Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rostélyos és hátszín az új grillen I.

2017.11.17. 07:00 Andrass9

Jön haza a kicsilyány, itt is alszik, ezért finom keményresült marhát kell sütnöm (most mit csináljak, ő így szereti). Jó alkalom a "mozdony" (BBQ & Grill offset smoker) kipróbálására.

32.jpg

Mivel ennek a grillnek van egy nagy (tényleg nagy) és egy kicsi grill felülete is, a kicsire esett a választás. Szerencsémre feleségem tudott szerezni faszenet, mert már abból is kifogytam.

Egy egyszerű száraz fűszerezés, főleg borsra hangolva elég is lesz:

  • 2 szelet rostélyos (az egyik legalább vastagabb volt, meg a zsír se hiányzott belőle)
  • 2 szelet hátszín
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek zöldbors
  • 1 ek fehérbors
  • 1 ek koriandermag

10.jpg

A fűszereket egy kis teflon serpenyőben felhevítettem, míg ugrálni nem kezdtek. Ez remekül kihozza az illatokat belőlük. Ezután a mozsárba borítottam és kemény munkával megtörtem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A begyújtó kéményt teliraktam faszénnel, majd meggyújtottam. Hét perc alatt felizzott az egész, amit a mozdonyom kisebbik tűzterébe borítottam, és rátettem az öntöttvas grillrácsokat.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Már ekkor gyanakodni kellett volna, hogy a parázs túl közel van a rácshoz, de optimista voltam.

19.jpg

A húsokat papírtörlővel leszárogattam, és beszórtam bőségesen a megtört borssal. Kivittem a teraszra a mozdony mellé (kaptam egy kis petrezselymet rá a kicsilyánytól, hogy úgy mutatósabb ...), ahol a felfűtött masina már várta a húst.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Elsőnek az alacsonyhőmérsékletű füstölő térbe helyeztem a szeleteket, ahova beraktam egy adag fokhagymagirizdet is, mert az finom megsülve. A melegítőrácsra meg pakoltam vagy 30 Jalapeno paprikát, hogy lesz belőle valami sült paprikaszósz.

24.jpg 25.jpg

Negyedóra múlva megforgattam a szeleteket és sóztam is. Szívem szerint ezután öt perc, és már enném is (ez biz véres volt még belül). 8 perc múlva viszont mégis áttettem a forró parázs fölé, először az én vastagabbik rosztélyosomat, amit 2-2 percig pirítottam, és le is vettem a tűzről, majd a lányoknak szánt átsütendő húsokat 4-4 percre.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Kiszedtem mindent, és bevittem az asztalra, hogy ehetünk.

30.jpg

Feleségem készített szibériai salátát köretnek. Én meg elfelejtettem tányérfotót készíteni, olyan éhes voltam.

31.jpg

Nos, a rostélyosom átsült, a többi húson viszont megégett a fűszerkéreg, de lekaparták, és lelkesen megették a keményre sült cipőtalpakat. A fokhagyma meg ehetetlenül szárazra sült.

Úgy nézem sok-sok használat vár még a mozdonyra, mire kiismerem minden fortélyát ... Viszont lesz ürügyem posztolni a kisérleteket :)

 

144 komment

Címkék: bors koriander hátszín fehérbors zöldbors rostélyos

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6013198039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.19. 16:19:03

@pizzaszeletvágó:

Persze aki leszólja a lyányokat, az ne csudálkozzon, ha nyak leves lesz a vége. A húsosabb részek másnak jutnak.:D

Attilajukkaja 2017.11.19. 17:29:16

@Andrass9:
"ez biz véres volt még belül"
És mivel sikerült összevérezned?
Na jó, tudom, mit akartál mondani, de akkor sem tartom jó dolognak így nevezni a félig átsült marhát, mert nálunk sokan megijednek a szóhasználattól. Azt hiszik, a steak TÉNYLEG véres marad, ezért nem kérik így, hanem megkérik a szakácsot, hogy jóóól süssék át, szárítsak ki a húst, ... és ezzel a szakértők szerint tönkre is teszik azt. :o)

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.19. 18:33:43

@Attilajukkaja:

Ha nem vetted volna észre, ez nem steak reklám, hanem egy kocsma, ahol mindenki azt mond, amit akar. Különösen a kocsmőros.
Ha valakinek véres, akkor úgy a jó. Akinek meg nem teccik valami, az ne jöjjön ide.

Boar. 2017.11.19. 18:41:21

@látjátok feleim szümtükkel: Az olvtárs védelmében azért elmondanám, ha egy "bloody steak"-et rendelsz akkor ne lepődj meg, ha a pincér visszakérdez, hogy köretnek egy "fuckin'potato"-t hozhat-e?

Topy 2017.11.19. 18:46:33

@she_wolf: ettől még akár lehet nő! :D

Benikuty 2017.11.19. 18:48:12

@Attilajukkaja: a téveszmék terjesztésének itt meglehetős hagyományai vannak.
@látjátok feleim szümtükkel: Főbácsi téged bízott meg, hogy őrizd a lángot, amíg távol van? :D

Benikuty 2017.11.19. 18:51:45

@Topy: nem ér, nincs hozzá intimbetét mellékelve :D

2017.11.19. 20:20:49

@Benikuty: Nagyon jó műsornak néz ki, köszönöm! Magamtól nem nézek Hörcsög TV-t ugyanis.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.19. 20:35:08

@Benikuty:

Főbácsi távolból is ide lát, és nem kell engem megbízni, mert itt én is azt mondok, amit akarok. Meg te is. Pont.

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.19. 20:37:40

@Benikuty: " a téveszmék terjesztésének itt meglehetős hagyományai vannak. "

B+, miért jársz ide? Talán csak nem téveszméket olvasgatni hagyományból?

Benikuty 2017.11.19. 21:05:05

@pizzaszeletvágó: a dolgok jelen állása szerint ez az egyetlen értelmes néznivaló. Második része volt a mai a nyolc részes sorozatnak, mindig 11:30-kor vasárnap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.19. 21:07:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nem igazán értem, mit keres megint itt. Megigérte már néhányszor, hogy sohase jön ide. Bizisten nem bánnám, ha ezegyszer betartaná az igéretét...

she_wolf 2017.11.19. 21:09:22

Frontátvonulás van?:)))

2017.11.19. 21:34:14

@Benikuty: megnéztem az előző részt is, a káposztáról, igaz, hogy nekem újat nem mondott, de megerősített pár dologban. Fiataloknak, tapasztalat nélkülieknek, útkeresőknek viszont nagyon hasznos. Kellenek az ilyen műsorok, a kollektív felejtés ellen, még akkor is ezt mondom, ha 2 rész alapján kicsit túlkoncepcionált a műsor, azzal nem foglalkozom, csak a lényeggel, akkor jó.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 08:12:46

Na, akkor vágjunk neki az új hétnek...bakker, nyakunkon a karácsony, más években ilyenkor már összeállítom az étlapot, (merthogy ilyenkor nálunk bandázik a family), de az idén örülök, hogy lyuk van a ..szóval még nem jutottam el addig.

