Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zöldborsófőzelék

2013.03.14. 07:00 Waka

A hetvenes években – mint gyaníthatóan az ország össze ilyen intézményében – nálunk is volt egy „iskola réme”. Kisiskolás voltam akkoriban. Ő nálam 3-4 évvel idősebb, „nagy emberek” egy szem gyermeke. Igazi kis rohadék volt. Trapéz szárú Levi's farmert hordott, meg divatos pulóvereket, Adidas cipőt. Szánalmasan néztünk ki mellette mi proligyerekek a jersey nadrágban, meg a 13 stoplis cipőben. Hatalmas napszemüvegét a pulóver nyakába akasztva hordta, még az iskolatáskája is csicsás Csehszlovák darab volt. Hosszú göndör haja volt, miközben mi folyton csutkára voltunk nyírva.

Kedvenc időtöltése a kisebbek kínzása volt, konkrétan a fülhúzogatás. No nem olyan „Isten éltessen sokáig!” módon, hanem kegyetlenül, olykor a körmét is használva. Egyszer rám is sor került. Éppen a folyosón ácsorogtunk, mikor mellettem elhaladva megtekerte a fülem. Akkorát reccsent, azt hittem menten leszakad. Felnéztem rá, de rám sem hederített, andalgott tovább, mint mikor az ember mentében leszakít egy levelet a fáról. Percekig sírtam a fájdalomtól és a megaláztatástól.

Pár napra rá a menzán ebédeltem sokad magammal. Bejött Ő is, hetykén a pulthoz vonult, letépte az aznapit az összetűzött jegyekből, majd a tálcájára tette a csirizes zöldborsófőzeléket rántott párizsival. Mikor a pult végére ért, elejtette a jegyeket. Lehajolt, hogy felvegye, de hajolás közben valahogy lerántotta a tálcát. A főzelék pont a fejére borult. Úgy egyenesedett fel, mint valami lassított felvétel. A gödör fürtök között borsószemek bujkáltak, arcán a a rántott párizsi csúszott lefelé szépen a rántásos kulimász hátán. A tányérok csörömpölésére mindenki odafordult. A pillanatnyi dermedt csendet legalább százhúsz gyerek harsogó kacaja követte. Nyakig főzelékesen eltorzult arccal, a dühtől minden ízében remegve vicsorított ránk. Aztán bepisilt. Sírva fakadt, majd artikulálatlanul üvöltve kirohant a menzáról. A Csehszlovák táska ott maradt az előtérben.

Soha többet nem láttam.

Ti is jártatok menzára az iskolában?

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr815133650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.03.14. 07:19:46

Sziasztok és szép reggelt nektek!

Az se mindegy, hogy narancssárga címkés volt az a farmer vagy piros:)

Jó sztori. Én kicsit kíváncsi volnék, hogy a zöldborsó főzeléket ki hogy késziti, tejjel vagy anélkül? Nagyon finom és pont ezzel a rántott párizsival.

Nem voltam menzás, nálunk nem lehetett, mert volt nagymama és azok nem mehettek - akkor én nagyon sértett voltam emiatt, mert a barátaim mentek enni közösen én meg kullogtam haza a dombra haza. A ház előtt hallottam már, ahogy a nagyi hallgatja "Ki nyer mát" - a a foteljában ülve várta, hogy érkezzünk az ebédre. Ma már tudom aranyéletem volt.
Főleg, hogy kedvünkbe járt mindig.

Pinka-Panka 2013.03.14. 07:24:49

Amúgy a abban 70-es és 80-as években volt itt Szentendrén a tanácsi konyha, ami igen jól működött, Anyámnak hivatalból muszáj volt ott ennie. Odajártunk egy párszor, nagyon jó emlékeim vannak róla. Vannak ételek, pl a bableves, a paradicsomos káposzta sült hússal, lencsefőzelék fasírttal és sorolhatnám, nagyon finomak voltak.

