Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kis tintahal- és garnélarák- ebéd

2012.10.18. 07:00 Blogkocsma

Mitzi von Küche


Szokásos szombati látogatásomon a M. halosztályán egy fél kilós doboz friss, nagyobbacska héjas garnélarákot vettem, majd észrevettem a 6-7 cm nagyságú tintahalakat is. Régóta keresek pici tintahalakat, hogy elkészíthessem egyik kedvencemet, a chipirones-t (bébi tintahalak könnyen lisztbe mártva olajban gyorsan kisütve). Nos, a mostaniak ennél nagyobbacskák voltak, de mivel eddig csak egészen nagy tintahalat láttam itthon, hát próbaképpen vettem öt darabot.

Tintahal 1.JPG

Otthon gyors irodalmazást követően nekiláttam a tintahalacskák tisztításának (emiatt is jobb lenne a picike, mert azt egészben sütik ki). Megfogtam a fejét a csápokkal és kihúztam a testből. A testet megnyomtam, így távozott az átlátszó, vékony szépiacsont. Könnyen lejött a pettyes bőre is.  Ezután kettévágtam, hosszában. A csápok alatti fejrészt levágtam és kidobtam, a csápokat félretettem. Ugyanígy kell eljárni a nagyobb példányokkal is, de azokat karikára vágjuk. Az egész 2-3 perc volt, leírni hosszabb, mint megcsinálni.

A tintahal-darabkákat megmostam, meghintettem citromlével és zúzott fokhagymával, majd félretettem a sütésig.

Tintahal 2.JPG

A rákkal egyszerűbb a helyzet, mert csak annyi előkészítést igényel, hogy meglocsolom citromlével. A friss, nem előfőzött héjas rák klasszisokkal finomabb az elősütöttnél, amit már eleve piros színűen árulnak. A fagyasztott még elmegy, de az az igazi, ha valóban frissen kapunk. Ez nyersen szürkés, nem olyan impozáns színű – de a végeredmény finomabb lesz.

Tintahal 3.jpg

Közben vizet forraltam a tésztakörethez. Általában tagliatellét adok a rákhoz, de most nem volt otthon, csak tagliatellino (keskenyebb metélt). Ezután összeállítottam a salátaöntetet.

Tintahal 4.JPG

A sütés megy a leggyorsabban. A tintahal-darabkákat némi zöldfűszerrel és petrezselyemzölddel meghintve kb. egy percig kell sütni olívaolajban (kicsit összepöndörödnek). Nekem nincs nagy birtokom, mint Andrassnak, ahol minden finom zöldség megterem, így gyakran fanyalodom fagyasztott zöldfűszerekre. Ezt a két keveréket sokszor használom, finom ízt adnak.

Tintahal 5.JPG

Közben egy másik serpenyőben bővebb olívaolajban, zöldfűszerekkel és egy gerezd zúzott fokhagymával kb. 2-3 percig pirítottam a héjas rákokat az egyik oldalukon, majd fordítás után még ugyanennyi ideig. Pillanatokon belül szépen megpirultak, hamar elkészültek a finomságok. Közben áradni kezdtek az isteni mediterrán illatok.

Tintahal 6.JPG

Tálalás: egy kis tészta, mellé jöhetnek a tintahal-darabkák és néhány szép rák.  Külön tálban a saláta. A rák letisztított héjának készítsünk egy tálkát. (A nagy sietségben ezúttal elfelejtettem, de máskor reszelt parmezánt is hintek a tésztára.)

Nagyon jól sikerült a mediterrán ebédecske, azt leszámítva, hogy az 5 darab kis tintahal csak ízelítőnek volt elegendő két személynek – legközelebb legalább fél kilót veszek belőle.

