Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Citromos-tejfölös halleves

2017.10.30. 07:00 Waka

G szólított meg valamikor nyár elején, volna-e még valami bitang erős ecetes paprikám, merthogy az apósáék jönnek hozzájuk a hétvégén. Az após az örökkön elégedetlen emberek közé tartozik, neki soha nem elég meleg a leves, soha nem elég hideg a fröccs és soha nem elég erős a paprika. Elvittem neki az utolsó üveg ecetes Trinidad Scorpion és Habanero keverékből készült rettenetet. Kérdezte, mit kérek cserébe. - Egy pontyot Kádártáról, ha mégy horgászni - mondtam neki. A paprika elérte a célját, mert a kedves papa azóta nem járt feléjük.
A hal aztán jó sokára jött. G klímaberendezések beépítéséből tengeti az életét, ami az idei nyarat tekintve nem lehet olyan sanyarú, de horgászni nem volt ideje. Október elején aztán csörgetett, hogy végre megvan az áhított pikkelyes, ugyan, mennék mán' le a Sörözőbe, hogy át tudja adni. Fél óra múlva ott lesz. Mit tehettem, erőt vettem magamon és leballagtam a sörözőbe. Lett az bizony másfél óra is, addig legurítottam pár vázát, mégiscsak hülyén néz ki az ember, ha ital nélkül szobrozik a kocsmában ennyi ideig. Aztán csak beesett, vidám volt, és csaprészeg, ugyanis az asszonyt előrelátóan magával vitte pilótának. Átadta a halat, gyorsan megittuk az áldomást, aztán pucoltam haza pucolni.

Régóta terveztem, hogy főzök egy nem szokványos hallevest. Valamilyen lengyeles stílusúra gondoltam, csak az volt vele a bajom, hogy mindegyik zöldségekkel készült, én meg azt nem akartam beletenni. Fetreng az asztalomon egy angol nyelvű lengyel szakácskönyv, fellapoztam, de az is csak a zöldséges verziót ismeri. Maradt a szokásos metódus: mentem a saját fejem után. Az eredmény végül egészen jó lett.

img_1754.JPG

Hozzávalók:
- 40 dkg pontyfilé
- 20 dkg haltej és/vagy ikra
- 40 dkg apró hal vagy pontyfej, -csont, -farok
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 érett lecsópaprika
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- szükség szerint zsemlemorzsa
- étkezési keményítő
- só
- bors

A halászlé kifejezést igyekszem elkerülni (nem fog sikerülni), nehogy valamelyik megmondóember eligazítson, egy bajai-szegedi iszapbirkózásba meg végképp nem szeretnék belemenni.
A pontyot levetkőztettem, kibeleztem és kifiléztem.

img_1646.JPGimg_1649.JPGimg_1670.JPG

A filét szétvágtam. Ehhez a fogáshoz a filék hát felőli és a hasüreg utáni részét (vagyis a szálkás részeket) használtam fel. A filéket egészen a bőrig bevágva beirdaltam és kisebb darabokra vágtam. Az irdalásra azért volt szükség, hátha a daráló nem viszi el tökéletesen a szálkákat.

img_1673.JPGimg_1717.JPG

Ledaráltam a halhúst, beleütöttem a tojást, sóztam, borsoztam és kikevertem. Kicsit lágy lett, ezért két evőkanál zsemlemorzsát is beledolgoztam.

img_1721.JPGimg_1729.JPGimg_1731.JPG

A laskára vágott hagymát, a paprikával, a paradicsommal, a ponty gerincével, három tenyérnyi kárásszal - annyi vízzel, amennyi éppen ellepte - feltettem főni. A forrástól számított 40 percig rotyogtattam.

img_1715.JPG

A megfőtt halat kitettem hűlni, kiszedtem belőle a nagyobb csontokat, majd a zöldségekkel együtt drótszitán áttörtem. Az így nyert sűrítmény meglehetősen sok volt, felét a fagyasztóba továbbítottam későbbi felhasználásra. Falra mászok azoktól, akiknek a jó halászlé főzelék sűrűségű. A maradékot aztán megint ketté vettem. Az egyik felébe kicsit markánsabb paprikázást és hígítást követően belefőztem pár pontypatkót Kistesónak, mivel ő némiképp idegenkedik a konyhai újításaimtól, de halat szereti.

img_1723.JPGimg_1727.JPG

A megmaradt sűrítményt feltettem főni. Hígítottam rajta, sóztam, mikor felforrt, megszórtam a pirospaprikával.

