Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Thai csili paszta házilag I. Frissítve

2014.09.18. 07:00 Andrass9

Beindult a csiliszezon a kertben, sorban érnek a paprikák. Az elsõ a Georgia's Flame fantázianevû paprika, ami szép vastag húsú és közepesen csípõs (1500 SHU - a cseresznyepaprikánál valamivel enyhébb).

18.jpg

Mivel ez most egy ehetõ csípõsségû paszta lesz, ezért a thai változatot készítettem.

Találtam a metro áruházban Thai citromfû pasztát, ami leegyszerûsítette a dolgomat. Legnagyobb meglepetésemre volt a boltban salotta hagyma (mogyoróhagyma) is!

Lássuk az összetevõket:

  • 9 salotta hagyma
  • 2 ek durvára õrölt feketebors
  • 5 Georgia's Flame csili
  • 3 KungPao csili
  • 5 Thai Orange csili
  • 3 saját húsos csili (nevét nem tudom, de nagyon csípõs)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 thai citromfû vagy 2 ek citromfûpaszta
  • 2 ek gyömbér (friss vagy szárított)
  • 2 ek cukor
  • 2 ek só
  • 3 lime leve, egynek a héja is
  • 2 ek Worcestershire szósz
  • 3 ek olvia olaj

10.jpg

Elõször is megzúztam a feketeborsot a mozsárban, mert ennyit darálni már eltartana egy ideig a kézi borsdarálóval. Azután lehámoztam olyan 3 ujjnyit egy gyömbérbõl, és lereszeltem.

11.jpg

Gumikesztyût húztam (kicsit nagyon nagy volt a kezemre, de valahogy elboldogultam vele), és kimagoztam a KungPao-t, valamint a nagy csiliket is. A csípõsségét majd a végén állítom be a Thai csilivel.

12.jpg

Megtisztítottam a fokhagymát, hagymát. Lereszeltem egy lime héját és mind a háromnak kicsavartam a levét. Szóval mindent elõkészítettem, mintha Thai ételt fõznék :)

13.jpg

Elõvettem a daraboló gépemet (mi a magyar megfelelõje a "food processor"-nak? Talán konyhai robotgép?), amibe az összes elõkészített anyagot beledobtam, öntöttem és vagy két percig nyomtam a gombot, mint ...

14.jpg

Szép egyenletesen összeszecskázta a pasztát a gép, jöhetett a kóstolás. Persze nem csípett gyakorlatilag semennyire sem, így beledobáltam még 5 igen csípõs Thai Orange csilit, amitõl már valamennyire csípett. Kapott hát 3 kis piros húsos csilit - amit már vagy 6 éve termesztek saját magról és fogalmam sincs, hogy hívják - na végre igencsak erõs lett! Ezután - mivel a gõzök és gázok nagyon marták szemem, torkom - kivittem az egészet a teraszra egy nagy serpenyõbe, amit fröccsenésgátló hálóval letakarva a legkisebb teljesítményen szépen besûrítettem, mert a hagyma és a csili is sok levet adott a keverékbe.

15.jpg

Fél óra alatt körülbelül a harmadára pároltam be.

16.jpg

Összesen 5 pici (70 g) üvegcse lett belõle. Ezeket a mikróban kidunsztoltam és jól lezártam.

17.jpg

Nagyon ízes paszta, remek curry alapanyag, vagy akár egy finom csili szósz is készíthetõ belõle.

 

FRISSÍTÉS

 

Mivel itt a csili szezon, egy másik különleges pasztát is megmutatok, amit tegnap fõztem. Az apropója, hogy párunknak van ebbõl a csiliból, és ez elég különleges.

Aji Cristal névre hallgat. Az Aji család nem Capsicum annuum család, hanem a Capsicum baccatum család tagja. Ez utóbbi fajta jellemzõje az erõsen gyümölcsös íz, bár szintén elég erõs (SHU 50000). Mivel a gyümölcsös íz sárga állapotában a legerõsebb, ezért ennél nem kell megvárni, amíg beérik.

