Volt már ... Ennyire finom paprikaszószt még nem készítettem! Elég tiszta szárnyat kaptam a madarasban - állítólag tanyasi, de erre nem vennék mérget.
Ünnepi ebédre készültünk március idusán: húsleves a fiúnak, spárgakrémleves a többieknek. Zöldbabfőzelék nekik, majd a csípős csirkeszárny. Egy kicsit eklektikus lett az összeállítás, dehát ezeket kérték.
A posztban csak a szárnyat irom meg, mert egyöntetűen közölték, hogy ez volt eddig a legjobb paprikaszósz:
- 2 nagy vereshagyma
- 2 zöldpaprika
- 10 dkg vaj
- 3 dl vörösbor
- 80 ml paradicsomlé
- 1 girizd fokhagyma
- 4 ek csípős pirospaprika
- 4 ek Farkas András féle pirospaprika
- 1 ek Thai Bird Eye őrlemény
- 1 tk majoranna
Szoktam eltenni a paprikaszószból kidunsztolva, de most nem találtam, ezért nekiálltam megfőzni. A zöldpaprikát és a hagymát felaprítottam, és a forró vajban fedő alatt pároltam, míg megpuhul. Ekkor beleborítottam a rengeteg pirospaprikát.
Elkevertem és egy kicsit lekapattam. Van annyi nedvesség még a hagymában, hogy ne égjen meg a paprika. Hozzáöntöttem a cseppnyi paradicsomlét, ami akár el is hagyható. Végül beletettem a vörösbort, valamint egy pohárnyi vizet is, mert eléggé besűrüsödött. Mintegy 10 percnyi lassú rotyogás után belenyomtam a botmixert, és krémesre kevertem vele.
A csirkeszárnyakat lepihézni mindig a forrasztólámpával szoktam (néha a kezemről is leperzselem vele a szőrt).
Lemostam, letörölgettem a szárnyakat, majd az izületek mentén feldaraboltam.
A szárnycsúcsot nem eszi a családom, ezért azt különvettem. Kis borssal, szerecsendióvirággal és szárított petrezselyemgyökérrel egy bő liter vízben nagyon kis lángon főztem, amíg a többi ételt készítettem. A levét leszűrtem, és besürítettem 80 milliliterre, és betettem a csodahüttőbe alaplének a jövő számára.
A szárnyakat megsóztam és meghintettem pici majorannával. Egy nagyobb kotlában összeráztam, majd belekevertem 3 nagy merőkanálnyit a paprikaszószból. Végül egy enyhén kivajazott tepsiben elegyengettem. 220 fokos sütőben fedő alatt sütöttem két órát.
Egy másik tepsibe áttettem a szárnyakat immáron csak lé nélkül tapadásmentes fóliára.
A sütő grillje alatt kétszer 8 percig grilleztem, egyszer megforgatva. Így a bőr finom ropogós lett.
Volt, aki zöldbabfőzelékkel ette, de azért ecetes uborkával jobb volt (elfelejtettem kenyeret sütni hozzá ...)
A maradék szószt 3 decis üvegekbe öntöttük, és a mikróban kidunsztolva vitték el a gyerekek egy saját sütésre.