- Kérsz egy kis zöldbabot?- kérdezte Kistesó - most kaptam a kollégámtól.
- Még szép - feleltem.
Kezembe nyomott egy zacskót, fél kilónyi tisztított zöldbabbal. Nem volt valami sok, de magamnak elég.
- Elteszem a fagyasztóba, aztán valamelyik nap főzök belőle egy könnyű levest, jól fog esni ebben a kuka melegben - mondtam.
- Erről jut eszembe - így Kistesó -, elvihetnéd az enyémet is, mert nálam már tele van a hűtő - és már hozta is a cirka 5 kiló babot.
- Fasza - gondoltam -, megint behúzott a csőbe.
A zöldség ment a hidegre, hogy kivárja a sorát. Mire eljött az idő, a kánikula elmúlt, én meg rájöttem, hogy igencsak vékonyka leves lenne abból a kevés babból, így egy kicsit gazdagabb változat mellett döntöttem, úgy, hogy az üdeség azért valamennyire megmaradjon. A kertben felszedtem a sárgarépa felét (2 db), kihúztam egy vastagabbat a 10 szál petrezselyemből, még egy kis ág csombort is majdnem törtem mellé, de végül kiment a fejemből.
Reggel aztán megfőztem a kefires zöldbablevest.
Hozzávalók:
- 0,5 kg zöldbab
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem a zöldjével együtt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- paprikakrém
- étolaj
- liszt
- 3 dl kaukázusi kefir
- 1 tojás
- só, bors, csombor ízlés szerint
Még este kivettem a babot a fagyasztóból, és a zöldségeket is előkészítettem.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítottam.
Rátettem a felkarikázott gyökereket és a felaprított fokhagymát, kb. öt percig dinszteltem.
Megszórtam pirospaprikával, egy gyors keverés után felöntöttem vízzel, és beletettem a babot is. Kis lángon, lefedve puhára főztem.
Míg a bab főtt elkészítettem a habarást. A kefirt kikevertem egy kanál liszttel.
Csorgatott tésztát tettem a levesbe. Egy egész tojást összekevertem sóval és annyi liszttel, hogy viszonylag híg nokedlitésztát kapjak.
A tésztát kanállal beleszaggattam a levesbe és pár percig főztem.
Mikor a tészta megfőtt, a levest behabartam a kefirrel.
Ebédre melegen, egy karéj kenyérrel ettem, vacsorára csak úgy magában, hidegen. Tartalmas volt, ugyanakkor a kefirtől pikánsan savanykás.