Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A fej leve

2016.11.22. 07:00 Waka

A napokban készült egy nem túl sikerült aszpikos fej. A folyamat melléktermékeként 3-4 liter tartalmas, fűszeres húslé keletkezett. Kiönteni vétek lett volna, törhettem a buksit, mi is legyen vele. Ez persze ilyenformán nem igaz, szegény malac még javában makkal álmodott, mikor nekem már megvoltak a terveim a főzőlével. Többnyire literes műanyag flakonban le szoktam fagyasztani, hogy később egy levest vagy főzeléket gazdagítva használjam fel. Most is egy leves volt a terv ebédre, mivel a fejet hideg reggelinek szántam a következő napokra. Gombóccal természetesen, hadd legyen tartalmas az a leves.
16.jpg


Hozzávalók:
- 2-3 (4) szál sárgarépa
- 1-2 (3) petrezselyem gyökér
- 2 szál paszternák
- negyed zeller
- 30 dkg csiperke gomba
- 30 dkg karfiol
- 2 kisebb vöröshagyma
- szemes bors
- 1 füstölt csili
- étolaj
- 33 dkg 20%-os tejföl
- búzafinomliszt vagy keményítő
- só

A gombóchoz:
- 50 dkg főtt krumpli
- 1 egész tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- só
- búzafinomliszt

A zöldségeket megtisztítottam és vastagságtól függően karikára, félkarikára szeltem, a gombát nyolcba vágtam, a karfiolt kisebb rózsákra szedtem. A gombával átvertek kicsit a piacon. Nem láttam, hogy kicsit már vén és ki van nyílva, mivel kalappal felfelé rendezték sorba, és a rekeszt is olyan magasra tették, hogy alig lehetett látni belőle valamit. Mindegy 400 forintért még így is bőven megérte. A krumplit is meghámoztam és felkockáztam.

1.jpg2.jpg
A felaprított zöldségeket kevés olajon megpirítottam.

6.jpg
A lezsírozott főzőléből rákanalaztam egy pár litert, beledobtam a füstölt csilit (ami valamiért nem látszik), majd kis lángon főzni kezdtem.

7.jpg
Mikor a gyökerek kezdtek puhulni, beleraktam a gombát és a karfiolt.

8.jpg
Míg a leves rotyogott, megfőztem a krumplit, és villával összetörtem.

3.jpg
Mikor kihűlt hozzáadtam az apróra vágott petrezselyem zöldet, a lereszelt fokhagymát, ráütöttem a tojást és megsóztam.

4.jpg
Némi lisztet hozzáadva szaggatható tésztát gyúrtam, majd vizes kézzel gombócokat gömbölyítettem belőle.

5.jpg10.jpg
A zöldségek megpuhultak, belefőztem a levesbe a gombócokat.

11.jpg
A tejfölből három kanál liszttel és némi vízzel habarást készítettem, és hőkiegyenlítést követően a levesbe kevertem.

12.jpg13.jpg
Pár percig forraltam és tálaltam is.

14.jpg
Nem volt egy világszám, olyan jó zamatos, tartalmas leves lett. Egy karéj kenyér hozzá meg egy alma utána azért kellett a tele pocakhoz.

15.jpg

48 komment

Címkék: burgonya tojás krumpli vöröshagyma fokhagyma tejföl zeller gombóc karfiol sárgarépa csiperke petrezselyem paszternák füstölt csili sertésfej petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5011973396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.22. 07:28:44

No, kiderült már miért nem volt az a lé elég zselés.:D
A leves biztosan jó lett.

