A 12.-23. oldal.
Főzőtt krém:
2 deci fekete kávét 6 evő kanál cukrot 2 evő kanál kakaót vagy ehelyett csokoládét egész sürű szírup formára fősűnk, már elkészűlt torta tésztát ki hagyjuk hűlni egész hidegre
A szírupba még fősűnk 15- vagy 20. d. vajat, azután a tésztát töltjűk vele és kivűl is behuzzuk vele. Hideg krém vajat és porcukrot kikeverűnk habosra folyósra és evvel irjuk a betűlet, ezzel is lehet tölteni a tésztát ez hideg krém. (Szilvia eskűvőjére csináltam eszt.)
Tortát behuzó krém:
3. deci. Tejet 6 evő kanál cukrot 2 evő kanál kakaót vagy csokoládét, ezeket addíg főzzűk aíg csak sürűni nem kezd, akkor lehet közibe diót egy kis pálinkát vagy rumot főzni, citrom íz is igen jó és utolján kőrülbelűl 20 d. vajat vagy margarint főzzünk hozzá, de a vajat már nem soká fözzűk, egy kicsit kihűl és lehet vele a tortát behúzni, belső tőltésre nagyón finom, ha kivűl huzzúk be vele akkor diót nem tesszűnk közibe.
Porcukrot és tojásfehérjét felverjűk kemény habnak és ezzel is lehet tortát behúzni.
Francia línzer szelet:
20. d. vaj. 25. d. líszt. 15. d. darált dió. 15. d. cukor 1 tojás 1. deci. l. tejszin a tésztához vallokból(?) omlos tésztát ovatossan nyujtuk kés fok vastagra és megsütjűk a megsűlt tészta széleit levágjuk és hosszába ketté vágjuk, hogy 4 lap legyen az első lapra kenűnk barack- lekvárt, másodikra ribizlit, harmadikra barackot, negyedikkel befedjűk.
Tea-sűtemény:
57.dkg. lisztet 7 dkg. Vaj. ¼ kgr. Cukor ízlés szerinti vanillia késhegynyi szódabikarbóna 1 ½ dc. Tejszin 3. d. egész tojás eszt össze gyúrjuk késfok vékonyra sodorjuk és formákra szaggatjuk, forró sűtőbe süssük.
Gyűmőlcs kenyér.
28. dkg. Cukor 4 egész tojás jóll kikeverni hozzájőn 10 dkg./.szárazszilva, fűge, mazsolya. Citrom héja kevés fahéj szegfűszeg szódabikarbóna és 14. dkg. liszt, lassan kell sűtni.
Apró kifli.
1 egész tojás 1. d. szalagáli 13. d. cukor. eszt lekerni és annyi lísztet hogy kőnyen lehessen kifliket formálni és jóll kristály cukorba hempergessűk.
Hájas tészta: (Kráfli.)
30. d. hájat hártyájától megtisztítjúk hús örőn át daráljuk hidegre tesszük. 35. d. jó, tes rétes lísztet 1 tojás sárgájával kevés só, fehér borral, jó rétes tésztát gyurunk 1 ½ centire kisodorjuk, kinyujtjuk és rákenjűk a héjat össze hajtogatjuk a tésztát és azonnal kinyujtjuk 1 centi vastagra ujból megkenjűk, hájjal őssze hajtjuk eszt kétszer meg ismételjűk, közben, kőzben ½ óráig pihenni hagyjuk, utolsó pihentetés után fél centi vastagra nyujtjuk, tüzes késsel elvágjuk, sűtés előt legalább 2 órát, pihentetjűk, lassan megsűtjűk.
Sajtos vajas tészta:
20. d. lisztből 1 tojással és ½ citrom levével rétestésztát dolgozzunk ki és aszt 20. percig pihentetjűk. Kűlőn össze gyurúnk 20. d. lísztet. 40. d. margarint vagy föző vajat 12. reszelt sajtot. sót kevés paprikát. A rétes tesztákat kisodorjuk, kőzepére tesszük a másik tésztát, ráhajtjuk a széleket és pihentetjűk, eszt háromszor ismétejűk ¼ órás pihenőkkel, asztán egy éjszakán át hídegre tesszűk. Másnap pogácsákat szaggattunk belőle, tűzhelyen sűtjűk, erős hirtelen tűz kell neki.
Lekváros kifli:
Deszkán gyurjunk őssze 30. d. líszthez veszűnk 18. d. margarint egy egész tojást, parányi sót, reszelt citrom héjat és ½ citrom levét 10. d. cukrot vanillia-ízt és annyi tejfőlt hogy jóll gyurható masszánk legyen. Egészen vékonyra sodorjuk négyszőgeket vágunk azok egyik sarkába kemény lekvárt teszűnk és kifli formára sodorjuk, megkenhetjűk a tetejét tojással, de ez el is maradhat.