Gödöllőn minősithetetlen volt a menzai koszt, ott kaptam a májallergiát is - akkor inkább a hamburger.

Most meg itt a városunkban van egy kis hely, ahol egész jól főznek, odamegyünk néha rántott húsért. A káposzta salátával nincs annak párja.

Ma is böjtös étel lesz, paradicsom mártás, krumplival és virslit sütünk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.14. 07:40:42

Szép napot mindenkinek, bár a kilátások nem ezt ígérik.

Én is hasonlóan voltam a menzával, anyám nem járt munkahelyre, ezért nem vettek fel, pedig én nagyon szerettem volna járni. Néha meg pénzük sem volt arra, hogy a menzára járhassak. Utólag már tudom, hogy nem jártam rosszul, de akkor a kíváncsiság a menza irányába hajtott.
Középiskola után dolgoztam, és egy olyan gyár menzáján ebédeltem, ami ma egy színvonalas étteremnek is elmenne. Ott nagyon jó borsófőzelékeket főztek.

Nálunk a paradicsommártás nagyon böjtös volt, mert még virsi sem volt hozzá, és a krumpli dinsztelt volt. Panka ismered ezt?

Pinka-Panka 2013.03.14. 07:49:07

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, nem ismerem.
Írd le légy szíves. Azért is írtam, hogy érdekel a zöldborsó főzelék is, ki hogyan főzi.
tanulni mindig szabad és kell is.
Virsli meg ma már kell, mert tegnap semmi, de semmi hús nem volt, s ma már lázadás lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.14. 07:59:31

Jó reggelt!

Én nem voltam menzás, csak az egyetemen. Nincsenek túl rossz emlékeim róle, de egyszer volt menzalázadás, amikor mindenki felforditotta a kajáját és visszadta a konyhásoknak. Azután mintja jobb lett volna.
Ma viszont menzás leszek egész nap - a repülőgépi kaját fogom enni, ami néha nagyon jó, néha meg egy katasztrófa!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.14. 07:59:58

Az írás meg nagyon tetszett!!!!!

Pinka-Panka 2013.03.14. 08:08:12

@Andrass9: Hahó:)) te még itt, most gondoltam, hogy te már valahol repkedsz:)
András nagyon jó utatok legyen, a kaja meg le van ejtve milyen lesz, majd ott esztek jót, amit Te főzöl:)

Isley 2013.03.14. 08:14:20

Sziasztok!

Nem vettek fel napközibe így menzára sem járhattam.
Pedig szüleim dolgoztak, nagymama meg vidéken. Ezért a házfelügyelő nénihez jártunk kosztolni a testvéremmel. Minden főzeléket jó édesen készített. Nem ehhez voltam szokva....
Igen, én is irígykedtem a menzásokra.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.14. 08:29:28

@Pinka-Panka:
A megmosott krumplit apróra összevágták, és zsiron fedő alatt addig párolták, míg puha nem lett. Vizet nem öntöttek rá, csak a saját gőzében párolódott. A végén lepirították, és sózták. Ezt készítették a kapormártáshoz is. Hús nem volt mellé, csak akkor, ha vasárnap a levesbe főtt hús mellé készítették. Az akkori gül baba, meg kisvárdai fajtájú krumplik nem estek szét, ezért kissé darabos maradt, és nagyon szerettük. Mivel a fatüzeléses sparheltben nem nagyon lehetett a tűz erősségét szabályozni, ez az étel a nagy tűzön gyorsan elkészült a mellé szánt mártással együtt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 08:30:45

Én jártam menzára, és olyan szerencsém volt, hogy mindig jól főztek, mindegyik helyen.
Egy rossz emlékem van mindössze, amikor oviiban fogadtunk, ki tudja meghajlítani a kanalat. Nos nekem eltört a nyakánál, és a konyhásnéni nem cserélte ki, hanem büntiből azzal kellett ennem.
Képzelhetitek, milyen kanál volt, ha egy ovis el tudta törni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 08:33:17

@Pinka-Panka:
Vízben föl a borsó, közben csipet hagymát megpárolok, majd rá a lisztet, és ezen készítem a rántást. Amikor fölforr, bele a rántás, só, csipet cukor. A legvégén vágott petrezselyem.

