Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Andor Csaba: Paprikáskrumpli

2012.12.24. 07:00 Andrass9

Gondolatébresztőnek és téli melegítőnek Andor Csaba Ízes étkek c. könyvéből.

A paprikáskrumplit, csakúgy mint a lecsót, sokféleképpen lehet elkészíteni és elrontani. A nyersanyagok nem megfelelő megválasztásán túl a hanyagság és a türelmetlenség a fő oka annak, hogy ez sem számít ünnepi eledelnek.

Ha valaki a lecsókészítéssel sikeresen megbirkózott, s az eredmény kedvező fogadtatásra talált, akkor a paprikáskrumplival sem fog kudarcot vallani. Annak elkészítése ugyanis sokkal könnyebb, a nyersanyagok évjáratainak és szezonális ingadozásainak sincsen akkora jelentőségük, ráadásul a főzés ugyanazokkal a műveletekkel kezdődik, mint a lecsónál, az algoritmus első lépései tökéletesen megegyeznek.

Vagyis: füstölt vagy kolozsvári szalonna, zsírolvasztás, majd hagyma és füstölt kolbász, párolás, miközben izgága kutyák és szomszédok tűnnek fel a láthatáron, jelezvén, hogy az első szabadtéri vagy konyhai műveleteket nem vétettük el. A mennyiség is maradhat a lecsónál szereplő.

Az időjárási viszonyoknak nincsen jelentőségük, paprikáskrumplit nyár végétől tavasz végéig bármikor készíthetünk, akár szélcsendes időben is. Éppen a nyarat azért nem ajánlanám, mivel a hagymának is és a burgonyának is öregnek kell lennie; az előbbiről a lecsónál már volt szó, az utóbbihoz csak annyit, hogy lehet ugyan újkrumpliból is készíteni az itt leírt eljárás alapján valamit, nem is lesz rossz ízű, de annak, minden külső hasonlóság ellenére, valami más nevet kellene adnunk. (Ahogyan a két töltöttkáposzta: az, amelyet disznótor alkalmával friss húsból, s esetleg erdélyi módra nem is savanyított káposztával készítenek - olykor a fűszerpaprika teljes mellőzésével, pl. csombort használva ízesítőként -, s amely ilyenformán kevésbé tűri a súlyos, füstölt ízeket - honnan is lenne füstölt hús disznóöléskor? -, szóval ennek az A-típusú töltöttkáposztának egészen más az íze, mint a B-típusúnak, amely savanyított káposztából, boltban vásárolt, tehát már nem friss húsból és füstölt húsokból készül, borssal és fűszerpaprikával. Az iménti szillogizmushoz, a biokémiában kevésbé jártas olvasónak csak annyit: a boltban vásárolt hús - hacsak nem a vágóhídon történt a vásárlás - gyakorlatilag sohasem lehet friss: a hullamerevedés az állatoknál is néhány órán belül beáll. Gasztronómiai értelemben, bármit is gondolt erről az író Bulgakov, megfeledkezvén egy pillanatra az orvosi egyetemen tanultakról, igenis kétféle frissesség létezik: a hullamerevséget megelőző és a hullamerevség utáni, hiszen azért a boltban vásárolt hús sem feltétlenül romlott. Persze azért a halaknál kicsit más a helyzet.)

Egy szó mint száz, inkább öreg burgonyát használjunk, s ha egyszer mégis kipróbáljuk újkrumplival is ezt a fogást, akkor készüljünk fel rá, hogy ugyanúgy meg kell küzdenünk majd a vízzel, miként a lecsónál, mert az újkrumpli magas víztartalma miatt könnyen lehet, hogy krumplileves lesz az eredmény.

A lecsónál írt mennyiségekhez (250 gramm füstölt vagy 400-500 gramm kolozsvári szalonna, 800 gramm hagyma, 400 gramm füstölt kolbász) egy nagyobb csirkemellet és 2,5 kg burgonyát ajánlanék.