Viszont hétvégén olyan marhahúsleves sikeredett, hogy hú meg ha ( fura, más sem tud kétszer egyforma húslevest főzni?), meg egy falusi közel 2 kilós csirkét megtöltöttem, hát, azon túl, hogy még három napig enni fogjuk, elégedett vagyok magammal:)

És kiválóan beértett a hordós savanyított karfiol, csak valahogy tartson ki karácsonyig:)

A szépuram elkapta a férfináthát( na, jó a torka is fáj). Én nem lennék férfi..atyám, annyira szenved, mint aki ötösikreket szül félóránként. rettegek, mi lesz, ha TÉNYLEG komoly baja esik.Egyébiránt jó ember:)

she_wolf 2017.11.20. 09:08:38

@Kumari aki Nilüfer:
...(fura, más sem tud kétszer egyforma húslevest főzni?)
Nem!:D
Sőt, mást sem:(

Nyugi, az uradat meg fogja gyógyítani a húsleveske, mert az minden bajok legjobb orvossága;)
Egyébként pedig nincs egyenlőség -csak hogy eláruljak egy titkot!
Minden hapsi a halálán van (Tik is, kocsmatőtelékek!:D), ha rájuk fúj a szellő, csak a nőknek kötelező még az életük utolsó pillanatában is konyhatündérnek és izaurának lenniük.

Az én uram is jó ember, de ha ágynak esik, akkor világvége van.
Nálunk bevált a "nagy törődés": Szívem! Megetted, bevetted, lenyelted? Ha nem, akkor kabbe! MOST!:D

Tőtött csirke??? Amúgy "dikuszosan": marad nekem?;)
És hogy panaszkodjak is: két napig dzsankfúdon éltem, és ma már nagyon vágyom valami nem ilyen jellegűre, de az a lehetetlenség állt elő, hogy legfeljebb a fagyiban lehet valami normális kész kaja. Márpedig főzőcskézni ma sem fogok tudni, mert több dolgok vannak Földön és Égen.... fennforgás van.

Hordós karfiolra lakat, köré medvecsapda!:)

Fenchurch68 2017.11.20. 09:34:41

@Kumari aki Nilüfer: Ne is emlékeztessetek rá, hogy karácsony is lesz. Mi ketten jól elvagyunk töltött káposztán, illetve tejszínben sült csirkén, magamnak szoktam egy kis pszeudo-halászlét herkenteni (sűrítményből, rengeteg belsőséggel), de most a három lányból már kettő vega, a harmadik meg simán csak nagyon válogatós. Lehet, hogy pizzát sütök nekik karácsonyra :D

Az én édesem is rettentően tud haldokolni nátha vagy fejfájás okán, viszont ha valami tényleg komoly baja van (izomszakadással még hazatúrázni 15 kilométert, vagy gerincsérv, ilyesmi) akkor mélyen eltitkolja. Nem tudom, melyik rosszabb...

Viszont elkészült idén az első próbaverzió mákos bejgliből, életemben először szép is lett, nemcsak jó (állítólag, mert én nem élek vele).

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 09:45:34

@Fenchurch68: Három lány? kettő vega?? te vagy én??:)) Nálunk dettó..és a harmadik válogatós!!!! Megoldom, de plusz 8-10 ember is beszédeleg:) nem elég a mit, hanem a mennyit kérdés is felmerül.

Férfiak..!!!!

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 09:46:21

@she_wolf: Tőtött csirkére lehetne jönni, lennél kicsit közelebb:)))

she_wolf 2017.11.20. 10:34:37

@Fenchurch68:
Te csinálsz próbaverziót?:)
Én nem szoktam, bedumálom magamnak, hogy AZ a próbaverzió, amit élesben csinálok.
Férjuramtól sajnos rám ragadt az a hülyeség, hogy "van idő egy másikra IS":(
Ha nem esik atomjaira a bejgli, akkor még jól is áll neki egy-két apróbb, dicső harci sérülés:D
A harácsony nem jön úgy össze ahogy szerettem volna, csúszásban vagyunk. Majd jövőre!
Nem mondom, hogy zokogok miatta, de azt tegnap megfogadtam, hogy hétvégeken a lábam ki nem teszem boltba január közepéig.
Hétköznap, délben. Akkor kell vásárolni;)

she_wolf 2017.11.20. 10:35:31

@Kumari aki Nilüfer:
Megoldjuk patikusan:) Tele patikusan.

Attilajukkaja 2017.11.20. 11:03:25

@látjátok feleim szümtükkel:
"Ha nem vetted volna észre, ez nem steak reklám, hanem egy kocsma, ahol mindenki azt mond, amit akar. Különösen a kocsmőros."
Ha valaki, akkor én biztosan nem a steaket reklámoztam, akár kocsma, akár nem! És nem, mindenki nem azt mond, amit akar. Ezt helyeslem is.

"Ha valakinek véres, akkor úgy a jó."
Persze. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy akkor óriási tévedésben van.

"Akinek meg nem teccik valami, az ne jöjjön ide."
Szerintem most éppen neked nem tetszett az észrevételem, .. mégis idejöttél. :o)

@Benikuty:
"a téveszmék terjesztésének itt meglehetős hagyományai vannak."
Nem hiszem, hogy itt ez lenne a cél. Nálunk nagyon sokan véresnek nevezik a félig vagy negyedig átsült húsokat, ami szerintem egy félreértésen alapul. Ezért sajnos sokan félnek a "véres" kacsamelltől vagy steaktől. Pedig nem kellene! Csak ennyit szerettem volna mondani.

