A gyerekek foszlós kalácsot kértek. Bár sokat sütöttem már gyerekkori emlékek alapján, most mégis Limarához fordultam az ötletért.
Talán a legegyszerûbben elkészíthetõ, ámde fantasztikus kalács lett az eredmény!
Még a hozzávalók listája is igen rövid:
- 60 dkg BL55 liszt
- 1 ek búzasikér
- 4 dl friss tejszín
- 3 ek cukor
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 tojás
- 1 tojás fehérje
- 1 tojás sárgája
- 1 ek tej
A lisztet a keverõtálba szitáltam, majd belemorzsoltam az élesztõt. Rászórtam a cukrot, egy csipet sót, beleütöttem az egész tojást és az extra fehérjét. A sárgáját kistálban félretettem. A robotgépben elkezdtem kidagasztani, de túl hígnak itéltem, ezért került bele a sikér.
Ezzel már 20 perc dagasztással szép selymes tésztát kaptam.
Letakartam konyharuhával, és megvártam, míg bõ kétszeresére megkel. Ez olyan 1,5 óra alatt sikerült.
Lisztezett deszkán kinyomogattam belóle kicsit a levegõt, majd szétosztottam 2:1 arányban.
A kétharmados részbõl hosszú rudat hengergettem. Kettéhajtottam és összecsavartam (legközelebb ebbõl is 3 szálat készítek, és rendesen összefonom). Egy sodrófával mélyedést készítettem, amit kikentem a tejjel összekevert sárgájával.
A maradék tésztát háromba vágtam és vékony, hosszú szálakat hengergettem belõlük.
Kicsit gondolkodnom kellett, hogy készül a háromszálas hajfonat - de sikerült!
A fonatot beleillesztettem a tojással kikent mélyedésbe, és 20 percig tovább kelesztettem a tésztát. Ezalatt begyújtottam a sütõt, és 180C-re beállítottam. A megkelt tésztát lekentem a maradék tejes tojással.
Betoltam a sütõbe egy sütõlapon. Negyven percet sült 180 fokon. Csodás lett, csak éppen elborult a fonat az alapon :(
Mondták a gyerekek, hogy a másik oldalról fotózzam, úgy eladhatom posztnak :)
Klassz lett! Foszlós, könnyû, nem túl édes - ahogy a nagykönyvben (és Limaránál) van megírva. Munka alig van vele: még az élesztõt se kell tejben felfuttatni ...
Tanulság: Mélyebb vályút kell készíteni a fonat részére, hogy legyen válla, ami tartja.
Szakmai trükk:
Minden kelttésztánál a mûanyag keverõtálba beleszitált száraz anyagokat a mikróban 30 másodpercig melegítem. Ez most még arra is jó volt, hogy a jéghideg tejszínt ellensúlyozza.
FRISSÍTÉS:
Nem hagyott nyugodni a kalács eldõlt formája, ezért gyorsan sütöttem egy újabbat a gyerekeknek. Összetevõi azonosak, ezért nem is listázom. A robotgép 15 percig dagasztotta, mikorra már elég fényesnek itéltem.
Kézzel átgyúrtam, és egy csodás látvány fogadott: látszanak a sikér szálak, amik összefogják a tésztát (második kép)! Kicsit meglisztezve egy órát kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam tán kisujjnyi vastagságra, majd kb kétharmadából 3 hosszú szálat hurkára sodortam, és összefontam. A jénai tepsibe helyeztem egy sütõpapírra. Sodrófával most is mélyedést készítettem a közepére, de ez se lett igazán mély, viszont eléggé szétlapult a tészta. Megkentem a tejes tojássárgájával. A maradék tésztából kisebb fonat lett, amit ráhelyeztem a nagyobbik fonatra. Végül az egészre rákentem a tojássárgájás tej maradékát, attól lesz szép fényes.
Pihentettem 10 percet, majd 180 fokos sütõben 30 perc alatt megsütöttem. Ez most nem dõlt el :)
Ha lehet, még foszlósabb volt, mint az elõzõ. Feleségemnek is nagyon izlett, a gyerekek majd mindet meg is kapták...
(A kutyának ebbõl nem adok!)