Ilyentájt én már nagyon ennék spenótot, de az ára csillagászati a boltokban.
A kertben is kikelt már, de még csak a sziklevelek zöldellnek. Szerencsére minden évben lefagyasztok egy rakattal belőle, ami ilyenkor jól jön.
Elő is szedtem hozzá mindenfélét:
- 70 dkg aprított párolt spenót
- 4,5 dl párolt spenót leve
- 1 fej fokhagyma
- 1 kis vereshagyma
- 2 ek liszt
- 2 ek prézli
- 3 ek zsír
- 0,5 l házi tej
- feketebors
- só
A hagymát és a fokhagymát felaprítottam. A zsírt felhevítettem, és beletettem a hagymát párolni, mignem üveges lesz.
Ekkor beleszórtam a lisztet, mert én berántom a parajkrémet. Világos zsemleszínűre pirítom. Darálok bele borsot bőven, meg sózom is és hozzáadom a fokhagyma nagyját.
Alaposan összekeverem, majd beleborítom a leveles és az aprított spenótot is. Utánaöntöm a spenótlevet és összerottyantom.
Felöntöm vagy fél liter zsíros tejjel és a maradék fokhagymával. Főzöm, míg besűrűsödik. Megkóstolom, és ha kell, még egy kis tejet adok hozzá.
Már csak enni kell (én lehetőleg tüktojjal, de egy másik posztban például szűzérmékkel).
Ez a szép tőzike már kinyílt: