Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csirkepaprikás nokedlivel és fejessalátával

2013.03.10. 07:00 Andrass9

A vendégvárást sok hezitálás előzte meg. Moldáviaiak és macedónok jöttek ketten-ketten. Fogalmam sincs, mit szeretnek, bőjt is van. Gondoltam csirkepaprikás elég magyar és csirkét sokan esznek, a böjtölők meg kaphatnak tojásos nokedlit fejessalátával. Gondúkodtam még egy könnyű halászlén is, de végül alapanyag hiányában ez a projekt törlésre került. Csak nem főzök hallevet a madarasból vett pontyból?

Ez a feladat nem lépte túl képességeimet, hisz nokedliben már majdnem jó vagyok. Ez alkalommal Babette_ tanácsát követtem a hígabb tésztával, valamint Süllőcske tepsiben sült tojásos nokedliváltozatát készítettem. Mindkettőjüknek köszönöm a tanácsot, bevált!!!

Aszongya hogy 12 adagra:

  • 16 csirke felsőcomb (mert abban több a hús, igaz, kevesebb a porcogó.
  • 4 nagy fej vereshajma
  • 6 dkg füstolt mangalica szalonna (ez volt a hűtőben)
  • 1 paradicsom (később helyettesítettem egy nagyobbal a csodahüttőből)
  • 1/2 piros kaliforniai
  • 1 TV paprika (ennyit megérdemel az a sok csirke)
  • 8 dkg csirkezsír (vagy bármilyen, amit találsz otthon) Ez később soknak bizonyult!
  • 1 ek gyönyörű szegedi pirospaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 ek majoranna a húsra

10.jpg

Nekiálltam a csirkecombok megtisztításának. Mivel sokan idegenkednek a csirke bőrétől, ezért azt lehúztam a húsról, majd külön megtisztítottam-leszőröztem és a maradék felhámot is lehúztam róla, ugyanis ...

Ha nem teszem bele a paprikásba, semmi értelme az egésznek!!! Abban van a jó kocsonyásító anyag, ki nem hagynám semmi pénzért. Különben is ÉN szeretem!

11.jpg 12.jpg

Elsőnek felkockáztam a szalonnát és a kisebbik öntöttvas kacsasütő lábosomban a teraszon kisütöttem zsírjára a csirkezsír társaságában. Ezalatt a hagymát most robotgéppel felaprítottam (ennyi hagymánál már megéri az elmosást). Felkockáztam a paprikákat és a hagymával együtt a zsírba szórtam dinsztelni. Amikor zsírjára sült, adtam hozzá egy decinyi vizet, és megint hagytam zsírra sülni. Meg még kétszer. Ezt Tománál olvastam, hogy jobb lesz a szaft így. Beleszórtam a megtisztított csirkebőrt, lefedtem és hagytam párolódni. Süljön ki minden jó íz a bőrből és főljön puhára.

13.jpg

Fedő alatt dolgozott a sok fínom íz, hogy a megfelelő harmóniát elérje, míg én a nokedli tésztája körül bábáskodtam. Eltartott vagy 40 percig, mikoris megérett a szaft a paprikára, köményre:

14.jpg

Alaposan összekevertem, vártam néhány percet, hogy a paprika színe és aromája kioldódjék a zsírban, majd felöntöttem egy decinyi vízzel, hogy a paprika ne égjen meg. Eközben a csirkecomb darabokat (merthogy kettőbe vágtam őket az egyszerűbb fogyasztás kedvéért) megsóztam és rászórtam a majorannát - így kivárhatja, amíg a paprikás szaft elkészül számára.

15.jpg

Ami láthatólag még el tud kis időt tölteni magában:

16.jpg

Közben persze elkészült a nokedlitészta, felforrt a víz, el kell kezdeni szaggatni a tésztát. Remélem, Babette_ ilyennek gondolta a tészta állagát:

17.jpg

Ebből is szép apró nokedlik lettek tizedannyi munkával,. mint a keményebb tésztából! Csak éppen sokkal kevesebb!

18.jpg19.jpg

Emiatt azután kénytelen voltam még egy adagot készíteni, a fél kiló liszt amúgy sem elég 12 adaghoz :)

Vissza a csirkéhez! Itt az alkalom, megpirítani a combokat a paprikás/hagymás zsíron:

20.jpg

Jó alaposan beleforgattam a zsírba, felvettem a "lángot" is alatta, hogy megpörkölődjön (bár paprikást készítettem). Még levet is eresztett - gondoltam is, hogy most kell felönteni, lefedni és békénhagyni:

21.jpg

Ismét szabad volt a kezem a nokedli körüli akciókhoz. Felvertem 8 tojást sóval és két deci tejfellel (4 deci jobb lett volna, de már késő).

22.jpg

Kibéleltem egy kisebb jénait bevajazott alufóliával, megtöltöttem nokedlivel lazán és ráöntöttem a tojás-tejföl keveréket.