Sós-rudak:
Szükséges hozzá 17.d. líszt. 6. d. margarin, ?.d. belemorzsolt élesztő só és tejfel, deszkán gyúrjuk, valamivel lágyabb legyen mint a gyurt tészta, rudsacskákat vágunk a kisodort tésztából, azokat tojás sárgájával megkenjűk és sós kőménnyel megszórjúk.
Hideg dara krém:
? evő kanál darát ½ líter édes vanilliás tejben meg főzzűnk. Ha kihűlt elvegyitjűk 3. deci tejszínhabbal és kevés reszelt csokoládéval vagy kakaóval és formába jégre állitjuk, a formát előbb vízel ki kell őbliteni.
Boszorkányhab.
Kitünő tőltelék pískóta tésztába. 2. tojás habjához 14. d. cukrot, 3 evő kanál baracklekvárt és 30. d. sűlt áttőrt almát keverűnk és egy evő kanál rúmot. Adíg keverjűk míg egész kemény és szilárd lett ami körülbelűl fél óráig tart.
Kakaó-torta:
Felolvasztunk 5. d. margarint. jőn hozzá 25. d. cukor. 1. egész tojás ¼. líter tej, 25. d. líszt, amiben ½ sűtőport vegyítettűnk el és 4. d. kakaó. Vajazott és lísztezett formában lassan sűtjűk, Ha megsűlt 2 szer átvágjúk és lekvárral tőltjűk, bevonjuk csokoládéval, de, ha ez drága akármilyen egyszerű krém is megfelel, díszítsűk fel diókkal. A legjobb és nem a legköltségessebb, ha 2. deci édes tejszínhabbal vonjúk be.
Hatlapos:
60 (75) dkg. líszt 2 (6) egész tojás 2. üveg pohár cukor. 2 evő kanál kemény zsír vagy vaj, kevés só 2 d. szalagári (esetleg 1 ís megfelel) 1 deci tejben megáztatjuk, jóll össze gyurjuk 6 lapot sűtűnk belőle.
Tőltelék:
6 dcl. Tej 25 dkg. cukor 4 evő kanál liszt 5 dkg. csokoládépor sűrűre főzzűk, ha kihűlt 15 d vajat bele keverűnk, ezzel tőltjűk.
Mézescsók:
50 dkg. rozsliszt, 4 kanál méz 20 dg. Cukor 2 egész tojás 2 nek sárgája, pici szegfűszeg kávés kanál szodapor ecettel leőntve egy kis fahéj. Kizsírozott lisztezett tepsibe sűtjűk tojás fehérjével megkenjűk ½ girizd diót is rakhatunk a tetejére.
Krumplis sűtemény.
40 dkg. krumplit. 50 dkg líszt 2 tojás. 24 deka cukor, 2 kanál szódabikarbona egy citromnak a leve és reszelt héja eszt mind joll össze gyurjuk és két cipot alakittunk belőle, kisodorjuk, kizsírozott tepszibe tesszűk cukorral lekvárral, vagy dióval tőltjűk a másik cipót is kisodorjuk reá tesszűk mindenüt reá ígazitjuk tojással megkenjűk mindenüt
Krumlis sűtemény.
25 dg. liszt, 25 dgr. Passzirozott krumpli, 1 egész tojás, 1 sűtőpor, reszelt citrom héj pici só 10 dg. porcukor, 5 dgr. Zsír ezeket össze gyurjuk felébe tőlteléket teszűnk, a másikat rá bóritjuk. (Nagyon jó.)
Forgács fánk:
1 űvegpohár liszt 1 tolyás sárgája egy kicsi só egy kicsi cukor 1 evő kanál tejfel 1 evő kanál rúm, nem nagyon keményre és jó vékonyra mind a leves tésztát kinyújtjuk elvágjuk dereje metélővel és forro zsírban nem nagyon gyorsan sütjűk.
Pejgli.
50 dgr. Liszt 25 dr. vaj v. zsír, kevés cukor kis só, tejfel rúm citrom-héj 1 d. élesz 2 tojás-sárgája őssze gyurjuk. Jó vékonyra nyujtjuk mákkal v. dióval töltjűk és kelni hagyjuk kétszer is a tepsibe is.
Ádám Ferencné. Nagysimonyi 1950.
Vaniliás kifli:
15 dgr. liszt 10 d. vaj, 5. d. mandula, 6 d. cuk. 1 tojás-sárgája, kis kifliket formálva vílágosra megsütjűk, még melegen vaniliás cukorral behintjűk.
Almás-pite:
30 dgr. sima liszt 8 d. zsír vagy 10 vaj 1 egész tojás 12 ½ dgr cukor 1 egész oetket sűtópor kis víz vagy tej, kis só. 1 kgr. alma.
Rakott zsömle:
Szeletekre vágjuk a zsőmlét, jó cukros tejbe forgatjuk azután felvert tojásba forgatjuk, kizsírozott lábasba rakjuk kőzbe is teszűnk egy kis zsírt és megsütjűk.
