Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Szendvics 1

2013.08.15. 07:00 Waka

A legendák szerint Edvard Montagu Sandwich harmadik earlje nevéhez fűződik a szendvics feltalálása, akinek nem akaródzott felkelni egy hosszúra nyúlt kártyacsata közben, ezért megkérte a szakácsot, tegyen egy szelet hideg sültet két szelet kenyér közé, hogy azt a kártyaasztalnál el tudja fogyasztani. Egy másik teória szerint a zsidó Hillél két maceszdarab közé fűszernövényeket tett és ez lett az első szendvics.

Már itt kezdődnek a bonyodalmak. Szendvicsnek tekinthető-e abban az esetben, ha csak egy szelet kenyérre pakoljuk a hozzávalókat? Aztán ott a pizza. Ha úgy vesszük, az is egy szendvics, kenyértésztára tesszük a feltétet, ha félbehajtjuk, jut alulra, felülre is, igaz megsütjük, de ez részletkérdés.

Az általános iskolába nem nagyon vittünk szendvicset, ott volt az iskolatej, két kiflivel, ki lehetett vele húzni ebédig. Az osztálykirándulások alkalmával kezdtek először feltünedezni, ment is verseny, a szocialista idők élelmiszeriparának nonpluszultra produktumai: pikkszalámi, gépsonka, primőr hónapos retek aranyáron. Kolbászkrém, de szerettem.

A nyolcvanas évek kollégiumi- és házibulijaiban nem támasztottunk túl nagy elvárást a szendviccsel kapcsolatban: segítsen sokat inni, és tartsa az italt minél hosszabb ideig a szervezetünkben. Akkoriban nem kellett sokat töprengeni, hogy mivel kenjük meg. Volt a vaj, és kész. Az egyik osztálytársam ugyan dicsekedett egyszer, hogy ők valami Liga margarint használnak otthon, de azt sem tudtam, miről beszél. Vettünk párizsit, ösztöndíjfizetéskor esetleg csabai kolbászt, a könnyebb nyelhetőség érdekében csemegeuborkát szeltünk rá, megpötyögtettük piros arannyal, és kész. A dőzsölés netovábbjaként néha reszeltünk rá egy kis trappistát is, ami hajnalra rendszerint megszáradt, és olyan lett, mint a fűrészpor, de addigra mindegy volt.

Nem sokkal később divatba jött a melegszendvics. Sonkával, gombával, rápirított sajttal és az elmaradhatatlan, széles szájú üvegben tálalt bolgár kecsappal és sok vidámsággal, mikor valaki az ölébe borította. Akkoriban még kitettek egy egész üveggel az asztalra, fogyassza a kedves vendég kedvére.

Aztán betört a nyugat, megjelentek az első hamburgerezők, - mert az is szendvics, legalábbis a kritériumoknak megfelel. Egy akkoriban megjelent regényben még marhahúsos szendvicsnek hívták, és a főhős Bailey -féle ír krémet ivott utána. Ettük hát nyakló nélkül a csalamádéval bőven megpakolt ipari hulladékot, és hallgattuk hozzá az ipari diszkót: High society girl, háj-háj.

Akkoriban Dinnyésen a tógazdaságban húztam az igát, szakmai gyakorlat címén ingyen robotoltam napi nyolc órát. Naponta kétszer-háromszor kellett az ivadéknevelő tavakat körbeetetni egy hihetetlen buta, minden más munkára alkalmatlan kolléga segítségével. Én hajtottam a csónakot rúddal, ő meg szórta a finomra őrölt tápot egy tálból a vízre. Ilyen igénybevétel mellett nem volt annyi kaja, amit ne tudtam volna megenni, ekkoriban vágtam be egy, a kétkilós kenyér közepéből vágott szeletekből, húsz deka csabai kolbászból, egy fél kocka vajból és a bakter kertjéből csórt hagymából készített szörnyet, és egyszer fogadásból megettem egy olyan szendvicset, amibe minden jelenlévő tett valamit az általa hozott kajából. Két szelet kenyér közt tíz centi mindenféle. A végén kicsit elkapott a csuklás, de egy fél liter artézi megoldotta a problémát.