Attilajukkaja 2017.11.20. 11:15:17

@Kumari aki Nilüfer:
@Fenchurch68:
Mi is kb. 10-en szoktunk összejönni Karácsonykor ebédre. Van köztünk 1 és 2 tipusú diabéteszes, az egyeske tej- és szójaérzékeny is. A párom és jómagam nem eszünk húst, a sógorom nem eszi meg a riszt és a tésztát, az unokahúgom irtózik minden gombától, a testvére és a neje pedig nem eszik meg semmi olyan sós ételt, ami gyümölccsel készül. És mindenkire én főzök egy közös ebédet. :o)
Az étrend egy előételből (kaszinó tojás + francia saláta, egy kevés gravlax, vagyis pácolt lazac), egy levesből szokott állni, egy hal- és egy húsételből, majd legalább négy különböző köretből, plusz egy salátából. Az ebéd anyósomnál zajlik, aki ragaszkodik hozzá, hogy minden évben valami más legyen. Csak az előétel mindig ugyanaz, mert a társaság ragaszkodik hozzá.
Ez az ebéd az én nagy napom! :o))))

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 11:34:10

@she_wolf: Hétköznap délben??? NEEEEM! Akkor megyünk a dolgozóból a boltba, mindig sokan vannak..délelőtt tíz..az a nyerő:) A fürgék már hazamentek, a munkahelyiek még nem jönnek....

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 11:45:06

@Attilajukkaja: Az előétel nálunki mindig valami kence, padlizsánkrém, körözött, ilyen krém, olyan mártogatós..és kaviár, ha az orosz barátném hoz gy dobozkával.

leves kétféle, illetve olykor három, egy a vegáknak, egy a halasoknak(ezt nem én főzöm, rendeljük Tiszacsegéről, a híres halas csárdából. 24-én délben hozzák, és nekünk nagyon ízlik, és hatalmas adag, sok hallal), és ugye a kötelező húsleves..ha egy mód van rá, fácánból.(a zuram barátja vadászember).
A másokikok meg..hideg és meleg saláták hekatombái, meleg főétel az általában valami pörkölt, jobbára vad, de ha nincs, akkor marha, a töltött káposzta, és mindenféle hideg dolgok, előre megsütve, a fasirttól a ..bármiig. A vegáknak kukoricakrém kakukkfüves. fokhagymás gombával, zöldséges lassagne, grillezett zöldségek, édesburgonya valamilyen módon,
sajtok, stb. Ez az első napi zabanap, mikor tömeg van. Szetestén "csak hatan szoktunk lenni, és hagyományosan késói reggeli, korai vacsora, ami főképp valami gyorsan elkészíthető, mert alig várjuk a gyertyagyújtást:) nassnak meg eszünk az előre készített salátákból.
Süti , ami nem maradhat el? flódni, Luca macskája, mézes.Aprósütiket, pogácsákat veszek..újabban a mézest is, az adventi vásárban van népi kézműves mézeses, a Radics, olyat süt, hogy ihaj:)

Fenchurch68 2017.11.20. 11:49:25

@she_wolf: Édesem arra volt szocializálva, hogy bár nagyon szereti a mákos bejglit, az csak karácsonykor van, egy rúd a sokfős családnak, aztán jut, amennyi jut. Én meg hónapokon át azt hazudom, hogy próbaverzió.

@Attilajukkaja: Háttööö... akkor nálatok sem egyszerű :) Én ilyen keretek között valószínűleg - ha épp nincs nagy hó - kiküldeném az egész famíliát legelni. Mondjuk nálunk puszta önvédelemből mindig ridegtartás volt :) (ami azt jelentette, hogy ha valakinek nem tetszik a kétféle, amit én főzök, plusz a háromféle, amit a fölöttünk lakó anyósom, akkor aznap böjtöl).

Attilajukkaja 2017.11.20. 12:03:28

Lehet, hogy ez egyszer már elment, csak nálam nem jelenik meg. Akkor bocsi!

@Kumari aki Nilüfer:
Kaviár? Az igen!
Nálunk 24-én este szokott csupa hideg kaja lenni. De kaviár még sosem volt,... pedig én nem bánnám. Az orosz boltokban én is mindig szemezek vele, de a valódi kaviár nagyon drága. :o(

"leves kétféle, illetve olykor három, egy a vegáknak, egy a halasoknak(ezt nem én főzöm, rendeljük Tiszacsegéről, a híres halas csárdából."
Akkor nálatok sem ismeretlen a 2-3 leves vagy főétel! :o)

"a kötelező húsleves..ha egy mód van rá, fácánból.(a zuram barátja vadászember)."
Nálunk az múlt évben volt, idén pedig fürjet kaptam, lefagyasztva. Nem tudom, mennyire lesz más az íze, de anyósom elmondhatja, hogy megint valami más volt.

"hideg és meleg saláták hekatombái"
Dettó! :o))))

"főétel az általában valami pörkölt, jobbára vad, de ha nincs, akkor marha, a töltött káposzta, és mindenféle hideg dolgok, előre megsütve, a fasirttól a ..bármiig."
Jól hangzik.

"A vegáknak kukoricakrém kakukkfüves. fokhagymás gombával, zöldséges lassagne, grillezett zöldségek, édesburgonya valamilyen módon, sajtok, stb."
Anyám, borogass! Akkor te is jócskán kiteszel magadért!

"Szetestén "csak hatan szoktunk lenni"
Mi meg öten. És nálunk is valami gyors hideg kaja van. Persze itt is kiteszünk magunkért: pármai sonka, füstölt lazac, ... de kaviár még nem volt.

"alig várjuk a gyertyagyújtást:)"
Mi is gyújtunk gyertyát, kis közös éneklés, kis felolvasás a Bibliából, de az IGAZIVAL megvárjuk a nagy családot. :o)

"Süti , ami nem maradhat el? flódni, Luca macskája, mézes."
Én egyre kevesebbet sütök. Flódnit már egyáltalán nem, mert elég nehéz süti. Kevesen eszik. Mézest még szoktam, de a bejglit már mi is vesszük. A Daubnernél. Aprósütemény persze kötelező. De igy is baromira el tudok fáradni az ünnepek végére. :o)

"a Radics, olyat süt, hogy ihaj:)"
Az ki? És hol van?

Attilajukkaja 2017.11.20. 12:09:26

@Fenchurch68:
"Háttööö... akkor nálatok sem egyszerű :) Én ilyen keretek között valószínűleg - ha épp nincs nagy hó - kiküldeném az egész famíliát legelni."
:o))))
És ha nem eszik a füvet?

"Mondjuk nálunk puszta önvédelemből mindig ridegtartás volt :)"
Jó taktika, ... csak ételallergiásokkal, cukorbetegekkel nehezen kivitelezhető. Plusz még ott vannak, akik húst sem hajlandóak enni.

