Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Paradicsomleves a kertből

2017.10.21. 07:00 Andrass9

Ontja a paradicsomot a 25 tő a kertben. Ökörszív, bikaszív (az a rózsaszínűbbik), SanMarzano meg a gerilla koktélok. Ez utóbbit azért most nem használtam - nekem túl savanyúak levesben.

23.jpg

Folyton szedjük, amint megérik. Húsz kiló már üvegekben van sütve. Készült már sok üveg arrabbiata szósz is, a gyerekek kilószám viszik, mi is esszük, de csak nem sikerül a végére érni.

Lett hát most egy nagyobb adag paradicsomleves is belőle.

  • 2 kg húsos paradicsom
  • 1 fej vereshagyma
  • 3 ek olivolaj
  • 1 tk liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • petrezselyemlevél, oregano, szárított zellerlevél és bazsalikom 
  • bors, só

10.jpg

Ebből a listából az összes friss termény a kertből van. Forraltam 3 liter vizet, hogy lehámozzam a paradicsomokat. Kinyomtam a magjukat és a levüket, majd feldaraboltam, ahogy a tálba tettem.

11.jpg 12.jpg

A hagymát felkockáztam, majd megdinszteltem az olajon. Megszórtam a liszttel (ami ilyen kis mennyiségben gyakorlatilag felesleges is volt a levesbe), a pirospaprikával (nekem kell egy kis paprika a paradicsomlevesbe), és megpirítottam kicsit.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Beleborítottam a feldarabolt paradicsomot, leszűrtem a kinyomott léből a magokat (amiből foghatnék jövőre, de félek, hogy nem lesz ugyanilyen) és a levet is a lábasba öntöttem. Felvágtam a simalevelű petrezselymet meg két bazsalikomlevelet. Rotyogtattam, majd egy kis feketeborsot is daráltam bele.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Felaprítottam a petrezsely szárát is, majd még pár szálat egyben beletettem a sűrűsödő levesbe. Hozzáadtam a zellert, meg az oregano leveleket is és összefőztem az egészet. Annyira sűrű lett, hogy bizony fel kellett még egy liter vízzel önteni!

21.jpg 22.jpg

Egy marék rizzsel gazdagítottam - betűtészta nem volt a közelben :) Tálaláskor egy kis bazsalikomlevéllel díszítettem. A saját tányéromba szedtem a hínárt, mert azt csak én eszem. Sóztam, de cukor nem is kellett, olyan édes a paradicsom.

24.jpg

Mélyen merítettem a kanalat, hogy rizs is jusson bele ...

129 komment

Címkék: hagyma paradicsom bazsalikom bors oregano olivaolaj petrezselyem pirospaprika zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9112887814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.10.21. 07:37:07

Saját termésű paradicsomból bizony ilyen finom a leves. Bár én édesen szoktam készíteni, de egyszer kipróbálom ilyen fűszeresen is.
Szép sűrű a leves, így szeretem:)
Régesrégen óvodában/iskolában is a kedvencem volt a paradicsomleves. Sokáig azt hittem, hogy rizs a "tészta" benne, csak nem tudtam, miért néz ki olyan furcsán, mintha hullámos lenne a rizs. Már nem tudom hogyan, de kiderült számomra, hogy köles az, amit rizsnek gondoltam. Azóta, hacsak tehetem, azt főzök bele, jó sokat, ami viszont még jobban besűríti a levest.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.21. 11:13:53

Mivel jön a rossz idő, megtartom a paradicsomszüretet ( cserépbe vannak a fal mellett ), és kipróbálom belőle ezt a levest.

2017.10.21. 11:21:44

Pedig a lenyugvó Hold betűképét ábrázoló kínai betűtésztánál én még finomabbat nem ettem. :)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.21. 13:38:25

Jól néz ki:) Amszterdamban egy sörözőben ettünk egyszer paradicsomlevest, kicsit piros-szürkés árnyalatban tetszelgett,viszont nagyon-nagyon finom volt, alapvetően bazsalikomos, de egyszerűen nem tudom rekonstruálni.
MI a cukros változatot esszük, ez volt gyerekkorunkban,ezt szoktuk meg rizs volt a betét.
Bárhogyan szeretem, de ritkán főzöm.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.21. 13:39:00

@pizzaszeletvágó: azt a szúrós-karcost , azt emlegeted?:))))

2017.10.21. 14:14:58

Kicsit elgondolkodtam a pirospaprikán, illetve a zöldfűszereken. Én pirospaprika és petrezselyem nélkül csinálnám, tálaláskor egy kis parmezánnal. Persze nem tolnám el magamtól ezt a tányért, csak a második után, üresen, kinyalva. :)

@Kumari aki Nilüfer: igen :)

she_wolf 2017.10.21. 18:38:43

@Dikusz:
Én is inkább édeskésen szeretem a paradicsomlevest, és ezekkel a fűszerekkel:)
Előferdül, hogy zellerlevél helyett egészen apróra vágott zellert teszek bele. Szeretem rizzsel, kölessel, általában viszont eperlevél tésztával szoktam csinálni, és kissé félve írom le: arany fácán sűrített paradicsomból:)

@pizzaszeletvágó:
A "W" a legízletesebb:)

Kumari aki Nilüfer 2017.10.22. 07:43:42

@she_wolf:, Pizzaszeletvágó: Mindig jó felfedezni, hogy vannak olyanok, akik félszavakból értik egymást:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.22. 11:10:00

Közben eszembe jutott, hogy gyerekkorom paradicsomlevese azzal kezdődőtt zsiradékon rántást készítettek, majd azt felöntötték a paradicsom lével. Ha friss paradicsomból készült, akkor azt előbb felfőzték, átpaszírozták, és azzal öntötték fel a rántást. Néha ettem olyan levest, amibe egy egész vöröshagymát is belefőztek, de zeller, zöldségzöld és egyég gaz nem került bele. Pedig mekkora a különbség az ízesített leves és a hagyományos közt.

she_wolf 2017.10.22. 11:18:58

@látjátok feleim szümtükkel:
Nekem a felnőttkori paradicsomleves is egy vékony rántással kezdődik, aztán félrehúzom, pirospaprikával megszórom, bele a paradicsompüré, vízzel felöntöm, fűszerezem (só, oregano, bazsalikom, zeller, petrus, pici cukor), lassan forralom, és közben beleszórom a levesbetétet. Én nem teszek hagymát ebbe a levesbe sem egyben, sem kockázva/párolva.
Tipikus menzacucc, és szeretem.

Szeretem a valódi paradicsomból készültet is, csak olyat ritkábban csinálok, mert vagy a paradicsom nem olyan, vagy az ára. De a meztelen (i)gazság az, hogy a paradicsomot nyersen szeretem a legjobban, és önző vagyok:)

Fenchurch68 2017.10.22. 12:13:30

Újabb szívfájdítás, mert az ember a paradicsomlevest sem eszi, én meg magamnak nem állok neki. (Bár múltkor a zöldbabbal kapcsolatban már meggyőztem, hátha...)

