Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Félresikerült spenót pesto

2012.09.15. 07:00 Andrass9

Túl korán vetettem el az őszi spenótot, és ahelyett, hogy terebélyesedett volna, nekiindult felmagzani. Ezt nem lehet ennyiben hagyni, betakarítottam az egészet (lett is vagy 40 deka), hogy majd kisebbik leányom készít belőle valamit.
Három napig vártam, de semmi sem történt. Gondoltuk hát, hogy elkészítjuk a feleségem kedvenc spenót pestóját.

Felajánlottam, hogy megcsinálom, míg dolgozik - akkor tudok posztot írni belőle a blognak.  Ki is készítette a receptet, amit a Nosalty-ból  nyomtatott.
Nem én lennék, ha nem variálnám a receptet. Először is nem találtam a fenyőmagot. Küldtem is SMS-t a feleségnek, de szokás szerint semmi válasz. Találtam viszont Brazil diót, amit még a 90-es években hoztunk az USA-ból.
11.jpg
Ez egy fantasztikus dió fajta, vadon terem Brazíliában és rettenetesen kemény a héja. Jellemzően nem is tud kicsírázni, amig valami rágcsáló ki nem likasztja a héját, vagy több évtized alad az el nem korhad. Cserébe csíraképes marad sok-sok évig.
Elő a vízpumpafogót, mint kedvenc diótörőmet. Kb kétharmada már avas volt, de ami ép, az viszont fínom édes-olajos mag.
Megtisztítottam egy kicsike fokhagymafejet és lemostam-leszárítottam a spenótleveleket. Időközben befutott a feleségem, aki elárulta, hol a fenyőmag. A magokat egy serpenyőben kissé megpirítottam.

12.jpg 14.jpg
13.jpg 15.jpg


A recept szerint a spenótot le kell forrázni (fogalmam sincs miért), hát megtettem. Fel is aprítottam vagy 20 dekányit, rászórtam a recept szerinti parmezán sajtmennyiség felét.

16.jpg 17.jpg


Beletettem a mixerbe a brazil diót, kb 2 gerezdnyi fokhagymát és a parmezános spenótot. Kicsit összedaráltam, majd egy deci extra szűz olivát öntöttem utána és pépesre mixeltem.

18.jpg 19.jpg 20.jpg


A spenót másik felét parmezán nélkül és fél marék fenyőmaggal készítettem

21.jpg 22.jpg


Az őszinte kritikus szerint:
1-es változat:

  •     nincs spenót íze,
  •     túlteng a dió és
  •     száraz a parmezántól.

2-es változat:

  •     jobban érezni a spenótot, de még mindíg nem elég spenótos
  •     továbbra is elég hóka a színe


Következtetés, és egyben a recept, ahogy el kellett volna készíteni (több spenótom nem volt, így próbálkozásra nem nyilt alkalom):
Összetevők:

  • 20 dkg bébispenót (síma spenót épp olyan jó)
  • 2 dkg fenyőmag vagy valamilyen olajos dió
  • 1 dl oliva olaj (jó minőség itt fontos)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors


A spenótot mossuk meg, majd csepegtessük le alaposan. Ha üde/roppanós, akkor a szára is maradhat, majd vágjuk fel kissebbre. A diófélét, ha kell, aprítsuk kisebb darabokra, majd egy száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg. Fokhagymát szintúgy tisztítsuk, daraboljuk. Botmixerrel vagy turmixban aprítsuk, az olaj hozzáöntésével pépesítsük. Annyi olajat öntsünk, hogy egy olajos pépet kapjunk, az ne váljon szét olajra és spenótra. Kevés borsot daráljunk bele, és izlés szerint sózzuk.

Főtt tésztával, vagy pirítóssal tálaljuk

Természetesen a fent elkészített pesto is ehető volt!

Update: Míg a pesto a hűtőben várta, hogy elfogyasszuk, kaptunk fél kiló újzélandi spenótot. Nem a kedvencem, egyszer termesztettem és két évig dolgoztam utána, hogy eltűnjon a veteményesből. Reménykedtünk, hátha fel lehet javítani a meglévő pestókat a friss spenóttal. Leszáraztuk, megmostuk, salátacentrifugában leszárítottuk és egy féldeci oliva olajon megpároltuk. további másfél deci olaj hozzáadásával a mixerben pépesítettük. Egy részével elkezdtük feljavítani a túl magos/parmezános pestóinkat, de nem sok siker koronázta a tevékenységet.

Így a maradék pépből teljes tejjel és kis zsemlével spenótfőzelék készült. Megettem 3 tükörtojással, mert éhes voltam, de ... szóval nem az igazi. A tükörtojás sem sikerült - ez a kerámia serpenyő egy humbug :(

23.jpg

Szerintem a gond nem is a recepttel, vagy a spenóttal, hanem az évszakkal volt! Tavasszal megbolondulunk a spenótért, annyit főzünk, hogy a végén a fülünkön jön ki - akár mirelitből is. Aztán nyáron, ősszel eszünkbe sem jut. Gyanítom, hogy a szervezetünk kéri azt tavasszal, mint első friss zöldséget, és később már nagyobb a választék. Ráadásul nyáron nem is kapni spenótot, mert hosszúnappalos növény, azonnal magbaszökken.

 

 

192 komment

Címkék: spenót dió fenyőmag pesto spenótos pesto

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr504745396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.15. 07:53:05

Jó reggelt! Egy kávét, ha kaphatnék...
Ezek a pestók valahogy kimaradtak az életemből. Lehet, hogy előbányászok egy fagyasztott spenótpürét a fagyasztóból, és mixelek belőle valami hasonlót.

Pinka-Panka 2012.09.15. 08:47:25

Szép reggelt, itt tök borús minden, a piac megvolt:)
Sajnos nem szeretem a spenótot sehogyan sem, egy rossz emlék miatt -pedig főzni is megfőzöm ritkán, hiába kóstolom nem megy:(
Jól néz ki a képen ezzel nincs is gonD:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 08:47:40

@Waka: bocs, de még most fő a kávé :)
én eleve spenótfőzeléket csináltam volna :)))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 08:58:28

@Pinka-Panka: nekem hasonló volt a kezdet:egy gyerekkori táborozáskor valami rettenetes spenótfőzeléket ettünk, akkor megutáltam. aztán meggyőztem magam, hogy talán nem az étellel volt a baj, hanem rosszul készítették el.és nyert :)azóta bármennyit, ipari mennyiséget is :)

Pinka-Panka 2012.09.15. 09:05:22

@anica inkognitóban: szia:)) értelek nálam súlyosabb a gond, mivel engem simán megerőszakoltak vele:)
5 éves koromban az oviban, nem ettem, mert rosszevő voltam, ezt a képességemet azóta sikerült túlszárnyalni:) - a dadus aki 120 kg volt, azt mondta, majd én megtanítom ezt a kölköt enni és kanállal lenyomta a spenótot, az orrom is tele volt vele...hát én azóta nem tudom lenyelni, még ha a Gundel főzi is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.15. 09:06:13

Megyek boltba. Valakinek valamit?