"ha valakinek nem tetszik a kétféle, amit én főzök, plusz a háromféle, amit a fölöttünk lakó anyósom, akkor aznap böjtöl"
Na de pont Karácsonykor? Nekem ehhez nincs szívem. Főleg, ha gyerekek is vannak. Amúgy én is mindenből csak 2-3 félét főzök, ... kivéve a köreteket. De abból meg én szeretem, ha egyszerre sokféle van. Egy évben egyszer nekem is legyen terülj-terülj asztalka! (Még akkor is, ha én csinálom. He-he!)

Dikusz 2017.11.20. 12:10:24

@Kumari aki Nilüfer: írod az aprósütiket. Egy újszülöttnek minden vicc új: megkínáltak egy nagyon-nagyon finom sütikével, madeleine a neve. Eddig nem is hallottam róla, de puha, vajas, nem túl édes sütemény, biztos kipróbálom idén.

Ismeritek?

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 12:15:02

:@Attilajukkaja: "szentestén" akart lenni.
Kaviár csak akkor, ha kapok, a barátnémtól.Annyira nem őrjöngünk érte, mint amennyire drága:) Ellenben libamájat szívesen sütök, az jó hidegen.melegen, és kifizethető.

És igen, nagyon ki szoktam tenni magamért:) és beseprem az ámulatot!!!

Beiglit nem sütök..egyébként is, gyerekkoromban nálunk kelt kalács volt ünnepekre, diós-mákos-lekváros-almás, rúdba feltekerve, a városi beiglit nem is ismertük.

Flódni ..huszonéve sütöm, a fiatalság kedvence:) Ja, meg a stollen, amit régebben gyümölcskenyérnek hívtunk(na, jó, nem pont ugyanaz, mielőtt valaki rámutat:)

Radics a debreceni mézeskalácsos, és az adventi vásárban lehet tőle rendelni..

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 12:16:00

@Dikusz: hallottam a madeleine-ről. de még nem ettem. Azt hiszem.

Attilajukkaja 2017.11.20. 12:36:38

@Kumari aki Nilüfer:
""szentestén" akart lenni."
Ez természetes! Én is el szoktam gépelni dolgokat, nem kell kijavítanod magad. :o)

"Kaviár csak akkor, ha kapok, a barátnémtól."
Igen, ezt is megértettem, de akkor is irigyellek érte. Mi sem őrjöngünk érte, ... de már nagyon régen ettem valódi Kaviárt (nagy k-val).

"libamájat szívesen sütök, az jó hidegen.melegen, és kifizethető."
Jó ötlet.

"És igen, nagyon ki szoktam tenni magamért:) és beseprem az ámulatot!!!"
Ugye, hogy minden fáradtságot megér? ;o))))))

"a városi beiglit nem is ismertük"
Nálunk falun is beigli volt, Húsvétkor meg kalács.

"a stollen, amit régebben gyümölcskenyérnek hívtunk(na, jó, nem pont ugyanaz, mielőtt valaki rámutat:)"
Nekem annak idején az NDK-s barátnőm hozott mindig drezdai (marcipános) stollent, amikor az itthon még nem volt ismert. Imádtuk. Megpróbáltam leutánozni a receptet, de soha nem sikerült olyan finomra, ezért feladtam. Viszont bizonyos üzletekben most is finomakat lehet kapni. Mi is mindig veszünk Karácsonyra.

"Radics a debreceni mézeskalácsos, és az adventi vásárban lehet tőle rendelni.."
Aha. Debrecen kicsit távol esik tőlünk, de majd ránézek a honlapjára, ha van. :o)

Fenchurch68 2017.11.20. 13:07:20

@Attilajukkaja: Na pont ezért volt nálunk ez az izé, amit nagymamámtól tanultam, karácsonykor: tepsibe színek szerint lerakott zöldségek (sárgaságok, fehérségek), az egyik tepsiben némi csirkealkatrész is. Leöntve tejszínnel, só, bors. Aztán csak ott kell hagyni.

2017.11.20. 13:40:35

Karácsony?
Én ma voltam Egerben borért ünnepekre.
:)

Már elnézést, hogy férfi létemre bele merek szólni a hölgyek ünnepi készülődésébe. :)

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 14:00:30

@pizzaszeletvágó: Helyes! A bor és minden egyéb szeszes alkohol beszerzése- de a lónyálaké is- férfimunka!

Attilajukkaja 2017.11.20. 14:01:13

@Fenchurch68:
"Aztán csak ott kell hagyni."
Ez is jó ötlet! Kivéve, ha valaki tejérzékeny. De ezen lehet módosítani. Ahogy a csirkén is, mert az anyósomnál túl hétköznapi lenne. :o)

Topy 2017.11.20. 14:16:04

@Kumari aki Nilüfer: ezzel a férfináthával a világból ki lehet kergetni, az ilyen reklámokat kitalálókat vizes kötéllel kergetném a kőbányáig ahol életük végéig maradnának...

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 14:24:04

@Topy: Na most ezt nem értem..én letojom a reklámot,igen ritkán tévézek, max. vasalás közben, meg ha tele van a balettcipőm a világgal. Nálunk a férjem maga az, aki lehet, hogy egy gerincsérvet kihord röhögve, de a Jóisten őrizzen meg attól, hogy a kis torkincája fájjon, vagy netán taknyos legyen. Szeretem őt, 40 éve élünk együtt, ebből 38 év házasság, de a náthával engem a sírba tesz, Nyög és szenved. Férfinátha.(náthával én kb.főzökmosoktakarítokmacskátetetekésadolgozóbankidolgozomabelem.) A férfiak nem náthásak, a férfiak az életükért küzdenek. Ez a rögvalóság.

Attilajukkaja 2017.11.20. 14:25:54

@Kumari aki Nilüfer:
"Nem lennék az anyósod menye..."
:o)))
Nagyon jó ember. Sokat tett és tesz most is a gyerekeiért, a családért. És igazi katolikus. Ezt azért mondom, mert mostanság ritkán találkozom ilyenekkel. Pedig én nem is vagyok hívő.
Egy igazi kisvárosi "nagyasszony", ennek minden bajával és bájával.
Az a ritka eset állt fenn nálunk, hogy az elején nem nagyon kedveltük, gyanakodva kerülgettük egymást (ez nem ritka!), ... de viszonylag gyorsan rájöttünk, hogy nem egymás ellen vagyunk, hanem sok a közös érdekünk. Megtanultuk becsülni egymást és az évtizedek során létrejött egy bizonyos egymásrautaltság is. Mert ilyen az élet, ... ha erre törekszünk. Nem igaz?