img_1735.JPG

A lobogó lébe kiskanállal beleszaggattam a halgombócokat, majd rögvest beletettem az ikrát is.

img_1738.JPG

A tejfölt kikevertem a keményítővel és egy kis hideg vízzel, majd 15-20 perc főlés után behabartam vele a levest. Fél citrom levét is belefacsartam. Kóstoltam, kicsit még utánasóztam, kiforraltam és kész voltam. A leves is.

img_1743.JPG

Jóízű lett, halas és tejfölös, kicsit pikáns. Tálaláskor még egy kis idei csípőssel megfejeltem. No meg két karéj kenyérrel. Szinte semmi szálka nem maradt a húsban, összesen kettő, jelentéktelenül apró csontocskával találkoztam.

img_1748.JPG

Aztán persze jött Kistesó, befalt egy tányérral meg elkunyizta az éthordómat, hogy haza is tudjon vinni belőle.

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4113114470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.30. 08:24:23

Húha..ez jól néz ki.Ismered a hal szoljankát? MI azt főzzük, ha másmilyen hallevesre vágyunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 08:40:14

Azt mondja a vejem, hogy mi magyarok mindenbe tejfölt teszünk :)
Megkóstolnám, de az a pici darab szálka, amit talált a poszter, elvette a kedvemet. Ez pont olyan, mint amikor a feleségem magozott meggyből készít pitét, majd ráharapok egy meggymagra :(
Egyesek azt is állítják, hogy az irdalással eltűnnek a szálkák. Egy frászt! Csak olyan kicsik lesznek, hogy nem tudod belőle kiszedni - viszont a fogínyedbe szépen beleállnak. Akkor már maradjon egyben, azt megtalálom benne.

BOAR 2017.10.30. 08:58:35

A JÓ irdalással eltűnnek a szálkák. Ha ritkán jár a kés, akkor persze marad néhány.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.30. 09:16:18

A szálkák miatt eszünk mi tengeri halat...pedig az itthoni ízre nekem sokkal jobban bejönne, de mire kipiszkálom a szálkákat, elmegy a kedvem az egésztől(kivéve a rendesen megsütött keszeget).Gyereknek meg sose adnám, annyit nem ér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 09:31:10

@BOAR: Minden esetre a szomszédasszonyom tudhat valamit. Rendszeresen meglep egy beirdalt, ropogósra sült keszeggel. Abban csak bordát találok, szálkát nem, pedig a keszeg igencsak szálkás hal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 09:33:33

@Kumari aki Nilüfer: Tán 8-10 éve eszem itthon halat. Lassan megtanultam a szálkákat megtalálni benne, és megérte, mert jó az íze. Küzdeni legtöbbet a csukával küzdöttem, de a kedvencem most is a kecsege (porcos hal...)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.30. 09:45:55

@Andrass9: Na, jó, eszem én -ha van- kecsegét,(idejét sem tudom, mikor ettem), pisztrángot viszonylag sűrűbben, halászlében pontyot..
Ami vicces, én féltem a gyerekeket a szálkától, de eszembe jutott, hogy gyerekkoromban rengeteg halat ettünk, az Ecsedi-láp titkos vizeiben azért aki keresett, talált:DD a Kraszna sem volt mindig mocskos. Apukám hálóval, varsával sokszor fogott halat,(nem volt engedélye, de kinek volt akkor engedélye, azt sem tudta a hatóság, hol maradtak meg a lápi erek, meg az árkok a lecsapolás után, ahol nyüzsgött a sok hal) sült, rántott formában ettük, volt klasszikus passzírozott alapú halászlé is.Hogyan is ment ez felejtésbe??? Eszembe jutott, apu egyszer fogott hálóval akkora csukát, hogy abban a hagyományos cink lasolóban háromszor ért körbe...de miért tettük a locsolóba?? ezt már nem tudom... (

Ahogy így írom, tudatosodik bennem, hogy felnőtt koromra lettem beszari a szálkák miatt:DDDD

Topy 2017.10.30. 10:40:18

@Andrass9: és azt nem mondta a vejed, hogy nálunk minden étel úgy kezdődik, hogy hagymát aprítunk? :)

Topy 2017.10.30. 10:47:39

izgalmasnak tűnik ez a hallé, a halgombóc ügyes trükk a szálkaprobléma kezelésére! :)
szálkaparásoknak jó alternatíva a süllő- vagy harcsafilé, megszállot pecás ismerősöktől menyhal
más kérdés, hogy ezeket bizonyos ételekbe sajnálja az ember, mert megállnak a saját uszonyukon is ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 11:03:13