Zsőmleszosz:
* v. zsőmlét pirítjuk
Halvány hig zsőmleszinű rántást készitűnk fokhajmát bele és a * megásztatott zsőmlét bele tesszűk és jóll összeforraljúk.
Torta krém:
2 egész tojás, 2 evő kanál síma liszt, 3 evő kanál cukor citrom-héj vanilia, 5 kanál fekete kávé, 10 d. vaj.
Krém ...
3 egész tojást cukorral jóll kikeverünk a tűzhely szélén folytonos keveréssel, hogy össze ne zuzmorosodjőn, végűl 1 szelet csokoládét hozzá főzűnk és legvégűl a vajat, de már ekkor levesszűk a tűzről.
Diótorta:
4 tojás-sárgája 4 jó kanál porcukor 6. dgr őrőlt piritott dió 4 kanál lapos finom morzsa és egy jó kávés kanál rum fehérje habnak. Krémmel tőltjűk és tetszésszerint díszítjűk.
Diótorta:
28 d. vajat, 28 cukorral, 21 d. finomra őrőlt dióval és 5 tojás-sárgájával egy ½ óráig keverjűk, akkor hozzá adunk 4 tojás keményre vert habját és 7 dgr. listet és szép halványra sűtjűk, ha megsűlt kávémázzal bevonjuk és ízlésessen diszitjűk.
Habcsók:
5 tojás fehérjét verd fel ½ kgr. porcukorral, forró víz, gőz felett míg csak meg nem sürüdik annyíra, hogy teljessen fehér legyen és síma, kissé kikent tepsibe fé-diókat és ezekre a masszából kis halmokat vagy a diót a halmok tetejére tesszűk, lassu tűznél száritjuk.
Mézes-puszedli:
25 dgr. föző-liszt 12. dgr. cukor 2 evő kanál méz, 2 egész tojás, 1 késhegy szodapor fahéj, szegfűseg, kis formával kisszagatjuk, legjobb más napig hagyni és úgy kisszagatni.
Kakaós-tészta!
12. dr. zsír, 20 d. cukor 1 csomag sütőpor 1 csomag vanilia cukor 2 egész tojás 3 d. kakaó, 2 del. tej 25 dgr. liszt ezeket jó habosra kikeverjűk és kizsírozott lísztezett tepsibe öntjűk kisütjűk, kihűlés után két felé végjuk gyűmőlcs-izzel ősszeragasszuk a tetejét csokoládéval bevonjuk.
Pisinger-torta:
10 deka cukrot 2 egész tojással 2 sárgájával az űstben a tüzőn fözzűk, ha már elég sürű 6 dgr. örőlt mogyoróval folyton keveni amig kihűlt és akkor 2 ½ tábla puhitott csokoládét 7 d. vajal habosra keverünk és a krémhez keverjűk. 8 darab ostyát megkenjűk, egymásra téve a tetejére csokoládé mázal bevonjuk.
Mézes kalács:
6 tojásásárgája 16 dgr. cukor, 2 kanál méz 1 késhegy szodabikarbona egy késhegy fahéj szegfűszeg, 6 tojás habja, 8 kanál liszt, halmokat formálunk.
Rigó Jancsi:
6 tojás 6 kanál cukor 2 szelet reszelt csokoládé 4 kanál liszt. A tőltelékhez: 7 del. tejszin, 14 d. vaniliáscukor, 7 kakaó, ¼ kgr. cukor, 15 deka csokoládéból készitet huzat. Készitése: A tojás-sárgákat a cukorral habosra keverjűk kőnnyedén és hozzá adjuk felváltva a csokoládét kemény habot, lísztet, kikent lísztezett tepsibe megsütjűk. Sűtés után a hideg tésztát ketté vágjuk. A keményre vert tejszin hab-ba bele keverjűk a cukrot, kakaót, rákenjűk a tészta egyik felére és őssze ragasszuk, szeletelés előtt még csokoládé mázzal bevonjuk.
Kráfli:
30 deka hájat hártyályától megtisztittunk azután husörlőn átdaráljuk, hideg helyre tesszűk. 35 d. fínom lisztből 1 tojás sárgájával kevés só és fehér borral rétes tésztát készitűnk jóll kidolgozzuk, míg hólyagos lesz és a kézről levállik 1 ½ centi vastagra nyujtjuk és rá kenjűk a hájat, össze hajtjuk ujra kinyujtjuk 1 ½ centi vastagra eszt a kinyujtást még háromszor megismételjűk, közbe ½ orát hagyjuk pihenni utolsó hajtogatásnál kinyujtásnál ½ centi vékonyraa hagyjuk tűzes késsel darabokra vágjuk, sűtés előtt a tésztát legalább 2 oráig pihentetjűk, nem túl gyorsan sűtjűk.