Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Giliszta

2017.10.03. 07:00 Waka

A vermicellit magyarra így fordíthatnám. Nem egyszerű eset amúgy, legalább is etimológiailag vagy bármiképpen rendszerezni. Akad egészen összefogott leírás, de a zűrzavart nem csökkenti. Tovább növeli a káoszt, ha a tészta a Távol-Keletről származik, és rizslisztből készül. Ahány náció annyiféle. A felhasználás módja szerencsére nem ennyire eklektikus. Nagyjából olyan módon használják, ahogy az ember a tésztát szokta. Már, ha az az ember ott szocializálódott. Magyarán mindenbe mehet. Rizstészta gyanánt kaptam, végül is az, kicsit nyeszlett spagetti, ha igazán egzakt akarok lenni. Voltaképpen nem tudtam, hogyan kellene elkészíteni, de ez különösebben soha nem szokott zavarni, nekiláttam, gondoltam, majd csak lesz valahogy. Lett, és jó lett.

img_1413.JPG
A fogást ismét az ismerősök és a rokonság jóvoltából főztem. Az a bizonyos szakállas ember hozta a tarkarépa magot, Kistesó meg az ázsiai hozzávalókat.
A répa idén viszonylag szép lett, köszönhetően annak, hogy az új kertben vetettem, ahol van némi lehetőség az öntözésre. Vetés után öntöztem hát feszt. A napokban felböktem egy jó csokorra valót. Girbegurba, imitt-amott megrágták a férgek, de nagyobb bajuk nem volt. Éppen kapóra jött egy kis keleti jellegű tésztaételhez dúsításnak.

img_1466.JPG

 

Hozzávalók:
- sárgarépa
- lila hagyma
- fokhagyma
- gyömbér
- csili
- kápia paprika
- szárított fafülgomba
- lime
- sertéshús (jelen esetben lapocka soványabb része volt)
- sötét szójaszósz
- halszósz
- barna cukor
- rizsbor-ecet
- étolaj
- só

img_1416.JPG

Előző nap bepácoltam a húst. Szójaszószt, lime levet, barna cukrot, gyömbért és fokhagymát vegyítettem. A fafülgombát reggel nyakon öntöttem forró vízzel aztán hagytam dagadni.

img_1419.JPG

Felcsíkoztam a hús, beleforgattam a pácba, majd egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_1426.JPGimg_1428.JPG

A sárgarépát kicsit vastagabb juliennere aprítottam, a kápiát csíkokra, a hagymát laskára vágtam, a fokhagymát és a gyömbért lereszeltem, a csilit pedig felkarikáztam.

img_1407.JPGimg_1422.JPG

A hagymát az olajon megpirítottam, hozzáadtam a csilit, a gyömbért és a fokhagymát, és azt is megfuttattam.

img_1432.JPGimg_1433.JPG

Hozzáadtam a répát és fedő alatt párolni kezdtem. Mikor már elpárolgott a nedvesség alóla, felöntöttem a szójaszósszal, a halszósszal, és a rizsbor-ecettel. Beletettem a egy kanál barna cukrot és rácsavartam egy fél lime levét. Rövid tanakodás után aláöntöttem a húsról időközben leszűrt pácot is, nehogy már veszendőbe menjen az a sok finom letyek.

img_1438.JPGimg_1442.JPG

Beletettem a gombát és a kápiát és még pár percig pároltam.

img_1446.JPG

A leszűrt húst két részletben teflonserpenyőben ropogósra sütöttem majd a zöldségekhez kevertem.

img_1450.JPGimg_1452.JPG

Míg a hús sült, a tészta is kifőtt. Sokat nem gatyáztam vele, lobogó sós vízben addig főztem, míg jó nem lett. Összeforgattam a zöldségekkel és készen is voltam.

img_1458.JPG

Finom volt, tele mindenféle állagú mindenfélével, a fűszerek jól érződtek és mindent vastagon bevont a sűrű szósz.

img_1463.JPG

34 komment

Címkék: fokhagyma szójaszósz halszósz gyömbér csili sárgarépa lime barnacukor lapocka rizsecet vermicelli kápia lila hagyma fafülgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9812827282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 08:04:28

Kicsit morbid a címe a blog témájához, de jónak tűnik az étel. Nem hazudtolod meg magad - sem a címadásban, sem a szénhidrátban :)))
Én talán egy kicsit lepirítottam volna a tésztát, mielőtt hozzáadom a szószt, de ez már egyéni izlés kérdése.
Ki fogom próbálni, ha nincs itthon a feleségem!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 08:07:51

Nem hiányzik ebből egy kevéske csili?

