Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Aszpikos disznónyelv

2016.05.26. 07:00 Andrass9

Feleségem beállított két kicsi nyelvvel, hogy olyan régen evett nyelvet, csináljak belõle valamit. Ez már egy izgalmas feladat, hisz enni ugyan ettem, de soha sem fõztem nyelvet.

31.jpg

Nem emlékeztem, hogy Ínyesmesternél van-e, ezért azonnal a webhez fordultam segítségért. Rengeteg receptet találtam. Érdekes módon fõleg salátaként elkészítve, de összegyûjtöttem a választékot feleségem számára, aki az aszpikos nyelvre szavazott.

Akkor legyen aszpikos nyelv. Ez tartalmaz alaplevet is, hiszen valamibõl kell aszpikot csinálni, aminek íze is van. Amilyen szerencsém van, ugyanakkor beevezett két tálcányi sertés velõs csont, amibõl fõztem nagy adag alaplevet (azért a csontot utána megkapta a kutya!) Mindössze némi gyökérzöldség és hagyma került bele, meg teatojásban bors, szegfübors és szerecsendióvirág). Ezt 4 óra fõzéssel elkészítettem, egy csontból kiettem a velõt, de a többit esküszöm a kutya kapta érintetlenül! Na jó, a sárgarépát is kiettem belõle ...

10.jpg 11.jpg 12.jpg

A többi receptbõl integráltam a nyelv abálásának összetevõit.

  • 2 kis disznónyelv
  • 1 vereshagyma
  • egy marék füstölt fokhagyma
  • 1 ek házi "biovegeta" azaz szárított, darabolt leveszöldség
  • 1 füstölt csilipaprika
  • 2 friss babérlevél
  • 1 tk só
  • 1 kk feketebors
  • 10 szem borókabogyó
  • 1 tk szinesbors
  • 6 dl csontalaplé
  • 4 tojás
  • 20 g zselatin (több kellene hozzá)

13.jpg

A babért nyílt lángon megpattogtattam kicsit, mert így jobban kiadja az aromáját.

14.jpg

A tottyos lábasomba belenegyedeltem a hagymát, beleszórtam a fokhagymát, csilit és a fûszereket. Belesûlyesztettem a nyelveket, és feöntöttem annyi vízzel, amennyi bõven ellepte. Kiraktam az indukciós rezsóra, mert azt tudom idõzíteni, meg van rajta abáló fokozat is. Felforraltam az egészet, majd beállítottam 60C fokra, amitõl az abalé hõfoka 87C-ban stabilizálódott. Pont, ahogy szerettem volna! Lefedtem, beprogramoztam 3 órára, és éjszakára magára hagytam. Másnap reggel lezsíroztam villával a 3C-re lehült levet.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Egy éles késsel letisztítottam a nyelveket, de mintha nem lett volna az a vastag réteg rajta, ami egy marhanyelven van. Bezzeg a macska ezt sem ette meg. Dilis egy macska, semmi húst nem eszik, csak száraz tápot ... Sajnos már úgy kaptuk, hogy a legdrágább tápon tartották. Megfõztem 4 tojást. Egy szétpattant, de így is lett belóle keménytojás. Egy kis üvegedényt (kapcsos tetejű tárolódoboz) kibéleltem folpackkal, beleszorítottam a nyelveket és a tojásokat. Ilyen pici őzgerinc formám nincs.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A csontlevet a zselatinnal felforraltam, majd leszûrtem. Így se lett elég átlátszó, pedig két réteg papíron is átszûrtem. Kicsit kihûtöttem a mosogatóban, majd ráöntöttem a nyelvre, hogy teljesen tele legyen a doboz.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A tetejére is tettem folpackot, majd a saját tetejét fejjel lefele, hogy lenyomja az úszkáló tojásokat. Igy betettem a hûtõ leghidegebb részébe fél napra. Ami lé kimaradt, azt egy másik tálkában fagyasztottam ki.

28.jpg

Másnap ebédre vettük elõ. Kiborítottam egy szép tálkára, ahol megpróbáltam felszeletelni.

29.jpg

Nem voltam túl sikeres, mert csúszkált a tálkán az egész, valamint az aszpik sem volt elég kemény. De azért vágtam néhány szeletet.

30.jpg

Rengeteg zöldséggel megettük bõ felét. A maradékra visszaolvasztottam az összes aszpikot, és ment a hûtõbe.

32.jpg

Az abálólevet besürítettem, és a csontlé sürítménnyel együtt dobozokban a csodahüttõ gondjaira bíztam. A csonttól pedig még 3 napig volt boldog a kutya ...