A csirkemellet fejtsük le a csontról, vágjuk egészen kis csíkokra (kicsit azért nagyobbakra, mint a szalonnát, mondjuk 4-8 négyzetmilliméteres alapú és 40-50 mm-es magasságú hasábok kialakítását célozzuk meg az aprításkor), s amikor a hagyma párolása befejeződött, tegyük a bográcsba, a csonttal együtt. (A csont nemcsak az ételnek kölcsönöz jobb ízt, de kedvenc ebünk is nagyobb lelkesedéssel veti rá magát, ha a kész paprikáskrumpliból kibányásszuk az őt illető részt, mintha ízesítés nélkül tálalnánk fel neki.) 1-2 percig kevergessük, majd következzék a burgonya! Minőségére nézve csak egy szerény javaslatot tennék: inkább a vöröses héjú, sárgás húsú típust válasszuk, mintsem a hasábburgonya készítésére a gyorséttermek által előszeretettel használt sárga héjú, fehér belsejű típusokat. Fajtát hiába is említenék, hiszen magam sem emlékszem rá, milyen volt valaha pl. a Gül Babáról elnevezett fajta; 40 év távlatából úgy rémlik, hogy jó volt, ha valaki találkozik vele a piacon, bátran vegye meg.

A 2,5 kg krumplit tisztítsuk meg, és vágjuk félbe úgy, hogy a vágási felület maximális legyen, majd a félbevágott darabok aprítása következik, éspedig vékonyan, 2-3 mm-es félhold formájú szeletekre. A lassú tűzön készülő ételbe keverjünk 3-4 teáskanálnyi fűszerpaprikát, majd amint végeztünk a keveréssel, nyomban öntsük fel kb. fél liter vízzel, és ekkor tegyük bele a krumplit, majd a sózás művelete következik.

Ehhez a mennyiséghez fél liter víz általában nem elegendő. Legyünk azonban óvatosak: biztosan nem jó, ha a víz teljesen ellepi a krumplit, hiszen annak is van víztartalma, amely a főzés során részben távozik. Egyébként a paprikáskrumpli készítésénél, főképp ha takarékosan bánunk a vízzel, nyugodtan használhatunk fedőt. A kevergetést azonban nagyon óvatosan s csak ritkán végezzük. A leghelyesebb, ha az edényt függőleges tengelye mentén 90 fokkal jobbra-balra forgatjuk, lehetőleg gyors ütemben, ily módon gátolva, hogy a készítmény alul odaégjen, néha azonban óvatos keverésre is szükség van, amelynek itt az a funkciója, hogy a felül lévő, s ezért lassabban puhuló burgonya alulra kerüljön. Ha úgy ítéljük meg, hogy túlságosan alacsony a készítmény víztartalma, akkor menet közben, egy-egy alkalommal legfeljebb negyed pohárnyit öntsünk az edénybe. Ne feledjük azonban, hogy a paprikáskrumpli is akkor jó, ha késsel és villával fogyasztható, s ehhez megfelelő sűrűségűnek kell lennie a paprikás-hagymás lének.

Sokan zöldpaprikát vagy paradicsomot is használnak; az ilyesmi nem illik hozzá, legalábbis a magyar változathoz nem, bár ha valaki mediterrán paprikáskrumplit szeretne készíteni, akkor természetesen használhat hozzá paradicsomot. Ez azonban ismét csak más étel, miként az újkrumpliból készült változat is. (Szkeptikus megjegyzéseimmel azonban nem lebeszélni, inkább biztatni szeretném az olvasót a további kísérletekre: ha kipróbálta, amit ajánlottam, próbálkozzék bátran a változtatással. A minősítéseket sem kell túlságosan komolyan venni: mindaz, amit ma "magyarosnak" tartunk, még kétszáz éves múltra sem tekinthet vissza.)

Itt sem könnyű eltalálni azt a pillanatot, amikor készen vagyunk, s levehetjük a tűzről az ételt, bár leírni nagyon egyszerű: abban a pillanatban, amikor a krumpli megpuhult. Csak arra ügyeljünk, hogy legalább 3-4 különböző helyről vett mintával (esetleg vékony tűvel) ellenőrizzük, hogy mindenütt bekövetkezett-e ez a pillanat. Az ízlelés mindenképpen szükséges, hiszen csak a főzési folyamat végén derül ki, mennyire sós a készítmény. Ha elkészültünk, tegyünk fedőt a főzőedényre, és várjunk fél órát, mielőtt tálalnánk.

