Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fish&Chips zöldborsópürével

2018.03.25. 07:00 Andrass9

Egyszer más sütöttem, de akkor a klasszikus tőkehalfiléből. Most viszont a csodahüttő prezentált két méretes tonhalsteaket. Valahogy sztéknek nem kívántam, de egy jó kis sörtésztában kisütve igencsak jó lenne.

40.jpg

Természetesen valódi zöldborsópüré is dukál mellé, ahogy az angolok készítik, és a sültkrumpli is kötelező elem, de az ecet maradhat a polcon!

Mindent összeszedtem hozzá:

  • 2 szelet tonhal filé
  • 1 kis szelet lazac (mert az is volt még)
  • 3 nagyobb lisztes krumpli
  • 50 dkg mirelit zöldborsó
  • 4 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl sör
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 lime leve
  • 2 bazsalikomlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ágacska menta (szégyenszemre a szomszédtól kellett kérni, nem találtam a kertben)
  • 1/2 petrezselymes leveskocka vagy alaplé
  • 1 ek szódabikarbóna
  • só, bors

10.jpg

A tottyos lábasomban felmelegítettem a vajat, hozzáadtam egy negyed leveskockát (só helyett, de megkövezhettek érte:), belefacsartam a fél lime levét és beleszórtam a zöldborsót. Csavartam bele 8 tekerésnyi borsot, valamint beletettem egy teáskanál cukrot, hátha nem elég édes a borsó (az volt).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy mélyebb üvegtálba szórtam a lisztet, szódabikarbónát, borsot és egy teáskanál sót. Szárazon összekevertem, majd lassanként hozzáöntöttem a sört, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjak. A sütés előtt közveltenül beledobtam egy marék jégkockát is, hogy hideg legyen.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 28.jpg

A lazacról lefejtettem a bőrét (ehhez az ételhez nem illene), majd a halakat megsóztam. Hagytam állni, míg a pürével és a krumplival foglalkoztam, majd papírtörölközövel leszárítottam és beliszteztem, hogy jobban tapadjon rá a sörtészta.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 25.jpg

A krumplikat meghámoztam, és a másik tottyos lábasomban a maradék leveskockával feltettem főni. Amikor már éppen villapuha lett, leszűrtem és 190C fokos olajban világosra sütöttem.

22.jpg 24.jpg 29.jpg 30.jpg

Természetesen a teraszon ... sajnos nincs már hagyma, akivel évődhetnék erről :(

31.jpg

A zöldborsó hamar megfőtt, így hozzáadtam a tejszínt, meg a felaprított zöldfűszereket. Összerottyantottam, majd botmixerrel kicsit darabos pürévé kevertem.

18.jpg 23.jpg 26.jpg 27.jpg

Krumpli, borsó kész - csak a hal van hátra. Egy serpenyőben olajat hevítettem (nem akartam összehalazni a nagy olajos edényt a teraszon), és a halszeleteket egyesével megmártottam a sörtésztában, majd kisütöttem 170C fokon.

32.jpg 33.jpg 34.jpg
35.jpg 36.jpg 37.jpg

Az angolok ecettel is meglocsolják a krumplit, meg uborkát, gyöngyhagymát is esznek hozzá, de nekem az nem jön be, így marad az alap hármas:

39.jpg

A tonhal is remekül teljesített a sörtésztában, de a lazacot nem javaslom: túlságosan erőszakos hal íze mindent elnyom.

A főzött-sült krumpli nekem tán még jobban is izlett, mint a kétszer sütött, és a menta valóban jót tesz a zöldborsópürének ...

52 komment

Címkék: sör lazac krumpli menta tejszín tonhal bazsalikom szódabikarbóna vaj zöldborsó liszt lime

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2712953719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.03.25. 08:52:00

zoldborsopure...soha nem ettem meg..ki kell probalnom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.25. 09:41:19

@Burgermeister: Nekem nagyon izlett még Londonban a reptéren (Nem a Gordon Ramsey éttermében - az egy csalódás volt), ezért is csináltam már többször is azőta. A menta viszont új volt, az eddigiekből pont az hiányzott.

2018.03.25. 11:56:30

@Burgermeister: nagyon jól működik szárított felesborsóból is. Tudod, amelyik olyan mint a sárgaborsó, csak zöld. :) Errefelé van a piacon.

