Aznap is – mint minden reggel – mikor a napi betevő joghurtomért mentem a boltba, a húspult előtt vezetett el az utam. Csak megszokásból néztem végig a kínálatot, és megakadt a szemem valamin. „Császárvég bőr és zsír nélkül” – hirdette a felirat – 599 Ft/kg. Pár hónapja már volt ilyen akció, hamar el is kapkodták az árut. No – gondoltam – itt az idő, gyorsan venni kell. Kértem is három szép darabot, nehogy megint hoppon maradjak. Bevittem a melóba, Büngyürkééknél szép nagy hűtő van, kihúzta ott délutánig. Hétvégén éppen jó volt egy könnyű másodiknak.
Ami azt illeti, a „zsír nélkül” nem volt teljesen igaz, de azért szép volt a hús, főleg ennyiért. Mint másnap kiderült, egész héten tartott az akció, de a többi napon már nem nézett ki olyan jól az áru, jól tettem, hogy idejekorán megvettem.
Mozsárban durvára törtem kevés köménymagot, pár szem fekete borsot és két babérlevelet, és ezzel megszórtam a húst. Sóztam, majd pár kanál zsírt is mellétettem.
Előmelegített sütőbe tettem, és lefedve, hármas fokozaton kb. egy órát sütöttem, majd a fedőt levéve még egy kicsit rápirítottam.
Míg a hús sült, másfél kilónyi Impala krumplit hajában megfőztem.
Meghámoztam, és egy másik tepsibe tettem. Kevés szerecsendióval és egy nagy csipet sóval fűszereztem, és alaposan összeráztam. A megsült császárvég alól rákanalaztam némi zsírt, és bevágtam a sütőbe.
Bő 20 perc múlva megforgattam a krumplikat, majd aranybarnára sütöttem őkelméket.
A múltkoriban emlegetett csalamádéval tálaltam.