Legutóbb a kuszkusz kapcsán említettem, hogy nyílt egy magbolt a csarnokban. Mikor arra jártam, vettem többek között harminc deka bulgurt is, gondoltam kipróbálom. Igen izgalmas köretnek bizonyult, egy curry-szerű párolt zöldséget készítettem hozzá. Más, mint a rizs, kicsit pergősebb és roppanósabb volt, az ízbéli differenciákról nem is beszélve.
Az elkészítés kapcsán természetesen hatalmas káosz dúl, nem találtam két egyforma elkészítési módot. Végül úgy döntöttem, hogy a rizshez hasonló módon főzöm meg.
Egy csésze (kb. 2 dl) bulgurt kevés olajon egészen enyhén megpirítottam.
Felöntöttem kétszeres mennyiségű forró vízzel, sóztam, és mikor felforrt, lefedtem, és az előmelegített sütőbe tettem.
3-as fokozaton húsz perc alatt kész lett, a folyadékot felszívta, és – bár olyan nagyon puha nem lett – megfőtt.
A curryhez a sárgarépát, a paszternákot, a kápia paprikát, a vöröshagymát és a karalábét félkarikára, illetve olyasforma darabokra vágtam. A fokhagymát és a gyömbért finomra aprítottam.
A hagymát olívaolajon megpirítottam, hozzáadtam a gyömbért és a fokhagymát, kicsit azt is megfuttattam az olajban. Beleszórtam a curryt – csípőst és enyhét is – majd felöntöttem egy kanál szójaszósszal és egy deci házi paradicsomlével.
Belekevertem a zöldséget, pirítottam rajta egyet, majd kevés víz hozzáadásával megpároltam. Kicsit hosszú lével készítettem, nem akartam úgy járni, mint legutóbb a gombával.
Mikor a zöldség megpuhult, beletettem a kápiát is, egyet kevertem rajta, és el is zártam a gázt.