Pinka-Panka 2012.09.15. 09:10:23

@Waka: mi már túl vagyunk rajta:) köszi:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 09:13:31

@Waka: Egy kis spenót? Hátha ki tudom javítani?
Jó reggelt mindenkinek!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 09:16:50

@Andrass9: igeeeeeeeen! :))
@Pinka-Panka: született pedagógus volt :((
@Waka: a teleport-generátort, ha műszaki bolt közelében járnál, légy szíves! :D

na, seggére verek némi takarításnak, aztán elviszem a gyerekemet Városnapra...jó, borús idő van, végre kezdődik az én évszakom! előkeresem a szép mintás, színes harisnyáimat és hajrá, ősz!! :))

szép napot mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 09:17:41

@anica inkognitóban: Hasonló helyzetben van nálam a főtt karalábé. Életem rövid (1 hónapos) ovis időszakában utáltam meg. Nem is ettem kb 2 évvel ezelőttig semmilyen formában, se töltve, se főzelék, se leves. Mivel azonban más zöldségeket megszerettem azóta főzve (gyökér, zeller), megpróbáltam a saját termésű karalábból a levest és kellemes volt. A benne főtt karaláb még nem üti meg azt a mércét, hogy főzeléknek is megegyem. Szóval ipari méretek nálam még nincsenek :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 09:17:54

A kevéssé sikerült próbálkozások posztolása is igen hasznos. Spenót-pesto jöhet, -főzelék never...
Andrass, a brazil dió azonos a paradióval? (Ha igen,Aldinál szokott lenni hámozott, nem avas, nagyon szeretem rágcsálni.) A fenyőmag sem maradna meg nálunk 2 percig sem .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 09:19:06

@anica inkognitóban: Hajrá ősz! Mehetek tavat takarni, mert potyog bele a dió, permetezni a babot, mert meglepte a takácsatka és ezen kívül még hideg is van. Ja és fel kell szedni a diót, mielőtt a kutya megelőz!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 09:19:45

@Andrass9: hú, azt anyám édeskésen készíti, benne volt a nemszeretem listában, aztán a férjem családjánál megkóstoltam sósan, úgy meg igen :)
@Mitzi von Küche: én eldugom az ilyesmit és csak én tudom, hol van :DD

na, tényleg L...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 09:21:10

@Mitzi von Küche: Igen, megegyeznek. Én is szívesen rágcsálom, bár sok benne az olaj és nem tesz jót az alakomnak, fenyőmag ditto :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 09:37:55

@Andrass9: Viszont értékes vitaminokat tartalmaz (ezzel mentegetem a tettet).
A kutya nálunk is segít a dió összeszedésében...
@anica inkognitóban: Úgy bizony! Most egy kis zacskó pörkölt spanyol mandulám van eldugva. (Aztán jártam már úgy, hogy elfeledkeztem róla, csak tavasszal lett meg...)

medvedr 2012.09.15. 09:44:39

A tükörtojás nagy rejtély. Nálunk két változat szerint jött be. Sajna a tojás mindig hideg mert hüttöben tartjuk őket. Az egyik: viszonylag sok, és jó forró, de nem hevített olajba ütjük a tojásokat majd egy fél perc múlva egy kicsit megdöntjük a serpenyőt és forró olajat kanalazgatunk a tojássárgájára és mindenhova és így sütögetjük. A másik kevés olaj forró serpenyő tojás beleütve majd 20 mp múlva fedő alatt félrehúzni kb. 40 mp- 1 perc, fedőt le kis lángra vissza fél percig, esetleg tűzről le fedővel és még egy forrósítás és kész.

Pinka-Panka 2012.09.15. 09:44:50

@Andrass9: azért hagyjál a kutyának is valami nasit:) Én megengedem, hogy egyen egy kis diót, habár most 1 szem sincs a fán:(
nálunk reggelre bekapcsolt a termosztát annira lehűlt, pedig jó időt igért...csak nem tudom hova

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 09:52:28

@Andrass9: A kerámiaserpenyő nekem is nagy csalódás volt. Egy dologra tudom csak jól használni: hasábkrumpli sütésére.

Daró 2012.09.15. 09:59:40

Imádjuk a spenótot, bárhogyan. Észrevétel: ilyen kevésnek neki sem állnék, fél kg a min, abból lehet eltenni is :-)
Sajnos fenyőmag, pekándió, pisztácia! stb ára horror, így gyakran dióval készül, vagy akár mogyoróval....nem az igazi, de nem is rossz.
Szerintem az olaj is kevés, és nem lehet hogy túlbuzgott a géped? a végeredmény már szinte habos, ami a pestónak nem sajátja...

Utálni fogtok, de kert nincs, így mi a fagyasztott spenótot használjuk, persze nem pont olyan de nem is rossz....

medvedr 2012.09.15. 10:14:55

@Daró: Ez igaz, szerintem sincs baj a fagyasztott spenóttal-dögöljek meg!

Hurri Kán 2012.09.15. 10:25:09

'reggelt!
Pesto jó. Spenót is jó. Mirelit spenót is, de ha lehet kapni frissen, akkor inkább az.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 10:32:27

@Daró: @medvedr: Mirelit spenót jó! Én is lefagyasztom, ha túl sok terem, és csak annyiból különbözik a boltitól, hogy tudom, mi van benne. Ízre nem tudnám megkülönböztetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 10:34:34

@Daró: Javaslom még a mandulával készítést, régebben azzal csináltuk, és jó lett. Lehet, hogy fején találtad a szeget - nekem is túl krémes állagúnak tűnt, talán a másik (lassúbb) aprítóban kellet volna csinálni? A régebbi pesztóink inkább mint a kézzel vágott spenótfőzelék - kicsit darabosak voltak. Ezért most már nem ültetek újabb adag spenótot, de legközelebb kipróbálom!!!

Daró 2012.09.15. 10:37:25

Megnyugodtam.

A lepkét nem látta valaki?

Pinka-Panka 2012.09.15. 11:08:05

@Daró: ne izgulj, mert senki se utál, nekünk van kert, spenót még sincs, frisset kapni a piacon is , télen meg mi is a hűtőből kotorásszuk elő:)

Pinka-Panka 2012.09.15. 11:09:30

Ebéd kész.
Közkívánatra húsgombóc leves, fasírt, amit sikerült elsóznom - kicsi krumpli és 5 tojásból kész a piskóta tekercs, majd a csokikrémet később teszem bele...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.15. 11:54:10

@Andrass9: Hoztam, hova tegyem?
@anica inkognitóban: A teleport generátort a Beijing Teleport, Stew-pot and Toxic Waste Co. (China) -tól rendeltem Interneten utánvéttel.
@gyvy: A mirelit spenót jó, ha lehet kapni frisset, mármint friss mirelitet. :D
Leves majdnem kész, még csurgát kell beleraknom, a pizza sül, fotózom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 12:23:20

@Pinka-Panka: Nálunk holnap lesz piskótatekercs, posztnakvaló főzése után. Ma vágta a Metroba, tengeri süllők már a vajon sülnek, délután szépítkezés, este egyetemi bál.