Dikusz 2016.11.22. 10:05:59

@látjátok feleim szümtükkel: nekem is ez jutott eszembe, egy kicsi lé kellett volna még az aszpikhoz:))

Dikusz 2016.11.22. 10:24:54

Waka: semmi baj nincs a leveseddel, nagyon finom lehetett:)

Van itthon jóféle békéscsabai füstölt csülköm. Jó ötletet adtál, a főzőléből én is csinálok ilyen levest. Kicsit savanykásabbá teszem tárkony, citromlé hozzáadásával.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.22. 12:30:54

@Dikusz:

Én nem egészen erre gondoltam, hanem arra, volt elég lé a beforraláshoz, csak smucig volt a szakács,egy fejről több ételt akart lehúzni.:D
Kiderült azonban, hogy vagy mennyiség, vagy minőség.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.22. 12:33:34

Ajánlom a tisztelt látogatók figyelmébe a kardamomot, főleg a zöldet. Most vettem és azóta frissen összetört kardamommal iszom a forró csokit, valami isteni a zamata. A magocska elrágva jó ízt hagy a végén.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.22. 13:14:19

na ez jo, ezt ennem, egy kis kolbaszt meg elbirt volna
@Dikusz: inkabb csinalj belole bablevest

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.22. 14:23:09

Ezt a krumpligombócot meg kéne egyszer próbálnom! Mindig csak olvasok róla, de nem ettem soha.
Ami a "maradék lé"-t illeti, az előttem szólók már megtárgyalták :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.22. 14:24:28

@látjátok feleim szümtükkel: Sok helyen használom: húslevesbe, fűszerkeverékekbe, stb. Nagyon szeretem az ízét. Most is tettünk egy marékkal a bárány egytálételbe a vejemmel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.22. 14:25:18

@hagyma: Kolbászt minden elbír, csak elviszi az ízt Csaba és Gyula felé :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.22. 15:22:00

@Andrass9:

Most tanulgatom, hogy még milyen ételekbe lehet használni, de közben rájöttem, nem is buta nép az, amelyik ilyen ízesítőt használ.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.22. 18:05:50

Köszönök szépen!
@Dikusz: A füstölt lé a krumplifőzelék legjobb barátja.
@látjátok feleim szümtükkel: Kellett a mennyiség, hogy ellepje a fejet. Forralhattam volna akár egy deciig is, szinte egyáltalán nem volt kocsonyás.
@Andrass9: Ha jó gombócot akarsz, mindenképpen sok lisztet kell beletenni, hogy kicsit ruganyos legyen.

A fickó 2016.11.22. 18:16:50

@Andrass9: Nem ettél még krumpligombócot besz.. ás, de nudlit, vagy gnocchi-t már biztos, mert ez szinte ugyanaz a műfaj. :) Elmondhatom, hogy az évek során profi krumpligombóc készítő lettem. A párom német származású, tehát erősen krumpli(gombóc) kedvelő. A jó krumpligombóc könnyed, szájban elomló, de van tartása is egyben és sosem szemcsés, vagy fogba ragadóan szalonnás.

A fickó 2016.11.22. 18:29:22

@Waka: Sok lisztet a gombócba, hogy ruganyos legyen!!!!! Nem galuskát készítünk. :D Éppen, hogy minél kevesebbet.:) A hideg krumpliba pakolhatod a lisztet, csak szalonnás és nehéz lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.22. 19:57:35

@A fickó: Nos ízlések... Én éppen a kicsit keményebb gombócot szeretem, nem a szétomlót. Ugyanez igaz a zsemlegombócra és a húsból készültre is.
@hagyma: Abba már nem elég a leve, kell valamennyi sűrűjéből is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.22. 21:40:14

@Waka: OK
tetszik a levesed en krumpli helyett babot tette volna bele meg kobaszt
mert azt szeretem
/meg a gomba is maradhatott volna/

Dikusz 2016.11.22. 21:45:44

@hagyma: igazad van, el fogom osztani, a nagyobbik részéből lesz a bableves, a kisebbikből csinálok savanyúlevest:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 15:44:48

na ar cask a mosogatocsere van hatra, de magvarjuk mostmar a black fridayt:)
fogunk egy 100-ast tuti