@Kumari aki Nilüfer: Nekem kisgyerekkoromban akadt meg egy szálka a torkomon a Dunán úton Baja felé. 6 óra múlva értünk oda, amikor a gyerekorvosunk kivette. Azóta van bennem félsz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 11:04:03

@Topy: Azt nem, de mondtam neki, hogy ő meg mindent citrommal eszik :) Palesztín az istenadta aaz mohamedadta :)

Fenchurch68 2017.10.30. 13:37:52

@Topy: Ezen a szál-kaparáson kellett pár másodpercet gondolkodnom.
@Andrass9: Allahatta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.30. 17:34:23

Köszönök szépen!
@Kumari aki Nilüfer: Nem ismerem, de felveszem az ötéves tervbe.
@Andrass9: Neked szálkamentes halból fogok főzni. :)
@BOAR: Az a kettő darab szerintem simán belefér.

BOAR 2017.10.30. 18:10:33

@Waka: Bele hát. Nem is neked írtam, hanem Andrásnak, aki szkeptikus véleményt fogalmazott meg az irdalással kapcsolatban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 18:44:04

@Waka: @BOAR: Az nekem pont kettővel több, mint amennyit a fogínyembe beleszúródni szeretnék :)

BOAR 2017.10.30. 18:57:24

@Andrass9: Te se tudsz örülni semminek... :-)
Ismerősömnek kihúzták pár fogát mire rájött, hogy a durva gyulladást a pattogatott kukorica kemény héja okozta... A röntgen nem mutatta ki állítólag, a fogorvos nem találta oszt olyan fájdalmai voltak, hogy a csempét kaparta a fürdőszobában...

BOAR 2017.10.30. 19:00:30

@Andrass9: Nekem valami kemény szőr állt bele a foginyembe úgy, hogy napokig nem tudtam kiimádkozni. Nem p.naszőr volt, nem is a fogkefe "sörtéje", valami sertéscsülökből vagy disznósajtból kerülhetett oda, éreztem a gyulladást, éreztem a nyelvemmel a szőrszálat de az Istennek se találtam. Végül csak elkaptam valahogy két újjal, pedig addigra már ércsipesszel meg mindenfélével próbálkoztam.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.30. 19:18:33

@BOAR:

Máskor puhább szőrbe dugdost a foginyedet.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 19:35:06

@BOAR: Nekem a saját bajszomból jut be néha. A popcorn héja is szeret bemászni az íny és a fog közé, de azt száz évben egyszer eszem csak! A kivarázsoláshoz nekem is csak az ujjaim működnek :)

she_wolf 2017.10.30. 20:01:53

@BOAR:
No ezért nem eszem én disznósajtot!:D A csülköt én gyantázom, tehát azért csak magamat okolhatom, ha trehány munkát végzek. De a difnósajtban aztán bármi lehet.

2017.10.30. 20:36:39

@BOAR: sündisznó lehetett az...! :)

Dikusz 2017.10.30. 22:34:31

@Andrass9: A szomszédasszonyod halszálkásíttalanítási (ezt a szót most találtam ki) tippje érdekelne.
Nagyon szeretem a halat, szívesen eszem, de a szálkát nem szeretem benne. Még a sprotni legapróbb halából is kipiszkálom...

Dikusz 2017.10.30. 22:42:39

@she_wolf: én is gyantázom a csülkömet. Gyantázd a disznósajtot is:)))
Tegnap a fél Börzsönyt elvitte a fejünk fölül a szél, meg az eső, mi meg ültünk a diófa ágai között, szétidétlenkedtük az agyunkat, mécses(elemes) fényénél -áram a környéken nem volt, esztméletlen jót szórakoztunk.

Szedtem egy csomó diót, leverte a szél, tud valaki tippet adni hogy kell hatékonyan megpucolni?

she_wolf 2017.10.30. 23:45:04

@Dikusz:
Azóta nem eszek disznósajtot, mióta a társulat egyik tagja ráharapott benne valamire. Egy fog volt. És nem a társulat ominózus tagjáé, mert leltárt tartott, és neki megvót mind az összes tizenvalahány.
Egy gyengébb gyomrú ismerősünk diszkréten félrevonult. Igen, azon okból kifolyólag.