Pinka-Panka 2012.09.15. 12:31:07

@Mitzi von Küche: jó szórakozást nektek:) a rakottasodhoz, ma mindent megvettem és próbálom, csak most más dolgom is van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 13:05:24

@medvedr: Én a tüktojt "sunny side up" szeretem - vagyis mosolyogjon az a nyers sárgája (egy szem bors a közepén jó lesz pupillának). A tied az "over easy" vagyis nem mered nézni a nyers sárgáját, de azért takarásban megeszed :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 13:09:45

@Waka: Köszi, csak ide a pultra. Mindjárt beviszem a konyhába. Mivel jövök?
@Mitzi von Küche: Kellemes bálozást és drukkolok, hogy megnyerd a bál szépe versenyt!

váj mí 2012.09.15. 13:11:06

Szépjóreggelt, végre Stuttgartban! Kérnék egy energiaitalt. Ha belekerül véletlenül némi vodka az sem baj.
Hm, pont ma reggeliztem spenótos-fetás táskát. Persze, pékségben vettet, mert hogy jövök én ahhoz, hogy megsüssem, ugye ? De finom volt.
A spenótot különben nagyon szeretem, pestónak is, meg mindennek. Nyersen is, a bébispenótot salátának, grillezett kecskesajttal. Huhh, éhes lettem, a fenébe ...
Mi a különbség az új-zélandi és a nem új-zélandi spenót között?

váj mí 2012.09.15. 13:15:37

@Daró: A múltkor azt írta, hogy tervezi a Pestre költözést. Lehet, átlépett a megvalósítási fázisba?

váj mí 2012.09.15. 13:29:38

@medvedr: Hm, volt nekem egy móc barátnőm anno. Az egészségügyben dolgozott, így tojás meg tejföl mindig bőséggel volt nála. Sokszor rendeztünk nála tükörtojásos nagy zabálásokat. Ő egészen furán készítette. Nem túl sok olajon indította a tojást, némi olajat kezdett az elején kanalazni a sárgájára, aztán, amint a fehérje alja megpirult, rányomott nagyon sok tejfölt, ami elkeveredett az olajjal, és abban sütötte tovább, és azt a katyvaszt kanalazta a sárgájára. Iszogatások között nagyon jó "szivacsként" működött ;).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.15. 13:31:20

@Pinka-Panka: Na az ilyen dadusok és gonosz komyhásnénik, akik ráadásul büdösharisnyások és szőrös az izzadó hónaljuk amit mindig a gyerek orra közelébe dognak sokat tesznek a gyerekek ételmegutáltatásáért.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.15. 13:35:28

@Andrass9: Az egyik kis cégünkben egy már nyugdíjas munkatársunk, barátunk főzött a csapatnak s jól. Egyszer spenótot csinált amire be voltunk indulva. Amikor láttam, hogy tele van "nyálkés" fehér csomókkal, értetlenkedtem, nem igaz, hogy az Erzsi elfelejtett főzni. Zsemle volt benne, na azóta Pesten külön megkérdeztem mi van a spenótban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.15. 13:36:10

@Andrass9: Gyorsvonattal. :D
@hajdulaszlo (volt hajdul): Nekem mindig csak egy pohár vizet adtak az ebédnél, mert bepisilek a délutáni alvásnál.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.15. 13:38:52

@medvedr: A hűtőből kivett tojást úgyis érdemes megmosni, tedd ezt meleg vízzel.
A tökörtojás bő zsíradékban készül. Buborékos, kissé ropogós szélek, márványos fehérjeburkolat a tojáson. Ami nem ilyen az nem tükörtojás.
A hideg tojás a lágytojás veszte is.

Pinka-Panka 2012.09.15. 13:39:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): szerencsére még az életet nem utáltam meg, de a spenótot annál inkább és próbáltam megenni nem megy...
Én ezért sem erőltettem soha az egyszem gyerekemnek, hogy mindenáron egyen meg valamit, általában tiszteletben tartom mindenki ízlését, ezért is főztem többfelé mindig, mint ma is, meg holnap is, meg mindig...

Pinka-Panka 2012.09.15. 13:43:40

@anica inkognitóban: te is szoknyás vagy??:)már ritka manapság, mióta a nők is hordhatnak nadrágot...

váj mí 2012.09.15. 13:51:47

@anica inkognitóban: @Pinka-Panka: @hajdulaszlo (volt hajdul): @Waka:
Huhh, gyerekek, én mindig valamiféle szent borzadállyal olvasom ezeket a menzás sztorikat. Romániában nem volt divat az általános-, pláne, középsulikban a menza. Óvodákban is csak a napközi rendszerűekben. Jártam olyanba egy ideig, sikerült is megutáltatni velem a tejlevest. Phűűűű! Na, azzal vallatni lehet. Különben mindenki uzsonnát vitt, általánosban és középsuliban meg pláne.
Aztán az egyetemen találkoztam a menza intézményével. Hát első év első félévében voltam menzás ....

medvedr 2012.09.15. 14:32:49

@Andrass9: Nem, ha ügyes vagyok az időkkel, nem bőrőződik be a sárgája és krémes lesz nem pedig folyós. az olaj rászedegetős módszernél ugyanúgy szemre álltódik be, csak az alja nem ég meg mert ad egy úszik az olajon ad kettő a forró olaj süti a fehérjét nem kell alulról átsütni,

medvedr 2012.09.15. 14:34:54

@hajdulaszlo (volt hajdul): Tojást nem mosunk! A közvetlen felhasználás előtti mosás nem káros, de szerintem nem érdemes vele tökölni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.15. 14:44:46

@medvedr: Én is a felhasználás előtti mosást javasoltam. Elárulok egy titkot. Sütéskor én sem mosom. Lágytojás főzéskor vízzel előmelegítem.

váj mí 2012.09.15. 14:47:34

@medvedr: @hajdulaszlo (volt hajdul): Öööö, bocs, hogy belepofázok, de miért is kellene domestossal lemosni a tojások héját főzés előtt?

Wakka 2012.09.15. 15:01:30

@váj mí: tojásokat meg domestost félretéve, most le tudnék küldeni egy dönert.

váj mí 2012.09.15. 15:09:07

@Wakka: Hm, tudok egy jó törököt a Könnigstrasse elején, és egy még jobb sült tésztást, úgy az utca közepén.

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:13:06

@medvedr: nekem van ismerősőm lesikálja tojásokat mindig, én is csak felhasználás előtt mosom meg...pl volt olyan nagyon muszáj volt, ha a szomszédtól kaptam, mert volt rajta minden:)

Daró 2012.09.15. 15:13:20

@váj mí: és pesten biztos nincs internet sem :-)

skylla 2012.09.15. 15:13:29

@Wakka: dönert feherember nem esz :)

jot kacagtam a kepen, amin allitolag tükörtojas van

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.15. 15:17:13

@váj mí: A hűtőböl kivett tojást, ha meleg vízzel átöblíted, nem reped meg, ha a sós, forrásban lévő vízbe ereszted lágytojás készítése céljából.
A wc-ben meg azért nem kefélünk, mert ott a domes tosz.

skylla 2012.09.15. 15:18:33

meg mar tenyleg kiprobalhatnatok, hogy a spenotfözelekbe raktok egy kis tormat is, persze erzessel.