Az olvasó bizonyára már a lecsó készítésénél is értetlenül állt a várakozással szemben: ha egyszer elkészült az étel, mi értelme van annak, hogy további fél óráig türtőztessük magunkat? Nos, nem hosszas lelkigyakorlatot ajánlanék (ez mindenkinek a magánügye), merőben más megfontolás áll javaslatom hátterében. Bizonyára az olvasó is hallott már arról a felfogásról, amely szerint bizonyos ételek felmelegítve, esetleg többször felmelegítve jobbak, mint frissen. Különösen a töltöttkáposztával kapcsolatban szokás ezt a véleményt hangoztatni. A magyarázat az, hogy ezáltal a készítmény sűrűbbé válik. A magyarázat magyarázata pedig fele részben az, hogy a lehűlés, majd újbóli felmelegítés során további vízmennyiség távozik. A magyarázat magyarázatának második felével szemben magam is tanácstalanul állok. Tény, hogy pl. a bableves, különösen ha füstölt pulykacombbal készítjük, és megfelelő sűrűségű volt tálaláskor, akkor a másnapi felmelegítés alkalmával már babfőzelék lesz, s ez önmagában a vízveszteséggel nem magyarázható, legalábbis annak mértéke nincs arányban a jelenséggel.

A folyamatot bizonyos mértékig szimulálhatjuk, ha nem a tűzről levéve tálaljuk az ebédet, hanem várunk egy ideig, amíg mondjuk 50 °C-ra hűl az étel. (Ez különben a paprikáskrumpli esetében lassabban fog bekövetkezni, mivel nagyobb a fajhője, mint a lecsóé.)

Mindez nem jelent gondot, ha bizonyos szakmai szigorral járunk el: a szakácsnak a tűzhely mellett vagy a konyhában van a helye, és nem a terített asztalnál. Ha mégis helyet foglal a többiek között, akkor azt tanácsolnám, hogy mielőtt még főzni kezdene, ne feledkezzék meg az étkezésről. Ha huzamosabban a tűzhely mellett időzünk, akkor lakjunk jól ebéd előtt, csakis így lehet nyugodtan elkészíteni az ételt, és türelmesen megvárni a tálalásra legalkalmasabb pillanatot. Tehát semmiképpen se éhesen, hanem inkább jóllakottan kezdjünk el főzni.

Annak a paprikáskrumplinak, amit ajánlottam, a kiindulási anyagokon és műveleteken túl, amelyek azonban egyeznek a lecsóval, két titka van: a csirkemell és a kifejezetten vékonyra szeletelt burgonya. Akinek nincs ínyére, elhagyhatja a csirkemellet, s így kétségkívül a hagyományos paprikáskrumplihoz közelebbi eredményt ér el. Meg kell azonban jegyeznem, hogy igazi sikerem akkor volt ezzel a régi étellel, amikor a kolbász mellé csirkemellet is tettem bele.

A vékonyra szeletelt burgonyának azért van jelentősége, mert így gyorsabban megpuhul, márpedig itt sem szabad az összetevőknek (pl. hagyma) teljesen pépessé válniuk. (A paprikáskrumplit is össze lehet tartani különböző főtt tésztákkal, ekkor azonban már slambuc vagy valami más étel lesz az eredmény. Ellentétben a rizses vagy tojásos lecsóval, az ilyen ételek emberi fogyasztásra is alkalmasak, sőt: sokszor kiválóak, kellő tapasztalat híján azonban inkább nem térek ki rájuk.) Van még egy előnye a vékony szeletelésnek. Sokan ugyanis villájukkal összetörik, és a sűrű paprikás-hagymás lében megforgatják, mielőtt fogyasztanák; ez a művelet is gyorsabb, egyszerűbb, bár Brillat-Savarin alighanem ugyanolyan megvető szavakkal jellemezné az eljárást, sőt magát az eljáró személyt is, miként a húslevesben megfőtt hús elfogyasztóját.

