" igaz! Nem véletlen, hogy a gasztronómiában a PC terjedt el, főleg kopásállósága miatt feltétel nélkül használható élelmiszer tárolására.
Mangalica császár tepertőt tudok 3200-ért. Érdekel?

Fenchurch68 2017.09.25. 15:15:40

@Dorottya Veres RLDD: Ciszheteró vagyok, úgyhogy a hódevés nem játszik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 18:36:52

@pizzaszeletvágó:

Igen, arra gondoltam. Én még láttam igaz, már meg volt kezdve.

2017.09.25. 18:47:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ha már így szóba került, feltettem egy képet. Most augusztus 21-én, egy erős hidegfront utáni napos időben, a kékestetői TV toronyból csináltam pár képet. Ilyenkor nagyon tiszta a levegő, messze látni.
A képen az ott a Bélkő a Bükkben. A Mátrából, Kékesről fényképezve!
A kép nem azért kékes árnyalatú, mert Kékesről készült, hanem mert légvonalban kb. 38-40 kilométerre van! :)
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25407307-d69c665c/762649

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.25. 19:35:26

@pizzaszeletvágó: Jó lenne, de sajna csak elmosódott képet látok. Én hibám - javítani kéne a szememet ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.09.25. 21:18:28

Köszönök szépen!
Ma is lejött egy kosár paradicsom, igaz, egy része már az ablakban fog megérni. A kerekrépa horror, gyakorlatilag elnyomta a tőle 60 centire vetett őszi karalábét.
Ami tepertő fronton manapság megy, az horror. Valamikor a legolcsóbb ételek egyike volt, igaz, akkoriban még volt szalonna a disznón. Normális zsírszalonnát sem kapni manapság. (Megyeszékhely, átlagos lehetőségek, átlagos vásárló.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.25. 21:34:24

A fehér szilva miért besztercei?

Nekem is van, én katalógusból vettem, és nagyon törpe, de nagyon finom volt az a néygy szem, ami megmaradt rajta.

2017.09.26. 07:15:46

@Andrass9: Hasznosabb lett volna, ha elmagyarázod mi is vele a baj... de oda se neki...
@Benikuty: A PC jó cucc, de pl.pont nem karcálló. Nézd csak meg a 19L-es ásványvizes ballonokat.

A tepertő jól hangzik, köszönöm, de a férjem diétája miatt córesz van :( Már ölni tudnék egy jó kis lilahagymás-sült/főtt krumplis -tepertővel koronázott lakomáért. Ciki, de múltkor a fodrásztól jövet meg kellett állnom egy talponálló sütödénél és beburkolni egy jó arasznyi sült kolbászt... zugevő leszek :(

2017.09.26. 07:22:42

@látjátok feleim szümtükkel: Van fehér besztercei is, de a klasszikus az kék, valóban. Régen, a nagyanyámék szőllejében ált egy elaggott szilvafa. Elég apró termése volt, viszont elképesztő söétvörösre érett meg, (pedig kívül kék volt) és mindig harc dúlt, hogy kizárólag pálinka vagy némi lekvár is készüljön belőle. Cukor nem is nagyon kellett bele, olyan sűrűre állt össze, hogy a celofán alatt szépen lassan tovább száradva elvált az üveg falától és a fégén már késsel szelte a Mami a hájas süti töltelékébe.
Tényleg... sütnek még valahol igazi jó hájas pogácsát/sütit?

Kumari aki Nilüfer 2017.09.26. 07:44:42

@Dorottya Veres RLDD: IGEN! Anyukám! Idén nyolcvan éves(november).KIZÁRÓLag házi szilvalekvárral. Nálunk még összeállnak a népek lekvárt főzni, magozott szilvából, elsősorban nemtudom szilva az alap, lánykori nevén a fosószilva,ebből a legjobb az igazi szilvapálinka, ha jól főzik.Lekvárt üstben főznek, reggel elkezdik a magvalással, teknőnyi anyagról van szó, délutánra odateszik az üstbe,és egész éjjel folyamatosan főzik, állandó kavarás mellett. Utána üvegekbe, szilkékbe rakják, és kész! Anyukámnak a padláson volt elfelejtett több évtizedes is,kővé válva, Kíváncsiságból felöntöttük egy kis forró vízzel, és láss csodát, lassan kioldódott, és abszolút ehető volt.Nagyon szerettem ezt, egész éjjel fenn maradhattak a pulyák, és rosszalkodhattak:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.09.26. 07:52:41