Paprika nincs benne, a hagymát világosan hagyom!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 08:35:25

@Pinka-Panka: Általánosban eleinte nálunk is így volt, utána már a város másik végébe jártam iskolába, onnan nem mentem haza ebédelni.
A keddeket szerettem, ha hazaértem egyre, akkor volt a kívánságműsor, 3/4 2-ig, utána vízállásjelentés.

Isley 2013.03.14. 08:36:18

@Pinka-Panka: vajat olvasztok, megpárolom a zöldborsót, megszórom 1 ek liszttel és felengedem fele tej- fele húslevessel /ínséges időkben leveskockából/ sózom, 1 kk cukrot is szórok bele, és ha megfőtt belenyomom a botmixert, és egy részét pürésítem. Fontos, hogy nagyobb részt egészben maradjanak a szemek, elvégre nem borsópürét készítek. Egyszer tej helyett tejszínnel próbáltam, de leszavazták, az már sok volt.

Topy 2013.03.14. 09:36:55

@Pinka-Panka: libazsíron finomra vágott hagymát megdinsztelek - hangulattól függően vagy megy rá egy nagyon pici pirospaprika, vagy nem -; ha eszembe jut :), akkor a felaprított petrezselyemzöld szárasabb részét is beledobom és kicsit megdinsztelem; rá a zöldborsó kis húslevessel (vagy kocka, ha más nincs), megy bele őrölt bors, só; ha megpuhult vagy tejfölös habarást kap, vagy saját magával sűrítem, végül megy bele a petrezselyemzöld

Pinka-Panka 2013.03.14. 10:54:40

Köszönöm, aranyosak vagytok. Ki gondolná, hogy a borsó főzeléket is ahány ház, annyi féle képen lehet megfőzni. Megint tanultam új dolgokat.

Fenchurch68 2013.03.14. 11:07:49

Sosem voltam menzás, anyám otthon volt mindig, és várt az ebéddel. (Igaz, hogy főzni csak 4-5 félét tudott, és azt variálta...) Egyszer nyolcadikban egy hétig kórházban volt, és akkor ehettem a menzán, nekem ízlett, az osztálytársak csak lesték, hogy miket meg nem eszem :)
Valószínűleg mutáns vagyok, mert mind a három szülésemkor a kórházi kosztot ettem, direkt szóltam a kedves rokonoknak, hogy ne hozzanak semmit, mert a szobatársak kajáját is én eszem meg - nekem az is ízlett.
Borsófőzeléket itthon szigorúan menzás módon főzöm, a borsót megpárolom, meghintem liszttel, felengedem tejjel (na jó, fele tejszínnel), sok petrezselyem. A lányok csak így eszik meg, és mindig szólnak, hogy túl sok volt benne a borsó, és kevés a csiriz.

Pinka-Panka 2013.03.14. 11:25:40

@Kató néni: a kórházi kosztról jut eszembe, voltam én is párszor sajnos kórházban, nem csak gyermekáldás miatt.
Az epeműtétemkor a János-kórházban és mellettem csupa budai úriasszonyságok feküdtek - én mindig szótlanul megettem a kajámat, sőt ott szerettem meg a kapor mártást - s egyszer kérdezték, hogy, hogy én nem vagyok elégedetlen. Mondtam nekik, hogy én olyan boldog vagyok, hogy túléltem a műtétet és alig várom hazamenjek az akkor még pici babámhoz, hogy örömmel vagyok attól, hogy enni tudok. S nem is volt rossz, amit főztek, a levesek mindig ugyanazok voltak, hol tésztát, hol mást raktak bele, de ízre könnyű volt és finom.
A másik kórházban, a balesetemnél, életemben nem ettem olyan finom mákos buktát - eszembe se jut ilyent csinálni, de hang nélkül megettem.