Azért létezik egy harmadik titok is, amelyről éppen a paprikáskrumplinál szokás leggyakrabban megfeledkezni, talán azért, mert sokan úgy vélik - nem is egészen alaptalanul -, hogy az erőteljes ízek miatt ennek nincsen túl nagy jelentősége. A vízről van szó. Az, ami a csapból folyik, még Magyarországon sem mindig felel meg a gasztronómiai követelményeknek, s rossz belegondolni abba, hogy pl. tea készítésére, ahol pedig a víznek már igazán nem tagadható a szerepe, szinte mindenütt a csapvizet használják. (Horribile dictu: sokszor anélkül, hogy előzőleg megkóstolták volna, milyen ízű!) Mivel a magyar gasztronómiában (véleményem szerint) a nyersanyagok minősége a legfontosabb - ha valami, akkor a minőség az, ami az ételt-italt "magyarossá" teszi -, ezért a vízről sohasem tanácsos megfeledkeznünk. Nemcsak a halászlé igényel ebből a szempontból különleges körültekintést, de még a paprikáskrumpli is. Napjaink díjnyertes vize, a szentkirályi, minden célra bátran ajánlható.

A vegetáriánusokat előre figyelmeztetni szeretném, hogy (eltekintve az ízes rizstől, az uborkasalátától és a töltött tojástól) ez volt az utolsó olyan étel, amelyet némi változtatással (a kolbász és a csirkemell mellőzése és a szalonna helyettesítése olajjal) ők is elkészíthetnek.

paprikaskrumplik.jpg

67 komment

Címkék: vegetariánus Andor Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr544978367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 07:50:20

Jó reggelt! Nem tudok paprikáskuplit főzni. Az itthoni nők igen. Ők paradicsomot és papikát is tesznek bele. Nem fehéret, hanem erős, zöldet.

Pinka-Panka 2012.12.24. 08:05:32

Szép reggelt mindenkinek!

Az én paprikáskrumplim, olyan mindenkitől egy ötlet, s abból rakom össze.
Végeredményt szeretik itt nálunk.
Rakok bele paprikát is paradicsomot is, borst is, őrölt köményt is, kevés szalonnzsírt is, kolbászt is, virslit is, kevés ketchupot is, amitől jó lesz. A végén meg ne nevesetek ki, de apró nokedlit. Apám így szerette, mert szegények voltak, így laktatóbb volt. Viszont bő hagymával, hogy szaftos legyen, ez lényeges.

Babette, ma nem fog örülni, mert sokat ettek, ha jól emlékszem.
Babette Neked meg küldünk egy szép halas tálat vigasztalásul.

Pinka-Panka 2012.12.24. 08:07:55

Mivel én nagyjából elkészültem mindennel a mai nap a pihenésé.
Halászlé előkészítve, halat csak sütni kell, krumpli majonézben kész, töltött káposzta készen. Sütik is.
Torta csak holnap készül, meg a rétes is.
További menü, attól függ mihez lesz kedvünk, s ki mit kér.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 08:48:59

@Pinka-Panka: Én meg megyek lottót venni,mert biztos voltam benne, hogy háromból az egyik a Te hozzászólásod.
Nokedlivel mifelénk is járja.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.24. 09:02:36

Fergeteges dolgozat!
Az sem zavar, hogy kategórikus kijelentésekkel van tele, kellő tapasztalat áll mögötte.

Én a csirkemellet egy kicsit modorosnak tartom benne, de ezzel tényleg tartalmasabbá tehető az étel. A füstölt kolbász mennyiségét tényleg nem célszerű egy bizonyos határ fölé emelni, a hústartalom növelésére alkalmasabb a semleges ízű csirkemell.