@látjátok feleim szümtükkel: Igen! Ahol disznót vágnak. A mi kis falunkban még nemrég is vágtak háznál, és szétmérték, onnan lett háj.(tudom,ezt nem szabad, de élő szokás. Viszont szerintem az elmúlt pár évben ez is egyre ritkul..nem tartanak már disznót.)

Én nem is értem: még fiatal felnőtt koromban is minden falusi kertet műveltek, volt háztáji, általában fél hold,ott volt kukorica, napraforgó,tök, miegymás, volt az udvaron kapirgáló csirke, pár malacka, így megvolt a zöldség, tojás.
Nekünk is baromi nagy telkünk van, mi is műveltük soksok évig, aztán abbahagytuk...néha szégyellem, az okát abban látom, hogy kizsigerel a munkahely, ha hazamegyek, nem újabb és újabb kötelességet akarok.de azt nem értem, akinek van kertje, de nincs munkája, ergó pénze sem, az miért nem kezd kertezni, tyúkozni.Két-három tyúk elvan háztartási hulladékon.,,már ha van háztartás és hulladék.
A zuram nyuggerként szeretne pár tyúkot, én meg szeretnék utazgatni..nem a Kanári -szigetekre, csak az országon belül. Ezzel még a macska sem nagyon fér össze, nemhogy a tyúk...

Benikuty 2017.09.26. 08:31:46

@Dorottya Veres RLDD: az ásványvizes palackok polietél tereftalátból készülnek, valóban erősen karcolódnak, de nehezen törnek.
A polikarbonát is karcolódik, de mondjuk az üveg is (a Mohs-skálán 7-től felfelé található ásványi anagok által).
A PC könnyen törik, de ezerszer jobban használható mint a plexi...tapasztalatom szerint.
Igyunk egy kv, aztán arccal a kutykaja front felé! :D

Benikuty 2017.09.26. 08:33:12

@látjátok feleim szümtükkel: bár nem tőlem kérdezted, de lehet. Vasárnap sütöttünk is vele...

2017.09.26. 08:35:14

@Kumari aki Nilüfer: pár tyúkkal én is elmennék a Kanári szigetekre. Vagy félreértettem valamit? :)

Benikuty 2017.09.26. 08:36:00

@Dorottya Veres RLDD: bocs, még valami...Nem kompetenciám, de a Sencor márka kerülendő, sajnos szar, de legalább olcsó.
Az ár/érték rendben van tehát... :DD

Dikusz 2017.09.26. 09:49:53

@pizzaszeletvágó: egy pici félreértés valóban lehet benne:)
A kérdés viszont a tyúk kora, azt hiszem:)))

2017.09.26. 09:54:20

@Kumari aki Nilüfer: :) Ugyanezen gondolkodom én is mindig, ha kelet Mo.-n járok. Dologtalanul éldegélő emberek, kerjeiket felveri a gaz. Pedig pár tyúk, néhány nyúl , gyöngytyúk, kacsa-liba különösebb macera nélkül elvan és ad némi táplálékot az asztalra. Van egy ismerősünk, elég perifériára csúszott agglegényként, de pár éve eszébe jutott, hogy a szakmája kisállat tenyésztő. Elkezdett nyulakkal meg pár szárnyassal "gazdálkodni". Nem lett belőle Csányi/Mészáros de kezdi összeszedni magát. Azóta mi is elég sok nyulat vettünk tőle, nevetséges áron , konyhakészre csomagoltan.

