Gyakran nézem a TV Paprikát, bár a reklámoktól már luftballon méretű a fejem (a Pocaktól meg egyenesen idegbajt tudnék kapni). Éppen vacsoráztam, amikor feltünt egy elég érdekes, ám roppant egyszerű étel. A nevét nem hallottam, mert a hang le volt tekerve. Gondolkodtam rajta az este, hogy meg kellene főzni és a tervet a tett követte másnap. Már éppen elkészült, mikor látom, hogy ismétlik. Hangot adtam a TV-re, és figyeltem. Kétszer is elhangzott a név: "Penhegörti", meg valami rövid magyarázat is, hogy ez a szegények étele volt Ausztriában. A Google nem ismerte a szót, így lehet, hogy félrehallottam.
A recept pontos arányokat nem közöl, de nincs is rá szükség - ez is olyan BMV étel.
Hozzávalók 2 személyre:
- 4-6 szem kisebb vagy két nagy krumpli
- 2 közepes fej hagyma
- sajtok a hűtőből
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 bő evőkanál olaj/zsír
- pici friss gyömbér (mert úgy gondoltam, jó bele)
- só, bors
Keress egy kb akkora serpenyőt, mint egy palacsintasütő, de valamivel mélyebbet és van teteje. Ez önmagában még nem elég, sütőállónak kell bizonyulnia. Ez nekem a fotók tanusága szerint nem sikerült, a helyes választás egy kerek jénai lett volna, amit végülis használtam.
A meghámozott krumplit vékonyra gyalultam az uborkagyalun, a hagymát félkarikára szeltem és előkészítettem a sajtreszelőt. Ez egy Microplane reszelő, aminek a jobb oldala tökéletes a parmezán sajt reszelésére, van egy nagyon finom része, amivel a gyömbért reszelem és a bal oldala - ami káposztareszelőhöz hasonlít - jó volt az egyéb sajtok reszelésére.
A serpenyőbe beleöntötem az olajat és körbekergettem a fenekén. Szépen átlapolva befedtem krumplival. A krumplira rápakoltam a hagyma felét és megsóztam, borsoztam. A vékonyra felszeletelt fokhagymát is rádobáltam erre e rétegre.
A reszelő nagylyukú részén ráreszeltem egy adag sajtot a reszelhető fajtából, majd finomra reszelve a gyömbért is rászórtam. Befedtem egy újabb krumpliréteggel, amit ismét sóztam, borsoztam. Valami furcsa indíttatásból egy pici olivát locsoltam rá, de ennek nem sok értelme van - a sajtban van bőven zsír!
Újabb réteg hagyma, sok reszelt sajt és a záróréteg krumpli következett.
Befejezésül ismét reszelt sajtok, meg azok a sajtok is, amiket nem tudsz (vagy lusta vagy) lereszelni (brie, kockasajt, stb.). Lényeg, hogy sok legyen és elhasználd az apró sajtmaradékot a hűtőből! Az így keletkezett dombot feltettem a gázra nagy lángra, hogy a fenekén lévő krumpli kicsit megpiruljon:
Persze ekkor láttam már, hogy nincs olyan fedőm, amivel a palacsintasütőt le tudnám takarni, ezért át kellett pakolni a jénaiba a dolgot. Nem volt lehetetlen feladat - egyszerűen ráfordítottam a serpenyőből egy tányérra a tornyocskát, majd a tányérról a jénaiba. Csak a tetején lévő sajtokat kellett leszedni a tányérról és ismét elrendezni a krumpli tetején.
Betettem a sütőbe 180 fokra a tetejével letakarva. 40 perc mulva kivettem ellenőrizni, majd visszatettem most már tető nélkül, had piruljon a sajt a tetején.
A grillt is rákapcsoltam kicsit, de az utolsó öt perc forró sütő fedő nélkül amúgy is szép piros sajtot produkált volna.
Az eredeti recept szerint ezt most két tányérral ki lehetne fordítani a sütőedényból, de én nem hittem nekik - a tetején lévő olvadt sajt ráragadna a tányérra! Igy hát a jénaiban szeltem meg:
A tetején a sajt bizony szép ropogósra sült - nem ragad az sehova. Kitettem hát tányérra - azért mégis szebb az úgy:
Nagyon jó volt melegen és hidegen is!
UPDATE!
penhegörti = Pan haggerty (lefordítani nem tudták, így fonetikusan hivatkoztak az ételre)
Klasszikus észak-angliai kocsmai (olcsó) étel.
Köszönet Negotiator-nek a kitartó keresésért és a referenciáért. Ha a Look Inside-ra klikkelsz, legalul éppen ez a recept lesz!
Teljesen autentikus magyar változat a Motors Konyháján.