Tintahal 8.JPG

chipirones Andalúziában:

Tintahal 9.JPG

88 komment

Címkék: rák garnéla tintahal tagliatellino

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr364852484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.10.18. 08:15:53

viszont miért nem láccik a komment, csak az oldaldobozban?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:18:16

mer elb.:P :DD
na, addig legalább elolvassuk, úgyis tengeri herkentyűre vagyok hangolódva, már szemezek a fél zacskónyival, ami otthon van.:)

1kutya 2012.10.18. 08:21:15

nah nekem jó! valszeg beragadt az egész, úgy ahogy van...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:23:33

oké, krízishelyzet elmúlt..:D
Mitzikém, add az ellenőrződ, kapsz egy igazgatói dícséretet! :DDDDDD szerintem lehetnél PO éttermében a mediterrán konyha felelőse :))

süllőcske 2012.10.18. 08:43:59

Piros pötty, Mitzi, ki van a három, ötös.
Képzeletben már többször eljátszogattam a gondolattal, milyen jó is lenne nálad vacsorálni, herkentyűket, halakat, ossobucót, ilyesmit.
Mikor erre gondolázok, sírok, zokogok, ahogy tenger nélküli országban csak lehetséges. Fölém borul az széles Alföld ege, lelapít, földbenyom. Tengert, azt szeretnék!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:48:44

Az utolsó kép aláírása lemaradt: chipirones Andalúziában. (Tehát az nem az én művem - egyelőre.)
@süllőcske: Megértelek, én is tengernyi tengerhiányban szenvedek. De Neked azért van élővized és nem is akármilyen!

süllőcske 2012.10.18. 08:49:00

@anica inkognitóban: Vélem mi lesz? Hiába írtam PO-nak egy konkrét étlapot, rá se bagóztok odaát.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:50:12

@anica inkognitóban: De jó is lenne! Kérdés: hol lenne az az étterem? (És Te milyen funkciót vállalsz?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 08:50:46

Mitzi, ez egy fanasztikus poszt!
Látom magam előtt az egészet és mintha még az illat is átjött volna :)
Egy kérdésem volna csak: az utolsó kép véletlenül került a sorozatba? Nem találom a leírásban, hogyan készült és mi is akar lenni (rántott osztriga, vagy tempura tintahal darabkák?).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 08:53:03

@süllőcske: Mi meg irígykedünk a te világodra, a Tisza minden gyönyörűségéért. A nagy lapos persze nem a kedvencem - egy néhány hegy vagy domb nem ártana köré :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:57:12

@süllőcske: nanana, tessék sorbaállni a konyhán, én már lestipi-stopiztam az étkezési jogot! :D
dehogyisnem, elolvastuk, nyálcsorgattunk, csak nem kéne még PO blogját is szétoffolni..:D
@Mitzi von Küche: a marketinget :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:57:42

@Andrass9: pontosan. Az Alföld csodálatos lenne, ha csak legalább egy, egyetlen hegy lenne rajta!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 09:00:02

Nagy fába vágom a fejszémet: HALÁSZLÉ - életem elsője ("nem remegek, de nekem is az első").
A Fény utcai Hortobágyi halasnál vettem az élő pontyot, meg további alkatrészeket. Ott meg is tisztították. Úgy hallottam, nekik jók a halaik.
Már csak a gyufatésztát kell meggyúrnom és halkatrészeket, hagymát, vizet tenni a bográcsba:)
Paprikázása Süllőcske gyönyörű paprikáját fogom használni.
Ha bajban leszek menet közben, akkor kérek szakértői tanácsokat, illetve azokat bármikor elfogadom - minden tanácsnak van helye egy kezdőnél!
Azután lesz belőle poszt is részletes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 09:01:44

@anica inkognitóban: Nem ártana több sem! Azt az egyet nem lehetne mindenhonnan látni :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 09:06:28

@Andrass9: Sosem ettem még halászlevet tésztával - de nyitott vagyok erre is (halászlé forever).
A hegyet meg lehetne látni mindenhonnan, ha az a Fujiyama lenne.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 09:07:41

@anica inkognitóban: Ha Te lennél a marketinges, biztosan jobban menne az az étterem, mint most a környékbeliek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 09:08:49

@Mitzi von Küche: Érdekes lenne egy tűzhányó hósipkával az Alföld közepén ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 09:09:40

@Mitzi von Küche: Én tésztával szerettem meg Baján, a vendégeim meg úgy eszik, ahogy akarják!

skylla 2012.10.18. 09:12:03

elaleltam, gratulalok:)

Hurri Kán 2012.10.18. 09:14:47

Tenger gyümölcsei közül engem egy jó elefántfóka-sült érdekelne :)

süllőcske 2012.10.18. 09:25:03

@Andrass9: Hajrá! Be fogsz indulni, mert sikerélmény lesz, a kis paprika meg elfogy. Úgyhogy adj címet, mert megy a következő. Olyat küldök, de olyat!

