Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Bulgur

2014.02.21. 07:00 Waka

Legutóbb a kuszkusz kapcsán említettem, hogy nyílt egy magbolt a csarnokban. Mikor arra jártam, vettem többek között harminc deka bulgurt is, gondoltam kipróbálom. Igen izgalmas köretnek bizonyult, egy curry-szerű párolt zöldséget készítettem hozzá. Más, mint a rizs, kicsit pergősebb és roppanósabb volt, az ízbéli differenciákról nem is beszélve.

 

12.jpg

Az elkészítés kapcsán természetesen hatalmas káosz dúl, nem találtam két egyforma elkészítési módot. Végül úgy döntöttem, hogy a rizshez hasonló módon főzöm meg.

Egy csésze (kb. 2 dl) bulgurt kevés olajon egészen enyhén megpirítottam.

 

4.jpg

Felöntöttem kétszeres mennyiségű forró vízzel, sóztam, és mikor felforrt, lefedtem, és az előmelegített sütőbe tettem.

 

5.jpg

3-as fokozaton húsz perc alatt kész lett, a folyadékot felszívta, és – bár olyan nagyon puha nem lett – megfőtt.

 

10.jpg

A curryhez a sárgarépát, a paszternákot, a kápia paprikát, a vöröshagymát és a karalábét félkarikára, illetve olyasforma darabokra vágtam. A fokhagymát és a gyömbért finomra aprítottam.

 

1.jpg2.jpg

3.jpg

A hagymát olívaolajon megpirítottam, hozzáadtam a gyömbért és a fokhagymát, kicsit azt is megfuttattam az olajban. Beleszórtam a curryt – csípőst és enyhét is – majd felöntöttem egy kanál szójaszósszal és egy deci házi paradicsomlével.

 

6.jpg7.jpg8.jpg

Belekevertem a zöldséget, pirítottam rajta egyet, majd kevés víz hozzáadásával megpároltam. Kicsit hosszú lével készítettem, nem akartam úgy járni, mint legutóbb a gombával.

 

9.jpg

Mikor a zöldség megpuhult, beletettem a kápiát is, egyet kevertem rajta, és el is zártam a gázt.

 

11.jpg

44 komment

Címkék: fokhagyma curry gyömbér bulgur sárgarépa paszternák

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715821413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 10:33:06

Ez finom! Tetszik a zöldségcurry is és egyetértek a hosszú lével. A curry lé remek a rizsen - és ezek szerint a bulguron is.
Bulgurt még csak egyszer ettem egy tabouliban, de ot semmi különleges íz nem jött át, a petrezselyem mindent elnyomott. Mihez hasonlít leginkább?

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.21. 11:08:28

@Andrass9:

Saját magához, vagyis a búzához, mivel hántolt és tört búzaszemekből áll.
A síma hántolt búzát én burizsként ismertem gyerekkoromban, de nagyon ritkán lehetett hozzá jutni, greslit gyakrabban lehetett kapni.

Topy 2014.02.21. 14:33:30

@Andrass9: van egy kis diós íze szerintem

Topy 2014.02.21. 14:34:04

tudom, tudom, nem Wakát akarom izélgetni, de egy kis húúúúúúúúúúúúúús kéne bele! :)

2014.02.21. 15:05:51

@Topy: Pont egyet gondoltunk! :) Tegnap este összeraktam egy marhapörit, na, gondoltam, csinálok alá bulgurt! Igen ám, de csak lejárt szavatosságú bulgurt találtam itthon...

Sebaj, kuszkusz van.

Topy 2014.02.21. 15:21:06

@pizzaszeletvágó: minőségét megőrzi vagy fogyasztható? nem ugyanaz! :)
szvsz ha nem dohos, nem penészes, nem lesz vele semmi gond, kiszáradt gabona

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.21. 16:41:55

Szép napot!
@Topy: Az a nagy helyzet, hogy hét közben ritkán eszem húst, ez meg kedden készült, szerda-csütörtökre vinni valónak.
@pizzaszeletvágó: Marhát meg főleg nem kell ennem.

2014.02.21. 17:51:33

@Waka: Nekem tetszik a zöldséges ételed. Nagyon is a helyén van. Én már csak a bulgur miatt is, megszórtam volna egy kis zöldpetrezselyemmel.
A húst csak azért mondtam, mert éppen jól jött volna a meglévőhöz köretnek ez a bulgur. Nincs vele annyi macera, mint a tarhonyával. Időm meg nem sok volt ma főzni.
Végül kuszkusszal próbáltam ki a marhapörit, de az nem az igazi. Nem igazán ajánlom másnak se.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.21. 18:47:22

@pizzaszeletvágó: A gyömbéres-fokhagymás-currys ízvilághoz nemigen passzolt volna a petrezselyem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 19:18:53

@pizzaszeletvágó: Attól, hogy bulgur, még nem kell hozzá petrezselyem (szerintem). Ez olyan beidegződés, hogy a bulgurt mi főleg a taboule miatt ismerjük, pedig nagyon sok más felhasználása is van. Bocsánat :)
Kuszkusszal marha pörkölt - megfontolandó! ha sikerült eléggé légiessé elkészíteni a kuszkuszt, akkor úgy gondolom, összeillenek. Azért tarhonyával is eszünk pörköltet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 19:19:45

