Az úgy kezdődött, hogy itt álltam főtt étel nélkül. Már az útra pakolunk, nem főztem semmit. De azért ez nem megy így, muszáj valamit enni!
A pincében a sóletkonzerv, kukorica konzerv és a csilis bab konzerv mellett megpillantottam ezt a Jambalaya Rizs dobozt, amit kintről hoztunk - és sokat. Ami a fantasztikus benne, hogy mindenki imádja a családban, és még nem sikerült az összetevőit meghatároznom. Így azután a fiam lekesen kiszitálta belőle a rizst (az van itthon is), és csak a fűszer részét hoztuk haza a súly korlátozásra való tekintettel. Ez a doboz viszont érintetlen volt!
Ez egy tipikus New Orleans-i íz, amiben nem vagyok járatos, viszont imádom! Paradicsom, csili, koriander, paprika biztosan van benne, de hogy még mi, az rejtély. A paella New Orleans-i váltoxzata :)
A csomagolás szerint magában, tengeri herkentyűkkel (kedvenc a garnéla rák), vagy sertés/csirke/marhahússal jó. Irány a csodahüttő, ahol persze találok 55 dkg lapockát. Pont annyi, amennyi ehhez az ételhez kell!
Amiket bele tettem:
- 55 dkg lapocka kicsire kockázva
- 1/2 dl oliva olaj (nem valami Beni féle extra szűz, mivel főzéshez kell, és elveszti a csodás ízt mire megennénk.)
- saját csili paprikák darálva/törve kb 1 kk mert még csípősebben szeretem.
- 1 doboz Zatarian jambalaya mix nevű rizses eledel.
- Még 10 dkg rizs a dobozban lévő 20 dekát kiegészíteni.
Először is az oliván megpirítottam a csilipaprika darálékomat. Az nem árthat neki és olyan jó volt az illata, mintha New Orleans-ban lennék!
Amíg ez egyhén füstölgött, összekockáztam a lapockát, ami igencsak szépen tisztítva lett eltéve a hűtőben. Hiába no, a csodahüttőnek nincs párja! Megszórtam durvára tört borssal és egy késhegynyi köménnyel.
Mikor már elég forró volt az olaj a paprika alatt, beleszórtam a kockázott húst, és heves kevergetésbe fogtam.
Mindaddíg kevergettem, pirítottam az forró olajon, amig szépen kifehéredet mindenfelé.
Ekkor hozzáadtam a dobozból a fűszer részét (meg egy keveset, amit a fiammal hoztunk). Kevertem még egy csepp saját porrá őrölt csilit is bele, mert ez csípősen jó. nagyon csípősen! Úgy nézett ki, mint egy világosra sikeredett pörkölt :)
Persze magában nem mehet a dolog. Kicsit még pörköltem, de ez nem pörkölt, hanem valami cajun kaja! Szóval felöntötem 1 dl vízzel és lefedve kis lángon hagytam párolódni mintegy 15 percig.
Ekkor beleöntöttem a maradék 2 deci vizet és felforraltam.
Hagytam alaposan felforrni, és utána borítottam a rizst a dobozból (összesen 20 dkg rizs volt benne), meg a kis plusz 10 dekányit.
Sokat nem is vártam, letakartam a fedővel, és 25 percre kislángon hagytam a rizst puhulni.
A 25 perc elteltével (ami picit több lett, igy kicsit le is pirult a rizs) átpakoltam a le nem égett részt egy kisebb jénaiba, ahol kivárhatja, míg elfogyasztjuk.
Lefedtem, majd vártam, hogy a feleségem is hazaérjen ebédre.