  • 1,3 kg Aji Cristal paprika
  • 2 db bogyiszlói paprika (mert volt itthon)
  • 10 dkg durva szemû só
  • 1 mokkáskanál citromhéj
  • 1 ek méz
  • 1 ek oliva olaj
  • aprítógép, gumikesztyû

20.jpg

Mivel ez a paprika nem piros, ezért használtam bogyiszlóit "higításnak". A zöldpaprikát kiereztem (elég lesz a csili csípése), feldaraboltam és ment az aprítóba a csöpp citromhéjjal. Ezzel a gyümölcsös íz mellé egy pici citrusos illatot is elrejtünk a krémben.

21.jpg

A csiliket is kimagoztam, mondván elég erõs lesz az anélkül is. Mind belefért az aprítóba.

22.jpg

Beleszórtam a sót, megkapta a mézet (cukorral is lehet készíteni - csak egy kevéske kell bele) és az olajat is. Ha egy kis NaBe-vel tartósítjuk, fele só is bőven elegendő.

23.jpg

Egy fazékban felforraltam, hogy besûrítsem, de nem volt rá szükség - elég sûrû pép lett így is.

27.jpg

Kóstolás után derült ki, hogy oly rendesen magoztam-ereztem a paprikát, hogy nem maradt semmi ereje. Nosza fogtam vagy tizenöt csilicsumát, alaposan összedaráltam az aprítóval, hogy a mag is szétmenjen és belekevertem a fazékba. Jó alaposan átforraltam, majd a botmixerrel véglegesítettem a pépet. Üvegcsékbe töltöttem és a mikróban sterilizáltam.

24.jpg

Kupakot rászorítottam, felcimkéztem és ez is költözött le a kamrába.

25.jpg

26.jpg

Remek karácsonyi ajándék lesz! Különösen a magas üvegcsék, azok igencsak mutatósak.

 

25 komment

Címkék: fokhagyma gyömbér citromfű olivaolaj lime salotta mogyoróhagyma Thai csili csili krém csili paste KungPao

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr126696939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2014.09.18. 08:41:36

Szép napot Mindenkinek!

ANDRÁS, EZ REMEK!!!
Hogy, neked mennyi energiád van és mindezt, olyan szépen és gusztusosan csinálod, hogy ámulni való!!!!

Ügyes vagy nagyon.

Pinka-Panka 2014.09.18. 08:52:16

Kész vagyok az ebéddel. Muszáj, mert takarítás van és majd mikrózás lesz.

Káposztás tésztát ígértem valakinek, hajnalban elszaladtam a zöldségeshez, akkora káposzták voltak, hogy anyúlfarm is vigan megélhetett volna belőlük. El is ment a kedvem, de aztán a "legkisebbet" kiválasztottam, lett belőle káposztás kocka és a lányom nem nagy örömére, amit nagyon sajnálok, csináltam egy zsírégető levest.

Nekem jól fog jönni, napok óta nem nagyon ettem, főleg meleget, így estére nagyon jó lesz ez a meleg leves, meg holnapra is. S ebbe a levesbe volna jó ez a paszta kedves András.

Úgy szeretnék én is ilyeneket csinálni, de képtelen vagyok ennyi munka mellett.

Most eszembe jutott, tegnap a vendégekkel beszéltük, hogy volt aki mondta, halálra unja magát, mióta nyugdíjba ment és a sorozatokat nézi feszt. Én ezzel nem vagyok megértő, alig várom időm legyen, hogy én mennyi mindent tudnék tenni, ha erre lennék ítélve, hogy sorozatokat nézzek a tv-ben, akkor az azonnali kivégzést kérném:) Diót akarok törni, kertet csinálni, virágokat gondozni, tésztát gyúrni, rétest nyújtani, mászkálni, rendben élni, emberekkel lenni, vendéget fogadni, lelki életet ápolbni és sorolhatnám.
És akkor pároltam zöldséget, meg flekken is van, mozzarellásan sütve és paradicsom saláta. Mennyiségben nem sok, de a holnapi napom is kész van ezzel.