Ezt az édes-betűtésztás-rántásos verziót nem igazán szeretem, de sok bazsalikommal, cukor nélkül, egy kis parmezánnal jól jönne most is.
Vagy a barátnőmtől közös nyaraláson ellesett minestrone-szerűség: épphogyellepje vízben feltett lencse, sok-sok zöldség és zöldfűszerek, aztán ha készre főtt, ráönteni a paradicsomlét, egyet rottyantani rajta, tálaláskor pici csípős és reszelt sajt. Ha egytálételnek készül, akkor a lencse mellé árpagyöngy.
Dawtona lengyel süripari mindent visz, már csak az üvege miatt is :D

2017.10.22. 12:18:43

@látjátok feleim szümtükkel: én is emlékszem erre. Most is gyakorlom ezt a technikát, de nem levesnek. Ha van egy szelet sült tarja vagy oldalas, és hozzá tört krumpli a köret, akkor ezek mellé vastagabban, egy üveg paradicsomból, gyors szósznak.

she_wolf 2017.10.22. 12:39:04

@Fenchurch68:
"Dawtona lengyel süripari mindent visz, már csak az üvege miatt is :D"

Az is fincsi, és igen, a legkisebb kiszerelésből csak az üvege miatt vettünk már több tálcával is, mert az uram üvegmániás, és kellett neki:)
Vettünk mi már mást is CSAK az üvege miatt, mert az én drágám mindenben fényeket lát:(
(A világítás a hobbija, és már a sírba kerget vele:D)

2017.10.22. 12:40:00

Help! SOS!
Mit csináljak 5 tojás fehérjével?
Ti hogy szoktátok felhasználni?
Egy hete is "beragadt a hűtőbe ugyanez a mennyiség. Az még jó lehet?
Összesen tehát 10 tojás fehérje.

she_wolf 2017.10.22. 12:54:21

@pizzaszeletvágó:
Sok habcsók, meg esetleg habosabb női szeszély... hirtelen ezek jutottak eszembe.

she_wolf 2017.10.22. 12:54:56

@she_wolf:
Ja! Madártej! Azt csinálhatnál nekem is:)))

she_wolf 2017.10.22. 12:59:22

@pizzaszeletvágó:
Kifejezetten miattad túrtam a neten, de mivel nekem újdonság, remélem, másnak is hasznos lehet:

"Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor fagyasszuk le! Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le, és így körülbelül 10 hónapig használható marad - ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy szobahőmérsékleten engedjük fel."
/Forrás: www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/a_tojasfeherje_igazi_kincs/20110125165237 /

2017.10.22. 13:41:19

@she_wolf: a habcsók egyértelmű, de nem lehet ebben a sütőmben megcsinálni. Legutóbb, mikor próbáltam, nem tudtam az alacsony hőmérsékletet tartani, még kitámasztott sütőajtóval sem. A belsők égtek volna, a külsők lettek volna jók, de túl gyorsan megkeményedtek, így kiszáradtak, végül az egész nem sikerült.
A hűtőből pár nap múlva még fel szoktam használni, egy hét soknak tűnt nekem is. Pedig maga a tojás bizonyíthatóan csak 8 napja került elő a tyúkból. ;)

she_wolf 2017.10.22. 13:56:12

@pizzaszeletvágó:
Ha minden kötél szakad és magatoknak nem tudod, vagy nem akarod felhasználni, akkor főzd meg jó keményre, és add a jószágoknak.
Tojásfehérje recycling:)
A habcsók tényleg a legkézenfekvőbb, igaz, én nem szeretem. Az valahogy olyan semmi izé nekem.
Milyen sütőd van, hogy ilyen problémás egy habcsók? Nem lehet valami nagy öröm dolgozni vele:(

2017.10.22. 14:06:43

@she_wolf: egyszerű szabadon álló gáz-gáz készülék. Úgy szar, ahogy van. Villany nem jön szóba, a gáz pedig nem jól szabályozható, különösen alacsony hőmérsékleten nem. 150-200 fok között bármit be lehet tartani, megvalósul az egyensúly, de alatta nem. Tehát se habcsók, se pizza. Lényegében semmire sem jó, ami alacsony vagy magas hőmérsékletet kíván, mert az utóbbira meg nem lehet felfűteni. Legszívesebben kint főzök szabad tűzön, de habcsóknak az se ideális. :)

she_wolf 2017.10.22. 14:41:47

@pizzaszeletvágó:
Hát ez így tényleg veszett fejsze nyele, a sütés nagyjából kiesik. A szufléknak meg magasabb hő kell -legalábbis azoknak, amiket nagy ritkán csinálok.
Süssél fűszerezett tükörtojást sárgája nélkül, és akkor elmondhatod, hogy tudatos konyhaművész vagy, mert vigyázol a koleszterinszintedre, nnnna!;)

De hátha jön valaki valami hasznosabb ötlettel (bár nem hiszem, mert ha lenne valami megoldás, már megtaláltad volna).

Fenchurch68 2017.10.22. 15:07:44

@pizzaszeletvágó: Nálunk állandó karácsonyi süti kimaradt tojásfehérjéből: 4 felvert fehérjéhez óvatosan 10 dkg kókuszreszelék, 4 ek cukor, 2 ek liszt, 5 dkg olvasztott vaj, mindez egy sütőpapíros tepsire evőkanalazva, kicsit szétkenve. Nem habcsók lesz belőle, hanem inkább szaftos, ragadós keksz.

Sikerült már ugyanez olyan "gondulomformán" kókusz nélkül, pár evőkanál zabpehelyliszttel meg kakaóporral, az állag a lényeg, szintén két állásos gáztűzhelyemen (vagy alig, vagy nagyon) mindig sikerült, ha a széle színeződik, kész :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.10.22. 18:00:59

Köszönök szépen!
Nem egy nagy kedvenc, meg-meg eszem, de magamtól nem állnék neki. Talán rovásírásos tésztával...
@pizzaszeletvágó: Máglyarakás. Durva sok habbal. Netán kalácsból. blogkocsma.blog.hu/2013/10/11/magiarakas

2017.10.22. 18:15:19

@she_wolf: @Fenchurch68: @Andrass9: jó ötletek, köszönöm
Jájj, mennyi cukor mindenütt! :D

2017.10.22. 18:23:44

@Waka: a habos süti itt is felmerült megoldásként, de gyorsan elvetettük, most kifejezetten olyasmi kellett volna, amiben ez a főszereplő és minél egyszerűbb, minél kevesebb hozzávalóval, mindegy már, holnapig hűtő lesz belőle, köszönöm mindenkinek
@she_wolf: azt nem tudom, hogy fagyasztás-kiengedés után lehet-e még abból habot verni?

she_wolf 2017.10.22. 20:14:14

@pizzaszeletvágó:
Én sem tudom, még nem próbáltam:)
Nálunk eddig mindig megkapták a kutyák a kimaradt tojásfehérjét. Ha úgy adódott, akkor egy üveg tálkában be a mikróba, és miután megszilárdult és kihűlt, mehetett a blökik kajájába.
De ki fogom próbálni a lefagyasztást, és ha habnak nem lesz jó, ugyanúgy megkaphatják az ebek, ki nem fogom dobni:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.22. 20:17:12

@pizzaszeletvágó:

Mivel vannak tyúkjaid, főzd meg vízben a kimaradt tojásfehérjét és add nekik. Megköszönik, és kárba sem veszett.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.22. 20:20:45

@pizzaszeletvágó:

Máskor gyorsan történő felhasználáshoz: kell hozzá még egy egész tojás, felhabarni és alá tenni egy csomó párolt zöldséget aserpenyőbe, vagy sajtot reszelni bele és pirított hagymára ültetni.

she_wolf 2017.10.22. 20:25:14

@Andrass9:
Rákattantam a linkre, látom, nektek is "halmazati büntetés" a Karácsony:D
Nálunk névnap, házassági évforduló és Karácsony (a tél ünneplése) szintén ömlesztve. Amióta kettesben vagyunk, kissé lecsillapodott a nagy hajcihő, de azért igyekszem kitenni magamért, és már ilyenkor elkezdek nézelődni, alapanyagok után tájékozódni:)
Kőbe vésve semmi nincs, ami nekem nagyon jó, lehet fantáziálni. Egyedül a torta állandó szereplő úgy, ahogy anyósomtól tanultam.

she_wolf 2017.10.22. 20:28:37

@látjátok feleim szümtükkel:
A szoptatós leves sem rossz, abba is mehet plusz fehérje:)

2017.10.22. 20:39:19

@látjátok feleim szümtükkel: ahogy mondani szokás: pocsékba mehet, csak kárba ne menjen! :D

Dikusz 2017.10.22. 22:13:10

@pizzaszeletvágó: tojáshab madártejhez, madártej nélkül is ehető:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 07:17:27

@pizzaszeletvágó:
hvg.hu/gasztronomia/20150327_Megmondjuk_mire_jo_a_maradek_tojasfeherje
Máglyarakás, Női szeszély, Rákóczi túrós,
www.nosalty.hu/recept/boszorkanykrem
www.nosalty.hu/recept/tojasfeherje-rantotta-paprikaval
www.nosalty.hu/recept/tojasmento-csokis-dios-torta

Lazacos tojásfehérje-saláta
Ennél a receptnél egyedül az okoz nehézséget, hogy a tojásfehérjét valahogy meg kell főzni vagy sütni - lehetőleg zsiradékmentesen, tehát teflonban vagy forró vízben "buggyantva". Eközben összekeverünk olívaolajat és citromlevet ízlés szerinti arányban mustárral, sóval, fehér borssal és finomra vágott snidlinggel. Összetépkedett jégsalátához keverünk vékonyra karikázott lila hagymát. Csíkokra vágunk füstölt lazacot és mennyiségtől függően egy-két színes paprikát, majd hozzátesszük a megfőtt vagy megsült, darabokra vágott tojásfehérjét. Végül a salátaöntetbe lazán beleforgatjuk az összes hozzávalót.