@Benikuty: igen, a normál kistérfogatú üdítős/ásvizes palackok valóban polietilén tereftalátból, PET-ből készülnek, de a nagy, vízadagolókhoz készülő 19L-esek PC-ből vannak. Tudom, mert benne vagyunk egy recycling cégben, van némi tapasztalat.Egyszer szereztünk 20T PC preformot és embertelen meló volt regranulálni. Az igaz, hogy jól megválasztott és célzott hőközléssel fel lehet fényezni a karcos PC tárgyakat, de rutin kell hozzá.

A Sencor-t meg csak azért mondtam, mert a vele hasonló árfekvésű cuccok zöme ugyanott készül, csak más a brand. Tehát a kérdésem a bloggazdához az, hogy mit tud egy "hájtek" aszaló, amit egy mezei nem? Nekem mezei van (nem, nem sencor...) szereztem hozzá (szégyen vagy sem, lomtalanításkor) még 10 tálcát, úgyhogy egész monumentális építmény. Gomba-chili-gyümölcs-paradicsom-fűszernövény száradt már benne, nekem megfelelt az eredmény. De jó lenne tudni, hogy mit lehetne még kihozni belőle.

2017.09.26. 10:02:15

@Kumari aki Nilüfer: Ja!! Ha automatikus szaporulatot szeretnél, bátran próbálokzz a japán csirkékkel. Igaz, hogy kisebb a tojásuk, de szívósak, pár év alatt óriási szaporulatot produkálnak és tetejébe minden rovart csigát összevadésznak. Mondjuk a kakasuk elég hangos :) Viszont a normál tyúkokkal is elboldogul ;)

Kumari aki Nilüfer 2017.09.26. 10:26:03

@Dorottya Veres RLDD: Falun nőttem, ismerem a baromfikat:) de köszi! Én ugyan szeretem az állatokat, és szívesen gondozom, de a lekötöttséget nem szeretném, és akinek akár egy macskája van( nekünk három), az tudja, ha kihúzza a lábát, valakit keresni kell, aki legalább megeteti a jószágot.Bááár..a japánok egy kertben kihúzzák pár napig, bogarásznak.

2017.09.26. 10:58:02

@Andrass9: Dzsííízisz! ómájgad..ómájgad. Meglepett volna, ha itt nem lett volna recept :)
Pedig kisgyerekként már a könyökömön jött ki télidőben az innen-onnan kóstolóhoz mellékelt hájas... már az is öröm volt, ha a lekváros helyett pogi jött:) Most meg a térképről le tudnék menni egy kisebb vájlingra való adagért. Vettünk már párszor, de valahogy mindegyiknek túlzottan intenzív szaga (jó, illata) volt, ezért nem is lett belőle süti.
A másik ehhez kapcsolódó egzotikum a dederke volt :) a fene egye a nosztalgiát, csak egyre jobban megéhezem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.26. 11:09:09

@Dorottya Veres RLDD: Ha neked megfelel a mostani 15-20 tálcás torony, akkor nem érdemes tovább ragozni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.26. 11:14:09

@Dorottya Veres RLDD: Nos, a dederke már nehezebb dió. Hálót utoljára a békéscsabai kolbásztöltö fesztiválon láttam, de ott is már belecsomagolták a cigánkát :)
Még az - egyesek által leszólt - madarasban sem látok, disznóölésre meg senki se hív ...

2017.09.26. 11:15:38

@Dorottya Veres RLDD: a háj, főleg a frissen vágott disznó hájának kellemetlen bélszagától egyszerű megszabadulni. A szomszédéknak, akik gyerekkoruktól vénségükig vágtak disznót, én mutattam meg egyszer, az egyik torban. A szag forrása ugyanis a hájat borító hártya, nem pedig maga a háj. A hájat ki kell teríteni, ki kell hűteni, majd vízbe áztatni. Fél-egy óra múlva a hártya kézzel lehúzható, tapadósabb helyeken kicsit késsel besegít az ember. Aztán szellős helyen lecsöpögtetni, szagtalan lesz. Ha legközelebb házi vágásból származót vesztek, próbáljátok ki.