Boar. 2012.10.18. 10:05:33

Szép. Nyálcsorgató. A garnélát én inkább vajban sütöm, a tintahalat meg grillen, sajnos panírozva, rántva nekem jellegtelen.

1kutya 2012.10.18. 10:08:12

igazi alföldi embör már a vakondtúráson is szédül. a hegy már nagyon durva lenne...

süllőcske 2012.10.18. 10:13:27

@Boar.: Panírozva nekem is ízetlen, abban csalódtam.
Vasplatlin, olívával, borral locsolgatva, úgy már kibontakozott.

1kutya 2012.10.18. 10:23:46

@Mitzi von Küche: valami nagyon nem mehet a bloghun, mert nem tudom a képalát beszúrni:)

Boar. 2012.10.18. 10:30:23

@süllőcske:
Na ja, a grill nálam is jelenthet kontaktgrillt, nem szigorúan csak a faszenes verziót. Oceancowboy írta még anno, hogy grillezéshez nem kell lehúzni a tintahal bőrét.
Az a baj, hogy sütögethetek én itthon akármit, de a tintahalhoz kell a tenger illata, a parti fenyők illata, a hullámok zaja...
up.picr.de/12197456bg.jpg
up.picr.de/12197462sw.jpg

1kutya 2012.10.18. 10:52:56

@Boar.: ezeken éppen mit is sütögetsz?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 11:09:01

@Boar.: A garnéla vajban sütését meggondolnám, az olivaolajban szvsz jobb. A vajat meghagyom a finom, szolid ízű halak sütéséhez, vagy olivaolajjal vegyítve a jakabkagylókhoz (ha kapnék ismét frisset, rögvest posztolnám).
@1kutya: Nem baj, ha valaki ismét szóváteszi, majd újra megmagyarázom :)

süllőcske 2012.10.18. 13:38:51

Úgy gondolom, Mitzi jól sütötte a rákot. De én nem riadnék vissza attól, hogy pár csepp olíván, lapon, vagy vasserpenyőben süssem, s mikor megfordítom, hideg, zöldpetrezselymes, fokhagymás vajat olvasztanék rá, a mellette felhabzót pedig rákanalazva fejezném be a sütést.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 13:42:44

@Mitzi von Küche: nem is alaptartozék. Egye, aki szereti, csak ne legyen kötelező :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 13:58:46

@süllőcske: Igen finom úgy is, már én is sütöttem petrezselymes fűszervajjal, de a lényeg szerintem ez esetben is a fokhagyma.
A nagyobb tintahalakat felkarikázva panírozva sütni nem akarnám itthon. Félek, az eredmény erősen alulmúlná a tengerpartit (a készen vett panírozott kalamári-karikákban is mindig csalódom).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.18. 14:41:34

@Mitzi von Küche: Gratulálok szuper! Saját éttermet Mitzinek, és ott, nekem állandó asztalt!

Wakka 2012.10.18. 16:56:39

nagyon jól néz ki, isteni finom lehet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.18. 17:51:17

Szép napot kívánok!
Egy csésze zöldteát ha kaphatnék.
Fel kellett kötnöm a hangedlimet, mer csupa nyál lett a pólóm.

Boar. 2012.10.18. 18:05:40

@1kutya:
A két szélén tintahal van vmi görög sajtal töltve, középen meg egy tengeri durbincs.

Boar. 2012.10.18. 18:06:42

@Mitzi von Küche:
Ízlésekről nyilván nem vitatkozunk de nekem fokhagymás vajban sütve jobban ízlik a garnéla mint olivában.

Benikuty 2012.10.18. 18:16:35

@Boar.: talán, mert nem találkoztál megfelelő olíva olajjal. Mondjuk, nem egyszerű, a hiperek fos kínálatát ismerve.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 18:20:09

@Boar.: a második képen gyönyörű az a fehér halhús.
@Waka: 30-40 év múlva fel sem veszed :D

Benikuty 2012.10.18. 18:29:13

@Waka: a partedlire gondoltál?;)

Boar. 2012.10.18. 18:30:14

@Benikuty:
Ez a Te fixa ideád ez a minőségi olivaolaj és biztos van igazságod mert olyat mint amit a piacon vettem Zadarban nem találtam még nálunk a boltokban, de itt nem erről van, egyszerűen a vaj íze jobban bejön nekem mint az oliváé.

1kutya 2012.10.18. 18:44:47

@Boar.: nagyon guszta! hol volt ez a piknik?

Benikuty 2012.10.18. 18:45:15

@Boar.: azért elég durva rögeszmésnek nevezni, komám, hogy gondolod ezt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.18. 18:51:37

@anica inkognitóban: Az tuti.
@Benikuty: Éppen az is lehet, de mifelénk így híjják.

Boar. 2012.10.18. 19:00:36

@1kutya:
Chalkidikin valahol Sarti és Vourvourou közt egy eldugott kis öbölben.

Boar. 2012.10.18. 19:01:29

@Benikuty:
mindenkinek van valami mániája, kinek a punci, kinek a minőségi oliva...
Lehet, a kor hozza a váltást... :-)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.18. 19:05:38

@anica inkognitóban: @Benikuty: Száz szónak is egy a vége, csorog a nyálam. Most pedig megyek, és burkolok egy tányér kolbászmentes rakottkruplit.

Boar. 2012.10.18. 19:07:16

@Benikuty:
A minőségi puncit nem kell olajozni... :-)
(Bár ahhoz, hogy odáig eljusson az ember, néha valóban be kell dörgölni pár métermázsa olajat a ténsasszony bürkéjébe...)

Benikuty 2012.10.18. 19:13:52

@Boar.: kezdesz pornográf lenni, rám ne számíts.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 19:35:43

@Boar.: Ezzel az erővel te is írhattál volna posztot az általad készített ételről.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 20:36:27

@1kutya: nem, szerintem túlragozta, nagyon bő lére eresztette...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.18. 20:39:29

@anica inkognitóban: Mindenképp enni, és ülve, bár állva több férne belém, de Mitzinél megadnám a módját!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 20:41:21

@dömbi: jó, csak gondoltam, pontosítsunk...:D és a kaját hoznád, vagy rendelnél??:DDDD
(bocsi, de ma meg vagyok húzatva, biztos a front :DDD)

1kutya 2012.10.18. 20:57:39

@anica inkognitóban: melyik? a II. ukrán front?:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 20:59:59

@1kutya: hideg, hideg....:D
amúgy 100 éve nős vagy, még mindig nem tanultad meg, hogy nővel ne vitatkozz? :P:DD

süllőcske 2012.10.18. 21:09:46

Mitzi és Boar finom sósvízi hangulatot hozott ma, köszönöm. Remélem nem olyan életbevágó, hogy vajban, vagy olívában finomabb egy kicsit a garnéla.
Az nagy tudomány lehet, hogy az elsőrendű olívaolajjal hogyan kell sütni úgy, hogy értékes ízei érvényesüljenek. Én csak a bő olajban való, alacsony hőmérsékletű zsengélést(konfitálást) ismerem nagyon jónak, de biztos másképp is lehet.
Izgulok András hallésikeréért.

