Nem hívhatom vagdaltnak, mert a hús darált volt, bár a zsemlét azt vagdostam (meg a mutatóujjamat is ...) Ennek ellenére megér egy posztot, nagyon könnyû elkészíteni, és csodásan szaftos, könnyû lett.
A sok mindeféle fõzés közben majdnem elfeledkeztem a fasírtról, pedig a hús már ott sasolt a hûtõben. A lökést egy szép puha és ízes lángoltkolbász darabka adta meg!
Gyorsan össze is szedtem mindent:
- 40 dkg darált sertéshús (állítólag max 20%-os zsírtartalommal)
- 6 cm-es darab lángolt füstölt kolbász
- 1 nagy vereshagyma
- 1 szikkadt zsemle
- 1 karéj saját kenyér
- 1 tojás
- 6 girizd újfokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 ek paradicsompüré
- 1 kis csokor pertrezselyem
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoranna
- 1 tk csilis sópehely
- 1 tk csilipaprika krém
- só, darált bors
Zsemlébõl több is akadt, de ennyi húshoz ez elegendõ. Viszont tejet nem találtam, így a felkockázott zsemlét, kenyeret vízzel áztattam meg. A kolbászról leszedtem a bõrét, és tessék-lássék szétnyomorgattam a húsban. Rászórtam a paprikát, majorannát, borsot meg egy kiskanál sót. Kinyomtam a zsemlébõl a felesleges vizet, és azt is a húsos tálba tettem.
Beleütöttem a tojást. A hagymát megaprítottam és a szalonna zsírjában feltettem pirulni. A kisült szalonnaszeleteket elmajszoltam egy másik zsemlével (35 zsemlébõl készítettem éppen prézlit, de csak 32 fért a sütőbe :). Amikor a hagyma megpirult, beletettem az összezúzott fokhagymát is egy picit sülni.
Felszecskáztam a petrezselymet a mutatóujjammal egyetemben (Ez utóbbit azért kivadásztam a zöldbõl.) Hozzáadtam a húsostálhoz, ahogy egy evõkanálnyi paradicsompürét és egy kávéskanálnyi csilikrémet is beletettem. Végül a kicsit meghült pirított hagymával tetéztem az ízesítést. Miután a bal kezem invalidus lett, ezért nem kézzel mancsoltam össze a húspépet, hanem fakanállal.
Egy kis jénai tepsit kibéleltem tapadásmentes alufóliával (mert utálom mosogatni), és beleformáztam a húskenyeret. Megszórtam a csilis sópehellyel, mert elfelejtettem kóstolni, és az a kis só, amit beletettem, valószínûleg kevés lesz.
Betoltam a sütõbe 180C fokra 45 percre. Ekkor ellenõriztem egy maghõmérõvel, ami 73C-t mutatott, így nyugodtam kivettem. Feltámasztottam a tepsi egyik végét, hogy a meglehetõsen sok zsír lecsurogjon egy oldalra. Innen szépen ki tudtam kanalazni. Itt már csak a maradék látható:
Roppant szaftos lett, a tojás nem keményítette meg, éppen összeállt az egész.
Csak azt felejtettem el lefotózni, amint esszük a nagy cseresznyeszedés végén. Cserébe, mivel én hidegen is imádom kenyérrel, mustárral, hát arról készítettem a nyitóképet.
A sópehely igencsak kellett a húsra ...