Kumari aki Nilüfer 2017.09.26. 11:35:39

@Andrass9: a cigánkábólrájöttem,mi a dedere:))))

2017.09.26. 12:01:41

@Andrass9: A cigánka az mi? Felénk a hurkatölteléket vagy a szűzpecsenyét csomagolták hálóba.

@pizzaszeletvágó: köszi a tippet, ha lehetőség nyílik, idén télen próbálok valahol újra szert tenni hájra. Sokan vágatnak a dolgozóink közül disznót, de inkább csak a fél disznót meg a belsőséget viszik el, az emésztőrendszer abszolút kuka sőt szerintem a hájat is otthagyják. Pedig nekem dereng, hogy valami krepp-papírra hasonlító "izét" is megsütöttünk és beledaráltunk anno a hurkába. Talán az volt a bélfodor?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.26. 12:50:49

@Dorottya Veres RLDD: Kolbászhús májjal keverve és hálóban kisütve. Kolbász készítésekor csinálták.

2017.09.26. 15:34:03

@Benikuty: A betyárját! Ilyet még soha nem ettem.. de ez is csak úgy azon melegében, ott a disznóvágáskor az igazi. :(
Én mindig betegre ettem magam gyerekként a frissen kifőzött (abáléban, természetesen) kásából, később nagy segítség volt, hogy betöltvén egy bizonyos kort, már nagy duzzogva aperitifként és nyomatékként is házipálinkát alkalmaztam. Persze csak egy-egy gyűszűnyit.

Topy 2017.09.26. 15:40:04

@Dorottya Veres RLDD: Újpesti Piacon az egyik árusnál szokott lenni, hogy mennyire autentikus, azt nem tudom :)

Benikuty 2017.09.26. 15:49:55

@Topy: Az sokat elmond, hogy igazán jót/autentikusat még csabán is nehéz kapni, én egy hentest tudok a Lencsési ltp.-n, ha még él egyáltalán...
A Kolbászfesztivált pedig a helyiek nagyrészt messze elkerülik, olyan gagyi ott minden, hogy már fáj :(

Benikuty 2017.09.26. 15:50:42

@Dorottya Veres RLDD: emelt dózisú Rovachol bevétele mellett :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.26. 19:12:48

@Dorottya Veres RLDD:

Ez mindig igazi, miután rendszeresen lehet kapni fagysztott állaptban is.

Ennek az éteknek egy titka van, nem mindegy miként sütik. Mert a máj nem egy katégória a hússal, és nagyon mellé lehet fogni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.26. 19:14:18

@Benikuty:

Kérdés, mi az autentikus. Van aki rak bele rizst, van aki nem. Sőt van aki nem rak bele tojást sem. Az íz/fűszerezés a fontos, és a sütés.

Kumari 2017.09.26. 20:12:03

@Dorottya Veres RLDD: fodorháj. Igen, az kisütve, darálva ment a hurkába.

Benikuty 2017.09.26. 20:27:29

@látjátok feleim szümtükkel: ezek szerint te tudod, hogy milyen az autentikus. Én nem tudom. Ott kezdődik a dolog, hogy milyen az "autentikus" hurka. Ez pedig nevetséges, mert olyan sok van...

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.26. 21:11:06

@Benikuty:

Úgy vélem nem értetted meg amit írtam. Én sem tudom mi az autentikus, de szerintem ilyen sosem volt, mert ahány ház, annyi szokás, és ugyé az ízlések is mások. Voltak, vannak, lesznek.

2017.09.27. 06:14:44

Kicsit utána mentem a támának (cigánka...) osztán olyasmiket leltem, amikből az világlik ki, hogy a cseplesz a régi ember sütőpapírja/sütőzacskója volt.Találtam szuperül kinéző terrint, karajt egyben sütve, meg egy rizottós-húsos-kelkáposztás kombót, ami nagyjából úgy fest, mint egy töltött káposzta tölteléke, de belül van a titok. Meg ugye a klasszik cigánka, különféle összetételben és arányokkal. Az biztos, akkoriban csak a körmét és a szemét dobták ki az állatnak, meg a saját töltelékét persze... :) A többi alkatrésznek megvolt a maga funciója. A malactartóját meg megették a Bodriék :)

turósmácsik 2017.09.27. 07:42:37

Cigánkát lehet kapni Békéscsabán, egy ismerősöm rendszeresen veszi-készíti. Egy régi, volt szomszédom pedig arról a környékről származott és hozott cigánykát gyakran, de ők szalonnába töltöttek nyers kolbászhúst, amit meg kellett sütni. Brutál volt. Szóval először azt ismertem cigánykának, aztán később jött a kolbászhúsos-májas keverék hálóban.

