Hát ez a cím elég hosszúra sikeredett, de mit tegyek, az ételnek nem tudtam rövidebb nevet adni. Persze lehetett volna tepsishal lencsével is a neve, de akkor senki nem olvassa el :)
A Metróban vettem ezt a szép darab halat, amikor a tõkehalat is gyûjtöttem. A hal friss volt, mert ráírták a vákumcsomagolásra, hogy fagyasztható. Most viszont napok óta ennék valami finomat, de nem ugrott be semmi. Feleségem dolgozik, akkor lehet halat sütni, hurrá!!
Az alábbiakat használtam a halhoz (2 személyre):
- 45 dkg Nyúzott Barramundi (ausztrál süllõ) filé
- 1 nagy fej vereshagyma
- 1 szép paradicsom
- 1 kis vérnarancs (ezt találtam a hûtõben citrom helyett)
- 1 csokor petrezselyemlevél
- Majoranna, kakukkfû, bazsalikom tetszés szerint.
- Só, oliva olaj
Egy pontméretû tepsibe kis olivát locsolgattam, amire a karikába vágott hagymát fektettem. Ezt megsóztam kicsinyt.
A füszereket közepesre vágtam, a halszeletet besóztam, megforgattam a felvágott fûszerekbe, belepacsmagoltam mindkét oldalába és a hagymakarikákra fektettem.
Felkarikáztam a narancsot és a paradicsomot, amivel azután letakartam a halat.
A sütõt maximumra tekertem, és betettem a tepsit. Elõször 20 percre, majd még plusz 10 percet adtam neki, mert a hal még nem sült át. A végén bekapcsoltam a grillt, reszeltem kis parmezánt a halra és 5 percig grilleztem.
Elõkészítettem ugyan egy kis prézlit, de úgy döntöttem, legyen inkább szaftos ez a hal.
Ezalatt kellett valami körítést is készíteni, amit a kamrában meglátott vöröslencse és a kertbõl felhozott padlizsán ihletett.
Összeszedtem hát:
- 15 dkg vöröslencse
- 1 közepes fej vereshagyma
- 1 kis padlizsán
- 1 dl tejszín
- 1 evõkanál vargányapor
- kevéske barna vaj
- 1 kávéskanál curry por
- 1 mokkáskanál Cajun fûszerkeverék.
- 1 mokkáskanál mustár
- só
A hagymát apróra kockáztam, és fedõ alatt egy evőkanál barna vajon megpároltam. Félúton beleszórtam a fûszereket, hogy azok is adják ki az illatukat. A vargányaport egy féldeci vízben áztattam. A padlizsánt héjastól apró kockákra vágtam, és a hagyma után küldtem a lábaskába. A lencsét leöblítettem és forró vízben beáztattam.
Amikor a hagyma láthatóan megpirult, akkor beleöntöttem a vöröslencsét és a vargányát az áztatóvízzel együtt.
Sóztam és egy mokkáskanál angol mustárt is belekevertem (az a pici sárga pötty a kép közepén, de a fotózás után elkevertem!)
Fedõ alatt elkezdtem fõzni, amíg a levét teljesen felitta. Ekkor egy deci tejszínnel higítottam.
További 20 perc alatt puha krémesre fõtt. Alig tudtam megállni, hogy ne egyem meg mielõtt a hal is megsül!
A tálaláshoz még hoztam egy szál petrezselymet, citromillatú kakukkfüvet és egy sárga kokélparadicsomot. Nézzen már ki valahogy a tányérom, mégha egyedül is eszem.
Egy kukkantás a hal belsejébe varázslatos világba vitt. Szaftos lemezekre esett szét.
Ha belegondolok, nem volt egy olcsó étek: a hal kilója 4000 Ft.
Megérte!