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:19:38

@hajdulaszlo (volt hajdul): hány perces a lágy tojás? Valamikor 3 percest kért a férjem, ha elnéztem akkor vége volt mindennek...
Amúgy nekem a a 10 perces főtt tojásoknál is simán bereped némelyik, azt már továbbitom is a kutyának.

Wakka 2012.09.15. 15:22:28

skylla be van nyomva, de elnézzük neki.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 15:22:32

most komolyan úgy csináltok, mint aki nem látott még tojást? nem olyat, amire rá van ütve a szám, hanem igazit, amit a tyúkólból szednek össze:szaros, tollas stb. na, aki ezt nem mossa meg, hanem mondjuk egy piskótához szétválasztja a sárgáját és a fehérjét, amik közül utóbbi végigcsurran a héjon, annak gratulálok.
Én megmosom, langyos vízben, domesztosszal.

váj mí 2012.09.15. 15:23:15

@Daró: De persze van. Illetve, lenne, de ha pl a T-commal szerződik, akkor csak hetek múlva lesz netje ....

@Pinka-Panka: Igen, az. A Könnigstrasse és környéke itt olyan, mint Bécsben pl. a Mariahilfer Bécsben. Mondjuk, annyival nem drágább, mint ott. De Stuttgart egyébként egy drága város. Itt a Bosch, Mercedes, Porsche. Itt nem olcsó élni ...

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:23:23

@hajdulaszlo (volt hajdul): no jó, de én mindenben amatőr vagyok:)

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:24:22

@váj mí: oké, tudom, csak ismerős volt...

váj mí 2012.09.15. 15:25:14

@anica inkognitóban: Én olyat utoljára 8 éves koromban láttam. Akkor még anyum is mosta a tojást. Azóta meg minek. A csapvízzel csak több bacit viszek rá ...

váj mí 2012.09.15. 15:30:36

@hajdulaszlo (volt hajdul): Khhmmööömmm, én a lágy tojást úgy szoktam, hogy hideg, sós csapvízbe belemegy a nyers tojás, oszt kb. 3 perc után meg kigyün belőle. Általában azért sikerül pont krémesen lágyra belőni.

@Pinka-Panka: Ismerős? Honnan?

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:32:31

@váj mí: sokat olvastam róla:))
nekem meg stopperral sikerült csak a lágy tojás, de nyilván azért mert azt se szeretem:)

váj mí 2012.09.15. 15:41:28

@Pinka-Panka: Nu, azt biztos nem csak ennyiből;)

Hmmm, én nagyon szeretem a lágy tojást, a krémesen lágyat, amikor a fehérje meg a sárgája is egyformán folyós. Ezt szokták 3 perces lágytoglinak nevezni. Node, ez nem mindig jön össze. Jártam már meg, hogy szinte nyers volt (blue done steakben ;) ), vagy majdnem kemény (well-done, medium helyett, ugyancsak steakben ;) ).
Viszont Stuttgart imádnivaló! :)

Pinka-Panka 2012.09.15. 15:44:56

@váj mí: én meg csak a keménytojást szeretem, annak is inkább a fehérjét, Húsvétkor az a jó, hogy a sárgáját a gyerekem eszi én meg a fehérjét:)
A szendvicsen megeszem, mert 1 szelet, viszont a tojáskrémet meg szeretem nagyon ..franc se érti ezt

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 15:46:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): Sós vízben főzni a lágytojást? Miért? Felhasználáskor úgyis sózzuk.
(Meg nyilván ismeritek a bajusz és a tojás axiómáját.)

váj mí 2012.09.15. 15:55:50

@Pinka-Panka: Huhhhúúúú, húsvét! :) Emlékszem, egyszer, még gyerekkoromban kórházba kerültem valami májproblémával, aztán kiderült, hogy legalább 30 húsvéti tojás sárgáját ettem meg, némi fehérjével egy szűk nap alatt. Tizen-egy-két éves májakat meg nem erre terveztek ;). A tojást viszont azóta is imádom. Persze, nem 30-at naponta ...

Hümm, pedig a tojáskrémben aztán benne minden. Mondjuk, itt rengeteg féle szendvicskrémet kapni, tiszta tojásostól a túlvariáltig mindent. De nekem a majonézzel van bajom, ami a legtöbbnek az alapja. Az ipari, de néha a házi majonéztől is elkezdem kergetni a rókát. Tudom, nem túl ízléses, de egyszerűen, a majonézes cuccoknak van max. 10 percük, hogy távozzanak a szervezetemből ... Tiszta Big Brother ;).

váj mí 2012.09.15. 15:59:36

@Mitzi von Küche: Hm, nekem azt tanította a nagyim, hogy azért, hogy ha esetleg megreped főzés közben, vagy már volt a tojáshéjon egy hajszálnyi repedés, akkor ne az egész fehérje omoljon ki a főzővíyzbe, hanem csak minimális. merthogy a sós víz ezt úgy nem engedi neki. Biztos van rá kémiai magyarázat is, de én abból mindig meglehetősen hülye voltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 16:02:43

@hajdulaszlo (volt hajdul): Én is hideg vízben teszem fel a tojást, és 1 perccel kevesebbet kell számítani, mint ahány perces tojást akarok. Az időt pedig forrástól számítom.

váj mí 2012.09.15. 16:03:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): Gyorsan ;). Oké, lehet van az négy perc is forrással együtt. De én mivel csak magamra főzök, kis edény, kis hideg víz, kis só, maximális hő, 3-3.5-4 perc = faszántos lágy tojás ;)

Wakka 2012.09.15. 16:07:09

@váj mí: én pedig nagyon is szeretem a majonézes salátákat, fél Európa a lidl, aldi, spar, billa, termékeit eszi, az elhízással van inkább gond, azzal hogy nem tudtok uralkodni magatokon, mert 10 euróból vesztek két szatyor kaját, és otthon még akkor is tolod az arcodba a chippset, miközben válaszolsz erre a kommentre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 16:08:11

@medvedr: Aha, értem. Ennyire soha nem akarok tükörtojást enni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 16:16:01