@Andrass9: magam részéről a mentát meghagyom az angoloknak. Mondhatni ez a fűszernövény az én ételeimbe nem "ment át". :)
Egyébként arra ébredtem, hogy valami sült tőkehalfilét zabálok álmomban. Holott "csak" marhahúsleves van itthon szegyporcokkal, lapockával és velőscsonttal, meg némi perzselt bőrű körömből, farokból készült pörkölt csülökhússal dúsítva.
Lehet, hogy az álmom hajnaltájban intő jel volt, hogy ideje lenne böjtölnöm??? És a két héttel ezelőtti epehólyag-gyulladásom szintén???

Kumari aki Nilüfer 2018.03.25. 14:44:30

@Andrass9: A mentás borsópüré bárányhoz is kiváló! Kipróbáltam:DDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.25. 15:44:29

@Kumari aki Nilüfer: Bárányhoz, birkához az angol is előszeretettel használ mentát :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.25. 18:52:25

Köszönök szépen!
Az a menta dolog a borsóhoz nekem nem nagyon jön be, ellenben kis wuszter a krumplira simán jöhet.
Deréktól lefelé mindenem fáj, kitört a tavaszi nyavalya. A tavaly ősszel összeszedett komposzt áthordtam a kert hátsó fertályába és lerétegeztem a galambpottyal. Elültettem a hagymákat, elvetettem a céklákat és a mangoldot, meg vetettem két rövid sor sóskát Kistesónak. Megmetszettem a rózsákat, felböktem egy szatyorra való tormát az ősszel elvermeltből. Megmostam a jéghártyás vízben, most az összefagyott csülkeimet gyömöszölöm kétségbeesetten.

Kumari aki Nilüfer 2018.03.25. 18:53:46

Ja, és főtt sült krumplit sütök rendszeresen:) ha már sültkrumpli.
tegnap pásztorpitét sütöttem, mit mondjak..a nászasszonyomék is vittek belőle:)

martineden 2018.03.25. 20:58:36

Aruljatok mar el, milyen a ,, tottyos labos"?

Dikusz 2018.03.25. 21:01:16

@martineden: én már tudom?:)))

Majd jön a kocsmáros, és elárulja:)

2018.03.25. 21:08:31

@látjátok feleim szümtükkel: ez nem dohányzás. Szénparazsat vesz a szájába. Ismerünk évszázados indiai fakír trükköket, parázson járás, parázsevés. Csak gyakorolt az elefánt az esti fakír showra. :)))

martineden 2018.03.25. 21:22:57

@Dikusz: Hat, nem sokat segitettel.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.25. 21:33:59

@martineden:

Mellesleg gugli jó barát, el sem tudod képzelni, mennyi mindent megmutat.

Dikusz 2018.03.25. 22:17:05

@martineden: Akkor megpróbálok valóban segíteni. Ugyanis azért tudom a választ, mert tetszett a "tottyos"elnevezés, és én is rákérdeztem, pont úgy, ahogy te.
Azt a választ kaptam a kocsmáros úrtól(remélem nem haragszik meg rám, hogy elárultam a titkot), hogy azért így mondja a lábosra, mert pont olyan a formája, mintha egy testesebb valaki letottyanna egy székre:)))

Tangó Suszter 2018.03.25. 22:52:24

Piac után elmentem a jó három sarkra lévő iskolába átvenni az évi 2/1 nyugger juttatást, most 3 kg cukrot, 2kg lisztet, 1 l olajat. Megnéztem mikor jön a busz, hogy két megállót se keljen cipelnem. Feltartottak és mikor befordultam a sarkon kb. 80 méterre a megállótól, láttam befordulni a buszt szemben. Kicsit korábban érkezett nyilván nem volt sok utas. Futni kezdtem az úttesten, hogy lásson a sofőr. A megállóban csak egy utas szállt le, becsukta az ajtót és elindult. Volt még 20 méter. Odaért hozzám és felvett. Ilyen is van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.25. 23:19:06

@martineden: A tottyos lábos egy olyan 3 literes lábos, amit kint vettem az USA-ban. A jellegzetes formája, hogy a lábos alsó része olyan, mint a sörhasam :) Ezért tottyos, ha el tudod képzelni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.25. 23:48:03

@Dikusz: @martineden: Pontosan!!! Elnézést, hogy nem olvastalak, mielőtt válaszoltam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.26. 00:05:24

@martineden: Készítettem neked egy képet róla, mert ez a kedvenc lábasom! Így talán megérted, miért szeretem :)

m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/pecsenyekacsa/55.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.26. 00:07:19

@Tangó Suszter: Azért az egy jó érzés, hogy vannak még segítőkész sofőrök!