Hipp-hopp eltelt pár év, és a televízió meg az Internet jóvoltából beköltözött a nagyvilág a nappalinkba. Először a francia TV5 műsorán főzött két dagadt hölgy (nem azok!), aztán a VOX-on a Kochduell következett. A Spektrumon jött a két Duci hölgy, Keith Floyd, River Cottage és Hugh Fearnley-Whittingstal, Jamie Oliver, Nigella, Bill Granger Sidney szakácsa, aki valamiért rohadt erőltetettnek tűnt nekem. Aztán lettek saját TV-s szakácsaink is iziben, - akik semmivel nem rosszabbak, mint a külhoni megfelelőik – majd legott került saját főzős tévénk is. Megismertük a nagyvilág szendvicseit, és a bőség láttán egy cseppet sem lettünk nyugodtabbak.

Aztán az ember fel sem ocsúdott a teljes kiőrlésű bruschettára pakolt focacciával borsmustárlevéllel és parmigiano reggiano forgácsokkal megszórt, és extra szűz olívaolajjal megöntözött és balzsamecettel megszórt szendvicstől, mikor következett a kegyelemdöfés, vagyis Adam Richman, és az „Akkor is a mienk a legnagyobb” jegyében született amerikai szörnyek, hatvan deka felvágott és fél kiló hasábkrumpli egy császárzsömlébe szuszakolva, a tetején nagy marék cheddar és hozzá negyed liter kurva erős szósz. Ismerek belgyógyászt, akinek erekciója lett egy ilyen szendvics láttán.

Persze ez a véglet. Egy jól megkomponált szendvics szénhidrát, fehérje, zsír és zöldféle harmonikus elegye, ami fedezi a szükségleteinket, akár még egy egészséges fogás is lehet, főleg, ha a többi alternatívát nézzük.

A teljesség igénye nélkül néhány a nagyvilág híres szendvicsei közül:

BLT szendvics in redneck style

Reuben szendvics

Klubszendvics

Croque monsieur

Tramezzini

Panini

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr505461090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.15. 09:42:52

Jó reggelit!

Nekem meg is volt, kivételesen szendvics. Annyit írtatok itt már a füstölt halról, hogy vettem egy adag szép, füstölt tonhalat, és szendvicsként felszolgáltam magamnak. Nem volt rossz, de a tegnapi "szendvicsem", a pecsenyezsírral kent kenyér paradicsommal, sokkal jobb volt.

Egyébként az iskola tej és kifli korszaka előtt nagyon is hordták a gyerekek a "szendvicset" magukkal az iskolába, ami két szelet, összefordított zsíros kenyérből állt. Ráadásul akkoriban még nem volt uzsonnás tasak, így csak papírba tekerve volt a könyvek, és füzetek mellett a tárkában. Az a hülye zsír meg időnként el is olvadt.
Néha egy kis májkrém, esetleg lekvár váltotta fel a zsírt. Ja! El ne felejetsem, a zsír az igazi, kukoricán hízott disznóból sült.

Vaczak2 2013.08.15. 13:49:32

1967 december. Hét éves voltam. Anyám munkahelyén az egri MNB fiókban a Mikulás-ünnepségen történt meg első találkozásom a szendviccsel.
Vékonyan vajazott "zsúrkenyér" rajta egy darab füstölt sprotni és egy citromkarika.
Számomra az volt ott a Cote d'Azur forró napsütötte lehelete. Azóta is imádom.

Vaczak2 2013.08.15. 13:59:34

Bocs. ÖT éves voltam. hülyülök már.