Pinka-Panka 2014.09.18. 09:15:03

Képzeljétek, a szomszédomba átlóg jócskán a mi dió fánk, kértük annak idején, hogy ha zavarja őket akkor levágjuk.
Nagyon köszönte és akkor mondtam, hogy a dió az övé, persze a levelek is.

Minden évben összeszedi és nekem akarja odaadni, mondom, a tied, nehogy már és szedd össze és süssél a gyerekeidnek. Ezt meséltem is tegnap, mert valaki mondta, hogy az utcára kihajlott a gyümölcsfa ága és a lehulló és a fán lévő gyümölcsöt az arra járók megették, erre a mérges ember levágta, hogy ne egyék a fa gyümölcséből.

Én nem akartam lehinni, hogy van ilyen. Az áldott gyümölcs, s ha roskadozik, akkor is, meg ha nem is, egyék aki arra jár örömmel.

Nekem orgonám van kint, becsöngetnek és én azt mindig odaadom, bárkinek, a diákonak is, ha ballagásra kell nekik.
A szomszédomnak van, ami felénk virágzik, azt nem bántom, mert ott éljen a szabadban, de az utcait, aki arra jár és kér, annak vágom le.

Nem tudom, elgondolkodtam mi lakozik néhány emberben, aki ilyet tesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 10:56:17

@Pinka-Panka: Nagyon köszönöm a dicséretet, de te százszor túlteszel rajtam. Minden nap megcsodálom, mennyi mindent elvégzel - és ezt még munka mellett!!! A káposztáskockából küldhetnél, a zsírégető levest nem eszem el előled :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 11:01:26

@Pinka-Panka: Az ilyen ember semmirevaló. Én szégyellem magam a helyében, bár az a félelmem, hogy ezt nem is értené.
Nekünk van egy májusi cseresznyénk, aminek a fele kilóg az utcára. Szándékozan úgy neveltem, hogy kisgyerek is elérje, szedni tudja (földig lógnak az ágai). Az egész környék idejár májusban - ez az első gyümölcs! Csak azokra szólok rá, akik vödörrel akarják szedni, vagy, ha a gyerekek letörik az ágat: nem lesz jövőre!
Amúgy a mi diófánk is átnyúlik. Az egyiknek levágtuk az ágát, mert a szomszéd már nem tudott behajtani a kertjébe, de a másik ott van. A szomorú csak az, hogy a szomszéd nem eszik diót: allergiás rá.

Pinka-Panka 2014.09.18. 11:40:49

@Andrass9: ez jutott eszembe, ahogy neves költőink is írnak az árnyat adó, gyümölcsöt hozó, levegőt tisztitó fákról. Ha az ember szomorú, tanácsos egy fa alá állni és felnézni rá, s mosolyogni, milyen szép és menedéket nyújt.

Szeresd a fát!

Édes gyümölcsét várva-várod,
S te mégis letörnéd a virágot?
Szegény virág gyorsan elszárad,
S te bánkódnál majd, késő bánat.
Ne bántsd a fát!

Fa lombja közt viharban, vészben
Lám meg se ring madárka fészke,
Fáradt ha vagy, leülsz alája,
S elszenderít madár danája.
Szeresd a fát!

Anya ő is, minden levélke
Egy-egy gyermek, gonddal nevelve.
És gyermek minden ágacskája,
Szeretettel tekints fel rája.
Ne bántsd a fát!

Mindaz, kik fákat ültetének,
Sírjukra szálljon hálaének,
Ásóval is költők valának,
Szép lombos fákról álmodának.
Szeresd a fát!