Dió. Márminthogy a hajábul kiszabadítni? Hát kérlek szépen, fogol egy masszív deszkát (én egy ősi húsvágó deszkát rendszeresítettem erre), és gondosan rája hajtogatol több rétegben néhány kiszuperált konyharuhát. Majd pedig szépen, komótosan TV-zés közben elkezdel kalapálni. Én a gagyi húsklopfolómat használom erre a célra. A diót az egyik edényből kiveszed, elhelyezed a konyharuhán, kis kacsóddal rámarkolsz a klopfoló nyelére, és lesújtasz vele a dióra. Egyszer, kétszer, ötször... hogy ne kívánja töpször:) Majd pediglen a belet egy tiszta tálkában szépen összegyűjtöd.
Amikor én ezzel végzek, szépen bezacskózom a belet 25 dekánként elosztva, és hussan a fagyiba:)
Jól el szoktam vele szórakozni. Általában akkor, amikor idegbeteg vagyok és nem akarok senkiben kárt okozni.
A dió haja pedig a szabadban elégetve télen jó meleget és illatot biztosít:)

Én szeretek szöszölgetni, aprólékoskodni, úgyhogy még nem gondolkodtam a termelékenység fokozásán:D
Az úthengernél jobb nem jut hirtelen eszembe....

BOAR 2017.10.31. 00:26:46

@she_wolf: A disznósajtot pont azért szeretjük, mert "bármi", sőt, két "bármi" lehet a jutalom. Egy kis nyelve, egy kis füle, egy kis orra, egy kis szalmonella... :-)

BOAR 2017.10.31. 00:28:18

@pizzaszeletvágó: Kizárt dolog. "Sünbáló"-t nyúzzuk, ott nem maradhat tüske... :-)

she_wolf 2017.10.31. 01:01:36

@BOAR:
Csaxólok, hogy a sünci védett állatka! Nem ér bántani, pláne megenni!:) Én finnyás vagyok, kopaszon szeretem a húsféléket, egyben. Oszt majd én tudom, mi lesz belőle:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 09:14:01

@BOAR: A disznósajt tényleg azért jó, amit felsorolsz, de a bolti sajtok fűszerezése egyre satnyább. Mi nem ölünk disznót, mert nincs, így jó házi disznósajthoz nagyon ritkán jutunk hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 09:17:38

@Dikusz: Nekem papagály/vízpumpa/csőfogó vált be a legjobban, mert egyben marad a dióbél és nem repked a héja. Bal marokba fogom a diót, ráfogok a fogóval, összeszorítom a markomat és roppantom a héjat. Gyors és nem ráz ...
blogkocsma.blog.hu/2012/07/27/praktikak_es_babonak_a_konyhaban_1

BOAR 2017.10.31. 09:34:12

@Andrass9: Nekem sincs saját disznóm csak néhány kövér kutyám, macskám de azokat nem vágom le... :-)
Venni szoktam hízót, azt vágom le, dolgozom fel...

BOAR 2017.10.31. 09:35:21

@she_wolf: A sünbáló védett státuszával magam is tisztában vagyok de ezt a mindenkori kutyáim nem feltétlenül tartják tiszteletben.

2017.10.31. 09:45:59

@Dikusz: @she_wolf: természetesen az M1 TV Híradót kell nézni közben, mikor klopfolóval verjük a diót. Úgy hatásosabb.
Ám így Karácsony közeledtével nézhetjük a Diótörő balettet is közben. :)

Én egyszer a lecsókolbászban találtam letört fogat. Nem az enyémet. Nem is a disznóét. Disznófogban ritka az amalgám tömés. De hol vannak azok a régi szép idők, visszasírom, mikor a zöld üveges Borsodit vettük. Nem azért mert finomabb volt a barna üvegesnél, hanem mert meglátszott benne az egér.

2017.10.31. 09:58:26

@BOAR: bizony, csak így érdemes. Én is most keresem már a vágnivalót, de sajnos keresni kell a minőséget. Az volt jó, amíg apósommal vágtunk. Lassan nevelt, érett húsú, vastag szalonnás 180-210 kilósakat, egy évben hármat. Viszont disznósajtot akkor nem csináltunk, pontosabban nem jót. Nem volt az öregnek türelme hozzá, én pedig fiatalon nem ismertem a módját.

BOAR 2017.10.31. 10:09:19

@pizzaszeletvágó: Őszintén szólva én se csinálok már disznósajtot, ezért kényszerülők rá a boltira. Nincs hozzá szerencsém, mindig szétdurran pedig a végén már hőmérővel figyeltem a vizet, ne menjen kilencven fok fölé. Elegem lett abból, hogy a sok finomság úszkál az abalében. Másrészt a család is úgy van vele, hogy kétszer-háromszor esznek belőle utána már csak én pusztítom. A belevalókhoz inkább rakok egy kis vaddisznómájat és csinálok füstöltmájast, annak nagyobb a sikere.