Topy 2013.08.15. 14:14:07

@Vaczak2: :)

klasszik: zsúrkenyér, vaj, szalámi v. gépsonka, főtt tojás, csemege uborka, piros arany pötty

úgy egyébként utáltam szüleim munkahelyi összejöveteleit, mert "viselkedni" :D kellett, kárpótlásul viszont ott volt a szendvics :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.15. 15:02:29

@Vaczak2:

Üdv a kocsmában! Ritkán jársz erre.

Ne búsulj, a hülyülés meg vakulás ( egyéb kellemetlenségekrők nem is szólva )a korral jár.:(
Mellesleg mixelhetnél egy vaczak "szendvicset" nekünk.

Vaczak2 2013.08.15. 15:45:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ritkán sajnos. Idő kevés, dolog ezer, de nem mentegetőzök, lusta is vagyok.
Ha szendvics nem is, de valami készül, majd elővezetem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.15. 17:41:49

@Vaczak2:

Egyébként is szól a mondás: lustaság fél egészség.:)

Vár(juk)om.

medvedr 2013.08.15. 17:49:25

A zsíroskenyér az szendvics, avagy nem az?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.15. 18:01:04

Nyolcadikos korunkban az osztályban sok klubdélutánt szerveztünk. Ennek a koreográfiája az volt, hogy először szendvicseket készítettünk, a lányokkal közösen. Már nem pontosan emlékszem, én hogyan voltam hasznos, de arra igen, hogy a leánykáink igen kreatívok és (más okból) izgatottak voltak.

@Vaczak2: remélem, nem valami hosszú érlelési idejű sajton, vagy sonkán dolgozol... ;)

Ja, legyen már egy retrospektív jellegű muzsika is, ha már a poszt is az:
youtu.be/UU60D3z2Gcw

(Sir Paul ezt annak idején még Lindával énekelte nekünk...)

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.15. 18:12:24

@Vaczak2:

Po felvetése kapcsán eszembe jutott a novella arról, hogy mi van a kemencében. Remélem nem olyasmit vezetsz elő, mint ami a kemencében volt, bár azért sem lenne harag.:)

Vaczak2 2013.08.15. 18:46:36

Á, nem. Személyes élményeimen alapuló némileg fikcióba hajló életszagú írás, némi innovatív beütéssel. Anrássnak már elküldtem, majd ő felpakolja amint jónak látja.

@látjátok feleim szümtükkel: Mi volt a kemencében?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.15. 19:59:42

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel:
Kérdezte a tanító néni reggel az iskolában Mórickát:
- Mi van ma a Szabad nép-ben?
- Nem tudom, - felelte - biztosan zsíros kenyér.
@medvedr: Ha úgy vesszük, megfelel a kritériumoknak, tehát az. La pain en Pourceau saindoux et oignon.
@Vaczak2: Alig várjuk.
@PO: Én abban korban eléggé lekvárban voltam mindenkivel, el kellett mennem egy másik városba, és új kapcsolatokat kiépíteni. Pár év után azért összejött néhány zsúr.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.15. 20:31:00

@Vaczak2:

Nem ismered?

Az anyamacska a kölykeivel.:)

turósmácsik 2013.08.15. 20:34:35

Hiánypótló mű!!!!
Szendvicsemlékek a 70-es évekből, amiket még nem írtatok le:
- Nagymamám libazsíros, pirospaprikával szórt, összeborítva csomagolt kenyere - néha.
- Raics Józsi irigyelt füstöltkolbászos, vajas kenyere - én akkor tej-kiflit kaptam mindig.
- Szomszédlány 1 darab vajas kiflije májkrémmel - öten osztoztunk rajta.
- Gyakori Operába járás alkalmával szünetben nagymamám által vásárolt kaviáros szendvicse - vajas zsúrkenyéren kaviár, vékony citromkarikával. Ünnep volt.
- Szalámis molnárka a Mézes Mackóban - a nagyi extrán spórolós volt hétköznap, de ínyenc is, ezért rendszeres gourmet-túrára vitt:))) Imádtuk a Blahán a grillcsirkét az önkiben:))
- Rántottás szendvics a középiskolában - a büfés néni egy piros, zománcos tepsiből kockázta rá a friss zsemlére. Ha első szünetben nem jutottunk az ablakhoz, másodikra már nem maradt.
- Óriási, löncsös-sajtos melegszendvicsek egyetemistaként az éjszakában.
- Katonaság alatt férjemnek (akkor még nem volt az) csomagolt rántotthúsos-csemeguborkás, húskockás-zsíros-hagymás kenyerek.

