Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Könnyű szárazbableves

2013.02.21. 07:00 Andrass9

Szárazbablevest kívántunk, mert az rég volt. De nem azt a jó, tartalmas, Jókai bableves félét a csülökkel, kolbásszal. Inkább valahonnan a könnyebb oldalról megközelítve - legalábbis ezt kérte a feleségem.

Ám legyen, talán tudok könnyű ételt is főzni, megpróbálom:

Hozzávalók:

  • 20 dkg száraz bab
  • 2 babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma, félbevágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 7 dl húsleves alaplé (nem volt, hát 1 leveskocka - meg is kövezhettek)
  • 7 dl füstöltlé (mert a befőttesüveg ekkora)
  • 1 sárgarépa, hasábba vágva (maradék a mártogatósból)
  • 1 kisebb gyökér felkarikázva
  • 1 krumpli
  • 2 zeller levél
  • 8 szem feketebors
  • fél evőkanál só
  • 1 mokkáskanál pirospaprika

10.jpg

Csipetke:

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • só,bors

10a.jpg

Elkészítése:

Öblítsük le a babot, majd helyezzük egy tálba, öntsük fel langyos vízzel és hagyjuk ázni egy éjszakán át. Én nagyon öreg babot örököltem anyámtól, hát még egy napnyi áztatás kellett neki langyos vízben (ami persze kihül rögtön, így többször is cseréltem rajta a vizet). Öntsük le róla a viz nagy részét, ami egy butaság, hiszen friss a víz, amivel még reggel felöntöttem, de a szokás hatalma ...

Egy teflon serpenyőbe zsír meg minden nélkül fektessük bele a felébe vágott hagymákat a vágási felületükre és közepes lángon feketítsük meg. A legvégén a kettévágott fokhagymagirizdet is égessük meg kicsit.

11.jpg

Ezalatt a fazékban az olajon pirítsuk meg a feketeborsot, a répát és gyökeret (ezúttal felkarikázva).

12.jpg

A krumplit vágjuk apró kockákra, majd dobjuk a megpirított zöldségek után a fazékba. Borítsuk bele a megáztatott babot egy kis maradék levével. Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel és adjuk hozzá a húsleves kockát). Én hozzáadtam egy befőttesüvegnyi (ezért a 7 dl) füstölt levet, ami a töltött káposzta főzésekor a csülökből megmaradt. Ez nem volt sós és elég kellemes az íze. Ugyanekkor hozzáadtam a kis pirospaprikát, amit a leves tetején úszó zsiradék azonnal magához ragadott.

13.jpg

Beleraktam volna egy édeskömény gumót is hajszál vékonyra szelve, de az utolsó pillanatban eszembe jutott, hogy a feleségem azt nem eszi :( Pedig sokat dobott volna a levesen!!! Ezért csak a hagymákat, a zellerlevelet, a babért és az obligát paprikacsumát dobtam még bele a fazékba.

14.jpg

Felforraltam az egészet, és kislángon mintegy két és fél órán át főztem. Még akkor sem lett puha a bab - hát kapott még egy órát (meg egy pohár vizet utánpótlásnak).

15.jpg

Amíg a bab rotyogott, megcsináltam a csipetkét is. Megsóztam és borsoztam a tojást, összekutyultam a liszttel, majd kemény tésztát gyúrtam belőle.

21.jpg

Csipkedés közben néztem a TV-t és számoltam. Ez itt az első 500 csipetke:

22.jpg

Most 1397 csipet lett, vagyis vagy az átlagnál kisebbeket csíptem, vagy nagyobb volt a tojás, mert általában 1300 alatt van. Feleségem mindig mosolyog rajtam, hogy számolom, de mivel mást nem igazán tudok közben csinálni, hát miért ne?

23.jpg

Ennek nagy része kiszárításra kerül, mert a levesbe elég lesz két maréknyival is.

Szűrőkanállal kiemeltem a bab nagy részét a sárgarépával. Megkerestem a két babérlevelet is, amit kidobtam.

16.jpg

A hagymákat, gyökeret visszatuszkoltam a fazékba és a botmixerrel pépesítettem. Így nem kellett lisztet használni a sürítéshez! Visszatettem a babokat és hozzáadtam a két marok csipetkét, alaposan felforraltam és kész is volt. Ha lett volna itthon petrezselyem zöld, akkor azt is tettem volna így a végefelé.

17.jpg

Szokatlan, de számunkra nagyon finom ízt kaptam, el is fogyott egy nap alatt.

28 komment

Címkék: édeskömény bableves szárazbab csipetke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr65093487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.21. 07:42:02

Jó reggelt!

Érdekes, de anyám is hasonló módon főzte a bablevest, csak a hagymával nem cicázott ennyit, egészben bele főzte, meg füsölt lé sem jutott, de azért nagyon szerette a család. Ha volt elég bab, akkor a csipetke sem játszott. A nagynéném zellert is főzött a bablevesbe.
Egy ilyen leves kísérője volt ( általában ) a Süllőcske féle kőtt pite, vagy a fánk.