@váj mí: Az újzélandi spenót ízében hasonlít a normál spenóthoz, viszont kisebb és vastagabb levelei vannak, amik háromszögletűek, a növény folyton nő - kvázi kúszónövény, egész nyáron át szedhető, és állandóan szórja a magját. Mindenhova!!!
Fényképpel:
www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/uj-zelandi-spenot/2068/

váj mí 2012.09.15. 16:17:21

@Wakka: Édesem, évek óta nem ettem chipset. Utoljára, még otthon otthon, Romániában fordult elő vagy jó 6 éve, hogy egy átivott éjszakát Pombars-szel nyomattunk le. De akkor az egészségünkre nem a chips volt a káros, ha érted, hogy mondom ...
A majonézes salátákat, meg nem azért mondtam, mert én vagyok a Gyéméánt Réka, hanem azért, mert a tojás kapcsán szóba jött, és a májam nem bírja, ami ellen rókakergetéssel védekezik. Pedig a boueföt savanyú uborkával és almával nagyon szeretem. Csak kár belém :(.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 16:25:13

@Wakka: nem, Andráss tud törölni, ha ilyesmi gondod lenne, viszont akkor valami miatt előfordulhat, hogy az aznapi poszthoz már nem enged a rendszer kommentelni.
(bocs, közben dolgozgatom, csak néha nézek ide)
@Pinka-Panka: semmi, a szokásos.
@skylla: héééé, én minden ilyesmit kétpofára!! :D és tagadhatatlanul fehér ember vagyok :D ill. fehér asszony :D

váj mí 2012.09.15. 16:28:48

@Wakka: Ja, és 10 euróból itt is max 2 zacsi élelmiszer-ipari hulladékot veszel, nem normális alapanyagokat. Egy olyan jó háromnegyed-zacsinyit viszont valószínű. Elvégre 2800 forintból is meg lehet tölteni két tescós zacsit hulladékkal, nem?

@Andrass9: Hm, ezt nem ismertem eddig, kösz.

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:32:08

@váj mí: a tojáskrémben, amit a kenyérre, bagettra, kiflire kenünk abban nincs majonéz!!
A kaszinótojás visszatöltött krémében van kevés...de az más:)

skylla 2012.09.15. 16:33:52

@anica inkognitóban: en ettem mar olyan dönert, hogy erdekes (rossz ertelemben) cafatokat leltem benne :/ meg ugy itt mindenki tudja, hogy a kebabba, legalbbis a csirkebe, azt teszik, amit maskepp nem lehet eladni. de ettöl meg tölem eheted ketpofara:) csak ugy halkan jegyeztem meg :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 16:35:53

@skylla: nézd, engem a kínai kajától sem tántorít el, hogy öreg kínait, kínai temetést még nem nagyon láttunk :DDD;))))

váj mí 2012.09.15. 16:36:14

@Pinka-Panka: Hocci azt a tojáskrémreceptet! Kérlek, kérlek, léccciiiii ... ;)
Huhhh, kaszinótojás! Brr! Tömény majonéz. Mondjuk, én csak a hidegtálas pultok kaszinótojásait ismerem ... :(

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:36:14

Különben én is forrásban lévő vizben tettem fel és úgy 3 perc, most meg is kérdeztem a férjmet, megeerősitette - csak én ott hibáztam, hogy elnéztem az időt és ha túlszaladtam azmán nem volt jó...

skylla 2012.09.15. 16:36:23

@Wakka: mér vagyok benyomva? :(

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:40:17

@váj mí: megfőzöd a tojásokat keményre, kihűl és lereszelem simán a sajtreszelőn, újhagymát apróra, zöldjével, snidling, petrezselyemlevél (ezek aprítva), só, mustár vaj és krémesre kikevered,ha akarsz kevés borst is tehetsz bele. Mindent a szájízednek megfelelően tedd, kicsit jó ha pikáns. Szoktam kevés apróra vágott paradicsompaprikát is beletenni és jobban mutat akkor...variálhatod ez az alaprecept.

váj mí 2012.09.15. 16:41:11

@skylla: Keress más dönerest ;) Amúgy kepabba meg pont azt a húst teszik, amit ugyanúgy megkapsz, ha nem pitába kéred. Attól, hogy nem tányérra kapod, hanem kenyérféleségbe, a hús minősége nem változik. Ahol meg igen, ott vizsgáltasd be a kajádat, vagy indítsd blogot az elkerülendő helyekről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 16:42:59

@skylla: Mintha odaírtam volna, hogy még az sem sikerült :) Én nem kacagtam, hanem mérges voltam magamra, amit gyorzan a kerámiaserpenyőre (ami egy humbug) kentem!

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:43:29

@váj mí: a házi kaszinó tojás finom és nem tömény:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 16:44:22

@Pinka-Panka: Kis tejföllel is lazíthatod. Imádom ezt a krémet!!

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:44:25

@anica inkognitóban: ne dolgozz már szombaton, akkor én szoktam csak:)

Pinka-Panka 2012.09.15. 16:45:44

@Andrass9: igen, jól mondod mi is, bár most diéta miatt kerülendő:)viszont a piskóta tekercsem nagyon jó lett és a krém is:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 16:48:13

@skylla: tudod, hogy tojok az Alkotmányra :DDD
@Pinka-Panka: gyakran szoktam éjszaka is, hétvégén is, ami hazahozható, hazahozom. Szerintetek mi a francért rohadok a gép előtt ennyit?:D

Wakka 2012.09.15. 16:49:45

@anica inkognitóban: akkor olvasd el a kérdést még egyszer. bár annyira nem is fontos.

váj mí 2012.09.15. 16:50:04

@Pinka-Panka: Húúúh, köszi, azt hiszem ez lesz az alap tojáskrémem. Én annyira nem vagyok oda ezekért a kencékért, de a barátom nagyon. Mondjuk, itt a leguccsó Nettóban is legalább 20-féle ilyen kence van, és a legtöbb majonézes :(. Eddig egyetlen egyet voltam képes megenni belőlük, ami Hawaii névre hallgat, csirkével, ananásszal, mandarinnal, paprikával és majonézes joghurtos szósszal. De még ezt is max. havonta kétszer. És vennem kellett a full-majonézes fleisch-eier-salatokat, meg hasonlókat. Brrr! No, most majd kap házit! Szerencsére idomítható ;) Köszi.

skylla 2012.09.15. 16:50:30

@Andrass9: en reszvetböl kacagtam, nekem is sikerült mar felre sokminden. nem kell leharapni az orromat rögtön :)

skylla 2012.09.15. 16:51:54

ej, mindenki ugrik rögtön, csak miert?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 16:52:35

@Wakka: nem hiszem, hogy admin-típusú hsz. lett volna, ezért kívántam más értelmezés alapján válaszolni.

skylla 2012.09.15. 16:54:55

@anica inkognitóban: na kerek valami eröset, hogy wakkanak igaza legyen

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 16:56:04

@skylla: :DDD jójó, mindjárt kapsz vagy 4-5 Kék Halált, attól én másnap tényleg félig meghalok :DD

skylla 2012.09.15. 16:57:01

@anica inkognitóban: mar a neve is tetszik, monca, mik az összetevök? ;)

váj mí 2012.09.15. 16:57:21

@skylla: Mint egy old-fashioned ss-tiszt ;)

@Pinka-Panka: Recipié? Esetleg?