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.23. 16:38:11

@hagyma: Vannak előnyei a BF-nek :) A legjobb az, hogy el se kell menni, online is lehet azon az áron rendelni sok boltnál. Én pl. egy 40"-s TV-t veszek, mert kiraktuk a régi csöves, 32"-t, annyi helyet foglalt!
Amúgy már csak szórakozni járok a BF eseményekre. A Walmart most már csüt. este 6-tól tartja, és nincs bezárt ajtó, nincs verekedés. A Targetben meg Levi's jeans van jóáron, de tavaly feltöltöttem a ruhatáramat :)
A nagylyánnyal minden évben elmegyünk éjszaka, és kevés költéssel jó dolgokat veszünk. Mondjuk mosogatógépet nem ott vettünk, mert egyszerre cseréltük az egész konyhát, amit nagyon nagy kedvezménnyel megúsztunk egy Sears outletben. Pláne, hogy volt egy 30%-os kuponunk is :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 17:00:51

@Andrass9: a konyhank mar kesz mosogatogep-huto-tuzhely viszonylatban, a multkor irtam, hogy hogy jartam / jo aron vettem, de 3 het utan meg visszautaltak 600 dolkovicsot, mert kozben leertekeltek a kisopres vegett/ a mosogaton kicsi is, nem eleg mely a csap sem az a hattyunyaku, szoval utaljuk, mult heten 350 volt, tegnap a neten mar 270, most mar megvarjuk a penteket, feljebb nem megy home depotban van kedvunkre valo, konyhamalaccal, mert most az sincs ami szinten nagyon hianyzik/
par farmer ram is ram ferne
ez kisvaros itt sosincs tulekedes meg verekedes, nyolcadik BF-m less, tudom
meg egy konyhaszekreny is kell es a nappali-konyha ugy lezarva a heten
a furdok rendben
jon a 3 haloszoba, meg a dekor

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 17:01:32

ja meg az amerikai zaszlo a haz oldalara:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.23. 17:03:53

@hagyma: Akkor nagyon jól alakulsz! Mire hazamegyek, épp tudnál fogadni :) De majd jövőre!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 17:23:28

@Andrass9: jovore perfekt, most meg felfordulas van mindig, nem gondoltam volna hogy ennyi ideig tart, a nagyon reszleteken kivul talan e honapban vegzek
es akkor meg ott az erdo meg akert...
az apartmannak is vannak elonyei
hetvegen mar nalam is kint fog lobogni:)
ja meg venni kell egy tarolot a szerszamoknak, funyironak
de ezt a hetet mar elviszi a thanksgiving...

Ez vagyok 2016.11.23. 17:55:58

A burgonyagombócot másképp kell csinálni, ha levesbetétnek, vagy ha köretnek szánjuk. Levesbetétként 3-szoros, köretként kétszeres a burgonya-liszt arány.
Legalábbis én így csinálom.
Az, hogy Waka még kenyeret is evett a gombócos leveséhez anyukámra emlékeztet, mert ő mesélte, hogy az 50-60-as években a túrós és káposztás tésztához is kenyeret ettek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 18:03:31

@Ez vagyok: es tuti nem cukroztak!
itt is divat a kenyer tesztahoz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 18:28:54

nagymami a dinnyet is kenyerrel ette

Topy 2016.11.23. 18:35:51

@Ez vagyok: szerintem korszaktól független, kollégiumi szobatársam a krumplistésztát ette kenyérrel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 19:14:22

@Ez vagyok: tudtam en
turoscsusza jo szalonnaval es soval, kaposztacvekkedli jo borsosan
cask keseobb elkorcsult az emberiseg
@Topy: siman elmegy hozza
itt raszoktam, szinte minden tesztahoz eszek kenyeret is
a krumplisteszta az 2 fele
van a paprika es van a tejfolos
en az utobbit kedvelem
elobbihez siman megy a kenyer
amugy Magyar ember kenyerhez is kenyeret eszik

Fenchurch68 2016.11.23. 20:15:20

@hagyma: volt egy aranyos kollégám a 90-es évek elején, aki ebédszünetben kiugrott egy kiló kenyérért, fél kiló zsírért, cukor volt a kiskonyhában a kávé miatt, aztán beleszórta a kristálycukrot a zsírba, és nagykanállal ette a kenyérhez. Próbáltuk rávezetni, hogy makronutriensek közül azért ott egy komolyabb érték hiányzik, de ő így szerette.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.23. 20:29:08