Benikuty 2017.10.03. 08:24:59

@látjátok feleim szümtükkel: igen, de nem feltétlenül.
Szerintem majdnem telitalálat, viszont a sötét szójaszósz helyett a light jobb )szebben érvényesülnek a színek), és étolaj helyett mindenképp szezámolaj!
...ja, és nem tészta, hanem jasmin rizs...

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 09:27:01

@Benikuty:

Ja, öreg helyett húsz éves.;D
Eltévedtél, hiszen a tésztához főzött, nem a húshoz. Amit te írsz, az más étel.

Ja, kérem én a elkészítést nem szokom olvasni, azt magamtól is tudom ( általában ), a hozzávalók felsorolásában nincs csak kápia, az meg nem erős. Ezért kérdeztem.

A csilivel viszont tökéletes.

Topy 2017.10.03. 09:49:02

@látjátok feleim szümtükkel: ötödik tétel a sorban a csili :)
főzzek neked egy jó erős kávét? ;)

Benikuty 2017.10.03. 10:20:34

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem nagyon nem őrlünk egy malomban. Ahogy a gombákkal kapcsolatban rettentő restanciáim vannak, ez a kínai konyhával nem így van. Elég komoly mélységig rágtam bele magam ebbe a műfajba, mondhatnám hobbimnak is. Ettől függetlenül szívesen fogadok minden értelmes gondolatot, ez esetben viszont inkább azt tanácsolom, fogadd meg @Topy: szíves kínálását :)

Dikusz 2017.10.03. 12:05:33

@Topy: énkérekénkérek:))

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 12:39:55

@Topy:

Kávéval sem fog jobban működni.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 12:41:25

Mellesleg majd megtapasztaljátok ki is a szelektív látás előnyeit és hátrányait is. Ha megéritek.

Dikusz 2017.10.03. 13:04:14

@látjátok feleim szümtükkel: én már megértem, sőt a hallást is. Azt látok, és hallok meg, amit akarok. Bár azt sem mindig, mert kissé figyelmetlen is vagyok:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.03. 13:45:40

@Dikusz:

A szelektív hallás nálunk a bordatárs előjoga.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.03. 14:23:57

@Benikuty: Bár a szójával és az olajjal egyetértek, de nem osztogatnak, hanem fosztogatnak ...

Dikusz 2017.10.03. 16:59:35

Waka - a júdásfüle-gombát egészben tetted bele? Az előző posztban általam emlegetett túratársam elmesélt egy esetet:
Akkori munkahelyére bevitt júdásfüle-gombát egy kollégájának. Arról nem teljesen véletlenül elfelejtett említést tenni, hogy a felhasználás előtt nem árt a gombát legalább félbevágni. Másnap a kolléga meglehetősen csúnya szavakat használva elküldte melegebb éghajlatra, ugyanis amikor a fedőt (tojásos gombát szándékozott sütni), a kifröccsenő zsír alaposan kidíszítette a konyha falát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.03. 21:21:12

Köszönök szépen!
@Benikuty: A tészta volt adott, azt kellett valamivel ehetővé tenni. Az szójaszószból éppen ez akadt a kezembe, gondoltam, végig viszem vele a dolgot, lesz, ami lesz. Lett.
@látjátok feleim szümtükkel: Nem.
@Dikusz: Egy éjszakát áztatva majd' tízszeresére dagad, négybe-hatba vágtam, ahogy adta magát. Szerintem zsiradékban sütéshez abszolút alkalmatlan. Beáztatva igen vizenyős, simán az ember képébe köpi a zsírt. Sok íze nincs, a roppanós állagáért használjuk. Gombás tojáshoz valami frisset ajánlanék.

vörösbor(de)minőségi 2017.10.04. 18:54:03

no azért ha cérnametéltet mondunk a vermicelli helyett akkor az helyes..
:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.04. 19:12:48

Ma nagyon jó tojásos rizstésztát ( cérnametélt volt ) ettem a kínaiban, ami világos szójaszósszal készült, de volt sötét szósszal készült tészta is.