Tulképpen tudnék még írni, megindultak az emlékek:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.08.15. 20:49:57

@turósmácsik: Tervezek majd egy ötletbörzét is a második részhez.

medvedr 2013.08.15. 21:17:48

@turósmácsik: B+, a MézesMackó mekkora fless volt, már ne tudd meg!!! !!Kaviáros ráksaláta, ahogy a burzsoázia diszkrét báját elképzelték. A molnárka tényleg szendvics alap volt ott, kaviáros sprotnis és a tonhal reszelék majonézen is. Köszi az emlékek felidézését. Amikor kijutottunk Bécsországba a Nordsee szendvicsekre való spórolás, megvan valaki másnak is?
Életem legjobb szendvicsét Braziliában ettem, egy pulled beef szerű valami ciabattán és vajon eszméletlen jó volt. A legfurábbat egys argentin gauchotól láttam egy szalonna szerű táblából farigcsált valami egy zsemleszerűségre, a valami préselt cukor volt. Nem vetette fel a pénz az ipsét, bár ottani mértékkel is jó lova, és ami a legfőbb, mert az a sajátja, kiváló állapotú lószerszáma volt.

turósmácsik 2013.08.15. 22:39:27

@PO: Ez döbbenet volt számomra!:))) Mármint hogy McCartney dala. Szpaszíba!

turósmácsik 2013.08.15. 22:47:45

@medvedr: Az egész Váci utcának akkor volt rangja, az Anna presszóval, Gerbeaud-val, lesötétített bárral, ami mintha a Pipacs lett volna, de lehet, hogy az a Népköztársaság útján volt.
És valóban a Mézes Mackó ínyencségei kiviláglottak a tejes-kenyeres-főzelékes napokból.:))))
Ma már nem.
És a Nordsee itt most vacak, de legalább drága. A bécsit nem ismerem.

susztertangó 2013.08.16. 06:54:34

@medvedr: És ezt Te honnan tudod? :-)))))Hát még a lónak :-)))) Egyébként katonaságnál, kihelyezett őrségben zsíroskenyeret ettünk megcukrozva, ropogott.@turósmácsik: Gimnazistaként/1964/ párszor az Annába mentünk Vájt Lédit :-)) inni, utána már csak pohár szóda mellett gondoltuk, hogy nagy fiúk vagyunk, trapéz gátyóban, farmer naciban.

Isley 2013.08.16. 09:43:59

@susztertangó: Sziasztok!

Gyerekkoromban / hatvanas évek második fele/ a lakótelepre költözött egy olasz család.
Ők kínáltak kristálycukros vajas kenyérrel.
Otthon volt nagy csodálkozás, azóta sem ettem.

süllőcske 2013.08.16. 13:20:00

De jó témát vetett föl Waka!
Az első a sós-paprikás kenyér volt, csöppség koromban. Aztán vajas-cukros is. Jött a zsíros is, fokhagymás disznópecsenye, sült szárnyas zsírjával.
Jó kifliből vajas kifli.
A nyolcvanas években néhány hamburgert én is megettem Pesten, aztán elmaradt.
Valahogy a réteges szendvicsek nem vertek gyökeret nálunk.

