Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sárgarépafőzelék

2013.09.09. 07:00 Andrass9

Ettõl bizony sokan lilát kapnak, visszaemlékezve gyerekkorunk közétkeztetéseire. Akkoriban ez sok-sok sûrû malterral összeragasztott sárgarépa kockákat takart. Én viszont szerettem. Nem tehetek róla. Friss sárgarépa nyáron van, de legjobb lenne az elsõbõl fõzni, ami megjelenik a piacon. Az az igazán édes!

Feleségem hozott 5 monstre répát, hogy amíg õ gólyatáboroztat, addig fõzzek magamnak fõzeléket. Õ nem szereti. Ezt se.

Nézegettem a weben, milyen extra ötletekkel állnak elő különféle kukták, de amit sárgarépafőzelék címen előadnak, az katasztrófa. Tízből kilenc úgy kezdi, hogy reszeld le a répát. Innentől nem is olvastam tovább. A tizedik nagyjából úgy írta le, mint alább következik.

Akkor elõ a hozzávalókkal:

  • 1 kg sárgarépa
  • 3 deka vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • csirkealaplé vagy víz
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • 1 csapott evõkanál liszt

10.jpg

Ezek igencsak monstre répák, jobban örültem volna kis véknyaknak, dehát ajándék lónak ...

Felkockáztam a sárgarépát ahogy sikerül alapon.

11.jpg

Beledobtam a kedvenc tottyos lábaskámba a vajat, amit alaposan felhevítettem. beleszórtam a sárgarépakockákat, valamint egy evõkanál kristálycukrot is, mert a répát nem találtam igazán édesnek. Ezt megpróbáltam lepirítani, de nem sok sikerrel, mert rengeteg vizet engedett. Viszont cserébe valamennyire megpárolódott.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ekkor stauboltam (meghintettem liszttel és lepirítottam kicsit). A csapott evõkanál liszt elég kevés, de nem akartam maltert, de kis sürítés az kell neki. Beleöntöttem a deci tejszínt, beletettem a csirke alaplevet, ami még mindig fagyos volt, felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje és lassú tûzön fõztem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Harminc percem volt, hogy felaprítsam a petrezselymet és kisüssek magamnak két tükörtojást. A petrezselymet belekevertem a fõzelékbe, alaposan megsóztam, mert a só és a cukor szeretik egymást.

20.jpg

A szomszédasszonynak is adtam egy tányérral a kerítés felett - kisgyerek kora óta nem evett :)

98 komment

Címkék: tejszín alaplé menza petrezselyem finomfőzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr945499153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.09. 08:07:05

hú, ez nagyon finomnak néz ki.

----
tudja valaki, mit jelent a márkázott vaj? hogyan márkáznak?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 08:23:27

@Babette_:
"Az 57/2004. (IV. 24) FVM rendelet alapján:
"II. Márkázott vaj, teavaj, szendvicsvaj

1. A termékek meghatározása
A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

2. Felhasználható anyagok
Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só"

A linket nem engedték tilos tartalom miatt bemásolni, ezért ilyen hosszú a magyarázat, elnézést érte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 08:31:26

@Babette_: Az 57/2004. (IV. 24) FVM rendelet alapján:
"II. Márkázott vaj, teavaj, szendvicsvaj

1. A termékek meghatározása
A Márkázott vaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú, sózott vagy sózatlan vaj, amely megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A Teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.
A Szendvicsvaj tejszínből, tejeredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, kis zsírtartalmú, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.

2. Felhasználható anyagok
Mindhárom típus esetén: tehéntej, tejszín, tejzsír, tejzsírfrakció, tejsavbaktérium-színtenyészetek, víz, tej eredetű tejsavkoncentrátum, étkezési só

3. Kémiai követelményei:
Márkázott vaj: zsírtartalma legalább sózott esetén 82%, sózatlan változat esetén 80%; zsírmentes szárazanyag-tartalma legfeljebb 2%; víztartalma legfeljebb 16%; sótartalma a sózatlannak nincs, a sózottnak maximum 2%. pH értéke nem meghatározott.
Teavaj esetén: zsírtartalom legalább 80%; ZSMSZAT 2%; víztartalom legfeljebb 19%; sótartalma nincs, pH értéke 5,80-7,00 közötti.
Szendvicsvaj esetén: zsírtartalom legalább 68%, de legfeljebb 72%; ZSMSZAT 2,5%; víztartalom legfeljebb 30,5%; sótartalma nincs, pH értéke 5,60-7,00 közötti.

