Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zsír

2016.10.11. 07:00 Waka

Az újmagyar nyelveben a príma, remek szinonimája lett, lassan kiszorítva a klassz, klafa, kasa, no meg a király (sirály!) szavakat.
De most nem ebből a szempontból vált aktuálissá, több tényező szerencsés együttállása kellett hozzá.
A városszéli hiperben pár hete 869 forintért kínálták a bőrös-csontos császárt. Szokás szerint rendesen el voltam havazva, csak az akció utolsó napján értem oda. Szerencsémre. Ekkor már csak 700 volt, egy szem csont nélkül - még egy kis porcogó sem volt benne -, gyönyörű húsos, vettem is legott két kilót, aztán két adagban lefagyasztottam.
A másik dolog az volt, hogy elkezdett érni a kertben a Trinidad Scorpion. Feltétlenül meg kellett kóstolni, de nem akárhogy, kellett hozzá megfelelő korcsolya, mert nem akartunk nagyon odakozmálni. Pecsenyezsír tűnt a legalkalmasabbnak a célra, már csak egy problémát kellett leküzdeni. A zsírét.
Kistesó súlyos tepertőfüggő, de boltiért nem rajong, ezért ha lát valahol értékelhető zsírszalonnát, nyomban vesz egy rakattal, és őrült zsírsütésbe kezd. Mondta is valamikor tavasszal, ha zsír kell, nehogy vegyek, majd ő ad. Nemsoká éppen kellett egy kis zsír, de nem idegeskedtem, majd Kistesó ad. Nem adott, mert akkorra elfogyott. Az egyetlen, még nyitva tartó boltban csak az a bizonyos hófehér szutyok volt, kénytelen-kelletlen megvettem, mert muszáj volt.
Mostanra már csak egy kevéske maradt, kevesebb, mint kellett volna, elzarándokoltam hát pénteken a piacra, és vetem egy kiló príma, sült sertészsírt. Délután, a kertből hazafelé felugrottam Kistesóhoz a maradék paradicsommal.
- Ha zsír kell ne vegyél - közölte -, sütöttem megint.
- Fasza - mondtam.
Szóval megvolt minden, alapanyag, alkalom. Belevágtam.

14.jpg


A húst centi vastag szeletekre vágtam.

1.jpg
Egy jó fej vöröshagymát laskára szeltem, és elterítettem a tepsi alján.

2.jpg
A húst sóztam, borsoztam és a hagymára fektettem.

3.jpg
Rákockáztam a fehér zsírt meg kanalaztam mellé a sültből is.

4.jpg
Lefedve, hármas fokozaton addig sütöttem (pároltam), míg a hús meg nem puhult.

5.jpg
Megforgattam a szeleteket és fedő nélkül megpirítottam. Ügyeltem arra, hogy maradjon elegendő szaft a hús alatt és a hagyma ne égjen meg.

6.jpg
Azon melegében kiszedegettem a húst és félretettem, most a nem az volt a lényeg.

7.jpg
A zsírt egy kislábosba öntöttem a szafttal együtt. Felkapargattam a tepsi aljáról a lesült finomságokat, és a hagyma egy részét is mellékanalaztam.

8.jpg
Szobahőmérsékleten kezdtem kihűteni, közben villával párszor alaposan átkevertem. Az volt a cél, hogy lassan hűljön le, különben a szaft megkocsonyásodik, és úgy már nehéz homogén elegyet készíteni belőle a zsírral. Később hideg vizet engedtem a mosogatóba, abba tettem a lábost, és persze kevertem feszt.

9.jpg10.jpg
Kezdett összeállni, de még nem volt az igazi. A hűtőben folytattam a procedúrát, pár óra és számos keverés után készen lett az emulzió. Príma lett az állaga, nem folyt szét, összeállt egy kupacba.

11.jpg
Hétfőn elvittem melóba a paprikával és egy kevés paradicsommal együtt. Zed hozott parasztkenyeret. Szeltünk a Trinidad Scorpionból, megkentük a kenyereket és nekiláttunk.

12.jpg13.jpg
A zsír ízes volt, lágy, fűszeres, éppen elég sós. Csendesen szipogtunk, fújtuk az orrunk és szaporán itattuk a tarkónkon fakadó kis patakokat. Zed tízkor kiszaladt a boltba tejért, mert a kapszaicin nem bírt nyughatni.
Zsír volt, na!