Fűszeres, sajtos sült tojáshab
3 maradék tojásfehérjét habbá verünk, és befűszerezzük borssal, sóval, szerecsendióval, pici pirospaprikával és annyi reszelt sajtot (körülbelül 10 dekát) adunk hozzá, hogy könnyen formázható massza legyen. Kicsi diónyi gombócokat formázunk, megforgatjuk őket zsemlemorzsában, majd forró olajban kisütjük.

Rakott kifli
Szikkadt, karikára vágott kifliket megáztatunk vaníliás cukorral ízesített, felhevített tejben. Megvárjuk, amíg a kiflik teleisszák magukat. Kivajazott tepsibe leterítünk egy réteg kiflit, megkenjük nekünk tetsző lekvárral, megszórjuk darált dióval, majd újabb sor kifli jön, lekvár, dió. Az egész tetejét bevonjuk kemény habbá vert tojásfehérjével. Addig sütjük, míg szépen megpirul.
(forrás: házipatika)

A Frank Júlia szerint a fagyasztott fehérje a normál hűtőtérben felengedve simán felverhető, és ugyanúgy használható, mint a friss.
nassolda.receptneked.hu/2014/11/18/karacsonyi-ostya-sajat-kezuleg/

Isley 2017.10.23. 07:46:22

@pizzaszeletvágó: @Andrass9: a felengedett tojásfehérjét ugyanúgy fel lehet verni, mint a frisset. Többször tesztelve...

Isley 2017.10.23. 07:50:08

püspökkenyeret is lehet sütni, de azt nem próbáltam ,nálunk mindig pavlova lesz.
www.limarapeksege.hu/2009/10/hetvegi-sutesekbol-kimaradt-6.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 08:00:02

@Isley: Köszönjük a megerősítést!
Jellemző, hogy pont Limarát felejtettem el megnézni :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.23. 16:21:32

@Andrass9:

Látom arra felétek erősen locsolják a földet. Nálunk reggelre elállt, és elég türhető idő van, szél alig.

she_wolf 2017.10.23. 17:24:09

@látjátok feleim szümtükkel:
Itt meg egész éjjel esett, és lefagyott a lónak a szarva:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 17:27:48

@látjátok feleim szümtükkel: Vplt egy kevéske - mintegy 52mm. Tocsog az egész kert!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 17:28:32

@she_wolf: Egész eddig tűnődtem, hogy hova lett :)

Kumari 2017.10.23. 17:43:01

Itt esett, de nem volt különösebben hideg, és nem volt szél. Csendes őszi időnek nevezném.
A ló szarva itt még megvan:)))))

she_wolf 2017.10.23. 18:06:44

@Andrass9:
Tennap éjjel kimentem begyűjteni egy üveg vizet az ajtó mellől, oszt több zúdult rám az égből, mintha magamra öntöttem volna a palackból.
(Mondom ennek a drága tüneménynek évek óta, hogy: ELŐTETŐ, bogaram, előtető!)
De legalább lábat is mostam. Mégeccer. Tisztára tisztaságmániás leszek.
A kibabrálás abban volt, hogy az ablakon nyoma sem volt víznek há' honnét tudhattam vón, hogy esik?!
Meg a kutyák sem szóltak, hogy hülyegyerek, nemennyé' ki, mer megázol, csak bent punnyadtak és néztek azokkal a szemeikkel, hogy megbolondultam-é, hogy kimék a jó meleg lakásból?
Én meg ugye nem hallhattam hogy esik, mert a nyúltagyig a fejembe volt tolva a fülhallgató, no!
Úgy néztem ki mint egy öntött ürge, folyott rólam a víz, séróm elázott, és vérben forgó szemekkel néztem, hogy melyik kutya lesz ma megsütve vacsira. De kialudtam a vendettát magamból:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 18:32:47

@she_wolf: Aszittem, hogy behúztad a szarvatlan lovat a konyhába ...
:)

Jutiput 2017.10.23. 20:38:44

@pizzaszeletvágó: Angol piskóta a nyerő, csak tojás fehérjéből készül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 21:17:20

@Jutiput: Teljesen egyetértek, de azt már nem mertem javasolni, annyi édeset ajánlottam neki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 21:27:23

@she_wolf: Ezt a fülhallgató dolgot nem értem, ahogy azt sem, minek cipeli a feleségem mindenhová magával a táskarádióját (ő nem bírja a fülhallgatót). Annyival szebben csiripelnek a verebek :)))
Mondjuk, így most eszembe jutott, kéne egy kis boogie-t hallgatni, de inkább megyek olvasni.

she_wolf 2017.10.23. 21:40:48

@Andrass9:
A verebek kussolnak éjszaka, nekem meg éjfélkor indul útjára a gyönyör. Asszem, sem a házasságomnak, sem a jószomszédi viszonynak nem tenne jót, ha iccaka 2-3 környékén nem fülesen hallgatnám csutka hangerővel a metált, hanem hangszóróbul:D
Mer' az van, hogy nálam mindig szól a muzsika -egyébként nem bántó hangerővel. Ellazulni ugyanúgy segít, mint összpontosítani.
Ha nagyon elmerülök valamiben, akkor jöhet, ahogy a csövön kifér, bele a fülembe, fülesen.
Majd ráérek csöndet hallgatni, ha elmúltam:)

she_wolf 2017.10.23. 22:14:06

@Andrass9:
Inkább ez:
www.youtube.com/watch?v=L5jI9I03q8E

vagy ez:
www.youtube.com/watch?v=ygczl3nBrU8
Szeretem a régi nagyokat, és szívesen hallgatom is őket, de nem igazán keresem őket szándékosan, ha arról van szó, hogy zenét akarok hallgatni
Mindhez külön hangulat kell.
No de metál, vagy éppen a harangokat kongató szépember bármikor és bármilyen mennyiségben jöhet:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.23. 22:17:54

@she_wolf: Az a szép a világban, hogy sokoldalú. Ki ezt szereti, ki meg azt - mindenki boldog lehet!

she_wolf 2017.10.24. 01:17:33

Mindenféle célzás nélkül:
www.youtube.com/watch?v=HXs4BvAbIdU

"Az éhes férj és a vegetáriánus feleség ebédjét előadja Udvaros Dorottya és Szacsvay László"

Ami azt illeti, egy kissé félresikerült alcím (az ebédjét nekem ne adja elő két színész, mert akkor én is előadom a vacsimat, és az nem lesz szép:DDD), de jót szórakoztam, rajta:)

(Kumari lehetőleg ne mutassa meg a gyerekeknek:D)

she_wolf 2017.10.24. 01:17:54

@Andrass9:
Kinek a pap, kinek a paplan,)

Mariann19 2017.10.25. 13:37:00

@she_wolf:
Igazad van, kell a levesbe sűrített paradicsom is. A minap egy neves magyar szakács ajánlása szerint az adja meg a leves gyönyörű mélypiros színét úgy, hogy a pürét előtte kissé megpirítjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.25. 14:15:39

@Mariann19: Ezt azért mondja, mert jóízű paradicsomhoz csak ritkán lehet hozzájutni :)
Amúgy télen eszembe se jutna bolti paradicsomból főzni, viszont nekem (csúnya önös érdekeim fűződnek a pici üvegekhez) a Dawtona püré marad télire. Ezt felhigítom kis passataval. Régen én is AranyFácánt használtam - a legfinomabb paradicsompüré volt!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.25. 14:50:39

@Mariann19:

A püré színét a paradicsom adja, nem a pirítás. Mert az én narancssárga, fehér vagy zöld ( nem éretlen ) paradicsomomat piríthatná tavasztól őszig, az sosem lesz mélypiros színű.:D

A piros paradicsom is ahány fajta, annyi színű. Sőt annyi ízű. Van benne mélypiros is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.25. 15:18:54

@látjátok feleim szümtükkel: Ezügyben nem mertem nyilatkozni vörösvak lévén :)

Mariann19 2017.10.25. 19:07:56

@Andrass9:
Az általam idézett ajánlás a leves színére vonatkozott. Most már eszembe jutott, hogy Zé séf ajánlotta egy főző verseny résztvevőjének, aki csodálatos paradicsom levest főzött, csupán esztétikai hiányossága volt a leves színe miatt.
Az biztos, hogy a nyári paradicsom adja meg felhasználásakor a legjobb ízt, télen valóban inkább a jó minőségű pürék pótolják a nyár harsány, csodálatos hatásait.