Pinka-Panka 2014.09.18. 11:45:32

@Andrass9: hidd el a közelben laknál, az ebéded megvolna a káposztás tésztámból.
Jut is marad is, a főzésem általában.
A levest meg tényleg magamnak csináltam, de a nagy fej káposztán gondolkodtam, mind nem szükséges a tésztához, le is fagyaszthattam volna, de gondolkodtam, répa van, zeller is, saját paradicsomlé, semmiből nem áll megcsinálni. Estére jó lesz, ha a munkából betérek, s nem is árt tisztitani néha a szervezetet. Ártani nem fog, szerencse szeretem is. Egész jó tud lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 12:11:31

@Pinka-Panka: Akkor meg nem is zsírégető, hanem csak káposztaleves :)
Jó a vers is, köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 18:36:05

Gyorsan csináltam még egy kis adagot most a Serrano csiliből. Már nem is fotóztam, mert belefulladtok a pasztákba :)
Az viszont NAGYON CSÍPŐS! Állítólag max 23000, de az nekem rengeteg. Most nem magoztam, ereztem ki a paprikát. Úgy ahogy volt feldaraboltam, ment az aprítógépbe, még kapott kis sót és 1 kanál olivát, meg egy kiskanál balzsamecetet. Felforraltam a mikróban a kisüvegekben, és kész. Le kellett szednem, mert egy tővel valami történt a kertben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 18:38:07

Hamár csiliket szedtem, tartottam kis kóstolót is. A szingapuri hibrid paprika, ami nagyon szép, tömör, alig csíp. A fekete magyar szintúgy elég enyhe volt. A Holy Mole egyáltalán nem csíp.
Cserébe viszont találtam még 3 kiló paradicsomot a töveken :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.18. 20:34:09

Szép estét!
Van nekem is egy üveggel a Georgia chiliből, lassan megkezdem, valami jóféle sült húshoz remek lesz.
@Pinka-Panka: Aki nem talál magának valami elfoglaltságot - legyen az bármi -, az előbb-utóbb elsenyved. Lenyírni a kilógó-átlógó fát bizony jókora tahóság. Jut is, marad is.
@Andrass9: A serrano valóban igazi bomba, a szingapuri meg kellemesen csípős (nálam legalább is). A Holy Mole meg finom csemege, bár a csumájánál van kicsi csípősség.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 21:12:07

@Waka: A Serrano az spanyol állítólag. Sok főzőműsorban láttam, hogy kettőt is beleaprítanak magozás nélkül az ételbe. (Nehéz magozni, mert nagyon teli van maggal.)
Persze ebbűl is látszik, hogy nyámnyila vagyok, nem eszem a nagyon csípőset :) De legalább megtermelem!!!

susztertangó 2014.09.18. 21:30:38

@Andrass9: Bocs, ha valakit megsértenék, de mi a túró jó abban, hogy másnap is csíp?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.18. 21:36:02

@susztertangó: Engem nem sértesz meg - szerintem semmi értelme :) Visszaemlékszem viszont anyai nagyapámra Bajáról, akinek csurgott az izzadság a lilála pirult fejéről, ahogy ette a cseresznyepaprikát, mint más a cseresznyét. Máig nem tudom felfogni, mi volt abban jó ...
Szeretem, ha csíp a halászlé - de csak egyszer :)

susztertangó 2014.09.19. 05:34:58

@Andrass9: Ebben egyetértünk. Is. Étvágygerjesztő, ha picit csíp.Valamelyik orvos természetgyógyász pápától hallottam-talán Oláh doki?-hogy ahol sok csípőset esznek, kevesebb a prosztata probléma..Az "Én erősebbet eszek mint te..." valami egó harc lehet.De erre csak azt mondom a mi a nótában van, hogy én inkább +A második legény vagyok Hajdú vármegyében,".
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/35360/nepdalok/13-ezustpityke--zeneszoveg.html

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.09.19. 07:16:46

@Pinka-Panka: Pedig még a Bibliában is benne vagyon, hogy a kert gazdája tűrni köteles, hogy az arra járó vándor éhét-szomját oltsa.
Ez persze nem jelenti a szabadrablást.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.19. 14:54:58

@susztertangó: sosem csíp "másnap"
ez a tökéletlen emésztés miatt van amennyiben kellemetlenkedik és az output fájdalmas.aki ebbe a kategoriába tartozik az nyilván ne egyen erőset.
amugy pedig azon el kellene gondolkodni,hogy olyan nincs aki szenvedne attól amit csupán élvezni kell-igy semmi értelme.
mint ahogyan annak sem,hogy aki egyáltalán nem eszik erőset-no az hangoztatja fennhangon hogyaszongya"nem is érzed az ízét"
honnan tudná????
:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.19. 20:58:44

