Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Juhtúrós szalonnás rakott puliszka

2013.01.22. 07:00 Andrass9

Waka kukoricaprósza posztja felcsigázta a gyomromat egy puliszkára. Ezt feleségem nem eszi, mert túl nehéz ételnek tartja (ami igaz persze). Viszont szombatra vendégeket hívott, akik mit tesz isten - szeretnének puliszkát enni.

Mivel egyikük glutén és tej érzékeny, hát a vizes változatot főztem egy pirinyó csalással.

Hozzávalók:

  • 30 dkg. kukoricadara
  • 10 dkg. bacon
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • kis vaj a tepsi kikenéséhez, mert zsír nem maradt
  • 25 dkg. juhtúró
  • 1 dl tejfel (ez volt a csalás, de kellett!)
  • só, víz

Feltettem 1,5 liter vizet forrni egy könnyen kimosható jénaiba.

10.jpg 

Míg a víz forrni nem kezdett, egy lábasban kisütöttem a szalonnát és a bacont pici kockákra vágva.

Kivettem a kisült pörcöt egy tányérra és beledobtam a felkockázott hagymát.

11.jpg 12.jpg

Ezt is pirosra pirítottam. Összekevertem a tejfelt a juhtúróval. Eredetileg Garabonciás márkát kértem, de a boltban nem volt, csak valami szlovák hoch elegáns faháncs csomagolású, vagy magyar tömlős. Inkább a szlovákot választottam. Hát .. ízre olyan messze van a Garabonciástól, mint Makó Jeruzsálemtől!

13.jpg

Felforrt a víz, lassan kevergetve beleszórtam a kukoricát, majd megállás nélkül kevergettem, míg meg nem főtt.

14.jpg 15.jpg

Akkor lezártam a gázt alatta, lefedtem és nekiestem a tepsi kivajazásának.

Szórtam kis hagymát is a tepsi fenekére, majd egy centis puliszkaréteget terítettem jól el. A puliszkában talált göböt kiloptam, és megettem ...  Így eltűnt a bizonyíték!

16.jpg 17.jpg

A puliszka tetejére megpróbáltam elkenni a tejfeles juhtúrót, de az sokkal keményebb volt, mint a kukorica - hát apránként rákanalaztam. Megszórtam a sült hagymából is egy kevéssel, meg a szalonnapörc egy részét is rászórtam.

18.jpg 19.jpg

Ezt a puliszka/juhtúró/hagyma/pörc rétegezést összesen négyszer tudtam előadni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A végén egy kis reszelt sajtot szótam rá, és betettem a sütőbe 25 percre 200 fokra, hogy összeérjenek az ízek, elolvadjon a sajt.

24.jpg

A ténylegesen elkészített ételben csak 27 deka kukoricadara volt, ami azt eredményezte, hogy egy szép rakott valami helyett kanállal fogyasztandó keverék lett belőle. Pont az a 3 deka dara kellett volna még bele!

25.jpg

Azért kihülve már éppen vágható volt:

26.jpg

A vendégek rendesen ettek belőle, kivéve feleségem és a fiam - dehát ők maradtak szegényebbek egy jó ízzel!

Nem volt baj, hogy a kukorica hígabb lett, mint gondoltam. Kicsit fura volt kanállal enni, de sokkal könnyebb lett.

35 komment

Címkék: polenta juhtúró kukorica dara

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr415028821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.22. 07:03:33

Jó reggelt! András! A feleséged fényevő? Elég sok poszt kezdődik azzal, "a feleségem nem eszi"

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.22. 07:08:03

Gyanítom, hogy a Garabonciás (Izsák) az juhtúró, míg a szlovák az Brindza. Nem ugyanaz.

Topy 2013.01.22. 09:21:55

amiben juhtúró meg szalonnapörc van, az rossz nem lehet! :) még kanállal sem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 09:26:06

@hajdulaszlo (volt hajdul): Így kell annak lennie, mert nagyon más volt, dehát nem én vettem. Azért ehető volt !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 09:27:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ritka válogatós egy fajta, pedig mikor megismerkedtünk, még nem volt az. Ha fényevő lenne, akkor nem volna gondom - főzném a halat, gombát vadat magamnak üptre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 09:28:04

@Topy: Másnap a szomszédasszonnyal bekaptuk a maradékot - villával :)

Topy 2013.01.22. 09:47:09

@Andrass9: egyre gyanúsabb nekem a te szomszédasszonyod! ;););)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.22. 09:47:53

@Andrass9: Ha fényevő lenne, nem volna problémája azzal, ami az átlagembereké, hogy télen hízunk.

süllőcske 2013.01.22. 10:06:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Azt hiszem, én idáig híztam, most megfordítom. Úgy elteltem karácsony óta a súlyos ételekkel, a disznótor meg betetőzte.
Most fokozatosan a böjtösebb ételek felé terelem a konyhát, készülve a Nagyböjtre. A Húsvétra így szép vékonyra apadok, és sokkal jobban érzem magam. A konyhám pedig fejlődik, mert kéri a leleményt, hogy böjtösen is teljes értékű maradjon.

süllőcske 2013.01.22. 10:15:42

@Andrass9: Jó a puliszka, ebben a formában is szeretem. A rakottat inkább hűlés utáni kemény puliszkából szoktuk. Ez székelyül kön, vagyis megkön a puliszka. Edényből kiborít, zsinórral tortalap szerűre szeletel, belevalókkal felépít. Lehet hidegen, lehet átsütve is.

süllőcske 2013.01.22. 10:21:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): Te Laci, ugye felétek is görhe a becsületes neve a kukoricaprószának?(amit Waka sitött)

süllőcske 2013.01.22. 10:30:18

@Andrass9: Bocs , hogy itt magamban beszélek, de pont puliszkát eszem. Nem juhtúrósat, hanem gombásat. Szegfű, vargánya, hagyma, zöldfűszer házi tejfellel összefogva. A puliszka kanállal kis zsírba szaggatva, rá a töltelék, kész. Anahita főztje.