Attilajukkaja 2017.11.20. 14:30:54

@Kumari aki Nilüfer:
"40 éve élünk együtt, ebből 38 év házasság"
Szóval 2 évig ti is bűnben éltetek? Anyósom annak idején ezt így nevezte. :o))
Ez mára feledésbe merült.

"a náthával engem a sírba tesz, Nyög és szenved. Férfinátha."
És te nem ápolod teljes mellbevetéssel? Mert én a sajátomat igen. Igaz, ha nekem van valami nyavalyám, akkor tőle is szuper ellátást kapok.

she_wolf 2017.11.20. 15:10:33

@Kumari aki Nilüfer:
Te tényleg én vagy. Vagy én vagyok te?
De jukkának legyen szólva: ez visszafelé is igaz:) És így vagyunk mi ketten egy egész.
Mert igaz ugyan, hogy haldoklik megfele ha egy picit meglevesedik az orra, de ha nekem van valami kínom, szerintem jobban szenved, mint én:)
Kutyul nekem mindenféle teákat, meg túrja a gyógyszerest, és mindent megtesz, ogy jobban legyek.

Ha görény akarnék lenni (és miért ne?:D), akkor azt is mondhatnám, hogy szökőévente egyszer igazán megteheti, és különben is csak ő profitál abból, ha nem vagyok göthös:P
De igazából jólesik a törődése, és képtelen vagyok visszaélni vele:)

Attilajukkaja 2017.11.20. 15:14:37

@she_wolf:
Köszi! :o)
Egy farkaslyány pedig soha ne akarjon görény lenni! ;o)

Topy 2017.11.20. 15:21:25

@Kumari aki Nilüfer: én náthával még sosem dőltem ki, asszony ki van akadva, hogy ha valami komolyabb miatt otthon amradok, olyankor szoktam atomjaira szedni a tűzhelyet és aprólékosan megpucolni
szerintem onnan sejti, hogy kezdek szarul lenni, hogy gyanakodva méregetem a tűzhelyet :D

Kumari aki Nilüfer 2017.11.20. 15:43:13

@Attilajukkaja: nem hagyja, hogy ápoljam..max, teát fogad el, gyógyszert nem vesz be, békibe kell hagyni:)És a panasz csak félig az, persze, hogy aggódok, meg sajnálom, meg izé-ecet.

Nekem náthám alig akad, ha én ha breteg vagyok, már műtenek is megfele:) Akkor odaadó hitves, nincs panaszom.De hálistennek ez nem évente többször fordul elő, mint nála a náthahalál....

Bűnben?? Bűnben hát!! A teljességhez hozzátartozik, egyetemista házasság a miénk, mikor 78 szept-ben összetörvényesedtünk, mindenki ment a maga kolijába:DDDD majd fél év után kaptunk házaspár szobát. Addig..erősen kellett konspirálni, mivel mindketten több fős szobában laktunk a koleszban:DD Izgalmatos idők voltak azok!!!!Hiába, akkor még volt romantika!!

Attilajukkaja 2017.11.20. 15:52:31

@Kumari aki Nilüfer:
"nem hagyja, hogy ápoljam..max, teát fogad el"
Ja, hát az más. Akkor tényleg békén kell hagyni. Az enyém hagyja, de ilyenkor ő sem kíván túl sok mindent.

"ha én ha breteg vagyok, már műtenek is megfele"
:o)))
Én nem vagyok ennyire szívós. Szerencsére azért mi sem vagyunk túl gyakran betegek.

"Bűnben?? Bűnben hát!!"
"Hiába, akkor még volt romantika!!"
A mi kapcsolatunk nem ennyire korai, ... a koleszos romantika kimaradt. De pontosan tudom, miről beszélsz. Annak idején én is meglátogattam néhány "romantikus" koleszt. ;o)

Benikuty 2017.11.20. 16:26:32

@Attilajukkaja: látom, nem értettél meg, és ez nyilván az én hibám. Mindent összevetve, ezt nem ezen a platformon szeretném kitárgyalni veled. Ha egyáltalán akarom, mert a téma messze nem éri már el az ingerküszöböm...

Fenchurch68 2017.11.20. 16:36:12

@Topy: Ez nálunk pont fordítva van, ha kétévente egyszer ágynak esek, édesem szokta szétcsavarozni elemeire a tűzhelyet :D

Nekem "anyós" az a húszévenátférjem anyukája, gyerekeim nagymamája, aki épp most érdeklődött, hogy édesemnek (ugye gyengébbek kedvéért kisfia exnejének viszonylag új embere) mit süssön karácsonyra, mert időben meg kell rendelni a diót meg a gesztenyét, és hát lassan excelben kell vezetnie, kinek mit süt, kisfia új feleségének is van négy gyereke, azok is a mi kutyánk kölykei :D Na, szerintem ez a romantika!

Dikusz 2017.11.20. 17:01:14

@Kumari aki Nilüfer: mint amikor a viccben az öreg székely mondja arra az ételre, amit nem ismer: Egyszer ettem, de lehet az se az vót.... :)))

Dikusz 2017.11.20. 17:03:14

@látjátok feleim szümtükkel: köszi:) ez az a süti. Meg fogom csinálni, egyszerű, és finom. Már csak sütiformát kell vennem hozzá.

Attilajukkaja 2017.11.20. 17:58:11

@Benikuty:
"látom, nem értettél meg"
Én mindig értelek. Ezt te is jól tudod!

"ezt nem ezen a platformon szeretném kitárgyalni veled."
Rendben. Rád bízom. :o)

2017.11.20. 18:26:26

@Attilajukkaja:

Azt egészen pontosan nem tudom, hogy neked mi bajod van velem.
De.
Azt megpróbálom leírni, hogy nekem mi a bajom veled.
Azt sem tagadom, hogy ez az előbbi romantikát semmiképpen nem nélkülöző ismételt, sokadik összeborulásod Benikuttyal, hozzájárult ahhoz, hogy megírjam most ezt.
1. Egyszerűen nem tudom elviselni a mondataidat. A hideg ráz, zsibbad a hátam, amikor olvaslak. Agysejtjeim fel összeomlik és újraindul, mikor minden kötőszóra és igekötőre pontosan precízen visszakérdezel. Mikor hűde logikusnak tűnik a mondanivalód, közben csak értetlen, minden fantáziát és beleérzést nélkülöző. Más blogokra írt kommentjeid olvasásakor is ezt érzem. Fizikailag fájnak.
2. A véres steak témájában indítottál egy komment folyamot. Te, aki bevallottan halnál magasabb evolúciós szinten álló halott élőlényt nem eszel. Férjed se eszik rozé kacsát vagy ilyen-olyan sztéket, mint az előbb megtudtuk. Ebben mégis képes vagy témát indítani itt.
Ezekben a témákban már megbocsáss, "véresen" komolyan veszel minden véleményt és küzdesz, érvelsz.