A víz dolgában viszont nem értek egyet.
Meg kell kóstolni, ez eddig rendben van.
A teához egészen lágy víz való, tehát lágyabb, mint a soproni sörgyár régi kútjának a vize (2 nk°), de még a legalacsonyabb sótartalmú (és keménységű) ásványvíznél is. (A Szentkirályi messze nem alkalmas teához, az 1000 mg/l feletti sótartalma miatt.)
Azt, hogy főzésre jó-e a víz, azt ízlelés alapján el lehet dönteni. Szinte mindenki felismeri a kotús, vagy klóros mellékízt. Na, ekkor jöhet az agyonsztárolt ásványvíz. (Nem tudok elfogulatlan lenni egy olyan termékkel, amelynek árában kb. 40% a marketing költség :)))

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 09:19:14

@PO: Ahogy hallom az ásványizek aranyérmei is gyakran úgy keletkeznek, hogy elmennek "lastminitbe" három négy vízfúró, s háziversenyt rendeznek.
Jó a csapvíz is. Nincs még egy ország, amelynek olyan jó lenne a csapvize, mint a miénknek. Az viszont tény, hogy az ország különböző tájain más lesz ugyanaz az étel az eltérő víz miatt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 09:40:58

@Pinka-Panka: Sokan tiltakoznak a ketchuptól, pedig egy jó minőségű tényleg jót tesz az ételnek.A sav és cukortartalom együttese igen hasznos.
Szinte alapértelmezett dolog, hogy a már sehogyan sem kivehető ketchup vízzel, vagy az étel levével kiöblítve megy valamilyen ételbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.24. 09:53:16

Jó reggelt!
Irígylem @Pinka-Panka: -t, én csak most kezdek neki a főzésnek. Hajnali 1-ig tartott a mézeskalács sütés!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.24. 09:54:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): A csapvíz nálunk nagyon jó, bár kicsit kemény. Van a hűtőben egy 5 literes csapos tartály, abban mindig van hideg is. Ásványvizet ritkán, de iszunk, mert lusták vagyunk szódát készíteni. Tudom - szórom is a hamut a fejemre!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 09:56:12

@Andrass9: Csak nehogy kitaláljon még valami kis laza ételkölteményt a mai napra is. (mármint Pinka-Panka)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 09:58:20

@Andrass9: Szódát venni kellene arra hivatott kisiparostól. Régen mindig meghagytám nekem az üveg alján lévő "alja szódát". Valahogy pont azt szerettem.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.12.24. 09:58:49

Békés, boldog, szeretetteljes karácsonyt kívánok mindannyiótoknak!

medvedr 2012.12.24. 10:05:46

Ezt a terjengős hülyeséget! Mindazonáltal a paprikáskrumpli jó étel.

medvedr 2012.12.24. 10:06:34

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Isley 2012.12.24. 10:36:41

Békés, boldog, mézeskalács-illatú karácsonyt kívánok mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.24. 10:54:39

@medvedr: Viszont elsőrangú vitaébresztő, pont emiatt!
Merném én ilyen stílusban megírni - kapnék hideget meleget azonnal!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.24. 10:59:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): Még képes lesz rá - csak figyeld!Volt alkalmam élő koncertjükre elmenni. Zseniális zenészek!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 11:27:25

@Andrass9: nem tudom miért volt olyan érzésem, amikor a linkre kattintva beleolvastam a receptekbe, hogy a szalonnasütés receptjét így kezdené: végy egy csirkemellet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 11:43:01

Szép napot!
A halászlé fől, a töltött hús a sütőben, a püspökkenyeret valami hihetetlen módon elbaltáztam - de erről majd olvashattok bővebben -, dühös vagyok. Egy pohár otellót valaki?
Én is kívánok boldog Karácsonyt mindenkinek, aki ünnepli.
Olybá tűnik, a paprikás krumpli is megosztó étel, ami persze nem baj. Én bizony kicsit lecsós alappal főzöm, de hát én szinte mindent azzal készítek. Újkrumpliból is elkövettem már párszor, de - mint azt megtudhattuk - az nem az. Legyen lecsós krumpli kolbásszal. A víz mennyiségére valóban nagyon oda kell figyelni. Az igazi rémálom, mikor egy kerti murin főztem, és az akkori és az egykori csajom - akik testvérek - különbözőképpen szerették (mármint a paprikás krumplit), és ott rágták a fülem. Az egyik inkább hosszú lével ette volna, a másik kicsit szétfőve, sűrűn szerette. Végül jól berúgtam főzés közben, és ették, ahogy sikerült.
Mégis a legjobban sikerült paprikás krumplik a Rába-parti sátorozások utolsó napján készültek. Legalább öt különböző kertből származó maradék krumplik, ráncos, pirosra érett paprikák, kérdéses paradicsomok, kicsírázott hagymák, különféle szalonnák a medvetalptól a zsírmentes mongolicáig (sic!), félig elcsócsált kolbászok a hon minden tájáról. Grandióz étel készült belőle ebédre hatalmas bográccsal, vacsorára felmelegítve, jól besűrűsödve pedig kedvenc italaink itatósa lett belőle.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 11:55:53

