Azaz alufóliában, de mostanság divat az ételt borítékolni. Kishazánk alumínium nagyhatalom lévén elég hamar felfedezte az alufólia csodáit. Én még kisgyerek koromból emlékszem hasonló fõzésre. Igaz, az egész csirkét nem lehetett vele becsomagolni, így azt beolajozott barna papírzacskóban sütöttük sok sóval. (Akkoriban nem volt még hõálló mûanyag zacskó sem.)
A kislyány jött ebédre. Neki mindene a csirkemell és a rizs, ezért azt készítettem. Õ valójában akkor szereti a legjobban, ha száraz, mint a cipõtalp, de reméltem, ez is elfogy.
Összetevõlistáról nem készült fénykép. Csak késõn kapcsoltam, hogy ez posztnak is jó lesz. Két adaghoz használtam:
- 1 nagy csirkemell (lehet filé is, akkor kevesebb vele a gond)
- 4 dkg füstölt sajt
- 1 alma
- 1 narancs
- 1 kis fej vereshagyma
- 2-3 ek mustár
- 3 dkg vaj
- 1 szelet gépsonka
- kakukkfü, majoranna, feketebors, só
A mellehúsát lefejtettem a csontról, a belsõ és leesõ részt félretettem valami thai ételhez. Lapjában felhasítottam, hogy ki tudjam nyitni, mint egy könyvet. A sajtot vékonyra szeltem, az almát meghámoztam és kb 5mm-es szeletekre vágtam. A szétnyitott húst megsóztam, borsoztam és megkentem mustárral. Az egyik felére tettem a sonkát, almát majd a sajtot is.
Ráhajtottam a másik felét a szeletnek, majd mustároztam. Az egyiket majorannával szórtam, a másikat kakukkfüvel. Egy-egy alufólia darabot letakartam a hús alatt karikára vágott hagymával, amire rátettem a szeleteket a mustáros felükkel lefele. A másik felüket is megszórtam a fűszerekkel.
A narancsot meghámoztam és felkarikáztam. A fûszeres húsra még egy kis mustár tettem, majd letakartam a narancsszeletekkel. Becsomagoltam a fóliát, ügyelve, hogy a szaft ne tudjon kifolyni belõle. 220 fokos sütõben 20 perc alatt elkészült.
A tányéron nyitottam ki a borítékot, hogy megfelel-e a kényes izlésének. Nem tiltakozott annak ellenére sem, hogy szaftos, omlós lett :)
Az egyetlen gondom csak az volt, hogy nem jelöltem meg, melyik a majorannás és melyik a kakukkfüves változat, de ettõl eltekintve egy gyorsan elészülõ és sikeres ételt készítettem.
Kár, hogy nem szeretem a csirkemellet ...