Tudom, hogy nem sokan szeretik, de nekem évente legalább egyszer ennem kell :)
A fõzeléket már posztoltam egyszer, ez sem nagyon tér el attól, viszont nem akartam ismét fasírtot csinálni, lett hát egy húspogácsa vagy húsgombóc.
Eléggé felszaporodtak a darálthúsok a csodahüttõben, muszáj fogyasztani ...
A fõzelékkel kezdtem:
- 4 méretes sárgarépa
- 1/2 liter csontalaplé besûrítve fél decire
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 csapott ek liszt
- 1 ek cukor
- 2 girizd fokhagyma
- 3 deka vaj
- 1 kis csokor petrezselyem
A felhevített vajba beleszórtam a cukrot és rákockáztam a sárgarépát.
A fokhagymát picire vagdostam, és azt is beleszórtam a répa mellé. Amikor már látszott, hogy picit megpirult a répa, stauboltam (a lisztet belekevertem). Beletettem az alaplékockámat, majd felöntöttem a tejjel és a kis tejszínnel. Ha lett volna elég tejszínem itthon, csak azzal készítettem volna, mert úgy szeretem igazán.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezután összeállítottam a húsgombócot:
- 40 dkg sovány darált disznólapocka
- 1 kis fej vereshagyma
- 3+3 ek disznózsír
- 1 tojás
- 1 ek szép pirospaprika
- szerecsendió, majoranna, bors, só
- 3 ek Worchestershire szósz
Persze kép az anyaglistáról nem készült, mert a recept menet közben alakult ki. A hagymát megdinszteltem a fele zsíron, kicsit hagytam meghülni, majd hozzákevertem a hozzávalókat. A végén beleöntöttem a szószt is, amitõl kicsit híg lett, de sebaj. Prézlit vagy zsemlét nem tettem bele, húst akartam enni!
![]() |
![]() |
![]() |
Erõteljes préseléssel azért sikerült gombócformákat képeznem belõle, amit a másik 3 kanál disznózsíron átsütöttem ropogósra. Itt-ott elég barnára sikeredett, de sebaj - legalább ropog!
![]() |
![]() |
![]() |
Mire a második eresztést kiraktam a papírtörlõre, az elsõ adag csendben el is fogyott :)
A lesült pörzsanyagokat (de utálom ezt a szót) egy féldeci vörösborral feloldottam, és azzal meglocsoltam a gombócokat. Őszintén bevallom, ez nem volt a legjobb ötlet. A bor túl savas volt, nagyon elütött az édes főzelék és a kissé sós hústól. Legközelebb valami félszáraz fehéret fogok kinézni, ha van nyitva ...
A fõzelékbe beleaprítottam a friss petrezselymet, és rendesen belaktam aznapra!