@Waka: Te, ha még kiderül, hogy ikrek is, s az anyjuk sem tudja megkülönböztetni Őket, nem hogy te:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 11:59:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): Na az randán beb@szott volna. Így sem volt egyszerű, főleg az átmenet, néha el kellett gondolkodnom, melyikhez is indultam?

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:00:17

Sziasztok! jó sürgés-forgást nektek!

Kedves András és László, semmi más nincs, ma végre lazítok, a holnap és holnapután még várat magára, akkor készítek még, de ma minden van.
Szép fehér minden:)

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:02:15

@hajdulaszlo (volt hajdul): Kedves László, nincs benne tárkony, de póré hagyma az igen, magam kavartam az alapot és jól sikerült nagyon. A férjem úgy szereti ha nem sűrű, így lazítottam a kefírrel jócskán.

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:06:14

@Waka: kemény lett vagy milyen?

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:06:55

@anica inkognitóban: Neked és a családodnak is! Üdvözöllek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 12:09:57

@Pinka-Panka: Gyönyörűen feljött, aztán összeesett, egy qurva árok van a közepén. Kicsit be szokott horpadni máskor is, de ez valami borzalom. grrr...

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:12:14

@Waka: rá se ránts, finomnak még finom, bár bosszantó tud lenni. Vagy korán kinyitottad a sütőt vagy , nem elég volt a sütőpor?
Már mindegy, de ne bosszankodj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 12:26:19

@Pinka-Panka: Túl sok finomságot pakoltam bele. Főképpen azért vagyok bosszús, mert posztnak szántam. Így is az lesz, de mint elrettentő példa. :D

Pinka-Panka 2012.12.24. 12:29:13

@Waka: már én is jártam úgy vele, azt hiszem akkor forró sütőbe tettem és nem lassan sült és puff összeesett...
mondjuk az püspökkenyér volt, de majdnem azonos, mi szeretjük azt is...

PiperPerabo 2012.12.24. 12:50:52

@PO: @Andrass9: Egyszóval, hozza az átlagot.
Tehát megérte..
Mondjuk az ubisali fogatatására is kíváncsi lennék, a szerecsendió mennyisége miatt. Én kipróbáltam...))

Boldog ünnepeket mindenkinek!

Vaczak2 2012.12.24. 12:58:18

Ez most valami paródia?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 13:27:32

@Pinka-Panka: "mondjuk az püspökkenyér volt, de majdnem azonos, mi szeretjük azt is... " Ez püspökkenyér.

Benikuty 2012.12.24. 13:35:02

egészséget karácsonyra!
ez egy fos poszt, szégyellje magát, aki kitette:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.24. 13:47:25

@Waka: nagyon bőven méred a puskaport. Ez egy poszt értékű riposzt volt :)))

@Andrass9: jó volt ez, jöhet ilyen máskor is! :D Mennyire unnánk, ha minden nap húslevest kellene ennünk. Kíváncsi vok, a poszt írója jön-e majd kardozni ide.

@Vaczak2: látod, ilyen az, amikor a filozófus - akinek kedvenc filmje a Szimbád volt - kirándul a gasztro műfajba! ;)

Békességet, boldogságot néktek az ünnepre és sok posztképes finom ételt!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 13:53:03

A "blog"kocsma a második otthon. Milyen sokan érzik azt, hogy "karácsony napján otthon a helyed"

Vaczak2 2012.12.24. 13:54:59

Elképzelem nagyanyámat, aki -miután ellenőrizte a víz keménységét és felcsapta a paprikás krumplit - vékony tűt vesz elő és 4-5 helyről vett mintával kontrollálja a puhulás mértékét.
Szerintem nagyapám vagy nyakon vágja, vagy kihívja rá a mentőket, hogy megütötte a szél.
Nagyjából-egészében.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 14:05:00

