Nem, nem újragondolt, inkább átgondolatlan.
A Seregben a készétel konzervek toplistáján a "zöldborsófőzelék sertéshússal" volt az első helyezett, de szorosan követte a "húsgombóc paradicsommártással".
Jó ideje tervezgettem hogy főzök egyet, el is gondoltam, hogyan legyék, most eljött az ideje. Különösebben nem olvastam utána, egy alkalommal ugyan rákerestem, de nem a gombóc miatt - arról konkrét elképzelésem volt -, inkább a mártás érdekelt. Megnéztem pár receptet, láttam, semmi különös, hagytam is a cicába. A skót tojás készítésénél maradt egy darab lapocka, ahhoz vettem valamennyi combot csütörtökön hazafelé. Leültem a gép elé, és meglepetten konstatáltam, hogy rizst szokás tenni a gombócba. Meg zsemlét. Márpedig rizsát tegyen bele az ördög öreganyja, ott a kiló hús, elég lesz az. Zsemle meg pláne nem lesz benne, majd még tojást is ütök bele, nem? A mártást is kevernék mindenfélével, mint valami pizzaszószt, öreganyó, kakukk, Bazsa lika. A túrót! Olyan lesz, amilyet elgondoltam, legfeljebb nem lesz jó. De jó lett.
Hozzávalók a gombóchoz:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemlevél
- só
- bors
- étolaj vagy zsír
A mártáshoz:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 7 dl házi paradicsomlé
- 2 babérlevél
- só
- bors
- kristálycukor ízlés szerint
- étolaj
A tálaláshoz főtt burgonya esetleg spagetti vagy makaróni.
A húst felkockáztam és ledaráltam.
Hozzáadtam a szárastul apróra vágott petrezselyem zöldet, a vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, sóztam, borsoztam, és alaposan összekevertem.
Egy tepsi alját vékonyan beolajoztam, a húsból pingponglabdányi golyókat formáztam és a tepsibe sorakoztattam. Az előmelegített sütőben hármas fokozaton 30-40 percig sütöttem.
Míg a hús sült, összeállítottam a mártást. A finomra vágott vöröshagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, kicsit azt is megfuttattam.
Beleszórtam a lisztet és megpirítottam.
Felöntöttem a paradicsomlével. A Mediterráneum képviseletében beledobtam két babérlevelet, sóztam, borsoztam, némi cukorral elsimítottam az élét.
Folyamatosan kevergetve felforraltam a mártást és rögvest el is zártam a gázt.
Az időközben megsült húst nyakon borítottam a szósszal, és visszatettem a sütőbe még fél órára.
Sós vízben főtt burgonyával tálaltam.
Finom volt. A gombóc kicsit kemény lett ugyan, de ízes volt. A mártás bár elég kevésnek tűnt, igen jól bevonta a krumplit, minden falathoz jutott, nem kellett a végét kanállal kilapátolni a tányérból. Tésztával szerintem ugyanígy működne, és - egye kukac - ha valakinek arra támad gusztusa, tegyen bele öreganyót meg Bazsa likát.