Wakka 2012.09.15. 16:57:55

@anica inkognitóban: szarul sikerült, mert eldöntendő kérdés volt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 17:00:47

@skylla: ne akard tudni! :D
@Wakka: ha nincs kedvem, nem bájolgom, úgyhogy baszlass ma mást, oké?:P

skylla 2012.09.15. 17:01:37

@anica inkognitóban: wooow:D bar ettöl meg fogalmam sincs, mi van benne, esetleg megbeszelhetnenk egy felvilagosito orat? ;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 17:03:47

@skylla: a Curaçao az tuti, nekem az szokott valami irtózatos fejfájást csinálni másnap..mindig megfogadom, hogy soha többé, de az ízét meg szeretem.

Wakka 2012.09.15. 17:07:17

@anica inkognitóban:

Közben nyomom a Premier League és a Bundesliga meccseket élőben, itt meg szórakozom, legalább te ne légy közönséges. pé

váj mí 2012.09.15. 17:12:21

@anica inkognitóban: Hm, ha jól sejtem, a curacaao mellet némi vodka van még benne, és valamilyen citrus lé. No meg sok jég, a legfőbb koktél-alapanyag, a fagyott víz ;). Nem egy klasszikus koktél. Lehet, jövőre már más lesz benne ;)

skylla 2012.09.15. 17:13:09

@anica inkognitóban: na, ilyen likör izeket nem kerek, köszönöm :) jo kis vodkanarancs jöhet. de inkabb ohne narancs :)

skylla 2012.09.15. 17:14:46

@Wakka: valaszolnal vegre, miert gondolod, hogy be vagyok "nyomva"? elegge sertö volt

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 17:15:24

@Wakka: Akkor szurkoljál szépen, ne bosszantsál! :P:)

váj mí 2012.09.15. 17:17:54

Hm, különben a koktélokról jut eszembe. Tudjátok, mi a Titanic koktél? És a Titanic extra?
(Könnyítésül, hajókon be van tiltva, ahogy a 13-as kabinszám is ;) )

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 17:18:16

@skylla: vodkanarancs-testvérem! :D de nekem jöhetnek a koktélok is.:)

skylla 2012.09.15. 17:20:23

@anica inkognitóban: na ezt majd megbeszeljük VN mellett, ok? :)

Wakka 2012.09.15. 17:23:03

@skylla: talán azért, mert ez annyira egyértelmű. ha nem így lenne, csak röhögnél.

@anica inkognitóban: sok pénz forog ám kockán.

skylla 2012.09.15. 17:24:24

@Wakka: aha. hat masok vagyunk

1kutya 2012.09.15. 17:29:19

jó napokat! pöttyet benéztem.

spenót nem bejövős, tükörtojássütés meg veszélyes! ezt onnan tudom, hogy Editet tavaly szeptemberben egy reggel vittem szirénázva a klinikára. megégett a fél arca, majdnem odalett a szeme világa is. komoly, úgyhogy vigyázzatok (valszeg hideg volt a tojás)!!!

ps: aprókuty alszik az új óljában:)

1kutya 2012.09.15. 17:33:20

@anica inkognitóban: lefotóztam, de kb. 10 perc mulva indulunk, nincs időm feltenni (vasárnap este jó lesz?)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 17:34:08

@1kutya: tudod, hogy EZEN nem veszünk össze :P:DD meg még van két hét :P:DDDDD

váj mí 2012.09.15. 17:35:03

@1kutya: Hm, sajnálom az Editet, de tükörtojás, máj és rósejbni fölé nem hajolunk semmilyen távolságra, amikor belepasszintjuk a tűzforró olajba. Azokat minimum 1,5 méter távolságról kell belecélozni. Úgy nagyjából ....

1kutya 2012.09.15. 17:39:16

@váj mí: nem hajolt közel, a hideg tojás "lőtt". szó szerint!

@anica inkognitóban: ezen nem:)

na pattantam, 8-9 körül benézek.

Pinka-Panka 2012.09.15. 17:40:28

@váj mí: nevettem ezen, te ha másfél méterről belecélzol a krumplival a serpenyővel, akkor hogyan néz ki már az a tűzhely és felfröccsenő olaj?? Szépen belerakod és nem kell hogy füstölgő zsiradék legyen:))

váj mí 2012.09.15. 17:50:08

@1kutya: Huhh, ok, érteni vélem. Hűtőből kivett tojás egyből a serpenyőbe. Ahham, az lő. Persze, tojással nem lehet céllövöldét játszani, de én ilyenkor mindig elfordítom a fejem. No, csak azóta vagyok ám ilyen okos, hogy egy forró olajpötty a szemem alá érkezett pár centivel. Azt is csak reflexből abszolváltam ... Tojással tényleg nehéz kissé "célba dobni" ...

@Pinka-Panka: Krumplival, májjal, simán .. én inkább célba dobok. Jobb, mint az égési sérülés. A festék meg mosható. A krumpli még hagyján, azt ha leitatod, nem, nem konyakkal, konyharuhával a víztől ... no, az még kezelhető. De a máj az nem, az köp, mint az istennyila, akármeddig csepegteted. És a tojás sem veszélytelen, bár ha frigó után kap meleg vizet, megnyugszik. De csak kissé ...

medvedr 2012.09.15. 18:20:40

@váj mí: Érdekes! Ezt még nem hallottam. Ezt az olaj kanalazgatós módszert egy szakács ismerőstől tanultam. Egyszer megkísérle, talán. Nekem 2 étel van, ami tük. toj. a tökfőzelék és a spenót.

medvedr 2012.09.15. 18:29:17

@váj mí: Természetesen a szennyeződések miatt. (a.k.a. tyúkszar) Nem kell, de sok helyen megteszik, hogy a feltöréskor ne szennyezze a tojást-elsősorban nagykonyhákon, nem saját családi használatra. Ez nem biztos, hogy szükséges, de ártani nem árt. Azonban a mosott tojást nem szabadd tárolni, még hűtve sem, mert lemossák a kutikula réteget róla. Ez egy viasz szerű anyag a meszes héjon. Ha ez nincs a meszes héj pórusain átmennek a bacik akár a levegőből is. Felvetődi a kérdés mi legyen a szennyezett (szaros) tojással. Leginkább semmi, hűtve száraz helyen a tisztáktól úgy elkülönítve kell tárolni, hogy ne érjenek egymáshoz. Feltörés előtt közvetlenül lemosni. Lekefélgetni nem jó, mert az csak beleviszi a pórusokba a trutyit.

váj mí 2012.09.15. 18:29:37

@medvedr: Hm, mondjuk ez tényleg eléggé nehéz kaja, de pl. jól leköti a savakat, mondjuk borozgatás közben, és pár perc alatt kész ;). Ja, és finom, naná.
Különben ez egy felturbózott változat kenyérrel. iszogatáshoz ideális. Egyébként a tük.toj. nálunk kevés olaj, és amikor félig kész van, akkor serpenyő megdönt, kanállal párszor forró olaj átmegy a sárgáján, hártya rendben, serpenyő vissza, tojás kiszed. És, ja, spenóthoz, rósejbnihez, tökfőzelékhez, krumplifőzelékhez, vagy csak úgy teával és kenyérrel.