4. Érzékszervi tapasztalás:
egyöntetű, jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű külső;
egynemű, szilárd és 20 °C-on jól kenhető állományú;
jellegzetes, kellemesen főtt, enyhén dióbélre emlékeztető, tiszta illatú és ízű;"

Aki ebből kideríti, hogy mi a különbség azon túl, hogy sárgásfehér vagy világossárga a színe ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.09. 08:39:07

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

nem győztetek meg: mi a márkázott vaj?
ebből csak az derül ki, hogy a rendes vajhoz képest tesznek beléjük tejsavót...

:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.09. 08:40:02

@látjátok feleim szümtükkel:

csak halkan érdeklődöm, nem kaptad meg a levelem, vagy csak nem volt érkezésed hozzá....?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 08:59:57

@Babette_:
Az a márkázott vaj az, ami a hivatkozott rendelet előírása szerint készült. Aminek más az összetétele, alapanyaga, az nem nevezhető márkázot vajnak. Ennyi. Magyarul kecske tejből köpült vajat nem lehet márkázott vajnak nevezni, még akkor sem ha finomabb.
Nem kaptam levelet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 09:36:03

@Babette_: Tehetnek bele tejsavat, de a sima vajba is. A különbség egy "Nemzeti Minőségi Osztály követelménye", amiről persze legfeljebb a gyártónak van fogalma.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.09. 09:46:19

ja, az nem úgy osztály, rákerestem,
hanem osztályozási szempont
a 2771/1999/EK rendelet említi, hogyan kell jelölni, de egyelőre sehol máshol nem találok rá utalást.

egyelőre az jött ki az egyenlet végén, hogy ha a finom vajhoz tejsavat teszünk, akkor jön ki a márkázott vaj, ami számomra (laikus!) elég abszurdan hangzik.
de majd beleásom magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 10:13:09

@Babette_: Ennek kicsit ellentmond, hogy mindhárom kategória megengedi a tejsav használatát. A sima vajnak kicsit nagyobb lehet a víztartalma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 10:15:07

@Babette_: Sokan használják, mert olajban macerásabb készíteni. Én még láttam a Dunkin Donuts (America is driving on us) masináját, amiből a tökéletes formázott tésztakarikák potyogtak a forró olajba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 10:52:17

@Babette_: Atyaisten! Itt a donut összetevőinek listája:
INGREDIENTS: Donut: Enriched Unbleached Wheat Flour (Wheat Flour, Malted Barley Flour, Niacin, Iron as Ferrous Sulfate, Thiamin Mononitrate, Enzyme, Riboflavin, Folic Acid), Palm Oil, Water, Dextrose, Soybean Oil, Whey (a milk derivative), Skim Milk, Yeast, Contains less than 2% of the following: Salt, Leavening (Sodium Acid Pyrophosphate, Baking Soda), Defatted Soy Flour, Wheat Starch, Mono and Diglycerides, Sodium Stearoyl Lactylate, Cellulose Gum, Soy Lecithin, Guar Gum, Xanthan Gum, Artificial Flavor, Sodium Caseinate (a milk derivative), Enzyme, Colored with (Turmeric and Annatto Extracts, Beta Carotene), Eggs; Crunch Topping: Sugar, Coconut, Yellow Corn Flour, Caramel Color, BHT (antioxidant); Glaze: Sugar, Water, Maltodextrin, Contains 2% or less of the following: Mono and Diglycerides, Agar, Cellulose Gum, Citric Acid, Potassium Sorbate (Preservative), Artificial Flavor; Apple Filling: Water, Sugar Syrup, Corn Syrup, Evaporated Apples, Modified Food Starch, Contains 2% or less of the following: Natural Flavors, Citric Acid, Sodium Benzoate and Potassium Sorbate (Preservatives), Salt, Cinnamon, Malic Acid, Nutmeg.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.09.09. 13:28:51