@Waka: Te pedig megadtad a valódi indokot is, nemcsak az én mondvacsinált elméleteimet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 19:22:59

@Topy: Húúúúúúú ...
Azért jó az így is, nem? Ma húst ettünk (nem gyakori az utóbbi időkben), de csináltam hozzá "potato chips"-et, vagyis uborkagyalun legyalult kiflikrumplit forró olajban kisütve.
Ifjúkorunk ízei jöttek vissza - akkor sokat készítettük ezt, mivel nem volt a boltban zacskós "csipsz" :)
Most, hogy így belejöttem, kipróbálom, milyen más formában működik a kiflikrumpli ...

2014.02.21. 19:23:54

@Waka: @Andrass9:

Mit bánom én a maguk étkezési szokásait! :)

Milyen az a légies kuszkusz? :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 19:27:59

@pizzaszeletvágó: Ilyenkor úúúúgy sajnállak :)
Légies kuszkusz, mint amikor olyan tarhonyát sikerült főznöd (igen - ez a pontos terminológia: sikerült), hogy az, mint egy könnyű tojáshab, csak éppen összeér szemenként és amikor bekapod, akkor szinte nokkedliként csúszik le a torkodon.
Capiche?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.21. 19:30:38

@pizzaszeletvágó: Ez egy olyan mély inzultus volt, hogy megyek is Columbot nézni :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.21. 19:48:26

@pizzaszeletvágó:

Szerintem olyan, hogy amikor Andrass9 a kezében tartja és ráfújunk, elszáll.:)

2014.02.21. 19:58:12

@Andrass9: szóval a kuszkusz az olyan tarhonya, ami tojáshabra hasonlít és nokedliként viselkedik?
És te sajnálsz engem? :)))))

@látjátok feleim szümtükkel: jól van, magunk vagyunk, az ápolók leültették a TV elé... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.21. 19:58:20

Azért látszik, hogy a Waka által főzött zöldségragut nem nagyon szoktátok készíteni, mert arról úgy általában nem mond senki semmit.

Nos én tegnap előtt, és ma is hasonlót vacsoráztam, annyi különbséggel, hogy a zöldségek közül csak fokhagyma, vöröshagyma, paszternák, és sárgarépa, meg egy kevécs csili, bulgur helyett pedig rózsaszínre pirított rizs volt az alapanyag. A maradékot ma vacsoráztam meg, és mára az ízek oly módon összeértek, hogy sokkal jobb volt, mint a frissen készült.

Ami nagyon érdekes, akár hányszor készítem, a paszternák mindig új arcát mutatja, és részemről jelenleg megunhatatlan. Az még megjegyzendő, hogy ha az egyéb zöldségekkel összevágott formában együtt pároljuk, akkor szinte krémesen szétfő, de tepsiben ( hús mellett ) sütve egyben marad.

2014.02.21. 20:04:16

@látjátok feleim szümtükkel: valóban nem gyakran készítek zöldséget hús nélkül. Milyen az a rózsaszín rizs?

2014.02.21. 20:32:17

@Topy: láttam egy létrát hátul... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.21. 20:40:10

@Topy:

Egyébként először hús is volt, fokhagymás sült tyúkmell, és azzal is nagyon jó volt.

Szerintem ha azt szedjük sorra, amit elérünk, akkor is jól járunk.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 09:27:24

hát egy: 30 deka??? az két bölcsis adagja.
aztán kettő:
"Az elkészítés kapcsán természetesen hatalmas káosz dúl, nem találtam két egyforma elkészítési módot."
mer' nem kérdezed Babette anyádat. amíg lehetett itt vidéken bulgurt kapni, addig állandóan azt ettük, sajnos tönkrement a keleti fűszeres.

szóval bulgur készítése:
kis hagyma sóval olívaolajon megpárol, apróra vágott 1 egység paprika és 2-3 egység paradicsom rádob, kicsit megpárol (de nem szarrá), bulgur rádob, megkeveri, vízzel felönti, megforralja, és a gázt azonnal elzárja. amikor kész, apróra vágott petrezselyem (sok) és 2-3 levél menta kerül bele.
összekever, megesz.

a currybe meg húst rak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 12:54:15

@Babette_: @pizzaszeletvágó: A zöldségcurry is egy igen finom étel. Nem kell mindenbe hús!!!
Szerintem.

2014.02.22. 13:50:36

@Babette_: egy "keleti" fűszeres mit is tehetne ott nyugaton. Tönkremegy. :) Jó a bulgurod, veszek majd frisset, kicsit várok a normálisabb paradicsomok megjelenéséig és megcsinálom.

@Andrass9: a petrezselyemre írtam, nem a húsra. Nem figyelsz. A zöldséget igenis dicsértem. Tudom, nehéz kitalálni mikor beszélek komolyan és mikor hülyéskedem, de kis odafigyeléssel megy az.