Mariann19 2017.10.25. 19:17:30

@látjátok feleim szümtükkel:
Szia!
A helyzet az, hogy olyan ételeknél, ahol a paradicsom a domináns, az étel színe lényeges, és ez magához a paradicsomhoz kötődik, amely a szokásokhoz híven élénk piros.
Nem vitás, hogy az íz az elsődleges, és ezt a fajta jellege adja meg. A színhatással csak fokozni lehet a vizuális élményt, a püré pirítása mindössze csak eszköz ennek az eléréséhez.
Örülök, hogy látlak ezeken a nyugalmas vizeken. Gondoltad volna...

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.25. 19:20:12

@Mariann19:

Gondoltam, de kissé sokáig tartott.
Kell egy békés kocsma zug. Itt a kések nem röpködnek, mert a kocsmáros odacsap.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.25. 19:21:58

@Mariann19:

Tudtad, hogy a gyárilag-nagyüzemileg készített csorizónak a bíbortetű adja az élénkvörös színét? Lehidaltam, amikor ezt egy filmben mutatták.

Mariann19 2017.10.25. 20:01:21

@látjátok feleim szümtükkel:
"Gondoltam, de kissé sokáig tartott."
Látod, mégis a gasztrokultúra jótékony hatása meghozta a kései összetartozás élményét.
A gasztro - mint olyan - az egyik legnemesebb eszköz arra, hogy összehozza a családokat, a közösségeket, mert a produkció maga szeretet kifejezője.
Arról nem is szólva, hogy közel hozza a természetet a maga csodálatos világából, amikor előállítjuk az ehhez szükséges alapokat.
Boldogság, amikor kiderül nálunk, hogy jól választottuk ki a paradicsomfajtákat, mert a kutyák lelegelik, mielőtt
felhasználnánk azokat./ ez egy félszeg humor volt, de nálunk napi szintű/.
A csorizó adalékanyagán most magam is meglepődtem. Így nem csodálom, hogy az egyik legnépszerűbb kolbász a világ konyháin, különösen az USA-ban.
Most, hogy írtad, magam is padlót fogtam.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.25. 20:34:55

@Mariann19:

Hol volt, hol nem volt egy nagyon sikeres gasztroblog. Aztán nem volt. Akkor gyütt az ötlet és két vállalkozó konyhatündér, akik feláldozván magukat miértünk, megalkották ezt a kocsmát. Lehet benne jókat enni, inni, beszélgetni, meg néha jókat heccelődni is. Öröm, hogy ide találtál, remélem tözskocsmatag leszel. Nem fogod megbánni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.25. 21:07:43

@Mariann19: @látjátok feleim szümtükkel: Csatlakozom az előttem szólóhoz! Légy üdvözölve minálunk. Nem gondoltam volna, hogy te vagy az akit a Varánuszon olvastalak :)

Ami Zé-t illeti: neki még legalább 100 évig kellene főznie, hogy akárki séfnek nevezze - ne haragudj ...

she_wolf 2017.10.25. 21:45:58

Utálatos dobozos paradicsompüré:(
Azzal is mindig úgy járok mint a zőccségekkel, amikor levesbe pucolom őket. Egyet felhasogatok, egyet nyersen beburkolok. Igen, a karalábét is, meg néha még a cellert is!
Egyik alkalommal bontogatom fel a kis pürés dobozokat, látja a párom, hogy egyiket a másik után nyitom. Megijedt, hogy tán egy hadseregnek főzök. Mondtam, hogy nem, csak nézd meg milyen béna a nyitó, hogy néz már ki az a doboz, hát gondolod, hogy egy olyan ronda cakkos dobozból a paradicsompürét beleteszem az én isteni levesembe? El is tüntettem nyomban a dobozból a paradicsomot magamba, az üres dobozt meg a szemetesbe. Nehogymá' valaki meglássa milyen trehány vagyok:D

Bíbortetű ugye? Én azon sem volnék meglepődve, ha kiderülne, hogy az a rengeteg piros színű cucc (szörpök, üdítők, anyámszösze) azokkal lennének színezve. Annyi gyümölcs a világon nincs, hogy még ilyen italokba is jusson belőle!
Eccer hogy jártam? Nyáron a málnaszörppel félig teli poharamat kint hagytam a teraszon a napon, üvegpohárban. Este hurcolászkodok befele, és eskü, halvány kékeslila izé volt a pohárban!
Sose többet nem vettünk olyan szörpöt:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.25. 21:53:42

@she_wolf:

No akkor kapszkodj Fáncsi, jön a kanyar!
Láttam egy müsorban, hogy a kukorica pelyhet vassal dúsítják.Mit gondolsz hogyan teszik bele a vasat? Ne törd a fejed, vasporral megszórják úgy, mintha sóznák.

she_wolf 2017.10.25. 22:58:09

@látjátok feleim szümtükkel:
Szórni még mindig jobb, mint Ferrlecittel locsolgatni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.25. 23:20:09

Na akkor most valami aktuálisat:
www.youtube.com/watch?v=sq--8HXYjnc
Így szeretnék ÉN táncolni!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.26. 08:04:53

@Andrass9:

Én meg szeretnék húsz éves lenni.;D

Mariann19 2017.10.26. 14:44:16

@látjátok feleim szümtükkel:
Most voltam először ezen a blogon, és megragadott az a kellemes atmoszféra, amelyet tapasztaltam.
Ezen kívül - jól tudod - mindig adtam a szavadra, úgyhogy
gyakorinak tervezem a jelenlétemet.

Mariann19 2017.10.26. 14:57:40

@Andrass9:
Ellenállhatatlan a kedvességetek, amellyel fogadjátok az ide betévedőt.Köszönöm a szíves marasztalást, persze, hogy szívesen részt veszek a köreitekben.
Persze, van ebben némi egoista szándék is, mert szeretném végleg megtanulni tőletek a piskóta sütés rejtelmeit oly sok szégyenteljes kudarcomon után.
Ugyanis piskóta ügyben nálam a végeredmény kétféle állagot jelent. Kihűlés után a produktum vagy az erdélyi szalonnára hajaz, tekercs esetén a finálé egy ostya.
Igen, én vagyok a Varánusz valamikori törzstagja, és megtiszteltetés, hogy emlékszel rám.
Ami Zé-t illeti.Nem ismerem a szakmai erényeit, így azt kell elfogadnom, aminek Zé láttatni kívánja magát.
Műsorvezetőnek nevezzük akkor inkább, az talán elfogadható státusz lehet. Jó?

she_wolf 2017.10.26. 15:06:26

@látjátok feleim szümtükkel:
Nyugi, annyi vagy!;)
Mint ahogy én is. Csak szerkezetileg vagyok egy fürge 120 éves:)

she_wolf 2017.10.26. 15:38:17

@Mariann19:
A piskótával én is küzdöttem, mert láttam én már egy csomó módszert, és érdekes módon mindig mindenkié nagyon finomra sikeredett, az enyém meg...
Viszont már sok éve hogy így csinálom a piskótát:
tojás,
porcukor,
finomliszt,
sütőpor,
180 fokos sütő,
vagy bevonatos forma, és akkor elég csak sütőpapír,
vagy ép zománcú forma, de akkor vajjal kikenem, és liszttel beszórom.