34 komment

Címkék: vöröshagyma zsír császárhús feketebors trinidad scorpion

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8511788807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 11:32:58

Ez zsír!!!
Nekem is érik már a Carila Reaper, de ahhoz egy liter tejszín is fog kelleni ...

2016.10.11. 11:49:02

Zsírkirály! Istencsászár! :)))
Ezeket is mondják, nagyon ideillik.

Hú, ahogy olvastam, kezemben egy 3 kilós kenyérből vágott szelettel, amit a vasárnapi sült csülök maradék kocsonyás zsírjával kentem meg, csak úgy tepsiből, nos miközben olvastam ezt vigyorogva, hirtelen eszembe jutott, hogy te jóisten, csak nem kifogyott a zsír itthon, mert hétvégén igen sokat főztem, családi esemény kapcsán, és a szem előtt lévő zsírtartó edények igencsak üresnek néznek ki, de szerencsére találtam még egy 7 decis üveggel a hűtő alsó rekeszének sarkában elbújva, így nem kellett a fagyasztóba eltett 2 kg zsírnakvalóhoz nyúlnom, se az aranytartaléknak számító 1 kg csirkehájhoz szintén a fagyasztóból. Most jut eszembe, még egy fél-egy kiló közötti libahájnak lenni kell valahol a fagyasztóban, régészeti mélységekben.

Nagyobb tragédia lenne itthon, ha a zsír fogyna ki, mint a sör a hűtőből. :)

Lényeg, hogy én csak saját sütésű zsírokkal dolgozom, boltiban, piaciban nem bízok, nem bízhatok. Amiben ipari mennyiségű tepertőt kisütöttek, az már égett zsír, az már főzni nekem nem jó.

A bolti zsírok egy része pedig azért esik ki, mert tejet (laktózt) tartalmaz. Apró betű, ezért viszek szemüveget vásárláshoz újabban, de legalább ráírják, mert a sarki hentes letagadta, oszt mégis tejes volt a zsírja, mikor utoljára nála jártam, és ez volt az ok, hogy utoljára...

Megértem a tepertő függőket, én is imádom, de nekem elsősorban zsírra van szükségem a sütés végén és nem tepertőre, ezért nem is sütöm agyon a zsírokat, amiben már tepertő igazi ropogósra sült, azzal már nem szívesen főzök semmit. Vagy tepertő, vagy főző alapanyag.

Kacsazsírom is van most itthon, de abban meg ott pislog egy darab hízott kacsamáj, azzal se főzök. :)

Lényeg: jó ötletet kaptam ezzel a homogenizáló pecsenyezsír keveréssel, ezt még nem próbáltam, listára felvéve!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 13:12:03

@Andrass9: Carolina Reaper akart az lenni (jelenleg a világ legerősebb csilije a maga 2.300.000 SHU-jával.

Topy 2016.10.11. 13:45:47

a múltkor elmajszoltam egy ilyet reggelire egy dobozka túróval, de arra a megállapításra jutottam, hogy ilyet többet nem csinálok :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.11. 15:22:06

@Topy:

Mármint zsíros-túrós kenyeret?:D

Topy 2016.10.11. 15:33:52

@látjátok feleim szümtükkel: :D
szénhidrát nem volt: zsíros túrót :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 15:34:17

@Topy: Zsíroskenyér, Trinidad Scorpion (1.000.000 SHU avg.) ÉS túró???
Milyen volt? :)

Topy 2016.10.11. 15:45:27

@Andrass9: csak túró és Trinidad Scorpion
a túró "fogyaszthatóvá" "szelidíti" a paprikát;
aztán egész nap azon merengtem, hogy kell-e rövidesen futnom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 15:53:06

@Topy: :)
Mi nem futottunk a kóstolás után, igaz nem is túróval lágyítottuk :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.11. 17:27:49

Köszönök szépen!
@Andrass9: A tejszínt megiszod mellé?
@pizzaszeletvágó: Eljön a szezon, én is szerzek valahol valami jobb szalonnát, aztán kisütöm.
@Topy: Két napra rá a pirosat kóstoltuk ugyanabból a fajtából. Nem tudtunk hárman megenni egy egészet, estére volt is baj rendesen.