38.jpg 39.jpg 37.jpg

 

Tanulságok:

  • Csontléből finom aszpik készül, csak nem átlátszó. Húslevesből kéne készíteni.
  • 4 dl alaplé elég lett volna ennyikéhez
  • 6 dl-hez minimum 30 g zselatin kell

 

66 komment

Címkék: nyelv tojás hagyma fokhagyma zselatin bors alaplé babérlevél csilipaprika szinesbors biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr408683156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.26. 08:00:00

Az ízről nem tettél említést, így nem tudjuk, hogy érdemes-e ennyi időt rászánni.
Én a tojást elhagytam volna, és valami spárga szerű zöldséggel, sárgarépával rétegeztem volna a nyelvet. Elvégre tavasz van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 09:02:00

@látjátok feleim szümtükkel: Az íze jó volt, de semmi különös. Az aszpik inkább egy fűszeres kocsonya, mint az a merev imbisz aszpik. A poszt nem mindig akkor készül, amikor megjelenik :) Spárga még nem volt a boltokban.
Szerintem nem érdemes ennyi időt eltölteni vele, hacsak nem kérik, hogy ezt főzd ...

Topy 2016.05.26. 11:21:09

@Andrass9: viszont a kutyának ünnep volt! :) szerintem ő kérni fogja! :D

Topy 2016.05.26. 12:31:53

@Andrass9: azon gondolkodtam, vajon milyen lehet füstölt nyelvből... szerintem jó! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 14:02:22

@Topy: Jól gondolod! Ezért is adtam hozzá füstölt fokhagymát meg füstölt csilit. Megfüstölni így a nyár derekán nemigazán akartam :)
A marhanyelv kiadósabb lenne ...

Fenchurch68 2016.05.26. 14:35:28

De füstölt nyelvből három kell, mert egyet elcsipegetek főzés közben.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.26. 15:10:43

@Andrass9:

A Raymond nevű fickó a múltkoriban ezt egy gyönyörű csülökkel követte el, fűszeres vízben megfőzte puhára a csülköt, majd a leszürt lében főzőtt zödlségeket, és egy fóliával bélelt hosszú formába előbb zselatinnal kevert lehűtött levet öntött, hűtőbe egy kicsit megdermesztette, majd rakott rá hosszában zöldségeket, erre megint lé, és hasonlóan további réteget, a végén berakta jól kihüli a frigóba, Kiborítva nagyon szépen tudta szeletelni. Nagyon jól mutatott a szép hús a zöldségekkel ( sárga és fehér répa, brokkoli volt ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 16:23:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jó szakács Raymond, én kifejezettem élvezem a műsorait. Imád főzni!!!
Ez az aszpikos csülök is vonzó gondolat.

Boar... 2016.05.26. 16:35:09

Amikor tisztítod a nyelvről a külső réteget, jobb kaparni mint faragni, nem megy annyi pocsékba. Mi a "vasárnapi húsleves"-be is főzünk egy-két nyelvet, melegen is jó, hidegen mustárral vagy tormával ugyancsak finom. A kocsonya is elképzelhetetlen nyelv nélkül.
Gyermekkoromban a füstölt marhanyelv ritkán kapható és drága finomságnak számított. Pár éve vettem egyet a húsboltban, hát valami ritka ócska ízű, gyorspácolt vacak volt... Sic transit...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 18:06:01

nem vagyok nagy aszpikos, a zselatintol eleve kiver a viz
de ettem mar jot
az atkosban en kifejezetten szerettem a rakott neylvet /talan ugy hivtak/ a hus-hentesaru pultban volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 18:39:46

@Boar...: Ha kapok a télen nyelvet, akkor felfüstölök néhányat. Akkor legalább tudom, mi került bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 18:41:02

@Boar...: Ja és köszi a tanácsot, legközelebb megpróbálom! Valamiért úgy emlékeztem, hogy ez egy lehúzható bőrszerű réteg, de most nem tűnt annak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 18:42:14

@hagyma: Ha a kocsonyát szereted, mi a bajod a zselatinnal? Bár én is kérdhetném a gyerekeimet, akik szeretik a gumicukrot, meg a zselét, de lábrázásuk van a kocsonyától ...