Dikusz 2018.03.26. 10:19:15

@Andrass9: @Tangó Suszter: vannak olyanok is, meg nem olyanok is.
Saját tapasztalat: Egy nem túl hosszú, de annál sárosabb (gyakorlatilag végig bokáig gázoltunk a sárban) túránk végeztével utaztunk volna vissza busszal a szállásunkra (most egy hete volt), kétszeri átszállással. Az elsőnél a buszvezető szólt nekünk, hogy egy kicsit rákapcsol, és megelőzi a másik buszt, hogy átszállhassunk, és előbb beérjünk Szécsénybe.
Közben előreszólt a másik sofőrnek (fiatal srác volt mindkettő), hogy várjon be minket. Be is várt, és nem kellett 40 percet a havasesőben várakoznunk a másik buszra. Ritkám járt útvonal volt, a srácok élvezték, hogy történik valami, bár azt hiszem nem volt túl szabályos:)))

A negatív tapasztalat viszont Szécsényben ért minket, a sofőr gyakorlatilag leordította a hajat a fejünkről, hogy ilyen időben miért túrázunk, maradtunk volna otthon, ne sarazzuk össze a buszt. Megteheti, mert nem köteles elvinni, ha összepiszkoljuk a buszt, de az aznapi utolsó járat volt hazafelé. Ilyen is van:(

2018.03.26. 11:28:50

@Tangó Suszter: Pedig ha feketebőrű lettél volna, akkor csak a csomagjaidat viszi el a busz, téged nem! :))) Bár gondolom az is segítség. :))) Kivéve, ha a múltkori eset mintájára egy jószívű utas leszáll a csomagjaiddal a következő megállóban, és visszaadja neked. Akkor megint gyalogolhatnál csomaggal együtt. :)))
Nem biztos, hogy mindenki érti, de most nem keresgélem a pár héttel ezelőtti cikket, miszerint a sofőr nem vette fel a "migráncsokat" azaz külföldi túristákat vagy diákokat, de a csomagjaikat bezárta és elvitte...

Tangó Suszter 2018.03.26. 12:58:24

@pizzaszeletvágó: Gondolom átadta s tűzszerész bombaszakértőnek. :-(

Fenchurch68 2018.03.26. 16:34:23

@Dikusz: Tavaly nyáron egésznapos szakadó esőben túráztunk, és mikor végre felszálltunk a buszra, a sofőr nyávogott, hogy miért adok neki vizes ötszázast. Hát jóember, nézzen már ki az ablakon...

Köszönöm mindenkinek a múltkori sütőzacskós jótanácsokat, a második nekifutás nagyon jól sikerült, egy bő kilós csont nélküli jól összemustározott tarját zacskóztam be rózsákra szedett brokkolival meg karfiollal, nem szurkáltam, nem piszkáltam. A zöldségek vajpuhák lettek, de amúgy is mártásnak szántam, sokkal jobb íze lett, mintha pároltam volna. Édesem kívánságára a következő kísérlet töltött csirke lesz.

élhetetlen 2018.03.26. 19:14:18

@Andrass9: Na, már megint nem igazán a recepthez, és nem tudom, milyen menta, mert van borsmenta, meg fodormenta. Nekem fodormentám van szárítva. Amit imádok, az nem ilyen bonyolult, csak megsütöm a felszeletelt báránymájat, és a serpenyőben maradt olajat habarom be egy tejföl, só, bors, morzsolt fodormenta kombóval, és mire felveszi a habarás azt a kevés olajat, addigra valami isteni krémes mártás lesz belőle a májhoz.
A másik, a hal. Jó régen volt, mikor egy olasz hentesnél vettük meg a vacsorának valót, akkor ettem először lepényhalat. Jó volt. Most pár hete belebotlottam fagyasztott filébe, ideje újra próbálni. Semmi faxni, sózva kisütöttem, sáfrányos rízs hozzá. Hát nem csak a hal olvadt el a számban, de én is teljesen. Annál is jobb volt, mint amire emlékeztem.

élhetetlen 2018.03.26. 19:22:48

@Andrass9: Tottyos lábas. Ez jó, több fér bele, de kisebb a párolgási, szökési felület. Na, mindegy, nekem nincs! Sírok egy kicsit, de már nem hajtom fel, nem veszek…

élhetetlen 2018.03.26. 19:34:51

@Kumari aki Nilüfer: Tudom, osztályidegen vagyok, mert én nem eszem fokhagymát, és az uborkasaláta nyilván csak azzal, de én a tejfölös uborkasalátát is morzsolt fodormentával készítem fokhagyma helyett. Sok mindenhez jó, nem csak a bárányhoz. (Bár ahhoz nagyon, ahogy már írtam a mártást).

martineden 2018.03.26. 20:05:21

@Andrass9: Koszonom.Igaz, hogy a jo pap, holtig tanul.