@Fenchurch68: gyerekkoromban en is ettem zsiros-kakaos-cukros kenyeret, de gyorsan kinottem
utana cask zsiros lilahagymaval es hosszulepes
a zsiroskenyer hallatan Mary elsapadt, repulosot kellett hoznom stb.
azutan az egri szepasszonybvolgyben nem tudtam leallitani, cask tolta befele
a Cukor nalunk nem letezik
egyszeruen nincs
nem tartunk
nincs ra szuksegunk

Dikusz 2016.11.23. 20:42:19

@hagyma: a konyhamalacról mindig a Flinstone-család jut eszembe, amikor a kis ősmalac ül a mosogató alatt, és megkajálja az ételmaradékot, plusz a szöveget még rímhányó Romhányi írta:))

Dikusz 2016.11.23. 20:47:13

@Topy: kollégisták bármit, bármivel meg tudnak enni:)
Baráti körben szólás lett már: az egyik társunk (főiskolásként) azt mondta egyik alkalommal a kapott konzervre, olyan romlott volt, alig bírtam megenni belőle három dobozzal.

Topy 2016.11.23. 22:39:52

@hagyma: kenyér kenyérrel - van olyan! amikor a megsütött tölteléket felrakod egy szelet kenyérre! :)

Topy 2016.11.23. 22:42:06

@Dikusz: azért vannak határok! :) én kollégista voltam, de karfiolt akkor sem!

Ez vagyok 2016.11.24. 17:37:56

@Dikusz: A kollégiumban mi is ettünk penészes avas-zsírral megkent kenyeret. Tökjó volt :)

Ez vagyok 2016.11.24. 17:40:05

@Topy: Én 9 évig voltam kollégista, mindent megéltem ezidő alatt ami a gasztronómiát illeti (meg még több mást is :)

Ez vagyok 2016.11.24. 17:47:55

@Fenchurch68: Én is ettem cukros kenyeret kiskoromban. Akkoriban a kovászos házi kenyér nagyon finom volt. A cukrot csak rászórtuk és a kézről vizet fröcsköltünk rá.
Mikor az utcán fejelőt, vagy futbalt, vagy kidobóst játszottunk vagy huszan, valaki egyszercsak hazaszaladt egy cukros, lekváros, esetleg egy zsíros hagymás kenyérért és a játék közben ette meg :)

Dikusz 2016.11.24. 19:40:17

@Topy: @Ez vagyok: gondoljátok el, milyen lehet a penészes avas-zsírral megkent kenyér karfiollal:))

Dikusz 2016.11.24. 19:42:03

@Waka: gy is?: penészes avas-zsírral megkent kenyér karfiollal :))

Dikusz 2016.11.25. 08:18:04

@Topy: jáhhháááháááájjj:) Azt hittem, ezt már nem lehet überelni:))
Megcukrozva, szilvalekvárral, mert ebből lesz a jó halászlé:)

Topy 2016.11.25. 08:52:26

@Dikusz: most hogy mondod, a büdös hal tényleg hiányzott belőle :D

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.29. 21:18:21

@Waka:

Most olvastam Bornemissza Anna 1680-bólszármazó szakácskönyvében, hogy az ökörfej főző levben kellett disznófejet szalonnával, borssal, zöld fűszerekkel, majorannával, zsályával, jószagű füvekkel kell megfőzni, majd amikor megfőtt kivenni, és ruhába kötve lecsepegtetni, majd összepréselni. Amikor kihűlt, akkor lehet szeletelni. Azt is írta, hogy nem szabad túl sózni, mert úgy jobb ízű.

Kocsonyűá ökörfejből és lábból főzőtt, de a húst azt szagényeknek kellett adni, és csak a levet használták fel, miután gyapjú ruhán átszűrték.
süti beállítások módosítása