Topy 2016.10.11. 17:35:51

@Waka: rá pár napra én is nekiugrottam egy pirosnak, de azt hamar feladtam, az már nagyon szigorú volt
mondjuk akkor ráfogtam arra, hogy még élénk volt a sárga emléke :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 17:55:05

@Waka: Ha lehet, tejszínnel simogatom el a sebeket :) Amúgy is szeretem csak úgy meginni a tejszínt - ilyenkor még ürügyem is van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 17:56:38

@Waka: @Topy: Én szerencsés vagyok a csilivel, az csak egyszer csíp. Meg általában egy jó halászlé, vagy körömpörölt se rendetlenkedik odalenn.

turósmácsik 2016.10.11. 18:36:20

Hát ez nagyok király!
És a hús is szép! Azt kidobtad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.11. 19:59:12

@turósmácsik: Szerintem igen, mert talált helyette valami szénhidrátot :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.11. 20:04:37

@Andrass9: Nagy dózisban nem merném kipróbálni.
@turósmácsik: Nem. Be. :)

turósmácsik 2016.10.11. 20:21:22

@Waka: Helyes! Elképzeltem hidegen felkockázva zsíros kenyéren lila sonkahagymával, aztán forrón petrezselymes krumplival és tejfölös uborkasalátával, meg még egy rozsbagettben erős paprikával, salátalevéllel.
Egy fröccsel öblítve.

Ez vagyok 2016.10.12. 13:30:14

@pizzaszeletvágó: Nahát, segítettél ezzel a tejtartalommal rájönnöm arra, hogy miért nem használok zsírt a főzéshez :)

2016.10.12. 15:14:29

@Ez vagyok: Ez ilyen. Én is nehezen hittem el, amit látok. Az a helyzet, hogy sok helyen a tepertő sütés vége felé, disznótorokban is, háznál, tejet loccsintanak az üstben készülő anyagba, hogy egy picit barnább, sültebb szín bevonatot kapjanak a tepertőnek és egy cseppet jobban ropogjon a külseje.
Majd ezt a zsírt gond nélkül leszűrik, gond nélkül megeszik, akár egész évben. Szomszédomban is ezt csinálják, kicsit jellemző erre a tájegységre. Gond csak akkor van, ha valaki laktózérzékeny, mert az kvára nem bomlik el ennyitől.
Nagyon szép mangalica zsírt lehet kapni üzletláncokban is, eltekintve attól, hogy mennyire mangalica, vagy sem, jó zsír. Csakhogy rá van írva: tejet tartalmaz. Én megehetném, főztem is vele, de a családom bizonyos tagjai nem tudják befogadni. Nem divatból, hanem évtizedek óta kimutatott érzékenység miatt. (puffadás, hasi görcsök, hasmenés, fájdalom a legkisebb adagtól is)
Manapság egy szelet zsíros kenyér a tejcukor érzékenynek kivégzés! Hová süllyedt az élelmiszeripar!!! A kenyérben is benne van és a zsírban is.
Tudod, nem véletlen, hogy magamnak sütöm a zsírokat. Fene kínlódna vele, ha normálisat lehetne kapni. (és akkor még nem szóltam a szétsütött, égett ízű bolti zsírokról)
Viszont nem értek veled egyet!
Ha magadnak sütöd, ahogy én is, kacsa, liba, disznó, csirke-tyúk, akkor ez alkalmasabb bármire, mint az olajok, a kókuszlóf@sz és a többi. ;)

Ez vagyok 2016.10.12. 16:25:06

@pizzaszeletvágó: Picit viccesen írtam, hogy miért nem használok zsírt. Tudat alatt éreztem, valami nem stimmel vele :) Mostanság megint "divatba jött" a zsír, én már nagyon régóta olajokat használok, legalább ötféle mindig van itthon, kókuszzsír sincs.
De egy ideje már hosszasan elmélázok a nyers kacsahájak felett, egyszercsak veszek is.
Érdekes, hogy kenyeret is nagyon keveset eszem, de nem az alakom rendbentartása miatt. Én is tejérzékeny vagyok annyira, hogy egy kanál kefírtől is képes vagyok a halálért fohászkodni, annyira beteg leszek. Általában már messziről megérzem, hogy miben van tej.
Az egyik edző ismerősöm azt ajánlotta anyukájának a csontsűrűségi rossz adata miatt, hogy ne egyen semmilyen tejből készült élelmiszert és tornázgasson többet. Fél év múlva jók lettek az adatai. Hihetetlen annak fényében, hogy azt mantrázzák, a tej kálciumtartalma fontos a csontok összetételénél. Úgy tűnik fontos, csak épp fordítva.