martineden 2018.03.26. 20:09:00

@Andrass9: Kiraly.Nekem is van ehhez hasonlo csak nem volt elnevezve, de ez mar a mult.DDD.

martineden 2018.03.26. 20:11:07

@Dikusz: Koszi neked is es mindenkinek aki a segitsegemre sietett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.26. 20:27:45

@élhetetlen: Valami fagyasztott hal teszten lett a legjobb a lepényhal. Nem ázott szét, nem volt vizes - pont jó állagú hal! Én az USA-ban nem fagyasztottat ettem (elég sokat) és nagyon szerettem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.26. 20:31:54

@élhetetlen: Feltételezem, hogy fodormenta volt. Illatra leginkáb a mocsári mentához hasonlított, dehát ez a szomszédasszony mentája ...
Ami a tottyos lábas elméleted illeti, erre a feladatra alakították ki a halászlé bográcsot is - csak az nem olyan szexi, mint ez :) Már négyet hoztunk a feleségemmel az USA-ból. Kettő magunknak, hogy ne veszekedjünk rajta, melyik kié, és 1-1 a gyerekeknek.
Most nézegettem a madarasban a lábasokat, fazekakat. Van hasonló (de nem ilyen szexi) olasz sorozat. Nekem túl könnyű volt.

élhetetlen 2018.03.26. 20:39:01

@Andrass9: Olaszországban én is frisset ettem, a hentesnél vettük, vajon megsütöttük. Ez most csak emlék keresés volt, de bejött!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.26. 21:13:59

@Andrass9: Nekem is éppen a mohácsi-, szegedi bogrács ugrott be. Bár a lényeg - a szűkülő száj és az aromák visszatartása - nem tudom mennyire játszik.

Dikusz 2018.03.26. 21:26:18

@Fenchurch68: ez a nyagytudású meg azt mondta, hogy miért nem viszünk magunknak váltócipőt, mert őnála mindig van, amikor az autójával kirándul.
Egyszerűen arra utazott, hogy rajtunk vezesse le azt, hogy neki kell utánunk söpörni (még azt is megtettük volna, mielőtt leszállunk).

2018.03.26. 22:01:00

@Andrass9: atyaisten, ennyi menta van? még jó, hogy nem ismerem! :)))

2018.03.26. 22:07:17

@Waka: egészen biztosan van benne valami. Mármint nem csak a főzőedényben, hanem az állítás igazságtartalmában. Szűkülő száj, önmagában forgó, örvénylő folyadék. Nem is a párolgó felület, hanem ez az önmagába forduló örvénylés. Akár halászlé, akár csak egy cserépkorsóban tűz mellé(!) helyezett leves. Lényeg, sok lé, úgy van értelme. Ennél a borsócskánál ez nem játszik szerintem, megszokás és űrméret-praktikum a használat oka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.26. 22:16:41

@pizzaszeletvágó: A borsónál is játszik: jó érzés ránézni a gömbölyded formára :))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2018.03.26. 23:39:00

@Andrass9: Mondjuk, a gömbölyded formák iránti lelkesedés genetikailag kódolva van. Azért szeretjük pl. az almát. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.27. 09:07:36

@Waka: Vagy a körtét - nekem az a forma is tetszik :)

Dikusz 2018.03.27. 09:39:14

@Andrass9: azért az is számíthat, hogy milyen gömbölyded az a ........hmm, izé... tottyos lábos:)))

2018.03.27. 09:57:40

@Waka: @Andrass9: nekem az őszibarack forma jön be! :)

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.27. 10:02:48

@Dikusz:

Azért az nem mindegy, hogy milyen lábosról van szó. Mert a két ballábos nem annyira tettszetős.;D

2018.03.27. 14:25:58

@látjátok feleim szümtükkel: hát ugye van a kopaszbarack, szőrösbarack, kerekbarack, csúcsos közepű barack, laposbarack, aztán van fehér, sárga. És akkor a gésák és a barackvirágok kapcsolatáról még nem is beszéltünk... :)

Tangó Suszter 2018.03.27. 16:55:15

Igaz emberként nem tudok linkelni...DDD De klf gyimilcs témában megéri Guglizni! Igen szépeket látni David Dubnicskij mezőgazdász kollekciójában. Jól mutatna a Kocsma falán!!!

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.27. 18:13:21

@pizzaszeletvágó:

Namostmár nem tudni, hogy mit is szeretsz, a kopasz csúcsost, vagy a kerek lapos szőröst?

Tangó Suszter 2018.03.28. 07:20:51

Elszéjveltem az ettecsment fájlokat. Pomozi Péter Karin és Trianon.
süti beállítások módosítása