A napokban készült egy nem túl sikerült aszpikos fej. A folyamat melléktermékeként 3-4 liter tartalmas, fűszeres húslé keletkezett. Kiönteni vétek lett volna, törhettem a buksit, mi is legyen vele. Ez persze ilyenformán nem igaz, szegény malac még javában makkal álmodott, mikor nekem már megvoltak a terveim a főzőlével. Többnyire literes műanyag flakonban le szoktam fagyasztani, hogy később egy levest vagy főzeléket gazdagítva használjam fel. Most is egy leves volt a terv ebédre, mivel a fejet hideg reggelinek szántam a következő napokra. Gombóccal természetesen, hadd legyen tartalmas az a leves.
Hozzávalók:
- 2-3 (4) szál sárgarépa
- 1-2 (3) petrezselyem gyökér
- 2 szál paszternák
- negyed zeller
- 30 dkg csiperke gomba
- 30 dkg karfiol
- 2 kisebb vöröshagyma
- szemes bors
- 1 füstölt csili
- étolaj
- 33 dkg 20%-os tejföl
- búzafinomliszt vagy keményítő
- só
A gombóchoz:
- 50 dkg főtt krumpli
- 1 egész tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- só
- búzafinomliszt
A zöldségeket megtisztítottam és vastagságtól függően karikára, félkarikára szeltem, a gombát nyolcba vágtam, a karfiolt kisebb rózsákra szedtem. A gombával átvertek kicsit a piacon. Nem láttam, hogy kicsit már vén és ki van nyílva, mivel kalappal felfelé rendezték sorba, és a rekeszt is olyan magasra tették, hogy alig lehetett látni belőle valamit. Mindegy 400 forintért még így is bőven megérte. A krumplit is meghámoztam és felkockáztam.
A felaprított zöldségeket kevés olajon megpirítottam.
A lezsírozott főzőléből rákanalaztam egy pár litert, beledobtam a füstölt csilit (ami valamiért nem látszik), majd kis lángon főzni kezdtem.
Mikor a gyökerek kezdtek puhulni, beleraktam a gombát és a karfiolt.
Míg a leves rotyogott, megfőztem a krumplit, és villával összetörtem.
Mikor kihűlt hozzáadtam az apróra vágott petrezselyem zöldet, a lereszelt fokhagymát, ráütöttem a tojást és megsóztam.
Némi lisztet hozzáadva szaggatható tésztát gyúrtam, majd vizes kézzel gombócokat gömbölyítettem belőle.
A zöldségek megpuhultak, belefőztem a levesbe a gombócokat.
A tejfölből három kanál liszttel és némi vízzel habarást készítettem, és hőkiegyenlítést követően a levesbe kevertem.
Pár percig forraltam és tálaltam is.
Nem volt egy világszám, olyan jó zamatos, tartalmas leves lett. Egy karéj kenyér hozzá meg egy alma utána azért kellett a tele pocakhoz.