Nem biztos, hogy jó felé kapisgálok, de onnan származhat a márkázott vaj kiszerelés, amikor Magyarországról exportáltunk vajat fél fontos kiszerelésben (kb 22 dkg), s a vajra rá volt nyomva a gyártó logója is. A márkázott vajak voltak azok, melyek nem 10 dkg-os teavajként, hanem kb fél fontos kiszerelésben, 82 % zsírtartalommal, a gyártót is feltüntetve kerültek forgalmazásba.

2013.09.09. 13:33:22

Aha, értjük.
Nincs otthon az asszony, te meg a szomszéd asszonnyal répázol.
:)

Én biztosan nem szeretném ennyire tejesen. Nem lehet ezt saját anyagával sűríteni? Nem a staubolással van bajom, azt én is szívesen alkalmazom zöldség leveseknél. Hanem csak szimplán alaplével felönteni, egy részét turmixolni, ismét összerakni, és legfeljebb akkor tejszín, vagy még akkor sem. Vagy ez így hüleség?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 13:55:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Lehet benne valami, nekem is az volt az első ötletem, hogy az a minőségi vaj - azaz van márkája (gyártója).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 13:56:51

@pizzaszeletvágó: Ezzel a szomszédasszonnyal??????? Látnod kellene :)
Valószínű elkészíthető a te módszereddel is, de akkor akár reszeld meg az egész répát ...

2013.09.09. 15:22:24

@Andrass9: ha megreszelem a répát, akkor már meg is eszem nyersen! :) Nagyon szeretem frissen salátába reszelve.

Pinka-Panka 2013.09.09. 15:49:48

Sziasztok!

Nincs ezzel semmi baj András! Finom, én is csináltam már, a finom főzeléket jobban szeretjük az igaz, de érdekes, hogy én abba is két kis gerezd fokhagymát teszek független, hogy édes az is. A sok petrezselyem az nagyon fontos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 16:46:49

@Pinka-Panka: A finomfőzelék nekem nem gyere be volt. A karaláb miatt!

Ágnes.V 2013.09.09. 16:52:37

András, mostantól a saját nevemen kommentelek, mert olyan idiótának érzem már a PinkaPanka nevet, nicket. Ez mégis csak én vagyok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 17:10:08

@Ágnes.V: Ez is szuper, de szeretjük a PinkaPankát is!

Ágnes.V 2013.09.09. 17:13:40

@Andrass9: Értelek, de komolytalannak éreztem nagyon már. Elvégre van nevem, meg korom is. Így ez való nekem jobban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 17:29:32

@Ágnes.V: Akkor így fogunk továbbra is várni a pult mellett! Persze a régi nickedet is felismerjük majd :)

Ágnes.V 2013.09.09. 17:33:58

Elég rossz idő van, így itt vagyok.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 18:37:35

@Ágnes.V:

Akkor igyunk valami lélekmelengetőt, egészségedre Ágnes.V.

2013.09.09. 18:41:10

@látjátok feleim szümtükkel:

má megin iszol... :)

@Ágnes.V: egyet se bánd, van itt egy-két sötét alak, elég komolytalan nick névvel :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 18:50:09

@pizzaszeletvágó: Tegnap is órákig takarítottam utánatok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 19:10:52

@Babette_: Volt, de mintha elijesztették volna ...

2013.09.09. 19:14:02

@Andrass9: ugyan, pár ilyen bohóctól csak nem ijed meg. :)
Kedves Ágnes, ugye nem? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 19:20:49

@Ágnes.V:
Ha korom is van az nem jó, szólni kell a kéményseprőnek.:)

2013.09.09. 19:37:21

@látjátok feleim szümtükkel:

Mit mond a kéményseprő, mikor tükörbe néz?