2017.10.31. 10:30:11

@BOAR: helyesen teszed, amit a család szeret, és sikerül, azt kell csinálni

she_wolf 2017.10.31. 12:00:22

@pizzaszeletvágó:
M1 Híradót. Aha. Majd ha a maradék eszem is elment. Egyedül is tudok idegbeteg lenni, nem kell hozzá segédeszköz:P
Karácsony? Már most harácsony van, pedig még lehet a teraszon napozni:D
Aszongya a zinternet, hogy sePtiben de gyorsanmármostan rendeljük meg a cuccot, mert se postai kézbesítés, se árukészlet, se pénz, se posztó, se semmi.... elvégre is dübörög a gazdaság.
Na ezért van tele a púpom a Karácsonnyal. Anyósomék távoztával immár csak akkor ünnep nekem a karácsony, ha valami véletlen folytán havat látok. De ha nem havazik, az sem baj, van olyan hűtőm még, ami nem no frost, hanem leolvasztós;)

2017.10.31. 12:10:36

Lassan ideje, hogy méltassam a hallevest is.
Igen szép étel, bár szerintem, én megmondom, a halászlé nem így készül. :)))
A hal pikkelyezés tökéletes, magam is így szoktam, csak alányúlunk a késsel és lejön a kabát nagyjából egyben. Ez az igazi ponty, nem a tükrös, amiről azt hiszik a laikusok, hogy 5-6 pikkely, és nem kell pucolni, hát egyék ők azt az elefántbőrű förmedvényt.
A hal bontása is tökéletes, én is ezt szoktam csinálni, különböző étel készül a bordákból, és az Y-szálkás részekből. Erre a feladatra rendszeresítettem egy kiváló minőségű japán szüretelő ollót, a sarki mezőgazdasági boltból. (jaj, de sznob vagyok, már csak egy lépés a legmodernebb szuvidoló kütyü)
Fej, gerinc, alaplébe tökéletes.
A halgombóc készítése mintaszerű.
Ahogy van, jöhet, egy csepp vagy több csepp rozéval kísérve.

Amit másképp gondolok és másképp csinálnék:
Először is halgombóc levesnek nevezném, mert megérdemli.
Másodszor, én nem pirosítanám ezt a levest, hogy ne emlékeztessen a korhely halászlére, ellenben zöldíteném egy picit, még ha a zöldséges leves ötletét el is vetette a szakács. Pici petrezselymet tennék a gombócba, esetleg a lébe is, de abba keveset.
Persze ez már egy másik recept lenne.
Aki a tárkonyos leveseket szereti, elkészítheti tárkonyosan is, ugyanezzel a halfeldolgozó technikával, az meg már egy harmadik recept.
A lényeg, hogy technológiailag nagyon rendben van ez a recept, többi az olvasó fantáziájára van bízva.

Dikusz 2017.10.31. 13:55:25

@pizzaszeletvágó: ahhoz nem kell dió, hogy káromkodjak, ha az M1-híradót nézem. Gondolom én, mert nem nézem...
Az említett lecsókolbászban talált főemlős fog után én inkább azon merengtem volna, hogy disznóhús van-e benne? :))

she_wolf 2017.10.31. 17:00:39

@Dikusz:
Ó szívem! Éppen elég, ha átsvenkelsz a zinekcen:) Mármint a káromkodáshoz. Mi nők, természetesen csak gondoljuk, ki nem mondjuk, mert milyen az már?:)

És ha fogat találsz, akkor már oly mindegy, akár főemlős is lehet, elvégre is ember embernek farkasa, vagy miaszösz, pedig tanulhatnánk a kutyaféléktől:(
Ja, most jöttem a nagybótból, feldúlt vagyok, hozzászólásom hangulatát ehhez mérten tessen olvasni és értelmezni!:D

Én pedig halat továbbra sem. Csak hogy valami "on" is legyen,)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.31. 19:11:37

@pizzaszeletvágó: Legközelebb felhasználom a tippeket. :)
@BOAR: A spájzban várakozik 1 m 14 centis műbél, éppen disznósajt céljára. Mihelyst elkészül, referálok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 19:57:22

@Waka: Ekkora gyomorról még életemben nem hallottam!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 19:57:57

@she_wolf: Hal ide vagy oda! Mi a szösz hergelt fel ennyire????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 20:05:32