Alaphelyzetben így történik a dolog (az én villanysütőmben):
bekapcsolom a sütőt 180 fokra, alsó felső sütés, légkeverés nélkül, és előkészítem a formát.
6 evőkanál porcukrot belekanalazok egy tálkába.
6 tojást szétválasztok, a fehérje megy a habüstbe, a sárgája pedig egy másik tálkába.
6 evőkanál finomlisztet átszitálok egy tálba, közé keverek 1/3-nyi tasak sütőport.
Bekapcsolom a keverőt (alatta az üst, benne a fehérje:D), és egy csipetnyi sót szórok a fehérjébe. Majd csutkára tekerem a fokozatot, és amikor már szépen felhabosodott a fehérje, akkor belekanalazgatom a porcukrot egymás után, komótosan. Ha a porcukor elfogyott, akkor jönnek bele egymás után a sárgaságok.
Amikor a sárgát adagolom, akkor kicsit visszaveszek a fordulatból, mert még az öregisten hónalja is sárga lesz, felveri a keverő az üst falára az egész cuccot, én meg nézhetek, hogy mitül sápatag a cucc:)
Szóval ezzel a leveszem/feltolom játékkal elszórakoztatom magam, míg az összes sárgája elfogy.
Amikor szép, homogén az elegy, akkor Rózsi (mivel a gépeknek lelkük van, így név is dukál nekik) befejezte a melót, és jön Emma (aki én vagyok, és hogy miért Emma? pajzán előzménye okán nem fejtem ki:P), aki egy lyukas fakanál segítségével lassan, óvatosan beledolgozza a sütőporos lisztet.
Ha ezzel megvagyunk, mehet a formába az anyag sülni.
Nem cseszegetjük, hagyjuk sülni.
Nekem általában 35 perc körül szokott megsülni. Mielőtt jónak gondolom, saslik pálcikával tűpróbát végzek, de általában nem kell tovább sütnöm. Rázárom a sütő ajtaját, kikapcsolom, és hagyom egy darabig. Elmosogatok, előkészítem a táblát, meg minden egyebet a második felvonáshoz. Mire ezzel végzek, ki is boríthatom a deszkára, és ott hagyom teljesen kihűlni.
Oszt utána meg majd lesz belőle valami:)

Mariann19 2017.10.26. 16:05:33

@she_wolf:
Nagyon köszönöm a leírást, különös tekintettel a technológiai folyamatok sorrendjét illetően.
Azonban egy ilyen bénának, mint én vagyok, van néhány kérdésem:
Az ügy szempontjából a fajsúlyosabbakkal kezdeném.
A kanál liszt és porcukor csapott, vagy púpozott?
A porcukor teljes mennyiségét csak a fehérjébe kell keverni?
Most jön két pajzán kérdésem:
Amennyiben kerek torta testesítené meg a vágyálmaimat, mennyi legyen a forma átmérője?
Tekercs esetén mennyi legyen a tepsi területének meghatározása?
Alábbiakban érdekelne a véleményed.
Van egy holland piskóta szerű recept, amelyiket inkább kevesebb, mint több sikerrel elkészítettem.
Ami érdekes a receptben, hogy a sárgája és a cukor kikevert elegyéhez a végén 5 evőkanál forró vizet kell óvatosan bele keverni.
Ennél a variációnál az én piskótámban már itt-ott megjelentek a folytonossági hiányok, azaz egy kicsit üreges lett. Azóta is azon gondolkozom, hogy vajon milyen kémiai átalakuláson megy keresztül az egész massza, hogy üregek tekintetében kezdett a mű hasonlítani a sárga mosogató szivacsomhoz.

Topy 2017.10.26. 16:56:55

@she_wolf: Emma, emmeg hónap? ;)

she_wolf 2017.10.26. 17:00:09

@Mariann19:
A liszttel bátrabban bánok, azt púposabban mérem, mint a porcukrot. Igen, a teljes mennyiséget a habban használom fel.
Kerek formában 24 centi átmérő nálam a méret, ha hosszú tortát csinálok, akkor van egy jó vén zománcozott tepsifélém, annak a belső mérete 38X22 )a másik (nem is vén és magasabb is 20x32 cm), tekercshez meg ugyi a gyári tepsi szokott lenni 35x43 centi.

De....addig másztam az uram idegeire, amíg csinált nekem "falat" a tepsikbe:D Az egy talpas kis hülyeség, amivel szabályozhatom a tepsi belső méretét.

Egyébként teljesen szabadon választott, hogy mekkorában csinálod a cuccot, a lényeg, hogy sülés közben lehetőleg maradjon benne. Mert egymásra halmozni a vékonyabbakat még mindig könnyebb pláne jó sok krémmel összeállítva!, mint a sütő aljáról felvakarni, és azt ráadásul fel sem használhatod:) (Css....tudom:D)

A recept. Ahogy én csinálom, azt több helyen láttam már "fordított" piskótának becézve. Ha igaz, akkor elvileg az az ótentikus, hogy habosra kevered a sárgáját fele cukorral, aztán külön felvered a habot a másik adag cukorral, és aztán belegyengédkeded a lisztet. No én meg nem macerázok, praktikusságra törekszem:)
Látnád az egyik barátnőmet! Néztem ahogy készíti a piskótát, és kétszer majdnem elsírtam magam.
Amikor készítette, és amikor megkóstoltam:)
Macera? Finomság? Gyengédség? Tojástól elnézést, hogy nem lehetett belőle kiscsibe? Felejtsd el! Tál, kézi habverő, zacskóból kanállal egy edénybe a lisztet, amit 2 (kettő!) részletben ad hozzá a motyóhoz úgy, mint korábban a kristálycukrot is. Sütőbe tolja, 40 perc múlva kivesz minden előzetes vizsgálódás nélkül, és rászól: na ottan maradjál!
Én meg aszittem, hogy ebből minden lesz, csak süti nem, és arra gondoltam, hogy kár az ilyen emberbe még a levegő is:)
Küldött belőle kóstolót, és igencsak elgondolkodtam rajta, hogy hogy helyezkedjek, búvárkaja lesz-e?
Kegyetlenül finom, puha, levegős volt.
Úgyhogy a bölcsek köve egészen biztos hogy nem nálam van, azonban szerintem abban mindenki megerősíthet, hogy a siker nagy százalékban a sütőn múlik.
Ha az nem jó, akkor lesz bajunk a piskótával:)

Vizes piskóta receptekkel már én is találkoztam, megpróbálni még nem mertem:)

she_wolf 2017.10.26. 17:24:20

@Mariann19:
Ja, a tekercs! Én azt tartom kiemelendőnek, hogy nem kő becajni, ha kicsit vastagabbra sül, mint ahogy a már kész, töltött süti szeleten látszik. Legyen állaga annak a tésztának, nem élünk sem levegőn, sem fényen. Ezek csak adalékanyagok az életben maradáshoz, bárki bármi mást mond:)
Amikor tekercset készítek, az kb. 1 centi vastag lesz, mikor megsül. Előveszek egy patyolat konyharuhát, bevizezem (tessék szó szerint érteni!), és arra borítom ki a tésztát, majd jó erősen feltekercselem. Aztán otthagyom a bánatba, mozizok egyet, vagy valami:)
Ha kihűlt, jön a második felvonás, gyengédebb kezekkel:)

Mariann19 2017.10.26. 18:24:19

@she_wolf:
Micsoda finom, ironikus humorod van...
Imádom ezt a műfajt!
Válaszodból kiírtam minden vegyi és mérnöki paramétert, és betettem a receptgyűjteményembe, ami nem más, mint egy fényképalbum, abba csúsztatom be az okosságokat.
Hétvégén - úgy tervezem - a tekercsbe bonyolódok bele, mert abban több lehetőséget látok a hiányosságok korrekciójára.
Ma éjjel szeretnék olyan kerek piskótával álmodni, amelyik felfúvódik mint egy gömbhal, és úgy is marad kihűlésig.
Lehet, hogy a tekercsem viszont nem sikerül, akkor elküldöm az örök vadászmezőkre, úgyis csak kihűlt állapotban tudok dönteni az életben maradásáról. De jó lenne, ha a tiedhez hasonlóan 1 cm-re terebélyesedne a nálam szokásos ostya formáció helyett.
Kérlek, drukkolj nekem!

she_wolf 2017.10.26. 18:46:06

@Mariann19:
Álmokkal sem lakunk jól, mehet a fény, meg a levegő mellé adaléknak -igaz, nagyon fontos adaléknak:)
Spoiler alert: a kerek, nagy tömegű piskóta is visszaereszt, de ha jó akar hozzánk lenni, akkor csak annyit, hogy sima, egyenes legyen a teteje. Jártam már úgy (sokszor!), hogy púpos lett. Ami nem lett volna baj, de ezek negatív púpok voltak. Ríttam, mint a zálogos tehén.
A széle szépen feljött, kezdetben a közepe is, aztán csak azt szemléltette nekem, hogy hogy alakulnak ki a vulkánok kalderái:D
A piskóta sütése tehát a geológiai ismeretek vizuális prezentációja okán is igencsak hasznos lehet, nézzük a jó oldalát!

