Egyszer más sütöttem, de akkor a klasszikus tőkehalfiléből. Most viszont a csodahüttő prezentált két méretes tonhalsteaket. Valahogy sztéknek nem kívántam, de egy jó kis sörtésztában kisütve igencsak jó lenne.
Természetesen valódi zöldborsópüré is dukál mellé, ahogy az angolok készítik, és a sültkrumpli is kötelező elem, de az ecet maradhat a polcon!
Mindent összeszedtem hozzá:
- 2 szelet tonhal filé
- 1 kis szelet lazac (mert az is volt még)
- 3 nagyobb lisztes krumpli
- 50 dkg mirelit zöldborsó
- 4 ek liszt
- 1 dl tejszín
- 2 dl sör
- 2 dkg vaj
- 1/2 lime leve
- 2 bazsalikomlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ágacska menta (szégyenszemre a szomszédtól kellett kérni, nem találtam a kertben)
- 1/2 petrezselymes leveskocka vagy alaplé
- 1 ek szódabikarbóna
- só, bors
A tottyos lábasomban felmelegítettem a vajat, hozzáadtam egy negyed leveskockát (só helyett, de megkövezhettek érte:), belefacsartam a fél lime levét és beleszórtam a zöldborsót. Csavartam bele 8 tekerésnyi borsot, valamint beletettem egy teáskanál cukrot, hátha nem elég édes a borsó (az volt).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy mélyebb üvegtálba szórtam a lisztet, szódabikarbónát, borsot és egy teáskanál sót. Szárazon összekevertem, majd lassanként hozzáöntöttem a sört, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjak. A sütés előtt közveltenül beledobtam egy marék jégkockát is, hogy hideg legyen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lazacról lefejtettem a bőrét (ehhez az ételhez nem illene), majd a halakat megsóztam. Hagytam állni, míg a pürével és a krumplival foglalkoztam, majd papírtörölközövel leszárítottam és beliszteztem, hogy jobban tapadjon rá a sörtészta.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A krumplikat meghámoztam, és a másik tottyos lábasomban a maradék leveskockával feltettem főni. Amikor már éppen villapuha lett, leszűrtem és 190C fokos olajban világosra sütöttem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Természetesen a teraszon ... sajnos nincs már hagyma, akivel évődhetnék erről :(
A zöldborsó hamar megfőtt, így hozzáadtam a tejszínt, meg a felaprított zöldfűszereket. Összerottyantottam, majd botmixerrel kicsit darabos pürévé kevertem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krumpli, borsó kész - csak a hal van hátra. Egy serpenyőben olajat hevítettem (nem akartam összehalazni a nagy olajos edényt a teraszon), és a halszeleteket egyesével megmártottam a sörtésztában, majd kisütöttem 170C fokon.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az angolok ecettel is meglocsolják a krumplit, meg uborkát, gyöngyhagymát is esznek hozzá, de nekem az nem jön be, így marad az alap hármas:
A tonhal is remekül teljesített a sörtésztában, de a lazacot nem javaslom: túlságosan erőszakos hal íze mindent elnyom.
A főzött-sült krumpli nekem tán még jobban is izlett, mint a kétszer sütött, és a menta valóban jót tesz a zöldborsópürének ...