Nekem furcsa vagy, és kérdezek mást is, csak nekem furcsa ez?

2017.11.20. 18:32:42

@pizzaszeletvágó: - agysejtjeim fele összeomlik -

Benikuty 2017.11.20. 18:40:26

@pizzaszeletvágó: " agysejtjeim fele összeomlik -"
Akkor már értem, miért nem válaszoltál 16:23:28 kérdésemre :D

Attilajukkaja 2017.11.20. 18:43:43

@pizzaszeletvágó:
"pontosan nem tudom, hogy neked mi bajod van velem"
Hónapok óta egy szót sem szóltam hozzád. Miért feltételezed a semmiből, hogy bajom van veled? :o)))
Sajnálom, hogy ilyen zsigeri utálatot érzel irántam, de nem hiszem, hogy ez ellen bármit is tudnék tenni. Sajnálom.
Igaz, hogy nem eszem húst, de gyakran készítem a családomnak. Ezért látogatok több húsos oldalt is. Szeretek tanulni, összevetni a tapasztalatokat.
Ennyi.

2017.11.20. 18:48:53

@Benikuty: valóban jó bort hoztam haza, de még nem kóstoltam bele ;)

@Attilajukkaja: köszönöm a választ

Benikuty 2017.11.20. 18:51:07

@pizzaszeletvágó: akkor inkább igyál, és írd meg, kinél jártál!

she_wolf 2017.11.20. 19:11:15

@Attilajukkaja:
Nem akarat kérdése, néha az vagyok. Szándékosan csak nagyon ritkán:)
És ma pizza lesz vacsorára. Pizza. Én, meg a pizza. Esküszöm, nagyon próbálok megbékélni a gondolattal, de....

Benikuty 2017.11.20. 19:13:58

@she_wolf: gondolom véres lesz... :D

Attilajukkaja 2017.11.20. 19:16:41

@she_wolf:
"Szándékosan csak nagyon ritkán"
Na jó! :o)))

"nagyon próbálok megbékélni a gondolattal"
Miért? Mi a gond a pizzával? Én szénhidrát-csökkentettet szoktam készíteni karfiolból, ... de tényleg nem értem, mi a gond a pizzával. Ahogy azt sem, hogy mi a gond a házi hamburgerrel.
Egyszerű "paraszt" ételek. És finomak is.

2017.11.20. 19:20:43

@Benikuty: Szépasszonyvölgy, valahanyas pince, mit tudom én már... :)

Attilajukkaja 2017.11.20. 19:20:45

@Benikuty:
"gondolom véres lesz..."
Ne cicózz egy farkassal! Inkább nyálcsorgató lesz az a pizza. :o)
Aki jól főz, annak a pizzája is az!

Benikuty 2017.11.20. 19:26:37

@Attilajukkaja: engem sosem zavart a vér :D ...bár nem apró kihívás...

she_wolf 2017.11.20. 19:38:28

@Attilajukkaja:
Mi a baj?
Először is: én nem vagyok egy olasz donna, akinek kisujjában van a pizzatészta pörgetése, tehát fagyasztott, bóti pizza. Tudod, a dobozos.
Másodszor: ezeket e kész pizzákat mindig fel kell tuningolni valamivel, ha tartalmas kaját akarok enni.
Harmadszor: nem bírok belőle 2-3 cikknél többet megenni, viszont 1 óra múlva már éhes vagyok. A melegített pizza broáááfh... legalábbis nekem.

A hambival ugyanez a bajom, azaz mégsem. Tetkóban ettünk Jack' burgert krumplival, na az finom volt:) Különösen a krumpli.
Igaz, pizzát s ettem már finomat még ezer éve -asszem a Márvány utcában vagy a Mészárosban, de ég ée föld a különbség a fagyasztott, és a "látvány" pizza között.

she_wolf 2017.11.20. 19:39:01

@Benikuty:
Véres csak a szám szokott lenni. Néha.

Attilajukkaja 2017.11.20. 19:45:29

@Benikuty:
A vért szinte minden kultúrában szeretik a szakácsok. Európában sem ritka, Kínában pedig olyan rizslevest kaptam, amiben vérkocka volt a levesbetét. Sajnos itthon sem szoktam reggelizni. :o)

Na jó, a halal és a kóser konyha nincs annyira oda a vérért, ... de kivételek mindig akadnak. Szóval szerintem sincs gond a vérrel, .. de egy pizzára legfeljebb Biró Lajos tenné, mert ő semmitől sem riad vissza. :o)

she_wolf 2017.11.20. 19:52:19

@Attilajukkaja:
Nekem nem a vér ellen van kifogásom, hanem a nem teljesen átsütött dolgokkal.
Húst nem eszem nyersen, félig nyersen. Beszarós vagyok, ez van.

Attilajukkaja 2017.11.20. 19:58:15

@she_wolf:
"Tudod, a dobozos."
Eddig rendben vagy.

"ezeket e kész pizzákat mindig fel kell tuningolni valamivel, ha tartalmas kaját akarok enni."
Ezzel sincs semmi baj.

"nem bírok belőle 2-3 cikknél többet megenni, viszont 1 óra múlva már éhes vagyok."
De hát (1) nem magadnak csinálod. (2) Készíts mellé valami mást is, valami salit. (3) Legyen utána egy érdekes desszert.
Saját pizzát készíteni sem egy nagy ördöngösség, ... de én is csak ritkán állok neki.

"A hambival ugyanez a bajom, azaz mégsem. Tetkóban ettünk Jack' burgert krumplival, na az finom volt:) Különösen a krumpli."
Az az igazság, hogy én sajátot szoktam készíteni. A bucit nem, de a többi mind házi. A szószok pláne! Mivel én nem szolgálhatok fel hozzá sült krumplit (túl sok a szénhidrát), zöldbab vagy hasonló "chipset" adok hozzá, esetleg amerikai káposztasalit.
Arról neked nem is merek írni, hogy a "húspogácsa" nálunk vagy tofuból vagy halból készül. :o((((
De egyáltalán nem ízetlen, erről biztosíthatlak!

"ég ée föld a különbség a fagyasztott, és a "látvány" pizza között."
Egyetértünk. Egyszer próbálj saját pizzát készíteni. Szerintem megváltozik a véleményed. De legalább fagyasztott tésztából csinálj sajátot. :o)

Benikuty 2017.11.20. 19:58:15

@Attilajukkaja: ...és akkor már ott is vagyunk a véreshurkánál.

