A halaspultot járva megkordult a gyomrom. Valami halat kéne már enni! Vacilláltam egy darab lazac és egy adag tilápiafilé között, meg persze ott csalogatott egy szép nagy Barramundi is. Halat szálkátlanítani (filézni) nem volt kedvem, meg csak egyszemélyes étket terveztem, egész hal szóba se jöhetett, a lazac pedig nem a kedvenc halam. Így esett a választásom a tilápiára.
Mivel még igencsak meleg van odakinn meg idebenn, csakis serpenyõben, mert azt a teraszon is meg tudom sütni.
Ez amolyan "most azonnal ide nekem az ételt" stílusú akció volt, ezért az összetevõk listája igencsak rövid:
- 25 dkg - két szelet - tilápia filé (lehetett volna nyelvhal is, de tilápiát még nem sütöttem)
- 3 dkg vaj
- 3 ek oliva
- 1/2 citrom
- 4 ágacska kakukkfû
- 1 tk kapros vaj
- só
A képen ugyan a halon kívül semmi nincs, de a fentiek is elõkerültek.
A halat alaposan megsóztam, majd rácsavartam a fél citrom levét. Ez egyrészt kicsit ressebbé teszi a húsát, másrészt a citrom valamennyire meg is fõzi a halat, ha sokáig áll benne.
Gyorsan meglátogattam feleségem virágoskertjét egy pici friss kakukkfûért, amit letépkedtem a száráról és azzal is megszórtam a hal mindkét felét.
Találtam a hûtõben a fûszeres vajak közt egy kaprosat. Az jó lesz extra ízt adni a halnak (legalábbis így tanultam Süllõcskétõl). A hal állt a sós citromos burkolatban mintegy 10 percet, amíg elõszedtem a serpenyõt, amiben tegnap bundáskenyeret sütöttem olivás vajban. Gondoltam, ezt még felhasználom a halhoz. Jól felforrósitottam (180C), majd óvatosan belecsúsztattam az egyik szelet halat. Persze habzott, meg prüszkölt a zsíradék, hisz a citromlé sok vizet tartalmaz. 2 perc sütés, forgatás 1 perc továbbsütés, és már kész is a szelet. Ugyanezt a második szelettel is elvégeztem.
Mivel gyors kajáról volt szó, nem vacakoltam semmilyen körítéssel, csupán két szelet kenyeret tettem a tányér mellé. Megkentem a tetejét a kapros vajjal, hogy fényes is legyen, ne csak ropogós.
Nem mondom, hogy sokáig tartott, amíg elfogyasztottam!
A hal lemezeire esett szét egy finom, ropogós bevonattal. A kapor tényleg harmonizált az ízzel. Húsz perc a sózástól az elsõ falatig, meg még 6 az utolsóig. Ugye gyors voltam?
(Csak jóllakni nem sikerült, de az az én hibám. Vettem volna 3 filét ...)