" A koromhoz képest jól nézek ki."

:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.09. 19:44:36

Szép estét!
@Babette_: Egy pohár Márka feldobta, na, az márkázott. Meg a valutanepper a nyolcvanas években.
@Ágnes.V: Nikket váltok izibe'.
@Andrass9: Ez a főzelék igen jó lehet, és már azt is tudom, honnan ismerős. Az Ínyesmester igen hasonló módon készíti a zsenge borsófőzeléket. Holnap szedek némi répát...

Ágnes.V 2013.09.09. 19:58:38

Nyugodtam ihatunk egy kis melegítőt, ha bor is melegít, akkor én azt kérném:)

Fenchurch68 2013.09.09. 20:00:05

@pizzaszeletvágó: Akkor kínos a helyzet, mikor egy kedves barátod vezetékneve Korom.
És előtte mondod, hogy "hát, igen, a koromhoz képest..."
Bár állítólag ő már megszokta.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 20:05:58

@Waka:
Te is adsz belőle a szomszédasszonynak?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 20:10:19

@Ágnes.V:
Mavrodaphne megfelel? Édes desszert bor.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 20:13:12

@Waka:
Aha, ehhez pont passzol a mai vicc. Én is kíváncsi vagyok mit szól az asszony, ha...

Ágnes.V 2013.09.09. 20:20:40

@látjátok feleim szümtükkel: hogyne, mindenki egészségére töltsetek, még azoknak is akik nincsenek itt, hátha erre tévednek:)

Ágnes.V 2013.09.09. 20:23:34

@Andrass9: Mint írtam egy korábbi kommentben, hogy nagyon nem találok szép répát a piacon. A fehér is olyan nagyon száradtak csak.

2013.09.09. 20:32:07

@Kató néni:

Imádom ezeket a beszélő neveket. Már többször elhatároztam, hogy leírom őket, de mindig elfelejtődik.
Az érintettet nem megbántva, a legutóbbi gyűjtésem: A Taxis Szövetség elnöke, aki többek közt megszólalt a taxik átszínezésével, átfényezésével kapcsolatban, Metál Zoltánnak hívják. (ugye: metálfényezésről van szó)

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 20:42:40

@Ágnes.V: Idén először lesz saját gyökerem (nem én fogok gyökeret ereszteni, ne aggódj). Amikor kertészkedni kezdtem, akkor volt sok sárgarépám is, de valamiért ezt abbahagytam. Azt hiszem túl kötött a talaj, és a homok amit beledolgoztam, szép lassan lement az aljára. Én minden ősszel 40 cm mélyen megásom jó nagy darabokra a földet, az meg szétfagy morzsálódósra a télen.
A bolti répák, gyökerek nagyon szomorúan néznek ki - nagy volt a szárazság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 20:44:10

@Waka: Az én memóriámban csak az íz maradt meg gyerekkorból, azt próbáltam megismételni - sikerrel :)
Inyesmester amúgy jól főz!

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 20:44:24

@Waka:
Bár állítólag tegnap megittunk mindent, azért mond meg milyen bort innál, szétnézek a pult alatt, hátha dugdos ott egy-két üveggel a korcsmáros.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 21:06:51

@látjátok feleim szümtükkel: Pssszzt - van egy Villányi Cuvee eldugva, meg egy BB Kékfrankos Rozé

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.09. 21:33:19

@Andrass9:
Úgy látom ketten maradtunk, osztozzunk.Nekem jöhet a kékfrankos.:)

2013.09.09. 21:42:50

@látjátok feleim szümtükkel:

bocs, csak kiszaladtam egy kis répáért
méghogy nem lehet kapni...
íme:
www.viccmaker.eoldal.hu/fenykepek/vicces-targyak/banan--repa-.html

:)

susztertangó 2013.09.09. 22:07:44

@Andrass9: Pedíg egy finom töltött karalábé + levél töltikével, milyen jó is tud az lenni :-))))@Ágnes.V: Éljen, éljen Ötödik Ágnes...@Kató néni: Jé, Kató Néni...nahát, erre tetszett járni, felénk se néz mostanában..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.09. 22:15:25

@látjátok feleim szümtükkel: Jó, az nekem úgyis túl sok cukrot tartalmaz.
Egészségedre!
@pizzaszeletvágó: A szeletelőnek is :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 09:03:11

Jó reggelt! Ma mindenki alszik, senki nem ad valami ébresztőt?