1kutya 2012.10.18. 21:09:57

@anica inkognitóban: nem vitatkozok, kérdezek (ez a jel: ? szerinted mi?)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 21:17:32

@1kutya: téééééényleg???:O :DDDDD miket tudsz....:DDDDD

na, én abbahagytam, megyek lefeküdni. Jó éjszakát! :)

Boar. 2012.10.18. 23:05:41

@Mitzi von Küche:
Valóban írhattam volna, de egyrészt nem biztos, hogy a T. olvasóközönség vevő a stílusomra, másrészt hiú vagyok és ha leszólták volna a főztömet, szétverem a kocsma berendezését aztán másnap állhatnék neki bútort javítani meg üvegezni...
:-)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.18. 23:07:56

Hát, ez a tengeri herkentyű egy olyan téma, amihez lövésem sincs. Amiket eddig ettem Horvátországban, Hollandiában - vagy tán asse az vót - azok mind nagyon ízlettek, de még az alapanyagokat sem ismerem. Ebből is látszik, milyen fiatal vagyok, mekkora fejlődési lehetőségekkel! :D

Vajon ma kiderül, mi lett abból a halászléből? Különben Andrásnak igaza lett, a maradék fél fej karfiolt másnap megfőztem ugyan annak :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 23:14:51

@Boar.: Legalább felújítottuk volna a bútorokat ...
Tényleg szívesen fogadnánk posztot, nagyon guszta amit mutattál!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 23:17:24

@süllőcske: Nagyon örülök, hogy figyelemmel kíséred! Abszolut siker lett - saját magam számára is. Ennél jobb hallevest életemben nem ettem!
Jön róla poszt hamarost!!!! Frissen gyúrt tésztám is siker volt - még tejfölös - sajtos formában is ettek a halászlé után belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 23:19:05

@PO: Kiderült, hogy sikeres lett!!! Ami meg a karfiolt illeti, nálunk mindig ez történik a másik felével, ezért mertem említeni. Soha nem elég az első leves :)

Boar. 2012.10.18. 23:19:54

@Andrass9:
Ezek régi dolgok, mióta a kislányom megszületett(tavaly pünkösdkor), nem láttam a tengert. Jövőre remélem eljutok megint és belecsapok a lecsóba. Addig legfeljebb gombából alkotok valami érdekeset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.18. 23:27:15

@Boar.: Hogy őszinte legyek - tenger az van és nagy, de keveseknek elérhető! Gomba viszont elérhető többünknek is. Személy szerint én imádok minden gombát, ha nem mérges. Feleségem viszont még a látványától is rosszkedvű lesz (finoman fogalmazva). Sajnos a tengeri herkentyűktől is ...

Boar. 2012.10.18. 23:36:03

@Andrass9:
Ebből a szempontból szerencsésebb vagyok, a feleségem él-hal a gombáért. Amikor elment a magzatvíz, gombaszedésből értünk haza éppen... :-)
Most is ki van adva a parancs, hogy gyűrűs tuskógombát kell szednem mert azt igen nagyon szereti. Mondjuk én is...
Voltam a héten egy "körülnézős" gombaszedésen, sajnos nagyon kevés időm volt rá. Eszméletlen fajtagazdagság fogadott de vargányát keveset találtam, azok sem voltak éppen fiatalok. Királyvargányából találtam ifjabb példányokat de volt sok tuskógomba, lilapereszke, őzláb, némely galambgombák, piruló és egyéb galócák meg sok kis gyösz amit nem is ismerek.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.19. 00:06:18

@Andrass9: legyél pesszimista. Én két év alatt nem tudtam egyetlen posztot kitaposni belőle. Én nem tudom, mi van, tán írni nem szeret, meglehet, ezeket a kommenteket is csak diktálja, oszt a kis felesége pötyögi be helyette :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.19. 00:26:04

@Boar.: Engem a mindenható eltiltott a gombaszedéstől - vörösvaksággal áldott meg, így nem látom jól a színeket. Viszont az izlelésem még működik, ezért számomra a piaci gombaárus a mentsvár. A napokban ismét alkalmam volt vargányás harcsapaprikást enni túrós csuszával - a minőség továbbra is remek volt!
Nekem a magzatvíz a Marx térrel asszociál - onnan ment be metróval a feleségem, mert a kocsival még megfordulni sem lehetett a csúcsban :) Mondjuk ez azért 30+ évvel ezelőtt volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.19. 00:27:36

@PO: Én alapvetően optimista vagyok! Hátha sikerül? Bár lehet valami ebben a "diktálásban" is:)
süti beállítások módosítása