Pünkösdvasárnap kimentem a Hegyre. Egyből láttam, hogy az András-féle borsónak sürgősen neki kell esnem, különben óhatatlanul megvénül. Szedtem vagy két kilót, aztán kimentem a prérire, hátha akad egy kis szegfűgomba. A gombával nem volt sok szerencsém, pár nappal előbb kellett volna menni, de aznap sem ártott volna kicsit korábban. Egy kis maréknyi, némiképp már szikkadt gombát azért találtam a nagy fűben, valahogy elkerülte a többiek figyelmét.
Másnap aztán eszembe jutott, hogy talán meg is kellene főzni a borsót, mivel gyorsan veszít a frissességéből, és amúgy sincs otthon semmi ennivaló. Éppenséggel más sem volt nagyon otthon. Egy kis pörköltnek való csirke- és némi bőrös sertéscombon, meg pár szelet tarján kívül hús sem volt a hűtőben, tehát a húsos étel kiesett a repertoárból. Rizst előtte nap ettem, az is kilőve. Na, mondom, akkor irány a kert, szedjük össze, amink van, összedobunk egy curry-t. Az Ázsia boltjában vettem múltkor egy doboz sárga currypasztát, és egy kis doboz light kókusztej is árválkodott a szekrényben.
A Gerillakertben imitt-amott kikelt pár tő árvakrumpli, amelyik éppen nem volt nagyon láb alatt, meghagytam, most felböködtem vagy 20 bokorral. Nem volt sok alattuk, apró is volt, meg vagy háromféle, de a célnak megfelelt. Szedtem pár szál citromfüvet is, magyart, ha már thai nem volt, tán jó lesz alapon. Felhúztam egy-egy szál újhagymát és új fokhagymát, meg egy kis csokor petrezselyem zöldet is összebogarásztam, ha már a koriandert annyira utálom. Az Új kertben lecsippentettem az idei első jalapenot.
A hozzávalókat megmostam, megtisztítottam és összeaprítottam. A gombának nem tett túl jót, hogy még reggel a hátizsák aljára került, aztán a 30 fokos melegben végighurcoltam a fél vármegyén, mivel a Hegyről gyalog mentünk haza, utána pedig az éjszakát is a batyu mélyén töltötte, ugyanis megfeledkeztem róla. Egyet gondoltam, alaposan megmostam, és beáztattam egy tál vízbe. Tíz perc múlva úgy nézett ki, mintha abban a pillanatban szedtem volna egy két napos langyos eső után. Előszedtem aztán még egy üveg szójaszószt, amit aztán elfelejtettem használni és curryport ami végül is nem kellett.
Innentől már ment minden, mint a karikacsapás. A krumplit félig megfőztem, és leszűrtem.
Olajat hevítettem a wokban, beletettem a fokhagymát és a gyömbért, és megpirítottam.
Rányomtam egy adag currypasztát, és azt is megpirítottam egy kicsit. Igen jó fajtát sikerült választanom, isteni íze és illata van.
Mikor megpirultak, felöntöttem kókusztejjel, és beletettem a jalapenot, majd kisvártatva a gombát is.
Kicsit forraltam rajta és ment bele a citromfű, aminek később nem sok íze érződött, de jó puha lett, meg is ettem szárastól. Egy jó tekerés citromot is belefacsartam.
Ezután hozzáadtam a krumplit, és lefedve főztem, míg meg nem puhult. Ez kábé 5 percig tartott.
A cukorborsót is rázuttyantottam, összekevertem.
Legvégül megszórtam a petrezselyem zölddel és az újhagymával, összekevertem, és azon nyomban elzártam a gázt.
Jó volt, zamatos, mindenféle állagú a roppanóstól a puháig, és kellemesen csípett. Legközelebb cukkiniből készítek valami ilyesmit.