Köszi a szilvás oldalast, ősszel gyakran szoktam cserépben almával, szilvával hagymával fűszeres húst sütni, ez idén még elmaradt, de most pótoljuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 09:32:51

@látjátok feleim szümtükkel: Egy jótanács: a fagyasztott állapotút ne tárold sokáig a fagyasztóban, mert a háló nem szereti, ha fagyasztják, és pár hónap alatt fura szaga lesz (dacára a tisztességes csomgolásnak).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 09:35:01

@turósmácsik: Az a töltött szalonna nem lehetett semmi :)))
Egészségedre az oldalast. Ritkán készítek húst gyümölccsel, mert feleségem nem rajong érte. Ez kivétel volt - neki ebédre PK jutott :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.27. 16:12:04

@Andrass9:

Eddig még egy cigányka sem ugatott amikor kivettem a fagyasztóból.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.27. 16:41:24

@látjátok feleim szümtükkel: Ez azért több, mint egy évet sasolt odabenn :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.09.27. 18:43:51

@Andrass9:

Cigányka nem üdül sokáig, a máj miatt nem célszerű.

2017.09.27. 21:18:26

@Andrass9: hehe :) Új a fényképezőm, éppen ezért durván rácsodálkoztam, hogy mit is tud. Majd' 40 kilométerről úgy ráközelíteni a Bélkő hegyre, hogy külön kivehetők Bélapátfalva házai, és ráadásul olyan mélységélességet hozott, hogy közben az alig 10 kilométerre lévő réteken is jól látszanak a fák, az nem semmi. Tudom, hogy ennél sokkal jobb gépek, lencsék vannak, de digitálisban még nem volt ilyen gépem. Semmi nem lett kivágva a képből, ez csak szimpla manuális zoom volt.
Normál időjárási körülmények között ez a kép nem készülhetett volna el, legtöbbször nem látszik a Bükk onnan, legfeljebb sejteni lehet valamit.

@Dikusz: merre jársz? Nézd meg légy szíves ezt a képet, amit Andrásnak linkeltem, neked is van jó helyismereted. A képen Bélkőtől jobbra, a Bükk fennsík szélében, az a kopaszulat, sziklaszerűség, az nem a Tarkő? Iránynak jó, alakra is, de érdekelne a véleményed.

Dikusz 2017.09.27. 23:13:53

@pizzaszeletvágó: Köszönöm a bizalmat, de az én helyismeretemről jobb lenne nem beszélni, valószínű neked jobb van, ha egyedül gombászol:)))
Tizenkilenc éve, és sok-sok kilóval ezelőtt végigjártuk a Bükk-900-as csúcsait, 20 csúcs, ez is közte volt. Énszerintem is az, az irányból gondolom, meg tényleg elég jellegzetes csúcs.

Holnap korán indulunk Füzérradványba, 4 éjszakás laza túraprogram, a környéket járjuk be. Velünk lesz az a túratárs is, aki nagyon ért a gombához, majd megpróbálok fotókat csinálni róluk, ha találunk. Igaz, az én új gépem egy mazsoláknak való kis Kodak gép, nem tudom mennyire sikerül vele közeli fotót csinálni, nemigen értek a fotózáshoz(sem).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.28. 09:37:35

@Dikusz: A kamerának biztos van MAKRO funkciója! Ezt általában egy kis virágocska jelzi, amivel be lehet kapcsolni. Ekkor akár 30 centiről is fotózhatsz. Jobb gépeknél nem is kell kikapcsolni, nem zavarja a normál fotózást.
süti beállítások módosítása