Megint össze kellett dobni valami gyorsat, laktatót, olyat, ami belefér a diétába és nincs vele túl sok macera. Tandoori csirkét készítettem már, ugyan nem az autentikus módon - hiszen honnan a fenéből lenne tandoor kemencém -, de azért finom volt. Úgy döntöttem, hogy ezzel a kompromisszumos megoldással bármit el lehet készíteni ilyenformán, úgyhogy egy adag krumplit használtam erre a célra.
Hozzávalók:
- 2 kg burgonya
- 600 g joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 6 gerezd fokhagyma
- diónyi gyömbér
- 1 evőkanál római kömény
- 1 teáskanál koriandermag
- 2 chili
- 5 db kardamom
- 4-5 db fűszerszeg
- 1 kávéskanál fekete bors
- só
A krumplit héjában megfőztem, meghámoztam és félbevágtam.
A száraz fűszereket mozsárban megtörtem.
Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, fokhagymát és a finomra vágott csilit. A paprikák közül az egyik serrano volt, a másik a Kínából, Tiencsinből kapott csiliből nyert magból nevelt rettenet. A közelmúltban a tiencsini kikötőben bekövetkezett ipari katasztrófa kiindulópontja állítólag egy ilyen paprikát feldolgozó üzem volt. Véletlenül egybecsomagoltak 20 dekát a cuccból, pedig tudvalévő, hogy 12 deka belőle a kritikus tömeg. A többi már CNN hír.
Összezúztam az egészet, és összevegyítettem a joghurttal, megsóztam, beleöntöttem a citromlét. Elsőre 450 gramm joghurtot kevertem be, de kevésnek találtam, ezért hozzáöntöttem még egy pohárral. Kép ugyan nincs róla, de esküszöm.
Ráborítottam az egészet a krumplira, kicsit összeráztam, és bevágtam a sütőbe.
40 percig sütöttem 3-as fokozaton, aztán még rányomtam tízet csutka gázon, hogy legyen némi színe.
A csirkével ellentétben nem maradt savó a tepsiben, a krumpli szépen felszívott mindent. A sóval kicsit bátrabban is bánhattam volna, de utólag úgyis megkínáltam még egy kis sós paprikakrémmel, mivel a krumpli elnyelte a csilit is. Finom, markáns étel lett, szokás szerint előbb elfogyott, mint terveztem, kenhettem vajas kenyeret vacsorára András georgiai paprikakrémével.