Régóta kacérkodom ennek a sajtosnak az elkészítésén, de egy esküvõi meghívás megadta a végsõ lökést.
Waka kiflije is inspirált, nem hagyhatom, hogy ő arassa le az összes babért a sós süti fronton :)
Lehetne hájastésztából készíteni, de az elég macerás, annyi meg nincs már a csodahüttőben, hogy vendégségbe megsüssem (a kislyányom szeretne valami hájast, majd meglepem vele). A bolti leveles tészta meg van olyan jó, mintha házilag hajtogatnánk és tizedannyi munka sincs vele, azt meg már bizonyítottam, hogy tudok hajtogatott tésztát készíteni, tehát nem reklamálhattok!
A recept amúgy nagyon népszerű, csak nekem volt újdonság, dehát mint tudjuk egy újszülöttnek minden vicc új ...
Nagyon kevés dolog kell hozzá:
- 1 mirelit leveles tészta
- 1 csomag bacon (nem kell a szalonnát hozzátenni, a bacon szalonnát jelent már magában)
- 3 ek mustár
- 10 dkg reszelt keménysajt sajt
- két ek szezámmag
- 1 tojás sárgája a kenéshez
Ezekkel az összetevõkkel már csak jó lehet, nem?
A tésztát kiolvasztottam a mikróban, mert sietnem kellett. Meglisztezett nyújtó szilikonra tettem, ahol nagy téglalapra nyújtottam. A tészta kb 3 mm vastag lehetett. A mustárt elkevertem két evőkanál vízzel, mert nem akart rendesen kenõdni. Az egész tésztát bekentem hát ezzel a vizes mustárral. Ha elkészíted, tegyél rá kétszer annyit! Ráreszeltem annyi sajtot, hogy egyenletesen letakarja, meg ahogy sikerült. Ráfektettem annyi bacon szeletet, amivel lefedtem az egész tésztát - ez most 12 és egy fél lett. Kis rést azért hagyjunk a szeletek közt. Pizzaszeletelõvel (de lehet rádlival is) feldaraboltam a szalonnaszeletek közötti résben.
A legnagyobb tepsimbe sütõpapírt tettem. Egy-egy tésztaszeletet megfogtam a két végénél és megcsavartam, mintha a ruhából facsarnám ki a vizet. A picikét nem nagyon sikerült felcsavarnom, kitekeredett. Az így megcsavart tésztát azután a sütõpapírra helyeztem. Elfért volna a tepsiben mind a 13 szelet is, de akkor nem tudtam volna megkenni, meg esetleg megdagad a tészta és akkor összeragadnak, így inkább több helyet hagytam a csavarok közt. A maradék két és felet pedig egy alufólialapra tettem, ami egy külön rácson került a sütõbe osztozkodva a melegen a nagy tepsivel. A tojás sárgáját kiskanál vízzel higítottam, és így pont elég volt az összes csavar megkenéséhez. Megszórtam szezámmaggal, ami beleragadt szépen a tojásos felületbe. 220 fokos sütõbe toltam 20 percre. Ezalatt az alufóliás szépen megsült, de a nagytepsist meg kellett forgatnom, hogy teljesen átsüljön.
Só nem kell hozzá, az jön a baconből meg a sajtból is.
Csak egy tanács még: ne sajnáld róla a mustárt a kenegetésnél, a bacon és a sajt felveszik!
Szerencsére azt a picike darabot megettem, amint kisült, különben még most sem tudnám, mennyire finom volt.