@Vaczak2: végül a papa megfenyegette volna a mamát: Te anyjukom, ha valamelyikünk meghóna én azt hiszem beköltözöm a városba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 14:28:00

Tudjátok, az a helyzet, mikor valaki ilyen magabiztossággal ontja magából a tutit, én bizony behúzom füle-farkam. Én hozzá képest csak egy hobbiszakács vagyok, abból is a gyengébbje.
Én nem tudok ekkora garral nyomulni, nálam az így szoktam a maximum, legfeljebb, majd védem valahogy az álláspontom.

Pinka-Panka 2012.12.24. 14:56:14

@Waka: mindenki úgy jó ahogy van!
Miért hittem én azt, hogy a gyümölcs kenyér más mint a püspökkenyér?

Pinka-Panka 2012.12.24. 14:57:35

Apám még szerette, ha egy csontosra levágott oldalast csináltam s abba a krumplit, neki az is krumplipaprikás volt.
Mi nem ettük meg:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.24. 15:05:49

@Waka: én úgy szoktam mondani, hogy van bennem elég alázat, hogy újat tanuljak. Aki már nem keresi az igazságot, hanem hirdeti, azt én is három lépésről szoktam csendesen szemlélni.
Különben nem kell ennek felülni, ettől még a poszt írója jó fej is lehet. Szívesen ennék a főztjéből, de ne álljon mögöttem, amikor én főzök. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.24. 15:09:09

@PO: Ott van elásva... Megkóstolnám a főztjét.

süllőcske 2012.12.24. 15:45:06

PO(is) jól mondja.
A paprikás krumpli átgondolásának kifejezetten sok módja lehetséges.
Spanyolhonban is vagyon, többek között.
Csirkemell helyett én harcsát tennék, ha ilyen célom volna, esetleg angolnát, vagy kecsegét.
De tegye mindenki a saját míveltsége szerint.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.24. 15:47:44

@PO: Én úgy veszem észre, mert azért beleolvagattam, mintha kissé stílusparódia lenne. Elég a kopirájt szöveget elolvasni.
Magyarországon él több mint tíz millió ember. Mégis hajlamosak vagyunk egy-egy embe pl. Erdei F.útmutásainak bedőlni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.24. 17:34:46

nem mertem megmondani a véleményem, de látom, nem te írtad, András, úgyhogy akkor: ez egy szar. teli hülyeségekkel.
hogy a csapvíz nem jó főzésre? hogy a krumplit több helyen ellenőrizzem? mi a frász?

arról nem beszélek, hogy felénk ez a pörkölt krumpli, a paprikás krumplinak hosszú leve van, és teszek bele paprikát-paradicsomot.

ahogy a pörköltbe és a halászlébe is.
punktum.

Vaczak2 2012.12.24. 17:42:45

Na végre csak kibúvik a szittya igazságérzet.
Ha nem András írta: szar.
Ha András írta: akkor is szar
Ez egy paródia, annak meg csekélyke.
Ha meg komoly akkor meg sose jusson neki jobb a PÍ-vizes csirkemelles többhelyenszurkálva-ellenőrzött paprikáskrumplijánál.

Boldog karácsonyt.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.24. 17:52:01

"...paprikáskrumplit nyár végétől tavasz végéig bármikor készíthetünk, akár szélcsendes időben is. Éppen a nyarat azért nem ajánlanám,..."

Vajon ennek a posztnak az írója mennyi éves lehet?

Ha fiatal, akkor még nem elég tapasztalt, és nem tudhassa, hogy a szögény paraszt nyáron is kénytelen vót önni, ha dógozni akart ( mármint, hogy legyen ereje a munkához). A paraszt asszony meg szintén kinn dolgozott egész nap a földben, ezért nem ért rá a csirkemellel lacafacázni, és gyorsan összeütötte azt a szegény újkrumplipaprikást.

Ha a blogíró öreg, akkor meg...(?)Lehet, hogy már merev?