Drukkolok, hogy a tekercsed jól sikerüljön!)
Azért bele ne bonyolódj a tekercsbe, mert még a végén valami Közel-keleti puccos szobában tálalnak fel, és bár lehet hogy finom vagy, az emberrel töltött tekercs valahogy nem magyarosch étel:)

Egyébként ha mégsem sikerül, rengeteg módon meg lehet azért azt is mókolni, hogy mégis egy finom poharas, vagy kis tálkás desszert legyen belőle;)

she_wolf 2017.10.26. 18:49:48

@Mariann19:
Egyébként pedig ha végképp menthetetlennek ítéled meg, akkor cafatokra kell tépkedni (izomból és anyázva!), és kopogósra kiszárítani, édes morzsának eltenni. Egy rizskoch is másabb, ha nem zsemlemorzsával szórod meg a tepsit, hanem édessel;)

Mariann19 2017.10.26. 19:05:40

@she_wolf:
Már sokszor gondolkoztam rajta, hogy mi lenne, ha a vizuális igényeinket kissé hátrább szorítanánk a kajáknál.
Mármint az emberiesség égisze alatt, amikor a gasztro laboratóriumi kísérleteink eredményei még nem szabadalmaztathatóak, és csak az ízek komponensei érik el a tudományos szintet, odaadó szándékaink ellenére.
Tudod, a külcsín és a belbecs dilemmája...
Köszönöm a türelmedet, mert így is gátlásaim vannak, hogy túlléptem új belépőként az időhatárokat.
Jó éjt!

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.26. 19:49:47

@Mariann19:

Itt nincsenek határok, csak kocsmapult. Amit vagy támaszt valaki, vagy senki.

Dikusz 2017.10.26. 20:24:01

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: én meg szeretnék húszéves lenni, és így táncolni. Vagy bárhogyan is, de tudnék táncolni...

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.26. 20:29:44

@Dikusz:

Igazad van. Ötször...Tied a pont.:D

Dikusz 2017.10.26. 20:31:57

@she_wolf: a sima piskótát, és a tekercset is ugyanígy készítem, ahogy Te csinálod:)

Dikusz 2017.10.26. 20:33:11

@látjátok feleim szümtükkel: ötször, hogy ne kelljen többször, és még kétszer, hogy meglegyen hétszer... :))

she_wolf 2017.10.26. 20:53:12

@Mariann19:
A vizuális igényekről az a véleményem a saját tapasztalataim alapján, hogy az ember a szemével is eszik:)
Én legalábbis egészen biztosan. Mással nem tudom megmagyarázni a súlytöbbletemet -pedig de. Bár nem dőlök a kardomba, ha nem olyan díszletszerűen szép a sültem, mint egy gasztromókusnak:P
Csokimázzal pl. nem tudok tortát bevonni. Zserbó idején szoktam miatta sajnálkozni kicsit, de hamar vigasztalódom az ízével. Ettől az még nagyon finom tud lenni:)
A pizzás tányérokon árválkodó két szál madársaláta +3 csepp szósz művészi elrendezésétől viszont az étvágyam is elmegy:)
De van aki erre bukik, az meg az ő baja.
Az a másik véglet, amikor szétvegyészkedik magukat kaja készítésekor, de arra is kíváncsi vagyok:)
Egyik alkalommal láttam valami filmet a koktélkeverésől (nem, nem a nyálgép Bel Amira gondolok:P), és nagyon érdekes volt figyelni a kémiai és fizikai hatások, kölcsönhatások megjelenését.

she_wolf 2017.10.26. 20:57:37

@Dikusz:
Én is, csak az utána következő 32 évben azért valamit módosítanék az életemben:)
De akkor meg nem ismernélek pl. Téged:( Meg egy csomó mindent, és mindenkit. Viszont azokat sem, akiket inkább meg sem kellett volna ismernem. Meg egy rakás jó dolog sem történt volna így meg.
Ráadásul hiába jönnek az agyasok a párhuzamos világok elméletével, cseszhetem, ha nem ott vagyok.
Jól van ez így, no!:D

she_wolf 2017.10.26. 20:59:00

@Dikusz:
És működik? remélem, hogy igen:)

Dikusz 2017.10.26. 22:32:04

@she_wolf: Működik, most már csak azt kellene tudnom, hogy mi?
Holnap megyünk túrázgatni a Börzsönybe, a szállásunk egy diófán lesz, remélem nem fog kidőlni miattunk. A kertben meg dézsa-vű lesz, ugyanis a háziak most szereztek be egy fával fűthető fürdődézsát. Fotót készítünk róla, de nem hiszem, hogy túl szép látvány lesz. Majd megírom, ha hazajöttünk:)

she_wolf 2017.10.26. 22:55:33

@Dikusz:
Apiskóta sütési módszeréről kérdeztem, hogy neked is működik?:)
Ne már, hogy ilyen fára épített kunyhóban vadregényeskedtek?:(
Ó, nem vagyok ám irigy, dehogy! (Dededededede!)
Csak óvatosan párnacsatázzatok, mert megijednek a zááálatok:D
És a dézsa is fából van? Pirospaprika, só, bors legyen nálatok, némi zőccség, éles kés, miazmás...

Mariann19 2017.10.27. 18:37:08

@she_wolf:
Bizony, bizony. A súlyfelesleg gyilkos ellensége kajáknál a vizuális látvány.
Van rá medicina, a pajzsmirigy túlműködés megjelenése, amely drasztikus fogyókúra esetén visszavonhatatlanul megjelenik.
Áldozata vagyok, és viselem ezt a nehéz keresztet életem végéig, mert hülye voltam, és magam idéztem elő.
Így vissza lehet térni a tálalás magas szintű műveléséhez, és ez egyben az eddig látensen megbúvó művészi hajlamokat is aktivizálja.
Azonban a tartalom megjelenítése további drámai kihívásokat jelent életünk vonatkozó fázisaiban. A sodró lendület lelassul egy omlósnak vélt husi szeletelésekor, vagy - ahogy írod - gondok vannak a magas fényű cukormáz végkifejleténél is.
Ezekben az esetekben megengedő, rövid lélegzetvételű filozófiát kell gyakorolni, és mindenre rámondani, hogy a tálalás RUSZTIKUS.
Azért örülök, hogy ezekben a kérdésekben nem ülök egyedül rodostói magányomban, mert vannak fegyvertársaim ebben a heroikus harcban.

Mariann19 2017.10.27. 19:01:52

@látjátok feleim szümtükkel:
"Itt nincsenek határok, csak a kocsmapult."
A kocsmapult, mi több, maga a kocsma a legőszintébb közösségi hely, mert önkéntességen alapuló, spontán összeborulás helyszíne.
Kitaláltam, hogy a rövidítése lehetnek TF / na, nem a Testnevelési Főiskolára gondolok/, hanem nemes értelemben véve Társadalmi Fórum.
A Blogkocsma a leglényegesebb missziót teljesíti ez ügyben,mert az étkek magas szintű népszerűsítésében járul hozzá ahhoz, hogy fennmaradjunk.
Be is fejezem, mert új belépőként nem lenne szimpi, ha a jó ízlés határait feszegetném túlméretezett jelenlétemmel.

látjátok feleim szümtükkel 2017.10.27. 19:03:05

@Mariann19:

Ha jól sejtem, akkor te is sütöttél már borsólevest.:D
Palotapincsi kutyáim nagyon szerették a sült borsót.