Fenchurch68 2013.01.22. 12:18:33

Liszt-, tej- és egyéb érzékeny gyerekeknek (vagy felnőtteknek) nagyszerű szülinapi torta, ha a vízben kevés mézzel vagy cukorral keményre főzött puliszkát beleborítjuk egy kiolajozott gyümölcstorta-formába, kihűlve megköt, mint a beton. Lehet bele aszalt gyümölcsöt, diót stb. tenni. Szépen ki lehet fordítani, és akkor a szép sárga peremes "kukoricatálat" megtölteni mondjuk valami befőttel, rá egy kis gyümölcszselé. Még senki sem panaszkodott, hogy nem piskóta az alapja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 13:34:03

@süllőcske: Egyszer már csináltam töltöttet, akkor felcsavartam, mint a piskótát. No abba igazi erdélyi juhtúró került :)
Egy kicsit kellett vona sűrűbbre főznöm, akkor pont jó lett vólna. Persze ha a nagyanyámnak kereke lett vóna ...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.22. 18:18:55

Én csak azt nem értem, h a tejérzékeny ember miért reagál rosszul a tejfölre és miért nem probléma a juhtúró?

Különben én is élek ezzel az étekkel, de afféle tányéros kiszereléssel készítem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.22. 18:31:32

Szép estét!
Valami hasonlót én is el fogok követni hamarost, de én is a keményebbre főzött, cérnával szeletelt változatot szeretném kipróbálni. Ettől függetlenül ez a rakott is biztosan finom volt. A puliszkában éppen ez a jó, lehet bátran variálni, felvesz minden finomságot, minden zamatot. Nyúljunk hozzá bátran!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 18:41:11

@PO: Talán, mert a juhtúró nem tehénből van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 18:43:00

@Waka: Jó estét!
Ne feledj el bőrvarró cérnát venni, a szokásos cérna elszakad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 18:44:56

Teleettem magam meggykompóttal két évvel ezelőttről. Jó dolog a meggykompót :)
A tavalyiból pálesz lett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.22. 19:00:26

@Andrass9: Van némi marázsának való perlon, az még a börtönrácsot is simán elvinné.

Topy 2013.01.22. 19:22:14

@Andrass9: meggykompótból pálesz? jó sok kompót maradhatott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 19:34:24

@Topy: Csudát - a tavalyi meggytermést szétcsipkedték a madarak, hiába hálóztuk le a fát. Az ment a hordóba egy az egyben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 19:41:22

@Waka: Nem teljesen értem, hogyan működik ez a marázsaháló, bár próbáltam valamit irodalmazni. Azok a cötkény háromszögeknek az a szerepe, hogy könnyen fusson a háló a menesztőszáron?
És mi a tüdőtől megy ebbe a vízszintesen lebegő hálóba a hal?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 19:42:05

@Topy: Amúgy van vagy 50 üveg vegyes évjárattal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.22. 20:00:39

@Andrass9: Ajjaj. Akkor nevezzük eresztőhálónak, vagy nyakzóhálónak.
mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1982.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 20:31:37

@Waka: Arrafele próbáltam én is kideríteni. Azt tudjuk, hogy a hal buta, de hogy ennyire?

süllőcske 2013.01.22. 20:44:34

@Andrass9: @Waka: Mifelénk marázsának azt a típust nevezzük, aminek függő és vízszint lebegő része is van. Azokra a halakra alkalmazzák, amelyek a függő háló fölött szeretnek átugormi(ponty, busa, jászkeszeg stb), ezek belepottyannak a lebegő marázsába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.22. 20:51:02

@süllőcske: Így már jobban el tudom képzelni!

Jó, a hal nem buta. Te jobban ismered őket, mint én :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.22. 21:27:30

@Andrass9: Nem buta, de kiismerhető a viselkedése. Erre épül a legtöbb háló.
@süllőcske: Én csak eresztőt használtam damilból és perlonból készültet is, meg tükörhálót, legalábbis ami az állító halászat eszközeit illeti. Marázsának hívtuk az eresztőt is, igazából az iskolában soha nem mentünk bele ennyire a részletekbe, Herman sem említette, mindenki élőben tanulta meg, hogyan is megy a dolog.

Sarolta Pálné Sarok 2013.10.18. 21:26:09

Receptet kerestem,juhtúrós,szallonnás,hagymás puliszkára. Ez igy fotòkkal és lépésenként leírva szuper !! holnap ki lesz próbálva. :-)
süti beállítások módosítása