2013.09.10. 09:42:33

@látjátok feleim szümtükkel:

piát vagy rézfúvósokat kérsz?

Egyébként ebben a pillanatban kész a bableves.
Fagyasztó turkálás közben találtam 1 kiló fejtett tarka babot, 2 liter házi húsvéti sonka levet, ehhez már csak egy pörköltalap, friss répa, zöldség, saját készítésű füstölt kolbi egy kis darab, némi tejfölös habarás.
Ja, volt még a hűtőben egy fél kiló bóti gyorspácolt "füstölt" tarja, azt külön megfőztem, mert a leve az gányadék, de beledaraboltam a kész levesbe, a levét kiöntöm.
Csinálok még hozzá egy kis adag krumplis tésztát.

Közben beállított a haver 10 kiló marhahús "nyesedékkel" a vágóhídról, ami igazából nem is nyesedék. :) 700 Ft/kg-ért.
Jó napom van, úgy érzem... :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 09:51:23

@pizzaszeletvágó:

Melegítőt. Erre eléggé ködös az idő, reggel óta nem akar felszállni.

vörösbor(de)minőségi 2013.09.10. 10:23:40

@Babette_: igazad van engem sem győztek meg.
a márkázott vaj pedig a következő:ha lewi's farmerben főzöl akkor az,ha nike trikóban akkor ez,és igy tovább.
minden más duma halandzsa.....

vörösbor(de)minőségi 2013.09.10. 10:26:57

@Andrass9: üdvözlöm! a szomszédasszony ügyvédje vagyok és most fogalmazzuk a személyiségjogi beadványt miután a külsejére tett megjegyzése erősen bántja ügyfelemet.fogadóórámon ha megkeres esetleg peren kivül egyezkedhetünk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.10. 10:44:20

@látjátok feleim szümtükkel: nem vagyok jól és iszonyú sok dolgom van...:(

2013.09.10. 10:48:53

@vörösbor(de)minőségi: ne már, hogy így egynyúlványra jár az agyunk!!! :)))
Tegnap fogalmaztam egy kommentet, nem küldtem el, de most már ideírom idézőjelben.

" Birtokunkba jutott lehallgatási jegyzőkönyv részlete.

Lehallgatott személy: Andráss9 nicknevű blogger szomszédasszonya.
Jellemzők: vén szatyor, szívesen beszél magában, vagy a kutyájához, jól lehallgatható.
Részlet a szövegből:

... Na, nézd csak Bodri, már megint erre oldalog az a ronda szomszéd! Én öreg koromban is szép vagyok, na de ez! Vajon mit akar? Tányér a kezében. .... Igen, szeretem a répafőzeléket András. Gyerekkorom óta nem ettem. Feleséged nincs itthon? (félhangosan a kutya felé: aha értem már, nincs asszony és itt répázol, de nem kellesz, én egy szép hölgy vagyok, úrinő, te meg...) Köszönöm, nagyon finom lesz! Adja csak át a kerítés fölött szomszéd! (a lehallgatott személy elfordul, a ház felé ballag, nyomában a kutyával) Na, Bodri, ez jó lesz neked, mostanában úgyis csak a tejet meg az édeset eszed, öreg kutyuskám. Nyald ki bátran, nem az én tányérom..."

:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 11:03:21

@vörösbor(de)minőségi:

Szerintem hajtsák a szomszédasszony szoknyáját a fejére, akkor nem kell pereskedni amiatt, hogy a derék fölötti része nem találtatik elég kellemetesnek.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 11:18:58

@vörösbor(de)minőségi: @pizzaszeletvágó:
Üdvözlöm.
Sajnálattal kell tájékoztatnom, hogy az nem AZ a szomszédasszony volt, hanem egy másik.
A viszontlátásra.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 11:30:08

@pizzaszeletvágó:
Azt is felvették, hogy szegény kutya visszamorgott: nekem a sápadt tojások helyett egy kis virsli jobban esne.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 12:35:05

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek a sápadt tojások a fideszpiacról származnak! Ott pedig mindenki jobban teljesít. A kutya címét, csip azonosítóját listára vettük ...

vörösbor(de)minőségi 2013.09.10. 19:47:15

@látjátok feleim szümtükkel: na ez aztán meg már kimeriti a közszemérem elleni büncselekményt.manci néni deréktól lefelé csak úgy.....háát nemtom ez esetben a szomszéd megkínálná-e?lenne mersze?
márugyértem kajával természetesen......
pikáns kis vidék ez a város szélén a szép zöldben-bátor szomszédmancik fejre csavart szoknyában.....bukdácsolnak a kerten által az ajándék gőzölgő répafőzelékkel.sok petrezselyemmel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.10. 20:05:12

Szép estét!
Olybá tűnik, a répától mindenki fantáziája meglódult, de jó látni ezt a nyüzsgést. Nézek valami kígyós receptet, hátha az is megdobja a forgalmat. "Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni..."

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 20:06:49

Ezek szerint az ügyvéd úrnak a falusi özvegyasszony még nem akart fizetni a répáért, akarom mondani a répafőzelékért. Mert az egyszeri az akart, de az egyébként szomszéd ügyvéd úr finnyás volt, csúnyának találta az özvegyasszonyt. Nos nekie ajánlották, hogy hajtsa a nő fejére a szoknyáját, és nem látja.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 20:08:00

@Waka:
Kéretik nem belemagyarázni a főzelékbe a kígyót, az nincs is benne. Még virsli se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 20:26:38

@látjátok feleim szümtükkel: Ez mán csak ilyen "csak répa" főzelék. Nem tellik még virslire sem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 20:28:31

@Waka: Tekeredik a kígyó rétes akar lenni!
Biztos ami biztos, feltettem egy ki krumplipaprikást PO féle csilivel, szalonnával és virslivel, hogy @látjátok feleim szümtükkel: ne panaszkodjon. Lehet, hogy krumplistészta lesz belőle holnapra :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.10. 20:35:06

@látjátok feleim szümtükkel: Kígyó vagy répa, csak szemantikai kérdés. Lehetne éppen kukac is, a répában előfordul. Two in one.
@Andrass9: Kiflikrumplit kellett volna használnod, a hosszú fajtát. :D

2013.09.10. 20:40:22

- Csak a kígyó nevét ki ne mondjam, csak a kígyó nevét ki ne mondjam...
- Miért, mi a kígyó neve?
- Boaaaa...

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.10. 20:47:25

Na bilire! Mit szórakoztok velem? A tükörtojás spenótra, meg borsófőzelékbe való, a répafőzelékhez sós húsok illenek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 21:54:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem izlett vele. Fehérje is kell a szénhidrát mellé!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 22:00:00

@Waka: Szegényember azzal főz, amit itthon talál.
Az évszázad legjobb krumplipaprikása lett!!! Pedig csak fazékban készült, de PO és Farkas Andris paprikái sztratoszférai magasságokba emelte. Volt benne kis szalonna és virsli is. Eleve pici kockákra vágtam a krumplit, mert a holnapi menüm a krumplistészta.
Két nagy krumpli
Két nagy vereshagyma
kb 5 dkg szalonna picire kockázva
1 evőkanál PO féle füstös csili
1 evőkanál Farkas András féle pirospaprika
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
1 csapott evőkanálnyi só
2 cm szárazkolbász
1 pár kicsi juhbeles virsli

Mint látod, semmi faxni, csak az íz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.10. 22:03:31

@látjátok feleim szümtükkel: Felénk a hús megtalálása egy hosszabb expedíció. Van 30 percem, hogy feltétet csináljak a répához, de kéne 50, hogy a csudahüttőből valamit kivarázsoljak. Akkor még ki is kell olvasztani és elkészíteni. A végére a répa jéggé hül ...