Topy 2013.08.16. 13:38:19

a lányaim ovijában holland szendvicsnek titulálták a vajas-kakaóporos kenyeret

Llychllyn 2013.08.17. 17:40:40

Egyetemista koromban (nem is volt az még olyan rég) ettem gyakran a közeli kocsmában "Jenő-burgert": két szelet hagymás zsíros kenyér, közöttük egy főtt tojás így-úgy eldolgozva. Sznob vagyok, úgyhogy én szeleteltem a tojást, mások csak szétnyomták és kész.:)

Megvan a Szendvics feltalálása című Woody Allen-novella? Amikor a lord gondolkozik és vért izzad, két szelet hús közé teszi a kenyeret és érzi, hogy még nem az igazi a dolog...:)

Ja, és ha már szendvics: megvan az az ezüstszínű orosz (vagy ukrán vagy milyen) melegszendvics-sütő? Kis nyársak is voltak benne, ha az előkerült, akkor vagy rablóhús volt a menü, vagy melegszendvics. Talán pont ezen a blogon emlegettem is már, a mai napig megvan, nem igazán tud tönkremenni.

A piros arany és a csemegeuborka nosztalgikus szendvics-alkotóelemek, külön-külön egyikért sem vagyok különösebben oda, de azért időnként rám tör a piros arany utáni vágy, és kidekorálom vele a gépsonkás kenyeret... Anélkül nem az igazi.

susztertangó 2013.08.17. 18:45:20

@Llychllyn: Nekem echte DDR beli Pary Grillolóm van , levehető tetejű, rácsos, cseppfogó tálcás 220al megy."Alaminium". Max 2szelet kenyér fér bele.Másra gondoltál?

www.retronom.hu/node/37950

Llychllyn 2013.08.17. 19:00:52

@susztertangó: Ez az! Valamiért azt hittem, hogy orosz.

Basszus, azt azért nem gondoltam volna, hogy 14 rugóba kerül egy ilyen.

susztertangó 2013.08.17. 21:13:12

@Llychllyn: Vaterán villám áron 6200.-.....de másutt majd 16000be fáj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 22:48:05

@susztertangó: Ez a klasszikus példány. Még van egy, amit a fiam einstandolt a gyerekek közt nagyanyjuktól :) Adtam neki vasalózsinór dugót, hogy madzagot csináljon hozzá.

2013.08.19. 17:55:58

Nekem van ilyenem.
Nektek?
Ismerős? :)))

haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/grillsuto_minisuto/elekthermax_grillsuto_1791048401.html

Melegszendvicsek készülnek benne, de a hurkát is simán "viszi".

@susztertangó: @Andrass9:
Olyan is van. Ráadásul gyártották valahol nem régen is, mert van új! Fehér zománcos kivitelben dizájnos kis barna mintákkal.
Vettem is egyet! :) Arról most nem találtam hirtelen képet, egyébként meg a fiamnál van az is. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.19. 18:38:47

@pizzaszeletvágó: Azt mondja az eladó, hogy új. Ehhez képes olyan koszos és zsírfoltos, meg leverődött zománcú, mint amit már száz éve használnak ...
Hasonlót (forgató nélkül, de ajtóval) vettem az USA-ban 20 éve. Máig keresek olyan itthon! Az valahogy pont jól lett eltalálva, elég erős a sugárzó elem, jó alu tálcái vannak és alul/felül is tud sütni. Kemény 10 dollárt adtam annak idején érte.

2013.08.19. 19:31:01

@Andrass9: nem, nem, tényleg, kb. 4 hét múlva járok arra, a fiamnál, lefényképezem nektek, mert a neten nem találtam, nem tudom hogy keressem, "magyar NDK grillsütő" haha ezt még a gugli (te)barátod se eszi meg, :) biztos, hogy nincs 8 éve, hogy újonnan, fehér zománcosan, garancia jeggyel sikerült vennem, és ugyanaz, mint az NDK-s amit linkeltetek ide, tudom, mivelhogy az alumíniumosból, az NDK-sból is van kettő, azok meg 30 évesek minimum.

Aj, azok a vargányás melegszendvicsek, amikkel túléltem már sok mindent... ;)
süti beállítások módosítása