Fenchurch68 2017.10.27. 19:35:14

@she_wolf: Ha a piskóta csak cafatokra tépkedésre alkalmas, még mindig lehet belőle somlói vagy tiramisu (-szerűség, még mielőtt bármelyik fi(k)c(i)ó belinkeli az egyedül üdvözítő receptet.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.27. 19:36:18

@Mariann19: @látjátok feleim szümtükkel: Azt a sült borsólevest szívesen posztolnám/reprodukálnám! Érdekel az ötlet :)

she_wolf 2017.10.27. 20:05:10

@Mariann19:
Rusztikus! Ez a tökéletes meghatározás. A "tök béna vagyok hozzá" túl hosszú:)
Szépérzékem ugyan van, de a megvalósítás valahogy mindig csorbát szenved. Ezt kiköszörülni pedig csak úgy lehet, ha jól megbüntetem magam azzal, hogy inkább eltüntetem mások elől a csúfságot:D
Hiába no, egy mártír veszett el bennem. Nagyon.
Legjobb tudomásom szerint "csupán" az okozza a súlyfeleslegemet, hogy
1: szeretek finomakat enni, inni;
2: megboldogult édesapám szavaival élve: "fordított fejű gyerek vagyok":)
Sok dologban így van ez, de leginkább a "belső órámat" illetően. Amikor mások az igazak álmát alusszák, én akkor vagyok elememben:)
Az meg ugyi közismert, hogy az, aki délután 4-kor reggelizik és éjféltájt ebédel, nem éppen zsírégető üzemmódban él:) Aztán csak huhognak, mint a baglyok...mert azok:)

she_wolf 2017.10.27. 20:06:26

@Fenchurch68:
Vigyázz, mert emlegetett, ha emlegetik, megemlegeted!:)

she_wolf 2017.10.27. 20:20:58

@Mariann19:
A kocsma. Igen. Ottan vannak az igazmondó emberek, mert a borban van az igazság!
És a bátorok is ottan vannak, mert bár torok nem marad szárazon (később a szem sem) azért nagy titkokat lehet egy kocsmában megtudni:)
Pl. hogy mekkora nyulat lőtt (mint egy ökör), hogy mekkora pofont adott (Ali is kifeküdt volna tőle), és mekkorát kapott (ugyanmá', légyfing), no és az aduász: hogy mekkora van neki (ofkórsz, mint egy lúé):D

Megoldást is ott találsz mindenre, mert nem létezhet kérdés, amire egy igazhitű és a cefre oltárán minden nap bőséges anyagiakat áldozó vidor tudor ne adna adekvát (öööö...advocaat) választ.

2017.10.27. 20:32:39

@Dikusz: én pedig 18 éves szeretnék lenni, és röhögni a sok 20 éves vénasszonyon, ahogy táncol! :)))

she_wolf 2017.10.27. 22:14:09

@pizzaszeletvágó:
Háááát.... a 18 évesen pattanásosan, remegő ádámcsutkával, mostanában borotválásra érett vegetációval az orcán, a sulibálon a sarokban ücsörgő és bátorságát éppen összekaparni készülő krapekkezdemény igencsak örülni szok, ha egy 20 éves nő(!) kitünteti azzal, hogy helyette is figyel mindenre:D
Jó, tudom, ma már másféle világban élünk, de azért...na.

she_wolf 2017.10.27. 22:18:04

@látjátok feleim szümtükkel:
Ja. Meg a sokat akar a szarka:)
18 évesen nézné, ahogy táncolnak. Aha. A 18 éves süvölvény kiugrik az ázott zoknijából, ha meglátja hogy egy táncos lábú 20 éves csaj hogy ropja:)
(Vagy vele tart, oszt jól beég:D)

2017.10.28. 15:01:39

@she_wolf: én komolyan sajnállak, ha ilyen tapasztalataid vannak, ilyen rossz volt a felhozatal 18 évesekből! :DDD
Én 18 évesen a 25 éves tesi tanárnővel táncoltam, akire a 30 éves osztályfőnököm is hajtott, de a többit borítsa a jótékony feledés és diszkréció homálya... :))) Igen, nekem volt ciki a 25 éves vénasszonnyal. :)))

she_wolf 2017.10.28. 16:44:09

@pizzaszeletvágó:
Húúúú.. ne is mondd!:(
Azért írtam, hogy talán ma vagy akár régebben máshol más szelek fújtak/fújnak, de... jaj, inkább nem bocsátkoznék részletekbe:DDD Elég, ha annyit mondok, hogy: mozi?:(

Azt mindenesetre megállapíthatjuk (illetve a francokat, komoly tudósok és orvosdoktorok csinálnak ilyesmiket), hogy egy 18 éves fiú és egy 18 éves lány között marha nagy különbség van minden tekintetben:)
A kivételek itt is a szabályt erősítik!;)

25 éves vénasszony? Na akkor neked sem lehetett egy fáklyásmenet. Bezzeg ma! 25 éves pasik hajtanak a milfekre!DDD

( A tököm tele van az összes ingatlanossal. Már megint!!!)

Kumari 2017.10.29. 07:13:19

@Mariann19: Jól elvagytok, csak pislogok, mint a kocsából a béka..én ezt sokkal egyszerűbben oldom meg:) Anyukám süt hat tojásból olyan piskótát, hogy majdnem 10 cm magas..ha én csinálnám, ostya lenne.pedig egy az egyben ugynazat művelem, Így -ha anyukán nem süt, márpedig ha süt is, messze lakik- vagy kevert tésztás csinálok, vagy veszek a bótban piskótát..ciki-e vagyok????? Viszont muffint annyira tudok, hogy már fáj!!!!:)

Mariann19 2017.10.29. 10:28:39

@Kumari:
Bölcsen döntöttél, hogy nem teszed ki magad mindenféle mazochista macerának, és egyszerűen elkerülöd a piskóta sütés körüli tévelygést.
Én még nem értem fel erre a szintre, de ha a családon belül fokozódik a helyzet, egyszer csak dacos leszek, és felszegett fejjel abbahagyom a kísérletezéseimet.
Ugyanis amikor el kezdek készülődni a mestermű megalkotásához, a két családtagom összenéz, rám pedig elnézően mosolyognak.
Súlyosabb esetben szarkasztikus kérdést tesznek fel imigyen pl:
"Hogyan tervezed, mi lesz a tortád végső nyugvóhelye, a kuka vagy a bendőnk?"
Hagyom őket vidámkodni...
Az öntött sütik nekem is a kedvenceim, és nincs is azokkal akkora kupi.

