Nem mindennapi ajándékot kaptam még karácsony elõtt: egy gyönyörû tisztított márványos bélszínt! Mivel a karácsonyi menû már rögzített, a húst betettem érni a hûtõ hideg sarkába (2C fok). Tegnap azután nekiláttam feldolgozni. Lett belõle tatár és steak is.
A hús igencsak méretes adag volt: 1,5 kg. Ennyit egy ételnek biztosan nem készítek el, lesz belõle mindenféle.
A húsról leválasztottam a vékony végeket, meg a pacsnit, és elkezdtem felszeletelni kis filékre, míg a szép nagy szívéhez nem jutottam. Ebbõl majd Wellington bélszínt fogok készíteni szuvidálva (hogy a szintén karácsonyi ajándék sous vide masinámat felavassam).
A szeleteket megborsoztam, kiválogattam a kilenc legnagyobbat, amiket hármasával ziplock zacskókba rejtettem.
A maradékot késsel apróra vágtam a tatárbélszínhez.
Volt azért köztük nagyobb darab is, amiket szinte papírvékonyra vágtam, hogy legyen egy kis bélszín carpaccio is, mert azt is imádom. A szeleteket a tatárhoz felvágott húsra tettem, hogy majd egyszerre esszük meg, amikor a fiamék elõkerülnek.
Beesteledett, meg is éheztem. Elõvettem hát az egyik adag filet mignon-nak való zacskót, hogy ezt most megeszem! Csepp olivaolajon tettem a forró serpenyõbe, ahol oldalanként 120 másodpercig sütöttem. Megsózni csak a már sült felét sóztam a serpenyõben.
Feltálaltam magamnak saját kapros uborkával és a jalapeno savanyúval, amit az õsszel raktam el (már csak 1 üveg van belõle...)
Tökéletes lett. Közepe még piros, nyers - külseje megpirult, az íze meg fenomenális. A csepp borson és són kívül más fûszert nem használtam, élvezni akartam a hús saját ízét.
Másnap délután befutottak a fiamék, megleptem hát õket egy pici bélszín carpaccioval, valamint egy tatárbifsztekkel. A fiam segített hagymát aprítani hozzá. A tatárt nem kevertem be elõre, csak a tojás sárgája került be a tálkába. Egy nagy tányérra halmoztam a a belevalókat, a közepébe pedig a carpacciot.
- 2 kisebb lilahagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 1 tk kechup
- 1 tk cseh mustár
- 1 kk feketebors
- 1 tk majoranna
- 1 tk szárított rozmaring megdarálva
- 4 bazsalikomlevél
- 1/4 vaj vékonyra szelve
- 10 pirítós
Én a carpaccioval keztem, amire pici borsot daráltam és egy csepp bazsalikommal bolondítottam. (Most látom csak, hogy összekentem a fényképezõgép lencséjét ...) Egy kevés vagdalt húst kevertem hagymával, mustárral és a száraz fûszerekkel a vajas pirítóshoz.
Maradt még egy kicsi tatár, készítettem hát egy tányért a szomszédasszonynak vacsorára (lásd a nyitóképet).
A többi hús még a hûtõben figyel - valószínûleg befagyasztom, ha sikerül helyet szorítani a csodahüttõben ... A feldolgozásáról majd másik posztban értesítelek benneteket.