Boar... 2016.05.26. 18:46:38

@Andrass9: Végülis lehúzható csak nem egyben... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 19:36:52

@Andrass9: a a kocsonya az kocsonya
az ipari zselatin meg zselatin
UFF

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 19:41:09

@hagyma: A zselatin pont ugyanabból készül, mint a kocsonya. Esetleg nem olyan tiszta, viszont az eredmény teljesen átlátszó :)
Egy igazi vegyes kocsonya: csirke, disznó, marha kollagéntartalmú részeik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 19:44:09

Kiváló rántott borjúlábat ebédeltünk a barátaimmal!
De már rég volt, így egy köménymaglevest kanalazok tojással :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 19:50:09

@Andrass9: nemm eszem vegyes kocsonyat
nalunkk a tegnapi sertesporkolt less vacsira
nem rossz, de foztem mar jobbat is
1 decivel tobb vizet tettem a kelletenel es meg elbirt volna 1 fej hagymat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 19:52:42

@hagyma: A pörkölt korlátlan mennyiségű jó hagymát elvisel. A vizet meg leforralhattad volna róla - zsírjára, oszt annyit öntesz még, amennyit kivánsz :)
A lényeg viszont, hogy mára is jut belőle!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 20:03:56

@Andrass9: az volt a baj hogy a zsirt is kicsit tullottem, igy hiaba fioztem fedo nelkul, higabb maradt a szaftja, mint ahogy kedvelem
de nincs baj vele
/persze, hogy maradt, majd 2 kilo hus volt/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 20:20:18

amugyis attol, hogy foztem mar jobbat is az nem azt jelenti hogy nem jelentosen a vilag egyik legjobb sertesporkoltje...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.26. 21:30:24

Köszönök szépen!
Szeretem az aszpikot, volt is már felénk. Érdekes, hogy a borjúláb szóba került a kommentekben, én ugyanis abból főztem hajdan, a rántott láb a hab volt a tortán. Éppen nyelv is volt benne, meg tojás és zöldség. Szóval, csaknem így főztem én is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 21:40:11

@Waka: Jóestét!
Meglocsoltam a megfőtt palántáimat. Tán valamennyi megmarad belőlük. A Caolina Reaper 8 palántájából 3 élte túl a "gondoskodásomat".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 21:47:48

holnap barnardsvillebe megyunk
4 nagyon biztato haz van
/es to is:)/

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.26. 21:58:29

@Andrass9:
Az én paradicsomjaim egy része kezd virágozni ( több fajta van ), de én már április eljén kiültettem. Eddig minden időt átvészeltek, és ez a nagyon erős nap sem égette össze.

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.26. 22:03:18

@hagyma:

Amikor egy húsételre túl sok vizet sikerül önteni, akkor azt úgy lehet beforralni, hogy az éltelt átöntjük egy nagyobb edénybe, amiben jobban szétterül, és nagy lángon kevergetés mellett forraljuk. A nagy felületen gyorsabban elpárolog a felesleg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 22:04:49

@hagyma: Látom patak is van, de 25 mile Asheville-től...
Ha eddig porfészekről beszéltem, akkor ez egy kicsi tanya :) Persze ettől még lehet jó: van posta, iskola, egy étterem meg több templom is. 1600 lakossal nem nagy a nyüzsgés arrafelé ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.26. 22:05:56

@látjátok feleim szümtükkel: Én hülye fejjel letakartam fátyolfóliával, hogy ne égjen meg. Erre megfőtt ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.26. 22:07:55

@látjátok feleim szümtükkel: OK
nem volt a problema nagy
kicsit surubben szeretem, de jelzem Mary meg imadja ha jo bo szaftos
szoval nem kellett varialnom
kozeput volt, lett, /fedo nelkul foztem vegig/
mara tuti tokeletes less
ha lehet a tegnapinal tokeletesebb:)

jovore mar mi is ultetunk ezt azt
max 2 honap es koltozunk rendes kis farmra:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.05.26. 22:23:24

@Andrass9: Az bizony baj, a pokolba vezető út, ugye...
Én szombaton még szedek egy szállítmány karót, és kikarózom mindet, igencsak rájuk fér.

Topy 2016.05.27. 08:37:21

@Andrass9: :(
pedig én szorgosan gyűjtöm neked a pici üvegeket!

látjátok feleim szümtükkel 2016.05.27. 15:54:14

@Andrass9:

Nem fátyolfólia, hanem a zöld rasel háló kell rá a fényvédéshez. Ammikor a hideg miatt fóliáztad ezért nem is kérdeztem rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 17:27:23

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi a tanácsot! Azt sajnos nem vett a feleségem a garázsvásáron ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 17:57:30

@Andrass9: patak?
is
va egy szep kis to is
Asheville kozel
minden kozel
en azt tartom lakni es leni mashol kell mint ahol szorakozni
nem tudnek/birnek egy bulinegyedben elni/
ez lakohely, eletter, ismert szomszedok
ha mag nem cask horgaszni9 akarunk, akkor van 3 kocsi...
Asheville 20 perc ettermekkel , kocsmakkal szinhazzal
na majd kiderul de cask holnap, mert cask holnap tudjuk megnezni a hazikokat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 17:58:09