Mariann19 2017.10.29. 10:45:35

@she_wolf:
Nagy hiba, hogy a kocsmákat pejoratív jelzőkkel illetik, holott egy szellemi műhely, ahol a közérdekű vitás kérdéseket le lehet rendezni.
Előnye, hogy - amennyiben nem megnyugtató a végkifejlet - másnap vagy további napokon addig kell egyeztetni, amíg nem egyértelmesíthető a probléma.
Mert ugye a kocsmában vannak elhomályosító tényezők, amelyek gátolják a szellemi felemelkedést.
Egyszer beugrottunk egy kocsmába, és cca 20 percig azon vitatkozott az ottani nagyérdemű, hogy ki ültette és hány éve a Norton kút melletti fát. Szóba jöttek a telepesek, azok mindenféle rokoni fokozatai, de amíg ott voltunk, nem jutottak dűlőre.
Biztosan még egy hétig jártak a tréningre, hogy senki ne haljon meg hülyén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.29. 11:09:52

@Kumari: @Mariann19: Bár állítólag opportunista vagyok, nem értek veletek egyet. Nekem hasonló gondjaim voltak a tepertős pogácsával, de makacs fejjel addig próbálgattam, míg az egész utca azt nem ette :)
Itt nyomon követhető a tanulási processzus:
blogkocsma.blog.hu/2013/12/11/toportyus_pogacsa_844
A piskóta nekem se sikerült sohasem. Illetve egyszer már sikerült, azóta pedig nem mertem újra próbálkozni, mert még elrontom a sikerélményt. Nekem így sikerült:
blogkocsma.blog.hu/2014/03/13/egy_majdnem_orosz_kremtorta

she_wolf 2017.10.29. 11:11:07

@Mariann19:
Úgy bizony, egy szellemi műhely. Szabad kéjmívesek páholya. Senki sem tud olyan őszintén, önmagát adva kitárulkozni, mint egy kisgyermek és/vagy egy részeg.
És a kocsmában derül ki rendre az is, hogy a szőke Lujza fűvel, fával, csak a hírbe hozót -akinek savanyú a szőlő- nézi bokornak:)

(Bödőcs tudja nagyon jól interpretálni az egyszerűen huzalozott agyú emberek kocsmai eszmecseréit:D)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.29. 11:12:25

@she_wolf: Úgy értesültem a verebektől, hogy neki nem kell interpretálnia :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.29. 11:51:44

@Andrass9: Legalábbis, mintha írt volna erről könyvet is ...

she_wolf 2017.10.29. 11:55:33

@Andrass9:
Akkor zsigerből ilyen. Nekem assenem baj, mert akkor használom amikor akarom:)

No de a piskóta! Anyámtól nem tanulhattam meg, mert neki sosem sikerült, viszont az egyéb fajta sütikben jó volt.
Szakácskönyvből tanultam meg, majd anyósom útmutatásait követve maradtam meg a fentebb írt változatnál. Aztán azt vettem észre, hogy hiába ugyanaz a módszer, valahogy egyre rosszabb lett a végeredmény. aztán kiderült, hogy a sütőn bukott egyre nagyobbakat a dolog.
Kiszolgált, leharcoltam, béke poraira, sok élvezetet okozott, míg jól működött.
A végén már ott tartottam, hogy egy acélrúddal támasztottam be az ajtót, de abban a harcban is elbuktam.
Mióta lecseréltem egy majdnem hermetikusan záródó ajtajúra, azóta nincs gondom a piskótával:)

she_wolf 2017.10.29. 11:56:20

@Andrass9:
A könyv reklámjába gyakran belebotlom, még nem vettem meg.

Kumari aki Nilüfer 2017.10.30. 09:22:20

@Andrass9: Mág én sem vettem meg, de a könyv mintha irodalmi paródia lenne, amolyan Így írtok ti..azt hallottam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.10.30. 18:10:36

'' „Kis ország keresi nagy diktátorát” – szól az egyik, míg egy másikban ritkán használt örmény nyelvtudásától szabadulna a hirdető. ''

Az idézet innen:
artandgo.hu/2017/10/30/_kis_orszag_keresi_nagy_diktatorat

Bödőcs új könyvéről.

Mariann19 2017.11.02. 15:16:33

@Andrass9:
Szia!
Nem szerettem volna a szomorkás ünnepeket az én prózai válaszommal megzavarni, ezért most kissé késve, de megteszem. Elnézést kérek ezért.
Tüzetesen áttanulmányoztam a tepertős pogácsa készítés titkait, de amikor láttam, hogy 5-ször kell, és fél óránként hajtogatni, tökig lelombozódtam.
Ez azt jelentené, hogy majdnem egész nap készenléti állapotban kéne lennem, órát felhúzni, és újra és újra neki rugaszkodni.
Énbénaságomnak ez akkora kihívás, hogy talán inkább a Dunának megyek.
Így csak reménykedhetek, hogy sok év múlva ez a kedves kocsmai közösség egyszer kilép a virtuális világból, és találkozik a valóságban is.
Elképzeltem, ahogyan jössz a kosár pogácsáddal, és végre láthatom, hogy milyen az az étek, amelynek elkészítésére én képtelen vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 18:49:06

@Mariann19: Szerintem te is meg tudod csinálni! az a bizonyos ötszörös hajtogatás lehet négyszeres is, ha tél van akkor odakinn tudod pihentetni, és elég csak 20 percig. Ezt összeadva egy órát kell főleg várakozással eltöltened, ami idő alatt megnézhetsz egy videót, vagy akár elolvashatsz egy novellát. Ezek az időtartamok nincsenek kőbe vésve :) Vekker se kell, és nincs extra kihívás. Ha tudsz könnyű kelttésztát sütni, akkor gyerekjáték az egész!
Találkozók volt már egy, még blog indulásakor. Azóta kettévált a csapat, és lett egy másik gasztroblog is, a lepcsánkparty.blog.hu . Érdemes rájuk is ránézni. Más stílus, de ügyes szakácsok.

Mariann19 2017.11.02. 19:08:33

@Andrass9:
Annyira örülök a kedves biztatásnak, és nagyon köszönöm, hogy bízol bennem.
Imádom a tepertős pogácsát, gyerekkorom disznóvágás utáni gasztronómiai élményt jelentett, amikor nagymamám a tepertőt erre a célra szentesítette.
Annyira szeretem, hogy lemegyek kutyába, és a Penny fagyasztott termékét sütögetem mély nosztalgiázás mellett az igaziról.
A közeljövőben nem ígérem, hogy beszámolhatok ebbéli kísérletemről, de most már intenzíven birizgál a kihívás.
Nagy gondban vagyok most, mert kaptam egy korábbi jótéteményemért cca 20 kg birsalmát gratis.
Eleinte egyre mélyülő antipátiával szemléltem az "anyagot", de aktivizálódott a fösvény mivoltom, enyhültem, már csak lapos oldal pillantásokkal kerülgetem az adományt.
Tudsz valami ötletet adni, hogy mit kezdjek ezzel a tömeggel, milyen célszerszámmal tudom szeletelésig a célt elérni?
Nem lehet a Gazdaboltban valami eszközt találni, hogy felvágjam?
A féregrágta labirintusok rejtelmes vájatait valahogy megoldanám, mert inspirál, hogy a birsalma bio.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 19:39:05

@Mariann19: A szomszédasszonyomtól tanultunk egy módszert, amivel feldolgozhatóvá válik a birs :)
Alaposan megsikálni sok víz alatt pl. körömkefével. Egy pontméretű kuktába tedd bele (lehet, hogy a 20 kilót 3-4 menetben kell), és főzd kb 30 percig. Ezután, ha kicsit kihült (azalatt főzheted a következőt), a magházat simán ki tudod belőle húzni, vagy masszírozni. Szerencsére a kukacos részek is keményebbek, ezért az is kijön belőle. A maradék meg már félkész birsalmasajt - csak cukor, meg a botmixer kell neki :)
Ha kompótot akarsz, az macerásabb, mert azt még hámoznod is kell. A nyers birs felvágására leginkább kisbaltát ajánlanék, vagy egy konyhai bárdot. Jó kést ne tégy vele tönkre :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.02. 19:39:52

@Andrass9: Ez lekvárnak is jó módszer, de akkor több vízzel készítsd.

Mariann19 2017.11.04. 15:06:27

@Andrass9:
Neki veselkedtem az ügynek a tanácsaid alapján, amit nagyon köszönök.
Nagy hajlandóságot is mutattam a módszer iránt, csak ketté vágtam, a rejtelmes vájatokat a morzsaléktól próbáltam megszabadítani.
Ez az eljárás az én lajhár mivoltomnak nagyon megfelelt, tényleg könnyű volt a birsalma kizárólagos javaihoz hozzá jutni.
Kétszer 5 kg-os csoportosításban tettem a dolgom, lett akcióként egy-egy őzgerinc, és 2 tepsi, mert más tároló edényem nincs.
Most a hűvösön mosolyognak rám, én meg elégedetten rájuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.11.04. 16:02:05

@Mariann19: Örülök, hogy könnyített a munkádon!
Ha van cserépkályhád, akkor annak a tetejére, ha nincs, akkor a stelázsi legfelső polcára téve szépen kiszárad.
süti beállítások módosítása