Mindenki irígységére:
Kaptam a családomtól születésnapra és karácsonyra (miután közöltem velük, hogy SEMMIT SE KÉREK) egy gőzmozdonyt, vagyis offset smokert, azaz egy olyan grillező szerkentyűt, amivel csinálhatok igazi BBQ-t, meg féligazit is, de grillezhetek is rajta!
Ez az a jószág:
www.grilltarsasag.hu/termekek-161/faszenes-grillek-79/ofszet-szmokerek-248/grilln-smoke-smoking-classic-bbq-grill-and-smoker-289
Minden rács öntöttvas rajta!
Összeraktam, de maradt egy marék csavar :) Elvesztettem a keréktengelyt, csináltam újat, de meglett a végén! Most éppen leégetem róla a gépzsírt, amibe csomagolták. Holnap készítek egy valódi pulled pork-ot tarjából. Mostantól a jóisten mentsen meg benneteket a BBQ posztoktól :)))

Dikusz 2017.10.31. 21:17:21

@she_wolf: tessélszíves válaszolni a kollektív kérdésre, mifranc hergelt fel a nagybótban?

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.31. 21:18:04

Gratulálok az ajándékhoz, ez nagyon jó. A felső részét hol kell fűteni?

Dikusz 2017.10.31. 21:22:17

@Andrass9: Hűha, ez komoly! Még füstölni is lehet rajta, jöhet olyan poszt is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 21:35:58

@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz: A felső részt vagy szintén felső rész aljából, vagy az oldalsó részből lehet fűteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.31. 21:36:44

@Dikusz: Erre készülök! szerintem pár poszt után könyörögni fogtok, hogy hagyjam abba :)))

she_wolf 2017.11.01. 03:01:38

@Dikusz:
Felhíttam a hitest, hogy mit enne, mert ő vidéken, én itthon, és különben is fogyóban volt néhány dolog. És hát ugye akkor célirányosan megyek költekezni, hogy este fincsi vacsival (bugyibuci, mer'azatrendi:D) várhassam.
Aszongya: van még leves, csináljak mögé egy jó kis túrós csuszát, rengeteg sült kolozsvári szalonnával (ja, meg porcukorral, hogy a szemed álljon meg -gondoltam).
Okés, akkor ó sün! Közel van, zsé is van, jogsi, forgalmi, szatyor...
Százas érme! Találtam, minden klappolt.

Hát először is: kikötöttem Érden (ÉRDEN!!!). Merthogy már megint elbambultam a sávot, onnan meg te meg nem fordulsz, csak újra tankolás után (hogy a szemük álljon meg!)!
Robotpilótára kapcsolva visszataláltam a helyi ósünbe, bemék.
Hogy az a pirosságos kaporszakállú rogyasztaná reájuk az épületet, sehol nem lehet közlekedni a csoki Mikulásoktól!
Ettől már Gombóc Artúr is besokallna:(
Bemégy és szügyön ver a kötelező Mikulás fíling, ami nem lenne baj, ha az itt-ott, létidegen helyen is nem az lenne szana meg szerte és szétszórva! Pick szalámis és paprikás kolbászos gondolában kifejezetten jól mutat, na!:)
Nem érdekelt, zőccséges terület felé vettem az irányt (meg arra van a húspult, bal oldalon meg a tejes. Narancs. Mandarin. Klementin. (ótedráágaklementííína csaktudnááám, most merrejááársz..). Hegyekben. Meg celler, szottyadt répa. Banán. Törtaranyért.
Hagyma? Merthogy az is kellett vón úgy amúgy. Töttyedék, szotyadék, de legalább occó. Nem vettem. Annyiért sem:P
Nem nyújtom, magamban dühöngtem egy sort, megszórtam a taliga alját a legszükségesebbekkel, oszt gyía haza, a jól megszokott komfortzónámba.
Lett jó finom túrós csusza (jó sok sült kolozsvári szalonnával meg tejföllel -és ofkórsz a hitesnek egy valag porcukorral), meg egy kisebb csb., de az már offtopik, legfeljebb Dikuszt fárasztom majd vele privátban:D

Röviden összefoglalva: a kínálat szar, az árak az egekben (rezsócsökkentés van ezerrel, meg lakástámogatás), ember- akitől kérdezhetsz- az ablakban és félhullán.
Ez ma a "multi". A kiskert meg megfizetni -ha az egyébként jó!-, szinte lehetetlen.
Ja, és vagyunk mindösszesen ketten! El sem képzelem, hogy kispénzű, két kisgyereket nevelők hogy élnek meg -szerencsés esetben átlagbérből:(

