A csumiban gyakran sütnek ilyet, de én magam még soha nem próbáltam. Gondoltam egyet, Húsvétra ezt készítettem ünnepi menü gyanánt.
Nevezik borzaskának is, de nálunk maradt nyitrai szeletnek. A név eredetéről semmit nem tudok (mármint a nyitrai szeletéről, mert a borzaskát azért ki tudtam következtetni), de biztosan akad valaki, aki rendelkezik autentikus információval e tárgyban, és lesz szíves megosztani velünk.
Hozzávalók:
1 kg tisztított krumpli
1 kg rántani való hús (jelen esetben csirkemell)
0,5 kg egyéb rántani való dolog (gomba, csirkemáj, sajt)
liszt
3 tojás
só
fűszerek ízlés szerint
olaj a sütéshez
A húst a szokásos módon előkészítettem, mintha csak rántott húst sütnék. A burgonyát lereszeltem, de nem a tócsireszelővel, hanem a „csillag alakú” résszel, abból is a finomabbikkal. Egészen kicsi vérfürdő lett csak belőle.
Kötözés után beleütöttem a tojásokat, sóztam és borsoztam (más fűszert nem is tettem bele), majd hozzákevertem 3 púpozott evőkanál lisztet. A liszt adagolását igen nehéz pontosan megbecsülni. A három kanál liszt később kevésnek bizonyult.
Serpenyőben bőséges olajat forrósítottam. A hússzeleteket beliszteztem, és belemártottam a tésztába, az azonban lefolyt róla. Az olaj már forró volt, beletettem hát így, a felső oldalára pedig kanalaztam még egy kis masszát. A hús egyik felén így vastagon volt tészta, a másikon pedig alig. Belekevertem még három kanál lisztet, ettől meg mindenhol marha vastag lett. Végül azt találtam ki, hogy a húst a masszára fektettem, kanállal pedig vékonyan rákentem a „maltert”. Erről a folyamatról sajnos nem készült kép, mivel csuklóig maszatos voltam.
A gombákat is meghempergettem lisztben és összekevertem a tésztával. Villával felszúrtam őket, kicsit óvatosan odakocogtattam a tál széléhez, hogy a felesleg lecsepegjen, aztán megsütöttem. Macerás volt, folyton forgatni kellett, mert a vastag bunda miatt szögletes lett, és legalább négy oldalon meg kellett sütni.
A maradék masszából még kikerült pár darab apró tócsi.
Zöldséges-fűszeres rizzsel és csemegeuborkával tálaltam.