Fenchurch68 2013.02.21. 08:56:52

@látjátok feleim szümtükkel: anyósom is így csinálja, de ráadásul paprika nélkül, zöldség nélkül és mindig fehérbabból, úgyhogy fehér az egész leves. Nekem először nagyon furcsa volt, mert otthon mindig a lehető legnagyobb méretű tarkababból készült, sok zöldséggel és pirosan, de igazából anyós-féle sem rossz egyáltalán. Jobban érvényesül a bab. Nála a krumplileves is fehér, meg a krumplistészta is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.21. 09:05:49

na ugorjunk le a babról, annyira nem szeretem.

azért jól néz ki, főleg a csipetke.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 09:09:11

@Babette_: Én sem eszem mindennap, pláne nem ilyen "könnyen". Sok csülökkel, kolbásszal például a bab el is tűnik benne :)

susztertangó 2013.02.21. 09:24:14

Esetleg szódabikarbónás meleg vizes áztatás, ha az éjszakai fürdő gyanithatóan nem elég.Másik tipp, néhai keresztanyám a húspuhítóra mondta, hogy erre is jó.(Ő bronxi lakosként balatonfüredi halott lett-de ez semmit se von le a babos tippből.)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.02.21. 09:37:02

A babfélék annál hamarabb főnek meg, minél lágyabb a főzővíz.

Andrass, nem gondoltam, h csak 6-8 tekerésig tudsz elszámolni, de hogy 1300-ig is??? :D
Különben ha unatkozom (mondjuk ilyen rabszolgáknak való műveletek közben) én is szoktam számolgatni. Amikor pl. a székely mustárt csináltam, mondtam Süllőcskének, h egy zacskó mustármag a retró kávédarálón 140 tekerés...

Örülök, hogy megjelent a bablevesedben a progresszió. Én még soha, semmit nem sűrítettem liszttel, nagyon hálás vagyok, ha más is ki meri hagyni. Úgy van, lehet azt saját anyagával is!

susztertangó 2013.02.21. 11:16:53

@PO: Vajon 140 tekerés mustármag hány szem?

látjátok feleim szümtükkel 2013.02.21. 11:26:44

Andrass babjáról beugrott, hogy közeledik a borsó vetés ideje, ezért elő is kerestem a magokat. Megtalálván kényszer tört rám, hogy meg kell osztani a kocsmatársakkal, 2012-ben nagyon jól sikerült egy fajta termelése. Sok év alatt sok fajtát próbáltam, ez nagyon jónak bizonyult.

Turán néven forhalmazták, késői érésű, kaccsos, levélnélküli zöldborsófajta. Egyenes szárú, összefonódik, ezért nem dől meg, betegségre nem érzékeny, a hüvelyek egyformák, és benne a szemek is. Frissen, és fagyasztva is az eddigi legízesebb borsó, amit termeszettem. Szívesen ajánlom mindenkinek kipróbálásra. A kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Inzétet vetőmagja, a 10 dkg-os adag 680-700 szemet tartalmazmárcius elején lehet vetni.

Topy 2013.02.21. 11:32:34

szeretem zöldségesen is, de az igazi kedvenc a habart bableves...
egy kis füstölt hús, tarkabab, fokhagyma, babérlevél, só... a végén behabarva, ízlés szerint a tányéron még egy kis ecettel elbolondítva... melegen is, hidegen is jöhet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 12:10:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jó tanács, mert nehéz kiválasztani a jó vetőmagot kiskertesnek.
Én már három éve csak cukorborsót vetek, abból is a "sugar snap peas" tipust, ami nagyon pirinyó szemet hoz és a hüvellyel fogyasztjuk. A hüvelyből hiányzik a cellúlóz hártya. Édes mint a méz, fantasztikus aroma.
Pisum stivum L. convar. axiphium Alef. és a Budapesti Kertimag Zrt-ből származik.
Elvetni meg még nem tudom, mert kemény a föld és 25 cm hó takarja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 12:12:01

@susztertangó: 140 x 37 = 5180 kb :) Persze függ a daráló torokméretétől és a finomsági foktól is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 12:14:47

@PO: Én szeretek liszttel is süríteni, nem az ördögtől való sem a rántás, sem a habarás.
Egyre gyakrabban használom viszont saját anyagát vagy krumplit a különböző krémleveseknél, mert gluténérzékeny barátnőnknek is szoktunk a főztünkből adni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 12:25:17

@susztertangó: @Andrass9: Talán alulbecsültem a számot. A 37 mustármag kb 1 nagyobb borsószemnyi. 140 borsószem pedig 32 gramm. Viszont nem tudom, mekkora volt @PO: mustármagos zacsija.

Fenchurch68 2013.02.21. 16:12:14

@Andrass9: szívből örülök, hogy nem csak én szenvedek OCD-ben. Még a krumplikockákat is számolom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.21. 19:11:59

hihetetlen, micsoda emberek vannak...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.21. 19:22:24

@Andrass9: idejöttek a számolgatás defektesek. én azt hittem, ilyen csak a mérnökök között van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 19:23:11

@Babette_: Jobb a bőcsészek versmondogatásdefekje?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.21. 19:24:53

@Andrass9: hú, nemtom, tarisznyarákkal még nem éltem.

Benikuty 2013.02.21. 19:40:47

a fokhagyma csíráját kivehetted volna, mert keserű

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.02.21. 19:49:22

Szép estét!
Ha ilyen zöldséges bablevest főztünk, én biza' tejfelesen készítettem. Amúgy egy kiskabátnyi bőrke ment bele.
Újabban nincs ilyen gondom, de emiatt ne legyen senkinek lelkifurdalása, csacsogni azért szeretek róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 20:02:05

@Benikuty: Nekem izlett és nem volt keserű, de ettől még igazad lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 20:02:35

@Waka: Én ecetesen szerettem és nagykabátnyi bőrrel :)

Benikuty 2013.02.21. 20:33:33

@Andrass9: egy gerizdnél tényleg nem játszik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.02.21. 21:22:00

@Benikuty: Akkor jó, de köszi az információt, legközelebb odafigyelek rá.
süti beállítások módosítása