23.jpg

Süllőcske tanácsolta, hogy ezt lökjem a sütőbe. Betettem hát 200 fok körülí hőfokra 20 percre. Ezután még ráeresztettem a grillt 5 perce, hogy a teteje is piruljon, és kész:

25.jpg

Kikevertem fél liter tejfelt 2 ek keményítővel, majd elkezdtem adagolni hozzá a csirke szaftjából, hogy higítsam, melegítsem. Igen szép mintákat láttam az edényben:

26.jpg

A csirkeszaftból kihalásztam a bőrök nagy részét. Sajna nem az összeset - és persze pont a feleségem fogott ki belőle kettőt, nomeg az egyik vendég is. Mivel nem nagyon volt közös nyelv (ketten tudtak minimálisan angolul, mind a négyen oroszul - én meg már elfelejtettem oroszul), nem tudtam őket figyelmeztetni, hogy a bőrt nem kell megenni.

Végül beleöntöttem a tejfelt a lábasba a csirke mellé.

27.jpg

További 20 perc rotyogás után lezsíroztam, mert a bőrből és az általam beletett zsírokból több lett, mint amennyi ildomos. Két nagy merőkanálnyi zsír jött le róla!

28.jpg

Friss fejessalátával (ecetes cukros vízzel) szolgáltam fel, ami a moldáviaiaknak nagyon tetszett, míg a macedónok inkább olivaolajat kértek rá ....

1.jpg

A sült tojásos nokedlit megkóstoltam, és valószínűleg kétszer ennyi tejfel kellett volna bele, hogy a Süllőcske által dícsért szaftosság is belekerüljön. Ropogóssággal nem volt probléma :)

22 komment

Címkék: bőr csirkecomb tojásos galuska nokedli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr935122870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.10. 09:57:59

képről megfelelőnek tűnik a sűrűsége. annyit tennék hozzá, hogy a nokedlitésztát nem kell simára dolgozni.
közvetlenül főzés előtt jó nagyjából összekevered és kész.

de ugye nem a sűrűségtől lett kevés?:)

érdekes amúgy, én a fűszereket a hagymára teszem,
és a tejföllel már nem főzöm sokáig, csak összerottyantom, nehogy összekapja.

ma nálunk kakaspörkölt lesz az aprajából, a melléből később rosét mellet tervezek, nem tudom, összejön-e, illetve gondolkodom egy kis füstölt kakascombon. utóbbit még sehol sem hallottam, de ha pulykából jó....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.10. 10:20:16

@Babette_: Leginkább attól lett kevés, hogy sokkal többet akartam készíteni, de a félkiló liszt az ugy elég szokott lenni a családomnak. Most tehát dupláznom kellett.
Fűszerezésnél vannak ízek, amiket csak a szaftba akarok tenni, akkor azokat a főzés végefelé teszem bele. Különösen érvényes ez friss zöldfűszerekre. A legtöbbször viszont jó, ha a hús is felveszi az illatot, ilyenkor amikor eszembe jut :)
A tejfelt meg a keményítő miatt főztem kicsit. Soha nem rántotta még össze.
A maradék paprikás a hűtőben egy nagy kocsonyatömbbé alakult át.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.10. 15:56:38

Aggyonisten! De csöndes a fogadó.

Korcsmáros uram, nem akarna kelmed ide benevezni?
buvosszakacs.blog.hu/2013/03/05/a_zoldseg_mint_desszert

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.10. 16:26:49

Szép napot! A legutóbbi csirkecomb paprikás után - amit a csumiban ettem - felüdülés ez az étel. Bár magam egyszerűbben készítem, ez sem rossz. A nokedli érdekes megoldás, ki kell, hogy próbáljam,

1kutya 2013.03.10. 20:21:14

@Andrass9: jó lett, a bőrt én is ugyanígy beleteszem az alapba (az alatta lévő hájjal együtt). ha adhatok tanácsot, akkor a bőrt darabold össze apróra (mintha tepertőt csinálnál) és akkor nem kell kiszedni!

a majorannát viszont nem értem?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.10. 21:05:36

@1kutya: Az aprított bőr jó ötlet - akkor teljesen szétfő és senki sem reklamálhat.
A majoranna meg csak úgy jött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.10. 21:08:31

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon megtisztelő, hogy ezt a versenyt ajánlod! Sajnos sem a képességeim, sem a végzettségem/gyakorlatom nem jogosít fel a részvételre.
Zöldség desszert viszont jól hangzik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.10. 21:09:43

@Waka: Melyik nokedlire gondolsz? A tojásost én csak Süllőcske sugallatára készítettem így, és jó lett! Duplázd meg a tejfelt benne, akkor szaftosabb lesz.