Benikuty 2017.10.04. 19:32:00

www.gock.hu/Vermicelli

A vermicelli nem cérnametélt, de "giliszta" :)

she_wolf 2017.10.04. 22:34:08

Számomra a lekváros tészta a giliszta:)
Hosszúmetélt sok szilvalekvárral, oszt kalap!

she_wolf 2017.10.04. 22:37:25

@látjátok feleim szümtükkel:
Férjem szereti az üvegtésztát, meg a mindenféle ázsiai fűszerezéseket. Néha csinál magának, én meg nézem, ahogy eszi:)

Fenchurch68 2017.10.05. 08:55:45

Nagyon jól néz ki, szerintem már csak az autentikus kínaibüfés látvány miatt is jobb hozzá a sötét szójaszósz.

Előző életemben volt egy jól bejáratott tuti wokom, gyakran volt kínaias kaja, a lányok is szerették, én meg étteremben/büfében nem nagyon ehetek ilyesmit, hacsak nem szeretnék afáziával együtt járó brutál fejgörcs gazdája lenni (elég ijesztő élmény, mikor mondanál valamit, fejben megvan, és más jön ki a szádon). Nem hoztam el, mert a lányok meg exanyós sokat használják, de itt is sokszor van igény hasonló ételre, megcsinálom más edényben is, meg itt úgyse tudnám használni a tűzhely miatt, szóval lehet, hogy kérek karira egy laposabb fenekűt.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.05. 09:09:58

@Fenchurch68: Én meg egy új tűzhelyt szeretnék, amin van wok gázrózsa..ki is néztem, de a konyhán kellene némi alakítás. Még agyalok.És dupla széles, tehát dupla sütője van!!!!(tadamm..azt hiszem, kell:)

Benikuty 2017.10.05. 09:14:22

@Fenchurch68: Az "autentikus" wok igazán nyílt tűznél használható jól, ha az nincs, megfelel egy izmosabb ún.gázrezsó is.
Van egy több száz receptet tartalmazó kínai receptkönyvem (igaz, francia nyelvű, kicsit kínlódom vele), érdekes, hogy csak egy része tartalmaz szójaszószt, az is inkább világosat...
Nálunk, vagy Európában harapózott el a sötét fajta, abból is a széles körben kapható gagyi. Sajnos ápol, és eltakar.

Fenchurch68 2017.10.05. 10:37:29

@Benikuty: Simán csak levettem a gáztűzhelyről azt az izét, ami elosztja a lángot, és működött.
Az egész lakásból kiiktattuk a gázt, lehetne persze valami palackos rezsó, ha a 40 négyzetmétert ki lehetne bővíteni kétszeresére :)

Itt a sarki kínai boltban (b*szásboltnak hívjuk, mert a szójaszósztól a szilikon sütőformán és szempillafestéken át egészen a körömlakkig mindent árulnak, vállról indítható rakétát még nem kérdeztem, valószínűleg megoldják) ha az ember kéri, akkor abból a fajtából adnak, amit ők is használnak, szerintem finom.

2017.10.05. 11:25:49

@Fenchurch68: Az szuper... és a lángőrrel mit csináltál?

Fenchurch68 2017.10.05. 14:29:51

@Dorottya Veres RLDD: Megmutatta a gázszerelő, mit hova kell dugni :) Volt erre rendszeresítve egy hurkapálca-darab.

2017.10.05. 15:04:32

@Fenchurch68: mindent az ételért! :D ez nagyon tetszik

Benikuty 2017.10.05. 15:18:39

@Fenchurch68: nagyon becsüld meg azt a gázszerelőt, aranyat ér! :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.05. 21:21:38

Ha már a poszt címáben is van egy hasznos állat, említsek meg egy másikat is.

index.hu/belfold/2017/10/05/elkeszult_az_orszag_poloskaterkepe/

Nagy meglepetéssel tapasztaltam idén, hogy az előző évekhez képest kevés a poloska, de sajnos azért akad. Láttam, hogy természetes ellenségeként egy szép nagy pók befont egy poloskát, és felzabálta. Következtetés: óvd a pókot, mert ott is hasznos, ahol nem is gondolod.

Dikusz 2017.10.05. 21:44:50

@látjátok feleim szümtükkel: talán a Parlamentben van a legtöbb...

2017.10.06. 07:43:59

@Benikuty: Csak nem Mészáros a vezetékneve?

@Fenchurch68: "Megmutatta a gázszerelő, mit hova kell dugni :) "

Erről jutott eszembe: youtu.be/7Ap0Y1ghU8o?t=140
(nem megsértődni ám ;) )
süti beállítások módosítása