Szép estét!
@Andrass9: A serrano éppen e kellemes kategória, főleg, ha valakinek van már tapasztalata valami keményebbel. A tőled kapott Hybrid paprika még kellemesebb.
@susztertangó: Másfél hónapja tart a paprikaszezon, ez idő alatt egyszer fordult elő ilyen probléma. Minden bizonnyal jól meg tudom emészteni. Ez idő alatt némiképp hozzáedződtem a csípős ízhez, és kívánom is. Az igazán durva paprikákat inkább az ismerősöknek osztogatom, dicsekedhetnek vele. Volt persze "macsósági próba", de csak a buli kedvéért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.19. 23:43:37

@Waka: Nekem még nem volt másnapi problémám paprikával, pedig olyan de olyan csípős csirkeszárnyakat szoktam készíteni, hogy még!
A Hybird Peeper (sic - így volt a tasakon) paprika alig csíp. Vajaskenyérrel megettem kettőt minden gond nélkül.
Most a KungPao-t tervezem elrakni - kaptam pár kis üveget.
Ebben az egész csili bizniszben a kisüveg a gyönge láncszem. Elajándékozom ünnepekre, oszt nem jönnek vissza ...
Na majd megkérdem @vörösbor(de)minőségi: -t, nincs-e neki pici üvegje felesleges (3 dl és kisebb).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.19. 23:45:37

@vörösbor(de)minőségi: Érdekes módon, nekem régebben a halászlével volt másnapi gondom. Ezek szép lassan eltűntek. Igaz, most már csípősebben eszem, mint régen.

susztertangó 2014.09.20. 05:59:40

@Waka: A hetvenes években kanbulikon, de máskor is töpörtyű krém volt a fő és egyetlen fogás-ezt tudtam akkoriban "főzni". Friss kenyér és bolgár pepperóni paprika konzerv. Fém fedelű üvegben, amiről csak legyötörni lehetett az egyszer használatos fedőt. No, az a paprika ideális volt , csípett, de nem mart.
Macsó ügyben: a TTKán-tervtermelésikordinációsosztályhöhö-voltak dísznövények, egy ilyen pici bogyós paprika is. Bekaptam egyet és szétrágtam, eskü! soha többet nem teszek ilyet ebben a büdös életben!

vörösbor(de)minőségi 2014.09.20. 11:42:55

@Andrass9: annak a legjobb aki szereti az erőset és nincs vele gondja.azok szegények akik csak szertnééék de inkább a tárgyalt bajok miatt kényszerülnek mellőzni,no ők az igazi vesztesei ennek-mert nem tudnak élvezkedni kedvük szerint.

feltétlenül amim van kisüveg az a tied.eddig 4db.
tudom melyik lennen a legjobb méret:oan tormás üveg ugye?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 12:13:50

@vörösbor(de)minőségi: Azaz! A kis tormás. Az kicsit kisebb, mint 2 deci.
Reggelire laza körömpörköltet ettem a Serrano pasztával felturbózva. Nagyon jó az a csilipaszta!

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.20. 17:33:32

@Andrass9:

Nincs a szonszédodban kigyerekes család? Onnan lehetne szerezni bébiételes üveget, az nagyon jó, csak sajnos nem csavaros. Én két rétegű folpackkal szoktam lezárni, és nem romlik meg benne a tartósítószer nélküli gyümölcs sem. Ráadásul nem is szárad be, mert a fólia nem engedi a párolgást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 17:37:28

@látjátok feleim szümtükkel: Még csak októberre van kiírva a kislány szülni :)
Az ötlet viszont jó, megkérdem a másik szomszédot, az ő lánya most szülte a másodikat.
Tök egyedül! Kinn volt a gyerek, mire megjött a mentő!!! Stramm egy asszonyka, le a kalappal előtte!
süti beállítások módosítása