2016.10.12. 17:23:06

@Ez vagyok: tökéletesen igaz, hogy a mozgás a legfontosabb a csontok kálcium vesztése ellen. Sőt zöldségekből, gyümölcsökből is jól pótolható. (túlzott alkoholt, koffeint és társait illik persze ilyenkor mellőzni, de pici koffein mehet, sőt! eh, bonyolult ez ide)
Oké, értem, nem is akartam erősen szólni az olajok miatt, nem az volt a cél, nehogy félreértsd! Magam is használok minden zsír mellett napraforgó olajat, olíva olajat, és éppen most sült meg egy tökmagos-tökmagolajos kenyér.
Lényeg, hogy az elérhető legjobb alapanyagból magamnak sütöm a zsírokat a főzésekhez, olajokból meg annyit és olyat, ami még elmegy, vagy megbízható(?), vagy annak látszik.
Nem kell a sok zsírt megenni, amiben sül a hús. Levesekhez, ahol meg is eszi az ember az összes zsírját, csak finoman, a baromfizsír szobahőmérsékleten meg nem szilárduló 'olaját' használom, egy zsírban nem sütök kétszer, ésatöbbi. Ésszel használva zsírra voksolok, aminek az előállítása is alacsony hőfokon, lassan történik nálam.
Például megkívánok hétfőn egy szalonnás rántottát, akkor a 3 kakastaréjnyi szalonna zsírjával legalább kétszer főzök két emberre, ha vendég nem jön ugye. Így értem, hogy a zsír jobb, de nem túlzásokkal.

Ez vagyok 2016.10.12. 18:21:21

@pizzaszeletvágó: Én sokat köszönhetek annak, hogy az erős fizikai munkám mellett, amit két ház és telke rendbetartására kifejtek a zöldségtermeléssel együtt, pilatesezek rendszeresen 10 év óta. Itthon, a pléden.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.12. 18:21:54

@Ez vagyok:

Gondold csak végig! Az evolució folyamán az emberfajta mikor és mennyi tejhez jutott? Születésétől addig, amíg az anyja szoptatta, de a természetben minden utód előbb-utóbb elválasztódik. Ha jött a másik gyerek, az előtte lévő bizony levált a tejről. Gondolom az emésztő rendszer fejlődése is összhangban áll ezzel. Tej majd csak akkor lett rendszeresen, amikor az ember a háziasított állatokat fejni kezdte, de akkorra már az emésztő rendszerünk bőven kifejlődött, és berögzült. Talán ahol az éghajlat miatt kénytelenek gyorsan tartósítani természetes körülmények közt a tejet, nem gond a tejes étrend, de azok az emberek meg nem esznek sokat más típusú fehérjékből. Én úgy gondolom, ezek fehérje szükséglete összhangban van az életmóddal, vagyis tejből szerzik be a szükséges anyagokat. A "fejlett" civilizáció pedig habzsolja a növényi-állati fehérjét, a szénhidrátot, a zsiradékot mértéktelenül, amit a genetikailag kialakult vegyi üzemünk nem tud jól feldolgozni.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.12. 18:22:35

@Ez vagyok:

Gondolom bordásfal helyett pedig fára mászol.:D

Ez vagyok 2016.10.12. 18:40:23

@látjátok feleim szümtükkel: Azért szeretek Ázsiába menni, mert ott nem kell azzal bibelődnöm, hogy van-e tej az ételekben.
Indiába nem megyek :)
Fára akkor mászom, ha másképp nem oldható meg a metszésük.
Megoldódott a problémám, amit egy másik beírásban írtam, tokjo :)