Baszki! A túrós csusza (jó, legyen tészta) a csórók megfizethető eledele -elvileg. Ehhez képest, és hogy nem makkon hizlalt spanyol disznóból származik a reá sütött szalonna, egy drága kaja lett.
A túrót sem kis háztájiban állítják elő hozzá szorgos gazdasszonyok, hanem tömegtermelt cucc, mert az jó a városi ember belibe negyed kilója 300 körül occó:(
Szóval amikor jönnek az átlagbérekkel, akkor úgy tudnám őket pofán verni péklapáttal egy gyenge háztartás havi élelmiszer-kiadását mellékelve (ami nem feltétlenül egészségbarát), hogy a fal adná a másikat!
És ebben csak a kaja van, ami nem tetemes összeg -pedig de! És nem a mennyiségét (pláne nem a minőségét!) tekintve!

Szóval ilyen gondolatok keringenek bennem néha, és ezektől meglehetősen zabos tudok lenni alkalomadtán.
Félreértés ne essék: nem magam miatt vagyok ilyenkor feldúlt. Teréz Anya komplexusom sincs. És a körülményekhez képest kényelmesen élek, nem dúskálok, ugyanakkor nem is szűkölködöm.
De amit nap mint nap tapasztalok a szolgáltatók részéről (a hivatalokat ne említsük, nem akarom fokozni:D), attól még az én galamblelkem is kezd befeketedni:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.11.01. 09:05:37

@she_wolf:

No, ha zabos lettél, akkor már egészségesen is élsz, mert a zab maga az egészség.;D

Egyébként meg nálunk nincs infláció, mondja a kormány, ezért nem is értem miről beszélsz. Persze az uszoda meg a stadijony árak emelkedtek, de a rezsó csökkent, mert kevesebbet használod. Egy egész havi átlagbér megrezsócsökkent, ennek őrülni kéne. No, ebből igyunk gyorsan egy jót! Kocsmáros sört ide, bort ide! Meg házi pálinkát is. Mert az occó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.01. 09:36:09

@she_wolf: Meglep, hogy az ottani madaras ilyen ócska! Mi a solymárival meg vagyunk elégedve (hogy A Fickó irígykedő szavaival éljek: még wagyu marha is van tehén árban). A mikulásokból se volt túl sok :) A zöldség szép.
Vett a feleségem lila sárgarépát: a cékla ehhez képest hipó, úgy megfestette kezét, száját :) Eladók kedvesek, mosolyognak és segítenek, ha kell.
Ami a többit illeti, azzl egyetértek, és én is pöfögök miatta. Hülye voltam, hogy hazaköltöztünk az USA-ból (bár most meg szívhatnánk a trampli miatt).
Mi is ketten élünk (és nem pazaroljuk a porcukrot csuszára :), de nem volt még olyan bevásárlás, ahol nem jött be a szabály: hány darab, annyi ezer az összár. Hogy itt hol nincs infláció, azt én nem látom kis agyacskámmal ...

she_wolf 2017.11.01. 09:47:57

@látjátok feleim szümtükkel:
Őrülök is, majdnem naponta, de azért nem viszem túlzásba:)

she_wolf 2017.11.01. 10:06:58

@Andrass9:
Nem az inflációval van, vagy lenne baj. (A defláció egyértelműen negatív irányba hat.)
A baj azzal van, hogy mind az összes kiadásod mind az összes bevételeddel nem áll egészséges arányban.
Nem mondom azt sem, hogy minden madaras ilyen szar, sőt! Nekünk a szembeszomszéd hentes csajunk dolgozik az egyikben, tőle szoktunk jó jattos husikat venni.
Csak tudod, ha nem vagyok jattos, akkor máris borul minden.
Tegnap valahogy így jött össze, hogy minden trágya volt, és kikívánkozott belőlem a sirám.

A trampli miatt ne aggódj, kezdettől fogva kilóg a lólába, csodálkoznék, ha kitöltené a mandátumot. Bááár....ami az amerikaiakat illeti, bármi elképzelhető:D

she_wolf 2017.11.01. 11:33:51

@Andrass9:
Ja, Solymár jó hely:) Nem tudsz ott pecót occóér', amit megvehetnék és kis rátolással jó pízért kiadhatnék?)
Úgy kb. 20 évre?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.01. 13:54:13

@she_wolf: Sajna azt nem tudok - én csak vásárolni járok Solymárra :)

she_wolf 2017.11.01. 14:15:48

@Andrass9:
Akkor vásárolj! Nekem. Kérót. Megveszem, kipofozom, kiadom, te is jól jársz....
Ja. Néztem arrafelé, meg Nagykovácsiban, és gyünnek a mindenféle hírlevelek is lejárt(!) hirdetésekkel, kész agybaj:(
De tényleg, lassan válóok lesz. Nem baj, ezzel is megküzdünk.
Basszus, hogy ingatlanos cuccban mik vannak árilag, az valami téboly:(
No mindegy. Most az érdekel, hogy a hétvégére milyen gyümölcsös sütit süssek:D
Mert az iránt van nekem kévánságom...