@Andrass9: Te mindent raraksz a paradicsomra amit a nejed a garage salen vesz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 18:01:18

@hagyma: Hát... Te mondtad, nem akarsz nagy commutingot. Persze 25 mile nem nagy, de akkor 55 se volt az :)
Fiatal koromban élveztem, hogy a nyugatinál lakunk. A gyerekekkel már inkább kiköltöztünk a világ egyik végére, és valahogy nem is akaródzik visszaköltözni. Persze a gyerekek az első adandó alkalommal beköltöztek a belvárosba :)
Lesz nekik is gyerekük egyszer ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 18:01:44

ja es hazat is kifejezetten kicsit keresunk 2BR/2BD
semi emelet
az egyikhez van meleghaz is, ilyen folias
a masikhoz 1 acre erdo
a harmadikhoz meg legelo:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 18:02:10

@hagyma: Ha rá van írva, hogy paradicsomra való, miért ne? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 18:05:56

@Andrass9: nana hogy valtoznak az elethelyzetek
nekunk most e vegleges lakohelyet kell megtalalni/ jo a vegleges az temeto less, az az elottit/ azert is tart ilyenn sokaigeleg lenne akar egy bugallo vagy kabin is
cask tulsok a cuccunk amihez ragaszkodunk
de a lenyeg a csend a prch a nyugi, kiskert halasto
/most 10 percet vezetek, ha melozok, ja ezt vesszuk meg, vezetek harmincat, na so
dugo nincs
utak tokeletesek
autoink jok:)
vissza a termeszetbe!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 18:07:51

@Andrass9: is
azert meg nem vagyok a munka melletti kerteszkedesre felkeszulve, nem vagyok egy Waka tipus, hogy melo utan gerillakert:)
van Mellette szabadteri ultetveny is
az is 1 acre
azon mar el lehet molyolni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 20:16:28

@hagyma: Az pont százszor akkora, mint a mostani veteményesem. Molyolással soha nem végzel vele :) Csak a körbejárása majdnem egy kilométer gyaloglás!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 21:23:43

@Andrass9: hat nem is less mind vetemeny...

azsiai buffet etteremben ebdeltunk
Yao a neve, meg sosem voltam
hat ne tudjatok meg 8 dollar es kb 220 fele etel/salata, szushi, grill csirkek koretek gyumolcsok desszertek, halak/
majd kipukkadok
es eszmeletlen jo minden es friss
https://www.google.com/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x88598c36840059f3%3A0x17cf58862a70d327!2m5!2m2!1i80!2i80!3m1!2i100!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D105982439034139129107%26id%3D6255375885857324802%26target%3DPHOTO!5sya'o%20restaurant%20asheville%20buffet%20smokey%20park%20hwy%20-%20Google%20Search&imagekey=!1e3!2s-SZfC9t5t9uw%2FVs-Pgdw4dUI%2FAAAAAAAAABs%2FV6TD1FThRAoz2tvaVZUFUlsbIdUps9P8A&sa=X&ved=0ahUKEwivgebO_PrMAhVM7yYKHfsXDJMQoioIXjAG

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 21:26:11

uppsz ezt majd szedd ki, elszurtam:)
naszoval iloyen kinalatot ilyen arban ilyen kornyezetben /a folderol enni lehetne/ nemigen lattam
es minden kaja perfekt
ittam kinai sort is
az feledheto
meg visszaterunk majd vacsorara is
az ketszer ennyibe kerul, de gondolom less steak is
baromi jo hely

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 21:36:53

@hagyma: Te is felnősz lassan az ázsiai konyhához :) Gratulálok, mert azért jó ázsiai konyhát nem könnyű találni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 21:39:43

a grillezo pluton kivul/ahova mar el sem jutottunk, kb 60 fele melegetel es kb 80 hideg, rakok kagylok salatak
sushi kb 30 fele
6-8 fele leves
komolyan nem sok minden lepodok meg, de ettol a kinalattol es minosegtol ebben az arban leesett az allam
meg mindig keresgelem
legalabb 2 het kell, hogy mindent vegigkostoljak
dehat azert naponta nem megyunk...
de a jovo heti penteki vacsora helye adott:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 21:44:24

@Andrass9: haha
azert ez nem thai
es a meglepetes az volt, hogy ez cask egy buffe, nem egy meno Ichiban etterem, ahol mar voltam
ilyen mennyisegben ilyen mennyiseget
volt vagy 100 tepsi
es akkor meg a hidegoldal
a desszertekhez mar oda sem tudtam menni:)
oruloki, hogy ratalaltam
nem az az unnepi kajalda, hetkoznapi....
es en nagyon kedvelem a buffe szeru etkezest