2016.10.12. 19:01:06

@Ez vagyok: az jó móka, mármint a házak és kertek :)

@látjátok feleim szümtükkel: nem tudom, mennyire éghajlat függő DE a laktózérzékenység térképét felvázolták már, ugyanis erősen genetikai probléma, csak az északi népek, vikingek tudják igazán megemészteni, Európában dél felé haladva nő a laktózérzékenység, (észak olasz és dél olasz konyha), fekete Afrikában az őslakosok és az ázsiai folyóvölgyekben szinte mindenki laktózérzékeny, mindent összevetve az emberiség 80 %-a nem tudja lebontani a tejcukrot.
Nyilván az érzékenység foka viszont egyénileg más, a 'betegség' az életkor előrehaladtával, a szervezet kimerülésével egyre súlyosabb. Ezért egy találomra megkérdezett közép afrikai vagy egy indiai ember nem fogja magát eleve laktózérzékenynek mondani. Ahogy egy magyar sem. Ettől még az adat hiteles. A korai felismerés pedig segít az egész folyamatot ésszerű keretek között tartani. (étrend és/vagy étrend kiegészítők tudatos alkalmazása segíthet)

Fára mászás? Velem is előfordul, őszibarack szedés közben, olyankor szokott az az érzésem lenni, hogy kár volt a fáról lejönni. :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.12. 20:08:12

Köszönök szépen!
@turósmácsik: Melegen sós krumpli volt hozzá és ecetes jalapeno, hidegen kenyér és serrano. Szezon van. :)
@Ez vagyok: @pizzaszeletvágó: Nálam vegyesen fogy, megszokás alapján.
Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy nincs semmilyen ételintoleranciám. Mondjuk a tejből 2-3 decinél több már okoz néha gondot, de sütéshez használva nincs vele semmi baj. A többi jöhet nyakló nélkül.

A fickó 2016.10.12. 22:18:43

@Andrass9: Már nem a CR a legerősebb. A Death Strain az új ász közel 3.000.000 SHU. :) Kinézetre is elég gonosz ....

kapszaicinfuggok.blog.hu/2015/04/03/3_millio_shu_az_uj_guinness_rekorder_chili

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.13. 11:34:18

"HP56 a jelenlegi állítás szerint úgy tűnik, hogy kétszer olyan csípős, mint a Carolina Reaper" Aki ezt az állítást tette, az nem vette figyelembe, hogy a CR egyes egyedei 2,2 milliót is túllépik, így legfeljebb a másfélszeres szorzó a jogos, de még az is leginkább hatásvadász ferdítés ...
Az meg már csak hab a tortán, hogy a Guinnes Records nem is jegyzi a HP56-ot, vagyis hivatalosan még nem a világ legerősebb paprikája.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.18. 00:02:50

@látjátok feleim szümtükkel: "severe abdominal and chest pain subsequent to violent retching and vomiting after eating ghost peppers as part of a contest"
Szóval, miután részt vett egy csilievő versenyen, hányt, mint a lakodalmas kutya. Mivel a kapszaicin nem mar, nyilván a gyomorsav végezte el a munka dandárját.
Ergo, nekem van igazam. Eszem paprikát, durva erőset is, de nem ész nélkül, és azt a kis "paprikajajt" még éppen kordában tudom tartani. Ha netán valaki meglátna egy ilyen konteszten résztvevőként, nyugodtam lőjön fejbe.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 07:52:43

@Waka:

Persze, hogy igazad lehet. De arról is hallottunk már, hogy volt aki nagyon sok szeszet ivott, és megyuladt benne. Hogyan, hiszen nem is volt jelen oxigén?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 15:30:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is volt igaz, de ne aggódj miatta. Nem kell Bors-ot, meg AntalValit olvasni :)))

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 15:44:28

@Andrass9:

Abban azért kiegyezhetünk, hogy van aki a capsaicinre allergiás, az allergia meg jelentkezhet lyuk formájában is. Én tejről olvastam ilyet már vagy 40 éve. Nem a Borsban. Akkor még nem tudtak az orvosok sem annyit, mint ma, és véletlenül jöttek rá, hogy ha az illető tejet ivott, akkor azonnal vérzett a gyomra.
süti beállítások módosítása