2017.11.01. 16:24:52

@Andrass9: füstölt pisztrángot kérünk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.01. 17:01:20

@pizzaszeletvágó: Most tarja van a füstön, de keresek neked egy pisztrángot :)

2017.11.01. 17:16:37

@Andrass9: nehogy a közteresek menjenek ki megint, a füstszagra, jóban kell lenni a szomszédokkal, vinni kóstolót, meg nekünk is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.01. 17:39:07

@pizzaszeletvágó: Már mások is emlegették a köztereseket ... Hogy mennyi ingyenélő akad, ha jó illatok szállnak!

Vaczak2 2017.11.01. 18:19:25

Jóestét!
A múltkor én is csináltam "halgombócleves hóvége módra"-t csak én a meglévő néhány pontyszeletből csináltam egy gyenge hallevest (nem halászlét) majd a főtt halból zsemlés petrezselymes halgombócot ami ment vissza a levesbe, sok tejföllel meg petrezselyemmel meg citrommal. Családom azt mondta ilyen étel nincs, (pedig ezek szerint van) de megették.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.01. 18:35:37

@Dikusz: El kell vinni egy unatkozó nyugdíjasnak, és felibe megtöri:) Mi így szoktuk.Mindenki részesedik(Milo szindikátusa:DD)

Dikusz 2017.11.01. 19:44:50

@Kumari aki Nilüfer: nem kell elvinni, itt vagyok én magamnak:)))
Csak annyi a különbség, hogy én nem unatkozom:)

she_wolf 2017.11.01. 20:23:20

@Dikusz:
Jól beszélsz!;) És minden van hozzá, vagy ha nem, hát majd lesz. Merénaszontam! Te is szokol bele diót tenni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.01. 20:26:47

@Andrass9: Elkészült az első BBQ tarja. Nem hiszem, hogy posztolom, bár feleségem nagyon udvariasan két szeletet is evett belőle :)
Ezt biz még tanulni kell, meg kiismerni szerkentyűt.

Dikusz 2017.11.01. 20:31:15

@she_wolf: Nem szoktam, csak almát. Egyik túratársnőnk szokott meglepni minket almáslepénnyel, ő tesz bele kicsi gesztenyepürét is, nagyon finom:)))

@Andrass9: egészet, mert még nem pucoltam meg:)

she_wolf 2017.11.01. 20:34:13

@Andrass9:
Úgy biza!:) Deszkán, késsel elnagyolva, almába bele fahaj, cukor, mazsola (jó sok mazsola!), ha nem eléggé pikáncsos, akkor némi citrom leve, haja. A fenébe is, elég gondolnom rá:D

she_wolf 2017.11.01. 20:38:46

@Andrass9:
Pedig tarja recepicére nagyon vevő vagyok, mert szeretjük:)
Pörköltnek, szeletnek, egyben megtűzdelten megsütve, bárhogy finom.
Az ilyen asszony jó asszony, ismeretlenül is üdvözlöm!:)

@Dikusz:
Gesztenyepürét még nem próbáltam, nem lehet rossz. Alma, gesztenye bírják egymást. És mindkettő szezonális, őszi/téli cucc ha nagyon szigorúan vesszük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.11.01. 22:01:46

Köszönök szépen!
@Andrass9: GMO :D
Az a BBQ tarja engem is érdekel.
@she_wolf: Felénk is nagyjából ez van, csak éppen nem kell érte autóba ülnöm, éppen útba esik gyalogszerrel hazafelé.

Kumari aki Nilüfer 2017.11.02. 07:28:03

Fahaj, almahaj, citromhaj, krumplihaj..ki az, aki Szatmár megyében nőtt fel??:D

she_wolf 2017.11.02. 11:30:23

@Kumari aki Nilüfer:
Azt nem tudom, de úgy olvastam, ott is élnek emberek:)
Én a szomszéd mögye szülötte vagyok.

@Waka:
Sejtem hogy ez nem csak nálunk helyi jelenség, ezzel együtt valahogy nem tud vigasztalni:(
süti beállítások módosítása