Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szakácskönyv 2

2013.01.06. 07:00 Waka

Ezek a könyvek nem csak szakácskönyvek, vagy legalábbis nem csak kizárólag azért kedvelem őket.

Úgy vélem bátran nevezhetjük alapműnek a Magyar Elek által írt Ínyesmester szakácskönyvét. Magyar Ínyesmester álnéven közölt a Pesti Naplóban a „Fejezetek az Ínyesmesterség köréből” című rovatban, és ezerszám válaszolt a hozzá forduló olvasóknak.

Az első évek terméséből született az Athenaeum kiadásában az Ínyesmester Szakácskönyve 1932-ben ('33-ban?). 1935-ben kibővítették az Ínyesmester 1000 Új Receptje című kötet újabb fejezeteivel. A kötetek megjelenése után Magyar Elek továbbra is publikált a Pesti Naplóban, annak betiltása után pedig a Híd és a Képes Figyelő hasábjain, valamint az Est Hármaskönyvében és az Athenaeum Almanachjában, sőt rádióadásokban is. A könyv magyar nyelven hosszú ideig nem volt kapható, ugyanakkor egyes fejezetei több százezres példányszámban jelentek meg orosz, német és cseh nyelven, a frankfurti szakács-olimpián ezüstérmet nyert, és a kötetet teljes terjedelmében kiadták németül a hetvenes évek végén.

Nem „csak” szakácskönyv, hanem remek korrajz a múlt század elejéről. Az én példányom az 1970-es kiadás bővített, javított változata, 1978-ban a Minerva adta ki. A kuka mellett találtam. Komolyan. Úgy néz ki, mintha egy páviáncsorda használta volna évekig, teljesen széthullott, de hiánytalan. Ha egy étel autentikus receptjének akarok utána nézni, biztosan ezt a könyvet veszem először elő.

8.jpg

Selmeczi Tibor Férj fakanállal című könyvét 2002-ben adta ki a Lucullus 2000 Bt. A könyv az, amit a címlapon is hirdet: szórakoztató szakácskönyv. A finom humorral átszőtt, habkönnyű történeteket egy, vagy több recept követi. Ami a recepteket illeti, én még ugyan nem főztem meg egyiket sem, de a rövid történeteket szeretem olvasgatni. Reggel a WC-n kitűnő olvasmány. (Ezer bocsánat Selmeczi Úr!)

9.jpg

Régi Népszabadság-olvasóként Bächer Iván az egyik kedvenc publicistám volt. Jó, jó. Írt olyanokat is, amitől égnek állt a hajam, de ez most nem az a rész. Vádorbab című könyvét 1999-ben adta ki a Göncöl Kiadó. Az írásokban a történet a fontos, de az mindig az étel, sőt inkább a főzés, az ivás-evés körül forog. Némelyik szereplő afféle Esti Kornél, aki olyasmiket művel, amit a szerző is szeretne, csak éppen nem mer, vagy megtette, de szégyenli. Katorka Lajos, Svarc Ede, Mayer Ede, egy-egy alteregó, tiszta tudathasadás az egész. Persze aztán lehet, hogy ez mindössze az én okoskodásom. A könyv ettől még jó, sok időt eltöltött a klotyón.

 

10.jpg

A negyedik bemutatni kívánt könyv nem szakácskönyv. Quentin Crewe Nemzetközi étlapkalauz című könyve a Park Kiadónál jelent meg 1990-ben. Az írót az ételek szakértőjeként tartották számon. Annak ellenére, hogy két sikerkönyvet is írt (Átokvirág, Az előjogok határvidéke), gasztronómiai szakíróként „skatulyázták be”. Írásai különböző angol napilapokban, illetve a Queen, és a Vogue hasábjain jelentek meg. Crewe-nak kis szállodája és saját tehenészete volt Chesire-ben. 1998-ban hunyt el.

A könyv ABC sorrendben taglalja a különböző konyhák fogásait az afrikaitól a kanadain keresztül egészen a zsidó ételekig. Röviden összefoglalja a jellemző alapanyagokat, illetve trendeket, utána fajtánként csoportosítva (előétel, levesek, húsételek, etc.) ismerteti az ételeket. A felsorolás után egy kis színes történet található, legvégül a hasznos szavak listája.

 

7.jpg

 

15 komment

Címkék: könyv történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr854986739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.06. 08:39:01

"Régi Népszabadság-olvasóként Bächer Iván az egyik kedvenc publicistám volt."

akkor még nekem is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.06. 09:19:33

Az oldalhasábban látszik, itt meg nem?

" Babette_: "Régi Népszabadság-olvasóként Bächer Iván az egyik kedvenc publicistám volt." akkor még nekem is (2013.01.06. 08:39) Szakácskönyv 2 "

Iván könyveit még most is szeretem és olvasom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.06. 09:19:57

@Andrass9: Puff - erre meglett.
Blogmotor monnyon le!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.06. 09:32:59

@Andrass9: Én is szeretem a könyveit, van vagy 60 centi a polcon. Maradjunk annyiban, hogy némelyik írása annyira nem jön be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.06. 11:04:00

@Waka: Tökéletes író legfeljebb egykönyves lehet :)

medvedr 2013.01.06. 12:12:27

Jó könyvek, a Selmeczi félét nem olvasnám el, irtózom a celeb színész szakácskönyvektől. Lehet, hogy sok jó olvasmányélményt kihagyok, de ez van. A Váncsát olvasgatni szeretem, főzni nemigen főztem belőle, nem tudom miért. Étteremkritkus könyvét még nem olvastam. Sztárséfek közül H. Blumenthal és J. Oliver forever.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.06. 12:48:52

@medvedr: Én úgy tanultam anyámtól, hogy egy könyvet el kell olvasni, mielőtt véleményt nyilvánítunk róla. Annyit azért megengedett, hogy az 50. oldal után letegyem.

medvedr 2013.01.06. 17:51:04

@Andrass9: Anyukád biztosan nem tévedett. Hol nyilvánítottam nem olvasott könyvről véleményt? A műfaj nem tetszik, ezért azt is vállalom, hogy kimaradnak ebben a műfajban az érétkesebb művek is. Benyomásaimat olvasott művek alapján szereztem, ha mégoly kevés is volt az. Hasonlóan vagyok az operával is, nem kritizálom az operákat, de nem járok operába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.06. 20:51:46

@medvedr: Egy szóval sem mondtam semmi rosszat rólad. Csupán megjegyeztem, hogy én mit tanultam.