Pinka-Panka 2013.03.14. 11:29:04

A borsó főzeléket vajon párolom meg a borsót, csepp cukorral, ez fontos bele. Mikor párolódik és puhul, liszttel szórom én is és tejjel, rengeteg petrezselyem megy bele és kevés só is.

susztertangó 2013.03.14. 11:51:56

Lehet totózni, vajon Andrass9 mikor fog jelentkezni odaátról.Azért nagy csuda ez az internet, mindegy, hogy ez a kocsma hol van, mégis itt. Andrass9 átment a másik terembe, s hogy 10000 kmre van vagy 5 méterre, az alezonc.27 évig vártunk a vezetékes telefonra s mecsoda öröm volt amikor beszerelték!
------------------------------------------------
Kedves @látjátok feleim szümtükkel: A sparheltról írtat nem tudom elfogadni. Olyan az (non)szvsz mint az autózás. Amíg nem én vagyok az autó vagy másként mondva az autó nem az én k i t e r j e s z t é s e m addig nem igazán vagyok jó vezető. Így van ez a fatüzelésű sparhelttal, gyakorlat teszi a mestert, nagyon is. Lehet játszani a huzattal, a fa apró vagy nagyobb méretével, a hellyel ahol az edény van a spóron- a tűztér, vagy a sütő felett, a kivehető karikákkal endszóan... Ne má' Andráss9 utazik és én kezdek amerikaiul szpicsőlni, hisz voltam 30 napig Nújorba!/Szemet eltakarva pironkodok./

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.14. 12:02:18

@susztertangó:
Van némi igazad, de a mi sparheltunkat az apám csinálta, abban nem volt csak a sütő, a tűztér, meg a füstjárat. Annyit lehetett csak szabályozni, hogy hátra tették a lábost, de ott meg nem volt elég meleg, és nem főtt az étel, továbbá ott tartották a melegvizes fazekat. Ugyan is csap sem volt. Sőt sokáig még vezetékes víz sem, csak ásott kút.

Fenchurch68 2013.03.14. 12:35:08

@Pinka-Panka: Én a másodiknál és harmadiknál azért külön hálás és boldog voltam, hogy legalább ezt nem nekem kell megfőzni, és utána elmosogatni :)

Fenchurch68 2013.03.14. 12:39:01

@Pinka-Panka: És igen, a levesek! Mindig ugyanaz, csak másképp hívták, de mindig könnyű és finom. Olyan "valamit visz a víz" jellegű, de jól esik.
Ma már túl vagyok egy hamisgulyáson, utána rizskoch, de vacsira készül egy ál-francia hagymatorta :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 13:03:38

@Pinka-Panka:
én se utáltam a kórházi kosztot sose. mostanában meg nem voltam (kopp-kopp)
keddenként este frissen sült birós volt főzött kakaóval.
nemrég kérdeztem benn a gyereket, azt mondta, olyan már nincs.

és a kedvencem a kórházi teja volt.
még a nagymamám is nekemadta, amikor bementem hozzá látogatni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 13:04:45

@susztertangó: micsináltunk, amikor még nem volt internet...?

Llychllyn 2013.03.14. 13:52:31

Jó kis sztori volt:) A menzán (mondjuk talán csak elsőben meg óvodában ettem menzán) mindig a zöldborsófőzeléket vártam:) Érdekes módon sokan a pirospaprikásat ismerik jobban, néha a menzán is alapértelmezés, én megdöbbentem, amikor néhány éve először találkoztam vele.

A menzai levesek viszont emlékeim szerint mindig iszonyúak voltak, ha úszott is bennük valami, az legfeljebb egy kis darab fás zeller volt, más sosem.