2013.09.10. 22:11:01

@Andrass9: látszik, hogy nem értek én a főzéshez: egy csapott evőkanál só mindössze ennyi anyaghoz? Aminek egy része még szintén sós? :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 09:39:20

@pizzaszeletvágó:
1 Kicsi az evőkanál, amit használtam.
2 A két szem krumpli egy kiló volt.

2013.09.11. 10:44:23

@Andrass9: hacsak úgy nem... ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.11. 11:47:06

@pizzaszeletvágó:

Nem figyeltél oda, Andráséknál méretesek a zöldségek.

Fenchurch68 2013.09.11. 16:43:17

@pizzaszeletvágó: az a nagyon kínos, és ezt most lehet, hogy nem fogjátok elhinni nekem, de ezzel a Metál Zolival én együtt jártam általánosba. Nem tudtam, hogy ő valami elnök, vagy mi a szösz, de azt tudom, hogy taxizott.
Nyáron olyan kevesen voltunk itthon, valaki mindig volt valahol, fesztiválon, udvarlóval, nagymamánál stb., és most, hogy elkezdődött a suli, akármennyit főzök, kevés. Pedig a kiló hagymából a legnagyobb fazekamban készített hagymaleveshez fél kiló kenyérből lett sajtos pirítós. Mi lenne, ha fiaim lennének?!

2013.09.11. 17:33:17

@Kató néni:

"nem fogjátok elhinni nekem"

Miért ne hinnénk el? Kicsi ez az ország.
Valamelyik standup-os vicce, talán Aranyosié:
Kínában járt, kérdezték tőle, hogy honnan jött, "Magyarországról", érdekes és hányan élnek ott, "kb. 10 millióan", jött a válasz, Á, akkor önöknél mindenki ismer mindenkit! :)

"Mi lenne, ha fiaim lennének?"

Kondérod...

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 17:52:27

@Kató néni: Úgy vettem észre, hogy az évek múltával a fiúk kevesebbet, a lányok meg többet esznek. Legalábbis a mi családunkban.

Fenchurch68 2013.09.11. 18:36:38

@pizzaszeletvágó: Jó, jó, de ennyire kicsi? (A Zoliba még szerelmes is voltam tizenhárom évesen, de ő nem tudott róla.)Van kondérom is, de az is kifogy egy étkezés alatt.
@Andrass9: Itt van velem együtt négy nőszemély, összesen biztos nem vagyunk két mázsa, meg egy szintén karácsonyfadísz jellegű férfiember, és úgy érzem, mintha egy edzőtáborra főznék. Ha legalább meglátszana rajtuk, a szomszéd nénivel szólva: szép derék megtermett kislányok lennének :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 19:16:11

@Andrass9: A hangsúly a hosszún volt, a répa és a kígyóuborka mellé, a mindenről "arra" asszociálók számára. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.11. 20:04:24

@Kató néni: Az a jó, ha kicsiny a lyány! Könnyebben talál magának férjet :)
Én például kicsi vagyok, emiatt nekem sokkal nehezebb volt párt találnom ...

2013.09.11. 23:10:33

@Andrass9:

Hát...
Egyből egy "párt" találni nehéz.
Én beértem egy asszonnyal (nővel) is. :)

Á, már magamat is fárasztom, megyek aludni...

susztertangó 2013.09.12. 06:22:34

Azt álmodtam az éjjel.
Mörfizmusból kigyógyult, de azért mégis. Susztertangó 1./észrevétele:
A blogok osztódással szaporodnak.
--------------------------------------------------
Öröm az ürömben :"Szappanos" hszét olvastam.
süti beállítások módosítása