Fenchurch68 2013.01.07. 10:09:49

Azt már régebben említettem, hogy megvan a nagymamám '39-ben kiadott háztartástan tankönyve az Erzsébet Nőiskolából, 400 menüsor recepttel, valamint mindegyik előtt elmélet. A végén meg ilyenek, hogy a tyúk, liba, pulyka, birka, sertés bontása, ez roppant hasznos. Meg olyan fejezetek, hogy a cselédnek mik a jogai és kötelességei, meg hogy hogy teríts 24 személyre asztalt, ez momentán nem annyira aktuális. Tíz személyre vannak benne a receptek, és mivel gazdasági válság idején íródott, nincsenek benne olyan dumák, hogy "végy húsz tojást, egy liter tejszínt és két kiló libamájat". Ezt nagyon szeretem.
Ezen kívül van még sok, de a Horváth Ilona az egyetlen, amiből főztem is. A többi - indiai, kínai, mexikói, piréz - legfeljebb ötletet adott. És a használható szakácskönyvet onnan lehet megismerni, hogy tele van gusztustalan ujj- és edénylenyomatokkal.
@medvedr: Keblemre ölellek, végre valaki bevallja, hogy nem szereti az operát. Nagypapám operab.zi volt, és képzeld el azt, hogy tíz éves vagy, és úgy telik el a vasárnap nagy része, hogy végighallgatsz négy Verdi operát házilag barkácsolt quadrofonban, kezedben a partitúrával, hogy tudd követni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.07. 11:10:26

@Kató néni: A piréz azért reprodukálásra érdemes ételeket tartalmaz!
Nekem csak egy opera volt vasárnap és a partitúrát sem láttam volna, mert az Erkelben vagy az Operaházban setét volt olyankor. Nem mondom, hogy óriási lelkesedéssel jártam, de mostani fejemmel nem bántam meg.

Fenchurch68 2013.01.07. 13:24:35

@Andrass9: Az persze néha jól jön, hogy gyakorlatilag Verdi és Puccini teljes szövegkönyveket ismerek kívülről, de ettől még nem élveztem. Csak irtó ciki volt kimondani, hogy utálom az operát, operettet és musicalt. Ha időnként el kellett menni - ez elég gyakran volt, mert a Dalszínház utcában laktunk :) - azt szerettem, mert szép ruhát lehetett felvenni, kopogós cipőt, és ha nagyon szar volt a darab, a csillárt még mindig el lehetett nézegetni.
Kéne írni egy piréz szakácskönyvet :D

Llychllyn 2013.01.18. 19:55:10

Lénárd (vagy Lénard, mikor hogy) Sándor római konyha c. könyve szerintem még hihetetlenül szórakoztató, ezt olvastam tőle először, gasztronómia, anekdoták, korrajz... És egyébként is egy jó humanista könyv, szerintem telitalálat. A MEKen is fönn van.

Gyakran lapozgattam még Csáky Sándor könyvét, a XX. század szakácsművészetét, itt a megadott receptek gyakran nem olyan pontosak, de az egyetlen olyan szakácskönyv, ami a lágytojás tálalására-körítésére-satöbbire emlékeim szerint száznál is több módot sorol fel. Egyébként is egy nagy mű, az árán is látszik, google után látom, hogy antikvárban 7000 körül kapható, újonnan 9 - de ezért nem egy albumot kapsz, hanem 800 oldalnyi úri konyhát, na. :)

Jóval hétköznapibb könyv az Ételkészítési alapismeretek (a szakács-tankönyv), de nagyon alapos és jól forgatható szakkönyv. Száraznak száraz, de nem is az élményfaktor miatt szoktam elővenni.

Érdekes még a Gasztronauta c. könyv, bár az már túllép az értelmes határokon, inkább szórakoztató, esetleg inspiráló, mindenesetre egy olvasást megér (hogyan együnk aranyat, illetve hogyan süssünk meg verembe ásott bevásárlókosárban, banánlevelek közt egy bennszülött lakomát - mondom, enyhén őrült, de érdekes).

Amitől meg mindig megéhezem, az Durrell Korfun játszódó könyvei közül bármelyik, olyan jóízűen tud írni az ételről, hogy lehetetlen ellenállni neki. A másik ilyen a Tüskevár. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.18. 20:26:57

@Llychllyn: Tüskevár és Durrell mindkettő remek!
A szakácstankönyv nekem alapmü volt, amikor főzni kezdtem - de az már régen volt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.19. 08:12:34

@Andrass9:
Nálunk a Venesz szakácskönyv volt az alapmű, és ennek eredményeként amikor az első vendégünket vártuk, sikerült 4 személynek a 10 adagos orosz hússalátát elkészíteni. Egy hétig azt ettük, de olyan jól azóta sem sikerült. Persze akkor még csak a receptet olvastuk el, az egyéb kisérő szövegeket kihagytuk, és így nem tudtuk, hogy az adagok mekkorák lesznek. Azóta sokat fejlődtünk. Sajnos.:)