1kutya 2013.03.10. 21:54:44

@Andrass9: értem! ha nem rontotta el, akkor akár egérszar is lehet benne! :D

ami még eszembe jutott: soha nem csinálok csirkepörit "aprólék" nélkül! ha ilyen népesebb sereg jön falni, akkor is inkább az egész csirke mellé dobok pluszba combokat, de a nyak, far, hát, láb nem maradhat ki belőle! szerintem úgy "finomabb"...

Benikuty 2013.03.10. 22:15:24

@1kutya: meg a mája, zúzája is kell bele, bizony, ezek nélkül olyan "pesti" a pörkölt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.11. 06:07:11

@Andrass9:

Itt is lehet versenyezni.
Képzettséged, gyakorlatod is van, posztolj nekünk egy zöldség desszertet!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.11. 06:39:27

@Andrass9: A tojásos nokedli ilyentén történő elkészítése gondoltam.

süllőcske 2013.03.11. 10:57:12

A csirkebőr zsírjával lett több a zsiradék. Ezért érdemes a szalonna kisütése után a csirkebőrrel folytatni, kis vízzel felöntve, hogy főjön is, tepertyű is legyen a végére. A csirkepörcöt ezután kivesszük, jó lesz ropinak. És most a hagyma megy a zsírra, amely kb pont elég lesz.
A tejföl sokáig főzése nem tudom, hogy jó- e, magam csak a legvégén teszem bele, vagy inkább mellé.
A nokitésztát röviden keverem ki, nem simára.
A tepsis tojásos nokedlit el kell találni, arányaiban, sütésidejében. Ha sikerül, igen jó. Lehet hogy tényleg kicsit több, házias tejfellel jön ki az arány, és szaftos-pirult lesz. Én otthoni tejfellel csinálom, az tök más, mint akármelyik bolti, olvad, mint a vaj és jóízű.
Májat jó belerakni a paprikásba, zúzát, szívet is.
Szívesen jó főzni.
Csepp bor sem rossz belé, a legvégén szeretek pici frissítő fűszerezést adni neki, hogy elevenebb legyen az íz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 13:04:52

@süllőcske: Ezek jó tanácsok. Lehet, hogy főzök odakinn is a gyerekeknek, és akkor alkalmazom. Sajnos viszont a csirke az USA-ban katasztrofális :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 13:06:06

@Benikuty: Igazad van, valóban pestiesre vettem. A vendégek viszont olyan vidékről érkeztek, akiknek nem ismertem az izlését és hibázni meg nem volt lehetőség.

Fenchurch68 2013.03.11. 14:39:05

@Andrass9: Nagyon sok volt az előre nem ismert tényező (böjtöl/nem böjtöl, vega/nem vega, muszlim/nem muszlim stb.), szerintem ehhez képest a lehető legoptimálisabb megoldást választottad. Az a jól megpirult nokkerli elképesztő jól néz ki, nekem biztos bejönne. Elnézést, elfelejtettem, melyik kedves kocsmalátogató javasolta a "lusta" túrógombócot tepsiben csinálni, akinek inge, vegye magára, hogy küldök neki egy nagy üveg friss narancslekvárt virtuálisan, mert, mint kiderült, a család nem igényli a gombócgatást, jó volt nekik a kocka is. (Nem véletlen, hogy a középső lányom fizikatanár akar lenni :) )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 15:09:28

@Kató néni: hehehehehe Szóval egy fizikatanár gombócból is tud kockát csinalni vagy viszont :)
Azt a megpirult nokedlit nagyon szerettem. Most lefagyasztja várja a gyerekeket az elkövetkező hónapban, mint csemege!!!

Benikuty 2013.03.11. 15:18:32

@Andrass9: a belsőség megosztó, viszont a paprikás annál jobb, minél több alkatrészét tartalmazza a csireknek:)

Fenchurch68 2013.03.11. 15:43:15

@Andrass9: És még főzni is tud! Szegénykét az összes osztálytársa azzal cikizi, hogy kocka. Mert szereti és érti a matekot, a fizikát meg az informatikát. Emellett magas, vékony, hosszúlábú, nagyon szőke, kék szemű, és hát khmmm... nem mindenki a szemébe néz, ha beszélget vele, ezt nehezményezni szokta. Ezekkel a készségekkel mondjuk egy Elte TTK-n... Amúgy is válogatós :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.11. 16:08:50

@Kató néni: Van hasonló gyermek az ismeretségi körben. Ő mondjuk meteorológus lett fizikus papával és reálos tesókkal. 3 aranyos kislány anyukája!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.11. 22:29:37

Jó ötlet ez a nokedliágy! Ki fogom próbálni én is!

Amit viszont máshogyan tennék: hagymát csak késsel. Ha robotolod, más az íze. A keményítőt is kihagynám. Az alap többszöri zsírra sütését is, olyan vendéglősen fáradt lesz a hagymás alap íze.
süti beállítások módosítása