Fiam jelezte, hogy a hét végén lesz akciós kagyló egy négybetűsben. Ami azt jelenti, hogy kihozza, megpucolja, de főzzem meg neki :)
Amúgy is régen készítettem már, ideje hát belefogni. Meg is érkezett az igencsak olcsó kagylóval, kicsit több, mint 3 kilóval. Hogy ennyit ketten hogy eszünk meg, még nem volt világos, de majd kiderül a megoldás. A leírásban többesszám és egyesszám első személy is előfordul. Ketten főztünk a fiammal!
Gyorsan meg is mértük: 3,2 kg volt. Azután kibontotta a habtálcás csomagolást, és 8 deciliter tengervizet fogott fel belőle. Így már jobban hangzik, bár még mindig sok. Azért tengervizet 1000Ft/liter áron árulni ...
Amíg a fiam tisztította az igencsak szálas kagylókat, célbavettem a veteményest, meg a kamrát a hozzávalókért:
- 2,4 kg feketekagyló
- 1 doboz kókusztej
- 4 dl fehérbor
- 3 dl kagylólé (tengervíz!)
- 40 g zöld csilipaszta
- 5 dkg vaj
- 3 ek olivaolaj
- 1/2 citrom leve
- 1 nagy csomó újhagyma
- 2 csokor petrezselyemlevél
- 1 csokor oregano
- 2 szál zsálya
- 2 szál rozmaring
- 1 kis csokor kakukkfü
- 2 marék friss spenót
- őrölt bors
- só (nem kell, mert a lé nagyon sós!)
Egy nagy fazékban felforrósítottam az olivát, és adtam 1 deka vajat is az ízéért hozzá. Az újhagymát szárastul felkarikáztam, és az olajra tettem dinsztelni. Közben a spenótot sok vízben megmostuk és laskára vagdostam.
Amikor a hagyma már átlátszó lett, belekanalaztam a csilipasztát, felöntöttem a kagyló vizével, amit a kagylókban elraktároztak a termesztők (előtte azért alaposan átszűrtük, mert jutott abba mindenféle szennyezés. Beleszórtam a felaprított zöldfűszereket egy csokor petrezselyem kivételével és felfőztük kicsit. Ekkor megkínáltuk két pohár borral (nem utasított vissza a fazék) és a kókusztejjel, majd bepároltuk a felére.
Kóstoltuk, de sós volt, így kapott még egy pohár vizet is. Ezután hozzáadtuk a spenótot is a léhez, amivel főtt még egy kicsit. Botmixerrel krémesre kevertük.
Egy óriáskiflit felkarikáztam, megspricceltem pici olivaolajjal és betoltam a grill alá. A fiam még időben megorrontotta, hogy kicsit megégett, de ennyit még kibírunk. Már minden készen állt, mehetett a kagyló a fazékba. Azért gyorsan felolvasztottam a vajat és elkevertem a második csokorka petrezselyemmel és a citromlével.
A 7 perc alatt elkészült kagylóra öntöttem a citromos vajat, összekevertem, hogy mindenhova jusson és tálaltunk. Rengeteg leve lett! Kiderült, hogy csak a kagylók egy része eresztette el a levét, a többi csak akkor, amikor már kinyílt ...
Szedtünk magunknak kagylót, meg a szaftját és kis pirult kiflikarikát is tunkolni.
Kanál nem is kell, a levét kagylóhéjjal kanalaztuk ki.
Emberesen belaktunk, pedig az átlag kagylók mérete alig haladta meg az egy babszemet, valamint mintegy 15 kagyló ki sem nyílt, ami annak a jele, hogy már nem élt. Maradt a fiamnak még vacsorára, meg egy barátjuknak is vitt egy adagot.
Azért egy dolgot megtanultunk ebből az akcióból. Legutóbb az Al..ban vettünk kb. ugyanennyiért csodásan tisztított kagylót, amiben a hús is kitöltötte a héját. Legközelebb jobban meg kell nézni a csomagot, ez Szlovéniából jött, a szebbik meg Hollandiából.