váj mí 2012.09.15. 18:33:47

@medvedr: ÖÖööö, te, én utoljára gyerekkoromban láttam igazi tyúkszaros -tollas tojást még a tyúk alól frissen kiszedve (azt a méltatlankodást ne tudd meg, amit levágott a szárnyas ...). Ok, azt le kell mosni. De az én Edekaban vett, feldátumozott tojásomat miért? Ugyanazért, amiért még ma is kikapcsoltatják a mobilokat felszálláskor? Vagy hogy?

medvedr 2012.09.15. 18:33:54

@Pinka-Panka: @anica inkognitóban: Ez jó, de csak a felhasználás előtt. lásd mint fentebb

Pinka-Panka 2012.09.15. 18:38:28

@medvedr: igen olvastam, elfogadom...

medvedr 2012.09.15. 18:40:38

@váj mí: Azt nem kell. Szinte tuti. Ha meg teszed azal nem ártasz, de nem kell. A házi tollas, szarosnál sem feltétlenül muszáj, ugyebár a legtöbb esetben hőkezelődik a tojás. Az ember már csak olyan, hogy elvileg sem szereti egy tyúkszaros héjon végigfolyatni, amit megeszik, ahogy anica is írta. Ekkor szigorúan előtte. Azért nem minden egyes tojás szennyezett, még egy udvarban sem.

Pinka-Panka 2012.09.15. 18:45:02

@medvedr: a szaros tojás nem attól van, hogy rendetlen a fészek a tyúk alól?? mert nekünk is volt tojásunk, mármint tyúk régebben és nem volt az olyan szaros, mint a piacon a Manyi nénié:) Neki ótvar tollas és rémes:)

váj mí 2012.09.15. 18:45:25

@medvedr: Nougye? Én meg idegbajt kapok, mikor minden szart hatszor megmosnak. Ok, én meg másik véglet vagyok, mert pl. nagy melegben nyáron vettem egy adag hűtött szedret a szuperben, és 3 perc múlva már csak a műanyag tálca volt a kezemben. Állítólag meg kellett volna mosni. Minek? Ahány gilisztát én megettem gyerekkoromban ...

váj mí 2012.09.15. 18:49:17

@Pinka-Panka: Életemben másfél évet éltem falun olyan 8-9 éves korom körül. Nekünk, értelenszerűen semmilyen háziállatunk nem volt (lévén senki nem értett hozzá a családból, és nem is érdekelte. Mi voltunk a Nagyon De Nagyon Furcsa Család a faluban), de amennyire én emlékszem, az összes friss tojás tyúk alól az mind szaros meg tollas volt. Aztán amire piacra került le lett mosva. Jobb esetben ...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 18:53:32

@Pinka-Panka: majd megkérdezem anyósomat, milyen a tyúkóla :P
@medvedr: Doki, mondd, hogy te is szenvedsz ..:DD

Pinka-Panka 2012.09.15. 18:57:56

@anica inkognitóban: lehet, hogy rosszul emlékeszem, de sokszor hoztuk be a tojást, jó volt szaros is, meg nem is, de nem emlékszem, hogy mind az lett volna:)

Pinka-Panka 2012.09.15. 19:01:08

@anica inkognitóban: különben meg mindegy, én meg azon rágtam be a múlthéten egy csajtól vettem tojást, nem attól akitől szoktam és kiabálja hogy házitojása van neki...
ma a piskótához nyitogattam fel és vörös volt a sárgája már és szét is folyt már..nem tudom mi a szarral etette...

Hurri Kán 2012.09.15. 19:14:36

Jó reggelt. :)
Velodromon, lasagnén, boron túl. :)

váj mí 2012.09.15. 19:16:49

@Pinka-Panka: Hm, nos nem vagyok otthon az állattenyésztésben, úgyhogy lehet valamilyen speckó táppal (lazacos, vörös kaviáros ;) ), de arra még emlékszem gyermekkoromból('80-as évek eleje), hogy ha erősebb színű sárgájákat akartak a nénék, akkor vörös kukoricával etették a tyúkokat. Persze, ettől nem lett vérvörös a sárgája csak majdnem olyasmi .. ;)

Hurri Kán 2012.09.15. 19:18:21

@Pinka-Panka:
Remélem, a csőre és a lába még nem volt a tojásban. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 19:24:33

@Pinka-Panka: Valószínűleg kurkumával etette a tikot. Az viszont, hogy már szétfolyt azt jelzi, hogy nem volt az friss már a piacra kerülésekor sem! Ne vegyél attól a banyától többet egyáltalán!!
Egy rendes tojás még melegben is kibír két hetet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 19:25:42

@gyvy: bor, lasagne rendben, jó hogy befutottál. Hippodrommal miiivaaan???? (Kabos Gyula hangja)

Pinka-Panka 2012.09.15. 19:31:58

@Andrass9: ha holnapra kimúlol, akkor tudjad, hogy a piskótából ettem:) nem veszek többet tőle, amúgy se szeretem, mert egy kaszagép, a túrót is képes szárazon kihozni...
de megszorultam akkor...
na, szép estét, mék mert jelenésem van

Hurri Kán 2012.09.15. 19:40:12

@anica inkognitóban:
Őzön. :)

@Andrass9:
Volt hippodromom is, de kikezelték. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 19:40:22

@Pinka-Panka: na, ezért nem merem soha beleütni a többi közé. mindig egyenként...egyszer szívattam meg magam, hogy a kb.5-6. tojás kissé állott volt, olyan káromkodással voltam, mint egy kocsis :)

váj mí 2012.09.15. 19:47:23

@anica inkognitóban: Ha megsütöd vagy megfőzöd őket semmi gond, nyersen viszont "jobb-az-óvatosság" alapon, inkább ne használd az ilyen tojglikat, szerintem ...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 19:53:51

@váj mí: szerinted miért ütöm fel egyenként a tojást, ha nem azért, hogy ne kerüljön bele az ételbe? hm??
de köszönöm, ha főzési tanácsra vagy nemtrendi koktélreceptre lesz szükségem, hozzád fogok fordulni.

váj mí 2012.09.15. 19:57:38

@anica inkognitóban: Hm, mert a stahljudit is csinálja, hm?
Különben meg, ne legyél te annyira biztos a bevált helyed bevált koktéljában sem. Sok mindenhez nem értek, de van, amihez, igen ...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:02:19

@váj mí: mondjuk mert az anyám évtizedek óta így csinálja.a többiről meg nem nyitok vitát, jó az nekem, mi etusok, meg jankanénik ilyen igénytelenek vagyunk, tudod? Én sem minősítettem még,hogy te mit és hol iszol, hogy mennyit, abba meg főleg nem.. fordítva ugyanennyit várok el.

váj mí 2012.09.15. 20:11:53

@anica inkognitóban: Ok, hozzád sem szóltam ezentúl. Pudliból egy is elég.
Bocsánatodat kérem, hogy nem férek bele a világodba.
Különben meg "etust", ha lenne ilyen entitás, addig ütném, míg mozog. Persze, képletesen.
A "janka-néni" entitás viszont rulez! :). No, nem, mert ilyen rokont akarnék magamnak, hanem, mert csak ....