Komoly: Azóta gondolkodom rajta, de nem látom be teljesen, hogy Waka zöldség curryjébe miért nem illene, lezárás után egy szórásnyi zöld. Vagy éppen a bulgurt keverni zölddel, és rá a zöldség curry. Elhiszem nektek, mert most megcsinálni nem fogom. Csak nem értem hol üti egymást.
NEM! a libanoni tabulére gondolok, ahol főszereplő a zöld és csak szórásnyi a bulgur. Fordítva. Reméltem, hogy érthetően fogalmaztam, eddig, de ezek szerint nem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.22. 14:49:32

Szép napot!
Reggel óta rohangálok, most ültem le kicsit.
@Babette_: Hát egy: Nem 30 deka, hanem egy csészényi. Nekem három evésre elég volt, pedig tusok enni rendesen. Talán sok volt a zöldség hozzá.
Aztán kettő: Kérdeztem én, de a gugli nem dobta fel, hogy Babette anyád tudja.
Currybe húst rak, ha telik rá.
@pizzaszeletvágó: Biztosan remek lehet petrezselyemmel is, de ahogy végiggondoltam a hozzávalókat főzés előtt, valahogy meg sem fordult a fejemben. Én nem úgy szoktam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 18:49:11

@Waka: Aggyisten!
Befejeztem egy csülkös bablevest. Ezt már lehet, hogy nekem se volna szabad ennem, nemcsak neked :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 18:52:56

@pizzaszeletvágó: Én jobban figyelek, mint gondolnád :)
Miután nem specifikáltad, mely részével értettél egyet @Babette_: -el, ezért én feltételeztem, hogy az utolsó mondatával ...

Amugy currybe nem tennék petrezselymet - nem is jutna eszembe -, legfeljebb korianderlevelet, de azt meg utálom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 18:58:21

Most látom, hogy valakik megdézsmálták a felső polcot a kocsmában.
Rendesen be lehettek rúgva, ha azt sem vették észre, hogy vizet meg teát isznak a dekorációs üvegekből :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.22. 19:14:50

@pizzaszeletvágó:

Az olyan rizs, hogy zsiradékban szép rózsaszínre pirítjuk, nem egészen olyanra, mint ha tarhonya lenne, majd meleg vízzel felöntve hagyományosan megfőzzük. Így szép pergősre lehet főzni, és van egy jó pirított íze is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 19:37:56

@látjátok feleim szümtükkel: A rózsaszínt én nem látom, de általában megpirítom a rizst főzés előtt :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.02.22. 20:08:43

@Andrass9:

A rizs pirítása két féle, egyik amikor fehéredésig pirítjuk, és meleg vízzel felengedve kavargatás nélkül főzzük, a rózsaszínre pírításnál meg az íze némiképp hasonlít a pirított tarhonyához.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.02.22. 20:58:47

@Andrass9: Én meg találtam a fagyasztóban egy zóna adag kocsonyahúst. Lehet, megfőzöm jövő hét végén. A tesómnak.
A korianderrel tökéletesen egyetértek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 21:02:26

@Waka: Kár lenne hagyni a fagyóban, mégha zóna adag is. Tesó meg biztos örül neki!

Topy 2014.02.22. 21:30:09

@Andrass9: erről az jut eszembe, mikor kollégáim egyszer egy bulin úgy be voltak már állva, hogy az olajos üvegre is ráfordultak :D szerencsére az ecetet már nem adták körbe :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 21:44:21

@Topy: Vízre emlékszem, de olajra nem :) Az meg előfordult még a rokonságban is, hogy valaki benzint ivott, mert a marhája nem feliratozta az ásványvizes flakkont ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.22. 22:43:58

Megyek is aludni. Az üvegeket biztos helyre rejtettem ...

Topy 2014.02.22. 22:52:48

@Andrass9: akkor kénytelenek leszünk egy hordót csapra verni! :D

vörösbor(de)minőségi 2014.02.25. 19:32:48

kifordultam a konyhába sejeha,és kármentésbe kezdtem.nem szeretek kaját kidobni-csak végső esetben.volt ekkis zőccség fonnyadóban,megpucolás után reppent a lábosba,várta az olaj.egy gyors olívás testápolás után fokhagyma is bekéretőzött és gondoltam egy életem egy halálom én nem mondok le a vegetáról-igy aztán zutty.most felpörgetve a főzősfilmet:))) a vége felé alaplével lazítva kapott ződborsót is gazdagon...és a végén a bulgurt bele.kábé 5-7 perc főzés után elzár.
minden képzeletet felül múlt az eredmény.
nagyon finom lett.
2 napra gondoltam-holnapra nem maradt.
áj láv bulgur!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.02.25. 23:06:18

@vörösbor(de)minőségi: Wakát dícséri, mert nélküle én nem posztoltam volna bulgurt :) merthogy nem nagyon ismerem magam sem ...

vörösbor(de)minőségi 2014.02.26. 08:36:33

@Andrass9:aki a rizst kedveli,a gerslit is annak új dimenziók nyilnak meg bulgurilag:))
ja és a tarhonyát aki ugy szereti,hogy minden alkalommal megpiritja-és nem megfőzi csak ugy..
süti beállítások módosítása