A minap PO kollega (http://pasztortuz.blogspot.com) nagyon elcsodálkozott, mikor röviden leírtam, hogyan készítem a slambucot/öreglebbencset. Nos igen, én biza ilyen pepecselős ember vagyok, szeretem megadni a módját mindennek. Hogy ez szerintetek is így van, döntse el mindenki egymaga.
A receptben lévő mennyiségi egységek csak irányadóak, erősen függnek az éhes szájak mennyiségétől.
Hozzávalók:
- 1 öl jó száraz tűzifa
- egy közepes méretű bogrács
- 2-3 kg burgonya
- 2 csomag lebbencstészta
- 30-40 dkg füstölt (lehetőleg vékony, húsos hasaalja) szalonna
- 4 nagyobb fej vöröshagyma, só, paprika (bors)
- esetlegesen 2 evőkanál disznózsír
Az elkészítés menete:
A szalonna bőrét leveszem, apróra kockázom és odateszem sülni. Mikor a szalonna megsült (ez onnan tudható, hogy a bőre, amit én külön beleteszek, hólyagosra sült) egy szűrőkanállal kiszedem a zsírjából, ha kevés zsír sült ki a szalonnából itt megy bele a disznózsír.
A forró zsíron megpirítom a tésztát, majd azt is kiszedem. A visszamaradó zsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, majd beleteszem a 2x2 centis kockákra vágott burgonyát, ezt sózom, paprikázom, borsozom (az eredeti receptnek nem része, így elhagyható) és üvegesre pirítom.
Amikor a burgonya megüvegesedett vízzel felöntöm és visszateszem bele a tésztát és a szalonnát.
Óvatosan kavarva és a bográcsot forgatva elfőzöm róla a vizet (ha addig nem főne meg a burgonya, vagy a tészta, a víz természetesen pótolható).
És hogy miért beetetés a bejegyzés címe?
Hát mert mihelyst befejeződik nálam a felújítás, a csapatot meghívom egy slambucfőzésre! Addig meg nyeljetek nagyokat szorgalmasan:)