Egy értelem van ebben a posztban. Kiderült, hogy ahány paprikáskrumpli, annyi féle. Vannak aztán feltehetőleg olyan fiatalok is, akik esetleg nem ismerhetik a paprikás krumplit sem csirkemellel, sem anélkül. Őket fel kell világosítani, és ez a írás erre alkalmas. ( Mi ugyan főztünk csirkepaprikást, amibe belefőtt a krumpli is a csirkemelle mellett, no de az ugye nem paprikás krumpli volt.)

Bal kézbe egy teli kupát, a jobbal meg mindenki támogassa magát a jobb oldalán ( meggyőződni afelől, hogy nőtt-e a mája, no meg a hája a sok finomságtól).

Boldog karácsonyt mindenkinek!

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.24. 18:03:51

Megnéztem, öreg kategória. Az írás sem mai. Tudomásul vettem, hogy nem mindenki vaczak poczok. Sajnos, de nekik is jut hely a fenyő alatt.

Vaczak2 2012.12.24. 18:47:15

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mindenki vagyok én?
Én igenis mindenki vagyok. És mindenki én van.
Erről ennyit.
Inkább szurkáljátok a csirkéket mellbe, meg ott ahol én kívánom nektek/nekik.

váj mí 2012.12.24. 19:44:54

Kellemes Ünnepeket a töltelékeknek meg a csatoltaknak.
Azért, ennél modorosabb krumplipaprikást régen olvastam.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.24. 20:01:34

@Vaczak2:
Hej, ha ezt Simonné tanárnő a gimiben tudta volna, akkor nem akart volna megbuktatni.

vörösbor(de)minőségi 2012.12.24. 20:12:30

kedvencem a paprikáskrumpli-és ehhez mérten fogtam neki az olvasásnak.szerencse,hogy karácsony van-igy csak annyit irok erről:ha az írójának ez a mű örömet okozott-ám legyen.

Pinka-Panka 2012.12.25. 06:16:51

@Babette_: Jó reggelt.

Babette, nem tudom, de valahol, mintha szója posztnál említetted, hogy sok szóját etettek, s a paprikáskrumplit is meg a párolt káposztát is. S írtál valami nem jót, hogy ebből sok volt.
Lehet, hogy nem emlékszem jól, de így rémlett.
Ezért "küldtem" e helyett egy halas tálat, ami mégis csak finomabb:)
Bocs, ha tévedtem, de ígyy rémlett.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.25. 08:20:38

@Pinka-Panka:
jaaa.
hát az régen volt, vagy 25 éve, az előző életemben.
a p. krumpli és p. káposzta nem paprikás krumpli és nem párolt káposzta, de nem írom ki, mi az, mert akkor rosszul leszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.25. 10:44:09

@Babette_: Attól és is rosszul lennék!
Szerintem tiltólistára kéne venni azokat a szavakat :)

Topy 2012.12.25. 10:46:55

csirkemell? háááát.... baromficentrikus a konyhánk a nők jóvoltából (jellemzően csak baromfit hajlandóak enni), de azért a paprikáskrumpliban necces...
szoktam csirkepörköltet krumplival egyben, de az nem paprikáskrumpli :)
jó kis füstölt kolbász elég bele szvsz :)

Benikuty 2012.12.25. 14:19:01

@Waka: Ha nem provokálnálak titeket, dög unalom lenne ez a szerencsétlen blog:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.25. 14:20:59

@Benikuty: Akkor gondolom a csípős válaszokat is elviseled majd.

Benikuty 2012.12.25. 14:21:38

@Vaczak2: hali, pinaképű földi, boldogat nektek is:)

Benikuty 2012.12.25. 14:27:11

@Waka: én már bármit, csak ne legyen kés az elkövetőnél. Nincs szándékom visszaoldalogni ide, csak gondoltam kívánok boldog ünnepet néhány normálisnak nevezhető, és általam szerethető embernek. Nem sok van, de ez az én hibám.
Nálunk a krémesben is van csípős paprika. Ha érted:D

susztertangó 2012.12.25. 20:07:08

Timeo Danaos et dona ferentes!
süti beállítások módosítása