Attilajukkaja 2017.11.20. 20:09:53

@she_wolf:
"Nekem nem a vér ellen van kifogásom, hanem a nem teljesen átsütött dolgokkal."
Bizonyos húsok veszélyesek lehetnek, ha nincsenek rendesen átsütve, ahogy a tojás is.
Disznót, csirkét nem szabad nyersen felszolgálni. De igazad van, ahol nyers marhát vagy halat szolgálnak fel, az is rizikós lehet, ha nem megbízható a hely.
Én csak azt akartam mondani, hogy a félig átsült hús az nem a vértől piros, hanem az izomrostok fehérjetartalmától. Ha valaki számára ez a látvány taszító, akkor süsse jól át, de veszít az élvezeti értékéből. A rozé kacsamellel ugyanez a helyzet. De ha ez egy komoly gond, akkor házi készítésű majonézt se egyél, mert az is fertőző lehet. És még sorolhatnám.

"Húst nem eszem nyersen, félig nyersen. Beszarós vagyok, ez van."
Ezzel nem nyúlhatsz mellé! :o)

Húst nem eszem nyersen, félig nyersen. Beszarós vagyok, ez van.

Attilajukkaja 2017.11.20. 20:11:48

@Benikuty:
"..és akkor már ott is vagyunk a véreshurkánál."
Valóban. És ezt nem csak nálunk találod meg, hanem a skótoktól kezdve az olaszokig mindenhol. És akkor csak Európáról beszéltem.

she_wolf 2017.11.20. 20:13:20

@Attilajukkaja:
Igazából sült krumplit nem is szoktam enni, csak kérni, ha ilyesmire muszáj beneveznem, az enyémet is megeszi az emberem:) De a Jack's krumplija tényleg finom (nekem) és íze is van. Roppanós, ugyanakkor a belseje nem szublimál, mint a mekisé, vagy szinte bármelyik másé. És nem tudom, hogy csinálják, de íze van, nem csak valami sós száradmány az egész.
A húspogácsa az én kezeim között valahogy mindig fasírttá, vagy valami hasonlóvá válik, és akkor vagy rittyentek mellé valami főzelékfélét, vagy nosztalgia-vacsi (bifteki) lesz belőle tzatzikivel, vagy salátával;)

Saját pizza? Elhiszem hogy lehet, de a gyúrótáblám akkor volt elöl, amikor szalagos fánkot csináltam valamikor nyáron:(
Tudom, ciki.

she_wolf 2017.11.20. 20:27:36

@Attilajukkaja:
Csak azt nem értem, hogy miért van most áttárgyalva velem ez a "véresen vagy nem véresen" kérdéskör.
Ahogy visszagondolok, nekem nem volt kifogásom az ellen, ha valaki egy stake-et rare, medium-rare, vagy well done módon szereti (hogy az összes nem tudom hány fokozatot ne említsem).
Nem a látvány miatt ódzkodom a nem teljesen átsült cuccoktól, a látvánnyal sok bajom nincs. Bár mondjuk ha a csirkecomb vége fekete a belesült vértől mert trehányul véreztették ki, akkor az nem egy szép látvány, de akkor sem dőlök a kardomba:)

Egyébként ha azt vesszük, akkor többé-kevésbé minden bevitt cuccnak van rizikófaktora, ha az nyers. Nem is törekszem arra, hogy lelkem szép templomát csak kifogástalan minőségű építőanyaggal építsem, de amit egyszerűbb beavatkozással el tudok érni, azt megteszem.
És ráadásnak ott van a saját kialakult ízlésünk is:)

2017.11.20. 20:32:26

@Benikuty: több, mint 30 éve nem jártam a Szépasszonyvölgyi pincék környékén se :) én nem úgy veszek bort ünnepre, ugye érted, azt szeretném, hogy hagyjuk... az én internetes incognitom mindennél fontosabb nekem, köszönöm a megértésedet

she_wolf 2017.11.20. 20:53:13

@pizzaszeletvágó:
Incognito ergo sum...márum, kinekmiköze?:D
De ha már bor, akkor pálesz! Kertepálesz méghozzá, az is a jobbik fajtából:)
Haccáz éve nem ittam, de tegnap.... és jusztsenem kezdem elölről:9

2017.11.20. 20:53:21

@Attilajukkaja: vagy éppenséggel a spanyoloknál, ahol még a barcelonai és a spanyol is különböző, aktuális kérdés

igen, nekem továbbra is ez a bajom: én pizzaszeletvagó, töltök és fogyasztok véreshurkát, saját magam, mások meg beszélnek róla

a tapasztalás valahol hiányzik
kezdem megérteni, hogy talán ezért "vesézel ki" minden mondatot, mert a végső tapasztalat, az íz kóstolása hiányzik, furcsa, de ne mondd, hogy véreshurkát is sütsz valamelyik családtagnak, vagy igen?

félreértés ne legyen, ismerünk a blogkocsma történetében kedves és jó hozzászólásairól felismerhető régi komment-társat, aki anélkül készít(ett) jó húsételt, hogy saját maga fogyasztaná, vele nincs bajom, mi lehet a különbség?

2017.11.20. 21:06:49

@she_wolf: vigyázz magadra! ;)

Attilajukkaja 2017.11.20. 21:26:54

@she_wolf:
"Csak azt nem értem, hogy miért van most áttárgyalva velem ez a "véresen vagy nem véresen" kérdéskör."
Áttárgyalva? Csak Benikuty észrevételére reagáltam. Aztán te mondtad, hogy nem kedveled a nyers húsokat.
Lassan már azért is elnézést kell kérjek, ha valamire válaszolok?

"Ahogy visszagondolok, nekem nem volt kifogásom az ellen, ha valaki egy stake-et rare, medium-rare, vagy well done módon szereti (hogy az összes nem tudom hány fokozatot ne említsem)."
Szerintem se.

"ha azt vesszük, akkor minden "cuccnak van rizikófaktora, ha az nyers."
Valóban.
Köszönöm a válaszodat. Ezt a beszélgetést én a magam részéről le is zárom, mert úgy érzem, hogy van, aki ebből sajnos valami mást szeretne kihozni, mint te vagy én.
Nagyon sajnálom!!!