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.27. 22:56:31

@hagyma: Ez egy igazi keverék. Van bőven Thai, kínai és japán étel. Csak nézd meg a menüt :)
www.yaobuffet.com/menu/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 23:25:00

@Andrass9: hat akad thai is
es a menu kozel sem tartalmazza a teljes buffet kinalatot
komolyan qrwa jo
2-3 hetente less egy azsiai napunk a jovoben:)
ott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 23:29:08

@Andrass9: amugy valoban egy nagy keverek volt
/ a szemelyzet is:)/
de perfekt
lehet mar holnap visszanezunk haznezes utan:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.27. 23:49:21

mondjuk ezert is nevezik azsiai etteremnek...
azt hittem japan
erre egy kinai fogadott
delamerikai volt a grillen
amerikai volt a felszolgalo
offkursz japan volt a sushi barban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.05.28. 09:52:04

@hagyma: Jó étvágyat hozzá! Esetleg egyél egy Tom Yum levest, akkor thai-t is ettél :)

CID 2018.07.15. 17:45:48

Áh nyelvet elcseszni ilyenre. Szépen megabálni, majd megtűzdelni fokhagymával, borsozni sózni, majd kicsit átsütni sertészsírban. Mennyei étek!

Dikusz 2018.07.15. 20:15:01

@CID: Megint szia!

Hogy sikerült rátalálnod erre a több mint két éves posztra?
Gyere a maira.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.15. 22:27:29

@CID: Tudod, az egyes alapanyagokban az az igazán jó, hogy sokféleképpen lehet elkészíteni, és mindegyik lehet jó (is).
Szerencsére az olvasóinknak elég flexibilis a hozzáállásuk, és nem kezdik helyből azzal, hogy "elcseszted" :)
Ettől függetlenül Welcome on board! ...

CID 2018.07.16. 08:19:28

@Andrass9: Ízlések és ficamok, úgy tűnt a felvezetőből, hogy nincs a tarsolyodban tucatszám nyelves recept. Nos arra utaltam, nem biztos, hogy a legjobbat találtad meg az asszonynak ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.16. 13:22:40

@CID: Ebben viszont igazad van, nem vagyok gyakorlott nyelvkészítésben :)

Boar. 2018.07.17. 10:31:57

@Andrass9: A kolléga sem az, különben nem írna olyat, hogy "megtűzdelni fokhagymával...majd KICSIT átsütni". Ha csak kicsit süti át, akkor nagyjából fölöslegesen tűzdelte meg, ha meg nagyon átsüti akkor balfasz mert tönkreteszi. :-)
Egyébként a sült nyelv király kaja és tényleg úgy készül, hogy először megabálják utána átsütik. De fűszerezni utólag szokták mert a megabált nyelv felülete kemény, nem sok minden tapad meg rajta. Fokhagymával meg végképp nem szokás az aprócska sertésnyelvet megtűzdelni.

kobold63 2018.07.17. 10:58:27

@Boar.: Kérem szépen a receptet. Abálás után lenyúzni és utána fűszerezni? Hogyan? Átsütni egyben vagy hosszában elvágva?

Boar. 2018.07.17. 21:33:13

@kobold63: Ha puhára főzöd és akkor akarod leszedni róla a külső réteget, akkor az értékes részek is mennek vele. Érdemesebb rövid forrázás után "meghámozni" aztán puhára főzni majd zsírban átsütni. Utána só, bors, pirospaprika, ha magányos akarsz lenni, akkor zúzott fokhagyma.
Pecsenyesütőknél egyik kedvenc kajám. Itthon önuralom kell hozzá mert főtt állapotában el szokott tűnni. :-)
A marhahúsos levescsomagokat is úgy rakom össze, hogy egy darab szegy, két-három velőscsont és egy nagy darab marhanyelv...

kobold63 2018.07.17. 21:51:03

@Boar.: Köszönöm, én is igy pucolom az évi egyszer készitett disznósajthoz. Merhanyelvet eddig csak füstölve vettem, sajnos a minőség nagyon leromlottaz az utóbbi 20 évben. Igaz, elötte meg vadászni kellett rá.

kobold63 2018.07.17. 21:53:47

@Boar.: Zsíron vagy zsírban? A magyar nyelv (a beszélt) csodálatos.

Boar. 2018.07.18. 08:29:00

@kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológia egy elég fura ízű valamit eredményezett.
A főtt sertésnyelve(ke)t bő zsírban sütöm át.