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:14:17

@váj mí: ó, hát nem vagyok én olyan intelligens, hogy az én pofámtól kelljen tartanod, csak a butuska pultoslány, tudod...
és nem a melód miatt nem férsz bele a világomba, hanem a stílusod miatt...
viszont rokonságba kerülnünk legalább nem kell, úgyhogy egy problémalehetőség kipipálva, mindkettőnk örömére.
na, igyál egyet, aztán kapcsold be magadnak a zenegépet és ha asztalhoz ülsz, nem a pulthoz, elférünk egymástól.

medvedr 2012.09.15. 20:15:27

@váj mí: Biztoan nem volt mind az.

váj mí 2012.09.15. 20:26:05

@anica inkognitóban: Ha én valaki "pofájától" tartottam volna, akkor meg sem születek, ugye ....

Na, a másik meg. Értem én, kissé túl szókimondó vagyok neked. És túl szokatlan. Hát hogyne. De nem te vagy az első. Nem illek bele az "álomvilágodba".

Milyen rokonságba? Álmodozol valami életképes génről, vagy mi?

@medvedr: Na jó, persze nem mind, csak olyan 10-ből 3 ;).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:28:38

@Wakka: te Waka, én olyan nyugodt vagyok, csak röhögök..:D szerintem te érted, min..álomvilág..:DD ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:28:41

@anica inkognitóban: Megkérnélek, hogy nyugodj le. Senki nem támadott téged, senki nem dehonesztált. Nem látok semmi indokot a kirohanásodra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:34:40

Kérdés az összes szak és nem szakemberhez:
Készítettem káposztával töltött paprikát. 3 üveg káposztás, két üvegbe már nem jutott. Az ecetes lé, amit ÖregSam írt, az van ráöntve. A káposzta előzőleg recept szerinti 2 dkg só/1kg káposzta és nem definiált mennyiségű fehérbors, no meg két evőkanál 20%-os ecet.
A káposzta kifacsarva, mielőtt a paprikába megy. Lé hidegen ráönt, minden buborék kiszed.
A káposztás úgy tűnik megerjedt - legalábbis zavaros lett, amig az üres paprikák nem.

Elrontottam valamit????

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:36:06

@Andrass9: azért kirohanáshoz egy Hagyma kellett, ő kapott már olyat, ez nem az volt :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:38:07

@anica inkognitóban: Hogy őszinte legyek, ezt a mostanit nem is értettem, mitől jött ki rajtad. Mindegy - téma remélem lezárva.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:38:47

@Andrass9: lehet, hogy semmit nem rontottál el, csak már eleve elkezdett a káposzta "romlani", aztán az beütött..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:40:15

@anica inkognitóban: Ez most így hogy? A káposzta be volt sózva, borsozva, ecetezve. Állt úgy kb 2 órát. Azalatt beindulhatott???

Wakka 2012.09.15. 20:40:48

@anica inkognitóban: inkább kitöröltem, gondolhatod...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:42:47

@Wakka: hát, na..
ja, egyszer te is :DD bocs :)
@Andrass9: kérdezz meg valakit, aki szakérti...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:46:06

@anica inkognitóban: Pontosan ezt tettem. Kérdezek valakit, aki szakérti.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:48:41

@Andrass9: olyanra gondoltam mint pl. Sam, vagy Panka... én speciel csak eszem a savanyúságot, valamikor ezer éve tettem el egy adagot, abból nem vonnék le messzemenő tanulságokat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 20:52:55

@anica inkognitóban: Kéne valami olyan funkció, hogy kérdezni lehessen, ami addíg fenn van a listán, amíg nincs megoldás. El fogok tűnődni valami oldaldobozon, ami ezt kezelné.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 20:55:26

@Andrass9: nem hülyeség. anno a karaj végefelé egy csaj kérdezett valamit (általános alanynak feltett kérdés volt, nem címzett, hogy válaszértesítőben meglett volna) és amikor odáig jutottam, hogy eszembejutott a válasz, két napig kerestem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 21:01:59

@anica inkognitóban: nem túl egyszerű, de megéri rajta gondolkodni. Az igazi challenge - mikor veszem le a listáról, mert ha túl sokáig ott van, akkor visszaélnek majd vele.

1kutya 2012.09.15. 21:04:48

na 'stét!

@Andrass9: erjedten nem jó? a csehek most mit meg nem adnának érte:-DDD

@anica inkognitóban: na, lehet lesz egy kis prücök a szegedi bulival. péntek-szombat van egy gyerekem és nincs anyja. még beszélünk...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 21:05:07

@Andrass9: 1 hét... azalatt mindenki idetéved, tehát látja a kérdést, ha akar/tud, válaszolhat. utána meg rakd be valamiféle archívumba..

Wakka 2012.09.15. 21:06:46

@anica inkognitóban: no most van az hogy bármit kérhetsz tőlem. bejött a kombi
a legrosszabbat is.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 21:07:33

@Wakka: "Jó estét kívánok! Jogosítványt, forgalmit kérek!" :DDDDDDDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 21:08:18

@Wakka: zsigerből jött, bocs.:) ügyes vagy, grat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.15. 21:18:03

@anica inkognitóban: Ha semmi sem történik két héten belül ez ügyben, légyszi emlékeztessél rá. Fejem mint a szita!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 21:19:10

@Andrass9: na ne félj, emlékezni fogsz rá! :P:DD
@Wakka: szombat este van: jó bulizást! :)

susztertangó 2012.09.15. 22:14:25

Lányok , előbb a lámpát lőjétek ki!(Te jó ég, milyen új cucc keveredett a piákba?):-((

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.15. 22:20:20

@susztertangó: nyugi van: kocsma, nem a Hilton. már rég új kört kért ki valaki, mindenki iszogatja az italát és rend van :D

Imre apó 2012.09.15. 22:46:18

A spenótos cucc cuki, imádom mindennel. Látom vége a hajcihőnek. Jó estet kocsmázók :)

Imre apó 2012.09.15. 22:50:35

Bezárt a kocsma, nem baj, azért érdekes olvasni :)

Jóccakát nektek :):)

Benikuty 2012.09.15. 23:18:53

@Imre apó: Szép álmokat, én is "vigadni" járok ide:(

váj mí 2012.09.16. 01:55:11

@medvedr: No, még az is megeshet ;)

@Andrass9: Szerintem, egyszerűen csak "megpimpósodott" a káposztád. Nem tudom, pontosan, mit jelent, de a nagyim használta ezt a kifejezést, amikor a savanyúságnak eltett káposzta egy része megbuggyant. Pedig ugyanúgy rakta el, mint azt a részét, amelyik nem.
Ja, azt nem tudom, miért. Ő sem tudta. Megpimpósodott, és kész. Mentsd ki belőle a paprikákat. Szerintem.
süti beállítások módosítása