A rántott párizsival meg háztartástan-órán találkoztam először, akkor valószínűsítettem, hogy valami olcsó alapanyagot kellett választani, mert úgyis elrontjuk, de nem emlékszem rá, hogy menzán ilyet adtak volna. Helyette volt a vagdalthús.

Mondjuk volt is mitől tartani általános iskolában: az osztályunk huszonpár főből állt, de lány egy se volt köztünk... Végül ki is kellett üríteni az iskolát a nagy főzőcskézés tiszteletére, mert természetesen kigyulladt az olaj.:)

susztertangó 2013.03.14. 14:29:16

@Babette_: Akkor még fiatalabb voltam. Most meg már öreg vagyok és nem emlékszem...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.14. 17:53:16

Szép estét!
Hazaértem ebben fergetegben. Hajam rövid, szakállam sima. A fodrász csatakosra áztatta a pulóverem, alig vártam, hogy hazaérjek.
Volt azon a menzán vághatatlan-rághatatlan marhahús, meg valami émelyítő mákos sütemény is.

Vaczak2 2013.03.14. 19:20:28

Menzás voltam alsóban, felejtsük el.
Borsófőzeléket húslevessel-tejjel készítem, anyagával esetleg pici tejszínnel sűrítem. Cukor is kell bele persze, a borsó édességétől függően. Lisztet nem lát, nem állom.
Poszt finom.
Tetejére sült-szalonna taréj.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.14. 20:14:52

@susztertangó: én se. csak arra emlékszem, hogy rengeteget költöttem könyvre.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.14. 22:00:41

Én középiskolában láttam először menzát.
Volt néhány étel, amit nem ettem meg (gyíkhús, meg valami főtt szalonna a hidegvacsorás napokon), de kitágult az univerzum. Ott ettem először borsófőzeléket, spenótot, persze, hogy szerettem őket.
A levesekben nem sok progresszivitás volt, úgy emlékszem.
A seregben szerintem jól főztek, ezt annak ellenére mondom, hogy a kelleténél sokkal többször voltam konyhaszolgálaton. Ilyenkor persze a borsófőzeléket 3-4 tükörtojással toltuk :)) A kedvenc élethelyzetem viszont az volt, amikor a nemtom milyen rakott tészta (mák, dió, metélt tészta) kiürült tepsijét magamhoz vettem és elkezdtem lefaragni az oldalára ragadt-pirult falatokat. Soha nem értem körbe, olyan sok maradt benne! És utána urasan, szipkával elszívtam egy mezítlábas Symphoniát...

Topy 2013.03.14. 23:29:59

menzás emlékek? áltsuliban tejbegríz, ráolvadva a cukros kakaó - na ezt akkor szerettem, mikor kihűlt és egy szeletelhető lepény lett belőle :D; aztán ugyaninnen felsejlik még az uzsonnára kapott negyed citrom, kis kupac cukor és öt darab háztartási keksz; gimiben a levesek nem voltak jók, vagy valami meghatározhatatlan volt, vagy robbantott csirke volt benne (csomó csontszilánk, konkrétan életveszélyes volt); seregben komoly tapasztalatokra tettem szert, rettenetes volt a konyha: itt bebizonyították, hogy van az ehetetlen főtt krumpli (félig megfőzve, mint a gumi, szinte pattogtatni lehetett - inkább szétfőzték volna), félig sült szalonna; olyan tálcák voltak, amiben mélyedések voltak a műanayag tányéroknak - viszont a tányérokkal nem vesződtek, bele a kaja a mélyedésekbe, ennek az lett az eredménye, hogy a leves egy része mindig a másodikban landolt; mondjuk mit vártunk, a szakácsnak tanult emberek az őrszázadban voltak, a konyhán meg gépi forgácsoló főzött; a hajózó konyha állítólag nagyon jó volt, de az nekünk, sorállománynak csak legenda volt...
süti beállítások módosítása