2017.11.20. 21:38:47

@Attilajukkaja: szeretnélek megnyugtatni, hogy én kilépek, magam részére megkaptam minden választ tőled, amit csak megkaphattam, zavart a jelenség, de igyekszem a továbbiakban nem tudomást venni róla, amit pedig @she_wolf: -nak írtál, nem fair, miért kevered bele őt a mi nézeteltérésünkbe?

she_wolf 2017.11.20. 21:46:04

@Attilajukkaja:
Semmi gond nincs ezzel, csak tényleg nem értettem, hogy miért a véres része volt ennek a dolognak kidomborítva.
És tényleg elgondolkodtam azon, hogy említettem-e olyasmit, ami miatt bennem így csapódott le ez az eszmecsere, de tényleg nem rémlik:)

Nem gondolnám, hogy elnézést kellene kérned -legalábbis tőlem-, nem volt köztünk semmilyen vita.
Nem szokásom a táncolós stílus: sem a tojástánc, sem a pávatánc.
Parasztember apám úgy nevelt, hogy világosan, érthetően fogalmazzak, és ezt mindenre/mindenkire kiterjedően.

Úgyhogy sommásan: nekem semmi gondom nincs itt senkivel -így veled sem-, ha lesz, közlöm. Természetesen ez is viszonossági alapon működik nálam, mint szinte minden.

Fenchurch68 2017.11.21. 11:45:59

@she_wolf: Pizzaügyben: nekem nincs is gyúródeszkám, oszt mégis sütök pizzát kb. két hetente :)
(Bolti mirelit nálunk csak akut éhenhalás ellen jöhetne szóba, és ahonnan néha rendelni szoktunk, ott az egyik hely iszonyatosan elkurvult, ehetetlenné, az a durva, hogy a továbbra is szuper minőségű és ízű tésztára rátesznek ilyen teszkógazdaságos sonka meg növényi pizzafeltét jellegű dolgokat. A másik meg minőségi, finom, viszont mire kihozzák, gyúrással, kelesztéssel, sütéssel együtt kész a saját, sőt már meg is ettük. Mondjuk ehhez kell olyan sütő, ami tud 250 fokot, plusz tavaly karácsonyra kaptam egy ilyen állványos, négy tepsis pizzasütő izét, négy 25 centis pizza megsül benne 10-12 perc alatt. Ha marad a tésztából, akkor készül egy kis spenótos-sajtkrémes csiga is, hogy én is örüljek.)

she_wolf 2017.11.21. 12:13:26

@Fenchurch68:
Akut életmentés esetére tárazunk be néha mi is fagyasztott kész kajákat boltból. Ha nagyon éhesek vagyunk mert egész nap nem érünk rá, vagy nem jutunk hozzá enni, akkor mindig gáz a vége, mert a hitvesnek olyankor világvége víziói vannak, én meg szimplán csak hisztis vagyok, de azt nagyon:)
És akkor nem fogok nekiállni valamit hegeszteni a tűzhelyen, hanem beficcen valami ilyesmi.
Csudasütőm van, úgyhogy semmi akadálya a gyorskajának. De jön a harácsony, lehet megint saját készítésű cuccokkal megrámolni a fagyit:)

Fenchurch68 2017.11.21. 13:14:01

@she_wolf: Nem kell mentegetőzni, nálunk a picike mélyhűtő kétharmadát a lidlis 98% hústartalmú csodahamburger tölti ki :)

Lehet, hogy a mai világban már vannak ehető mirelit pizzák is, a 25-30 éves emlékeim alapján akkor már inkább egy melegszendó. De most kedvet kaptam kipróbálni a felhozatalt. Nálunk édesem bírja jobban a nem evést, mondjuk neki van mit felélni, nekem vigyáznom kell a nem evéssel, mert vagy eszem rendszeresen, vagy napokig nem, és most már nem engedek a 48-ból :D

she_wolf 2017.11.21. 18:19:35

@Fenchurch68:
Vett az uram a jó régen sajtkrémleves alapot. Kérdeztem tőle, hogy meghülyült-é? Pár nappal később sajtmártás lett belőle tésztára (gyári tortellini). Emlékszem, egyszer meg lehetett enni. És még ízlett is.
De arra is emlékszem, hogy következő nap sült oldalas volt hagymás krumplival, párolt vereskáposztával;)
És most, hogy ez eszembe jutott...

Topy 2017.11.21. 18:22:51

@she_wolf: ...zacskós sült oldalas lesz, porból készült hagymáskrumplival és instant vöröskáposztával? ;)

she_wolf 2017.11.21. 18:44:59

@Topy:
Mekkora buli lenne már!:D
Zacsiban biztos lehet oldalast sütni, a krumplipüré por is létező dolog (arra mondjuk még sosem vetemedtem), de az instant vöröskáposzta szerintem jó kis kihívás lehetne a kísérletezgetésekre fogékony konyhaboszorkáknak:)

2017.11.21. 19:12:04

@Topy: @she_wolf:

www.youtube.com/watch?v=yxXTH3CYHSw

van káposztás jelenet is, de azt most hirtelen nem találom...
:)

she_wolf 2017.11.21. 19:31:01

@pizzaszeletvágó:
Az illúzió nullára redukálása kimaxolva:)
Szerintem ne is keresd a káposztásat...

Attilajukkaja 2017.11.22. 13:32:33

@she_wolf:
Bocsi, hogy ilyen sokára válaszoltam, de .... szükségem volt egy kis időre.

"tényleg nem értettem, hogy miért a véres része volt ennek a dolognak kidomborítva."
Nekem az a véleményem, hogy a félig átsült húsokat nem kellene véresnek nevezni, mert ez sokakat megriaszt. Ezek a steakek vagy a rozé kacsamell, bárány nem a vértől piros. Nagyon nem. Ennyit írtam le néhány nappal ezelőtt, de nem domborítottam ki semmit. Veled kapcsolatban meg pláne nem.

"említettem-e olyasmit, ami miatt bennem így csapódott le ez az eszmecsere, de tényleg nem rémlik:)"
Nem említettél semmit. A vér kulináris felhasználásáról sem neked írtam, hanem annak, aki ezt felhozta. Én sem értettem, te miért gondoltad érintettnek magad.

"nem volt köztünk semmilyen vita."
Az értelmes, előremutató vitával nincs semmi gond. De itt köztünk tényleg nem volt semmilyen vita. :o)
Bocsi, de nem miattad vonultam vissza a múltkor. Azt hiszem, ezt érzékeltettem is veled. Ha nem, akkor most igyekszem tisztázni a helyzetet.
Erről ennyit, .. és ha nem haragszol, erre ne is térjünk vissza, ha nem muszáj.

she_wolf 2017.11.22. 22:04:21

@Attilajukkaja:
El van sikálva, részemről a fáklyásmenet:)
süti beállítások módosítása